Etaamb.openjustice.be
Bericht
gepubliceerd op 05 maart 2018

Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, cel "Contractueel Onderzoek" lanceert een oproep voor het indienen van toelage-aanvragen voor wetenschappelijke projecten inzake voedselveiligheid Bij de RT- en RI-projecten wordt een "top-down" benadering gevolgd op basis van gerichte (...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2018011105
pub.
05/03/2018
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, cel "Contractueel Onderzoek" lanceert een oproep voor het indienen van toelage-aanvragen voor wetenschappelijke projecten inzake voedselveiligheid en sanitair beleid van dieren en planten (oproep 2019). Deze oproep heeft betrekking op drie soorten onderzoeksprojecten: RT-projecten ("Targeted Research"), RI-projecten ("International Research") en RF-projecten ("Free Research").

Bij de RT- en RI-projecten wordt een "top-down" benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema's, opgesteld door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu - DG Dier, Plant en Voeding, door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, en door het Kabinet van de Minister van Landbouw.

Bij de RF-projecten wordt een "bottom-up" benadering gevolgd, met andere woorden het onderwerp van het projectvoorstel wordt bepaald door de inschrijvers, rekening houdend met de vereiste dat het onderwerp gericht is op de ondersteuning van het beleid inzake voedselveiligheid en sanitair beleid van dieren en planten.

De wetenschappelijke beoordeling en de selectie van de RT-projectvoorstellen gebeurt in één fase op basis van volledig uitgewerkte en gedetailleerde projectvoorstellen (maximum 30 bladzijden, exclusief titelpagina en identificatie van de promotoren).

De beoordeling en de selectie van de RI projectvoorstellen gebeurt in twee fasen. In een eerste fase worden de voorstellen ingediend onder de vorm van intentieverklaringen (maximum 4 bladzijden, exclusief titelpagina en identificatie van de promotoren) beoordeeld op hun ontvankelijkheid.

In de tweede fase zullen de onderzoekers wiens voorstel ontvankelijk is verklaard, worden uitgenodigd voor het indienen van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel (maximum 30 bladzijden, exclusief titelpagina en identificatie van de promotoren), dat beoordeeld wordt op zijn wetenschappelijke kwaliteit.

De beoordeling en selectie van de RF-projectvoorstellen gebeurt in twee fasen. In een eerste fase worden de voorstellen ingediend onder de vorm van intentieverklaringen (maximum 6 bladzijden, exclusief titelpagina en identificatie van de promotoren).

Na een eerste selectie op basis van het belang en de relevantie voor het beleid en de wetenschappelijke kwaliteit, volgt in een tweede fase, voor de weerhouden intentieverklaringen, een wetenschappelijke beoordeling op basis van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel (maximum 30 bladzijden, exclusief titelpagina en identificatie van de promotoren).

De RT-, RI- en RF-formulieren zijn beschikbaar op de website van de cel Contractueel Onderzoek (www.health.belgium.be/ contractueelonderzoek: "Openstaande oproepen") of kunnen opgevraagd worden bij de dienst (Tel: 02/524.90.93 - e-mail: contractueel.onderzoek@gezondheid.belgie.be).

Lijst van de gerichte onderzoeksthema's (RT-projecten) voor 2019: Thema 1: Prevalentie en impact van door teken overgedragen dierpathogenen bij herkauwers in België (TIBOPATH) Maximum toelage: 200.000 euro Maximum duur: 24 maanden Thema 2: Dynamiek van Hepatitis E virus infecties in Belgische varkensbedrijven (SUDYHEV) Maximum toelage: 300.000 euro Maximum duur: 36 maanden Thema 3: Ontwikkeling van een systeem voor bewustmaking, snelle opsporing en melding van plantschadelijke organismen in België (BEWARE&NOTE) Maximum toelage: 150.000 euro Maximum duur: 18 maanden Thema 4: Aanwezigheid van tropaanalkaloïden in levensmiddelen en risico voor de Belgische consument (TROPAL) Maximum toelage: 150.000 euro Maximum duur: 18 maanden Thema 5: Analyse van de aanwezigheid van furaan en methylfuranen in levensmiddelen (MEFURAN) Maximum toelage: 150.000 euro Maximum duur: 24 maanden Thema 6: Solanine en chaconine in aardappelen en aardappelproducten (ALKALPO) Maximum toelage: 100.000 euro Maximum duur: 12 maanden Thema 7: Analyse van genotoxische aromastoffen in voedingsmiddelen (FLAVOURAN) Maximale toelage: 200.000 euros Maximum duur: 24 maanden Thema 8: Aanwezigheid van gechloreerde paraffines in levensmiddelen en inname door de Belgische bevolking (PARCLINTA) Maximum toelage: 200.000 euro Maximum duur: 24 maanden Lijst van de gerichte internationale onderzoeksthema's (RI-projecten) voor 2019: Thema 1: 2018-A-289 - Bio-informatica netwerk in het domein van plantengezondheid Thema 2: 2018-A-293 - Fytosanitaire risico's van recent geïntroduceerde teelten Thema 3: 2018-I-296 - Review van fumigatiemiddelen en andere fytosanitaire behandelingen Thema 4: 2018-I-298 - Risicogebaseerde monsterneming Er wordt voor deze RI-oproep een totale enveloppe van 200.000 euro ter beschikking gesteld.

De aanvragen (zowel de RT-projectvoorstellen als de RF- en RI-intentieverklaringen) worden gericht aan de cel Contractueel Onderzoek, via e-mail naar het volgende adres: contractueel.onderzoek@gezondheid.belgie.be.

Uiterste datum voor het indienen van de RT-projectvoorstellen: 23 mei 2018.

Uiterste datum voor het indienen van de RI-intentieverklaringen: 17 april 2018.

Uiterste datum voor het indienen van de RF-intentieverklaringen: 24 april 2018.

Uiterste datum voor het indienen van de gedetailleerde RI- en RF-projectvoorstellen: 28 september 2018.

Bijkomende inlichtingen kunnen bekomen worden op de website van Contractueel Onderzoek (www.health.belgium.be/ contractueelonderzoek), bij Mevr. D. Vandekerchove (Tel: 02/524.90.91 - e-mail: dominique.vandekerchove@gezondheid.belgie.be) of bij Mevr. R. Nouwen (Tel: 02/524.90.92 - e-mail : ria.nouwen@gezondheid.belgie.be).

^