Etaamb.openjustice.be
Bericht
gepubliceerd op 07 maart 2023

Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, cel "Contractueel Onderzoek", deelt mede dat zij een oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen voor wetenschappelijke projecten inzak Bij de RT en RI projecten wordt een "top-down" benadering gevolgd op basis van gerichte o(...)

bron
federale overheidsdienst sociale zekerheid
numac
2023030572
pub.
07/03/2023
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID


Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, cel "Contractueel Onderzoek", deelt mede dat zij een oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen voor wetenschappelijke projecten inzake voedselveiligheid en sanitair beleid van dieren en planten (oproep 2024). Deze oproep heeft betrekking op drie soorten onderzoeksprojecten: RT projecten ("Targeted Research"), RI projecten ("International Research") en RF projecten ("Free Research").

Bij de RT en RI projecten wordt een "top-down" benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema's, opgesteld door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu - DG Dier, Plant en Voeding, door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, en door het Kabinet van de Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's en Landbouw, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing.

Bij de RF projecten wordt een "bottom-up" benadering gevolgd, met andere woorden het onderwerp van het projectvoorstel wordt bepaald door de inschrijvers, rekening houdend met de vereiste dat het onderwerp gericht is op de ondersteuning van het beleid inzake voedselveiligheid en sanitair beleid van dieren en planten.

De beoordeling en de selectie van de RT projectvoorstellen gebeuren in twee fasen. In een eerste fase worden de voorstellen ingediend onder de vorm van intentieverklaringen die beantwoorden aan één van de thema's.

Na een eerste selectie op basis van de ontvankelijkheid, de mate waarin de intentieverklaring beantwoordt aan één van de thema's, de relevantie voor het beleid en de wetenschappelijke kwaliteit, volgt in een tweede fase, voor de weerhouden voorstellen, een beoordeling van de relevantie en de wetenschappelijke kwaliteit op basis van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel (maximum 30 bladzijden).

De beoordeling en de selectie van de RI projectvoorstellen in het kader van Euphresco (plantengezondheid) gebeuren in twee fasen. In een eerste fase worden de voorstellen ingediend onder de vorm van intentieverklaringen beoordeeld op hun ontvankelijkheid.

In de tweede fase zullen de onderzoekers wiens voorstel ontvankelijk is verklaard, worden uitgenodigd voor het indienen van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel dat beoordeeld wordt op zijn wetenschappelijke kwaliteit.

De beoordeling en de selectie van de RI projectvoorstellen in het kader van het ERA-NET ICRAD (dierengezondheid) gebeuren in twee fasen.

In een eerste fase worden de voorstellen ingediend onder de vorm van intentieverklaringen beoordeeld op hun ontvankelijkheid, relevantie en kwaliteit.

De weerhouden voorstellen worden in een tweede fase inhoudelijk beoordeeld naar wetenschappelijk kwaliteit op basis van het gedetailleerde projectvoorstel.

De beoordeling en selectie van de RF projectvoorstellen gebeurt in twee fasen. In een eerste fase worden de voorstellen ingediend onder de vorm van intentieverklaringen.

Na een eerste selectie op basis van de ontvankelijkheid, het belang en de relevantie voor het beleid en de wetenschappelijke kwaliteit, volgt in een tweede fase, voor de weerhouden intentieverklaringen, een beoordeling van de wetenschappelijke kwaliteit op basis van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel.

De informatiebrochure en de formulieren voor de RT, RI-Euphresco en RF projectvoorstellen zijn beschikbaar op de website van de cel Contractueel Onderzoek (https://www.health.belgium.be/ nl/contractueel-onderzoek/openstaande-oproepen).

De te volgen procedure en richtlijnen voor de RI-ICRAD projectvoorstellen zijn beschikbaar op de website van ICRAD (www.icrad.eu).

