gepubliceerd op 03 juli 2014
Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, cel "Contractueel Onderzoek", deelt mede dat zij een oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen voor wetenschappelijke projecten inzak Bij de RT projecten wordt een "top-down" benadering gevolgd op basis van gerichte onderzo(...)
FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU
Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, cel "Contractueel Onderzoek", deelt mede dat zij een oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen voor wetenschappelijke projecten inzake voedselveiligheid en sanitair beleid van dieren en planten (oproep 2015). Deze openbare oproep heeft betrekking op twee soorten onderzoeksprojecten : RT ("Targeted Research") projecten en RF ("Free Research") projecten.
Bij de RT projecten wordt een "top-down" benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema's, opgesteld door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu - DG Dier, Plant en Voeding, door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, door het Kabinet van de Minister van Landbouw, en door het Kabinet van de Minister van Volksgezondheid.
De beoordeling en de selectie van RT projectvoorstellen gebeurt in twee fasen. In een eerste fase worden de voorstellen ingediend onder de vorm van intentieverklaringen die beantwoorden aan één van de thema's (maximum 6 bladzijden, exclusief situering van het project en identificatie van de promotoren).
Na een eerste selectie op basis van de mate waarin de intentieverklaring beantwoordt aan één van de thema's, de relevantie voor het beleid en de wetenschappelijke kwaliteit, volgt in een tweede fase, voor de weerhouden voorstellen, een wetenschappelijke beoordeling op basis van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel (maximum 30 bladzijden).
Bij de RF projecten wordt een "bottom-up" benadering gevolgd, met andere woorden het onderwerp van het projectvoorstel wordt bepaald door de inschrijvers, rekening houdend met de vereiste dat het onderwerp gericht is op de ondersteuning van het beleid inzake voedselveiligheid, dierengezondheid en plantengezondheid.
De beoordeling en selectie van RF projectvoorstellen gebeurt in twee fasen. In een eerste fase worden de voorstellen ingediend onder de vorm van intentieverklaringen (maximum 6 bladzijden, exclusief situering van het project en identificatie van de promotoren).
Na een eerste selectie op basis van het belang en de relevantie voor het beleid en de wetenschappelijke kwaliteit, volgt in een twee fase, voor de weerhouden intentieverklaringen, een wetenschappelijke beoordeling op basis van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel (maximum 30 bladzijden).
De RT en RF formulieren zijn beschikbaar op de website van de cel Contractueel Onderzoek (www.health.belgium.be/CO_RC) of kunnen opgevraagd worden bij de dienst (Tel. : 02-524 90 93 - Fax : 02-524 75 11 - e-mail : contractueel.onderzoek@gezondheid.belgie.be).
Lijst van de gerichte onderzoeksthema's (RT projecten) voor 2015 : Thema 1 : Uittesten onder praktijkomstandigheden van potentiële bestrijdingsmethoden van Dermanyssus gallinae bij pluimvee (DERMANYSSUS).
Thema 2 : Ontwikkeling en uittesten van strategieën om dysenterie (Brachyspira hyodysenteriae) op besmette varkensbedrijven duurzaam uit te roeien en tegelijkertijd het antibioticumgebruik te verminderen (BRACHYSPIRA).
Thema 3 : Onderzoek dat de basis kan leggen voor het ontwikkelen van een bestrijdingsstrategie tegen insleep van lumpy skin disease bij rundvee, inclusief de kweek onder bioveilige labo-omstandigheden van inheemse vectoren waaronder Culicoides met het oog op studies naar vectorcompetentie voor virustransmissie, en vaccinatiemogelijkheden (LUMPY SKIN).
Thema 4 : Meting van de bioveiligheid op Belgische kalver- en rundveebedrijven (alle types) : identificatie van knelpunten en voorstellen ter preventie van de insleep of de verspreiding van ziekten (inclusief zoönosen) (BOBIOSEC).
Thema 5 : Identificatie van risico's bij invoer van bijen en bijenteeltproducten, op insleep en verspreiding van quarantaine organismen voor planten en plantaardige producten, en van pathogenen voor bijen en voor andere gekweekte bestuivers zoals hommels (APIRISK).
Thema 6 : Fytosanitaire status van schadelijke schimmels voor bosbouw, voor productie van vermeerderingsmateriaal en voor sierteelt in België (FUNGIFOR).
Thema 7 : Detectie en evaluatie van de risico's voor verspreiding van Xylella fastidiosa rekening houdend met de epidemiologie en het voorkomen van vectoren in België, met voorstellen voor bestrijdingsmaatregelen (XYLERIS).
Thema 8 : Identificatie en kwantificatie van infectieuze humaan pathogene norovirussen in levensmiddelen (IQUINOR).
Thema 9 : Onderzoek naar de voedselveiligheidsgevaren bij de kweek van insecten (EDINCO).
Thema 10 : Op punt stellen en validatie van gevoelige kwantitatieve detectiemethoden van voedselallergenen in verwerkte levensmiddelen teneinde niet-intentionele aanwezigheid van de belangrijkste voedselallergenen (noten, pinda, melk, en/of eieren) te kunnen opsporen en de consument beter te kunnen informeren (ALLERSENS).
De aanvragen (zowel de RT- als de RF-intentieverklaringen) worden gericht aan de Voorzitter van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, op het volgende adres : Cel "Contractueel Onderzoek" Eurostation II - 05 E 004 Victor Hortaplein 40, bus 10 1060 Brussel Uiterste datum voor het indienen van de RT- en RF-intentieverklaringen : 12 september 2014.
Uiterste datum voor het indienen van de gedetailleerde RT- en RF projectvoorstellen : 27 februari 2015.
Bijkomende inlichtingen kunnen bekomen worden op de website van Contractueel Onderzoek (www.health.belgium.be/CO_RC), bij Mevr. D. Vandekerchove (Tel. : 02-524 90 91; e-mail : dominique.vandekerchove@gezondheid.belgie.be) of bij Mevr. R. Nouwen (Tel. : 02-524 90 92; e-mail : ria.nouwen@gezondheid.belgie.be).