Lijst van de gerichte onderzoeksthema's -thematische projecten (RT): Thema 1: Antimicrobiële resistentie in waterdieren (AquAMR) Maximum toelage: 275.000 euro Maximum duur: 30 maanden Thema 2: Mogelijkheden voor genetische selectie voor resistentie tegen PRRS infectie bij varkens in België (PigRReSist) Maximum toelage: 440.000 euro Maximum duur: 48 maanden Thema 3: Aerogene transmissie van hoog pathogene aviaire influenza virussen (Influe-Air) Maximum toelage: 440.000 euro Maximum duur: 48 maanden Thema 4: Risicogebaseerde detectie-onderzoeken voor EU-quarantaineorganismen in openbaar groen (SURQUAPUB) Maximum toelage: 330.000 euro Maximum duur: 36 maanden Thema 5: Onzuiverheden in van olie of vet afgeleide levensmiddelenadditieven en samengestelde levensmiddelen (IMPOFAD) Maximum toelage: 400.000 euro Maximum duur: 42 maanden Thema 6: Zuiverheid en onzuiverheden van zout en zoutvervangers (PUR(I)SALT) Maximale toelage: 110.000 euro Maximum duur: 12 maanden Thema 7: Plantentoxines in levensmiddelen afgeleid van hennep (HEMPPLATOX) Maximale toelage: 110.000 euro Maximum duur: 12 maanden Thema 8: Microbiologische risico's als gevolg van het wijzigen van de temperatuur/tijd-combinaties voor het ontsmetten van messen en ander snijgereedschap in slachthuizen en vleesverwerkende werkplaatsen (MICMEATOOL) Maximale toelage: 110.000 euro Maximum duur: 12 maanden Lijst van de gerichte transnationale onderzoeksthema's in het kader van Euphresco - RI projecten: Thema 1: 2023-C-423, Further development of methods for the outbreak management of Popillia japonica that are in line with the plant protection product authorisation in the EU Maximale toelage: 50.000 euro Maximum duur: 12-24 maanden Thema 2: 2023-F-431, Ralstonia pseudosolanacearum and Ralstonia syzygii: emerging threats in and outside Europe. Study on the epidemiology and the development and validation of detection and identification protocols.

Maximale toelage: 75.000 euro Maximum duur: 12-24 maanden Thema 3: 2023-E-447, Valorization of HTS output data in view of a timely risk assessment of regulated or emerging plant viruses Maximale toelage: 150.000 euro Maximum duur: 24-36 maanden Thema 4: 2023-C-449, Biological treatment schemes for plants and plant products infected with plant pests Maximale toelage: 100.000 euro Maximum duur: 24-36 maanden De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu voorziet een budget van 300.000 euro voor de RI-Euphresco oproep.

De transnationale ICRAD oproep is getiteld « Helminth infections and changing climate: tackling the challenges for animal health. » Een toelage kan worden aangevraagd voor projectvoorstellen die binnen volgende onderzoeksdomeinen vallen: 1. Research to improve understanding of anthelmintic resistance mechanisms, the impacts of anthelmintic resistance on livestock health, and the development of tools to help diagnose, prevent, and manage it.2. Research to increase understanding of the impacts of climate change and vector borne diseases on animal health, including the development of tools to prevent, prepare and respond to animal health emergencies triggered by climate change. De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu stelt een totale enveloppe van 300.000 euro ter beschikking en voorziet een maximale toelage van 150.000 euro per projectvoorstel voor de RI-ICRAD oproep.

De projectvoorstellen in fase 1 en 2 van de thematische (RT) en vrije (RF) oproep en de intentieverklaringen (fase 1) voor Euphresco (RI) worden via elektronische weg ingediend bij de cel Contractueel Onderzoek: contractueel.onderzoek@health.fgov.be. Fase 2 van de RI-Euphresco oproep wordt beheerd worden door het Euphresco-secretariaat. De uiterste datum voor het indienen van de RT, RI-Euphresco en RF intentieverklaringen (fase 1) is 20 april 2023 om 12u stipt. De uiterste datum voor het indienen van de gedetailleerde RT, RI-Euphresco en RF projectvoorstellen is 22 september 2023 om 12u stipt.

De projectvoorstellen in fase 1 en 2 voor ICRAD (RI) worden ingediend via het platform www.submission-icrad.eu.

De uiterste datum voor het indienen van de RI-ICRAD intentieverklaringen (fase 1) is 1 juni 2023 om 15u stipt. De uiterste datum voor het indienen van de gedetailleerde RI-ICRAD projectvoorstellen is 4 december 2023 om 15u stipt.

Bijkomende inlichtingen kunnen bekomen worden op de website van Contractueel Onderzoek (www.health.belgium.be/nl/contractueel-onderzoek) of bij de wetenschappelijk adviseurs, bij mevrouw R. Nouwen (Tel: 02/524.90.92 - e-mail: ria.nouwen@health.fgov.be) of bij mevrouw V. Van Merris (Tel: 02/524.90.94 - e-mail: valerie.vanmerris@health.fgov.be).

^