Etaamb.openjustice.be
Bericht
gepubliceerd op 02 juli 2012

Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, cel « Contractueel Onderzoek », deelt mede dat zij een openbare oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen inzake voedselveiligheid, sanitair be Bij de RT projecten wordt een « top-down » benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2012024240
pub.
02/07/2012
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, cel « Contractueel Onderzoek », deelt mede dat zij een openbare oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen inzake voedselveiligheid, sanitair beleid en dierenwelzijn (oproep 2013).

Deze openbare oproep heeft betrekking op twee soorten onderzoeksprojecten : RT (« Targeted Research ») en RF (« Free Research ») projecten.

Bij de RT projecten wordt een « top-down » benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema's opgesteld door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu - DG Dier, Plant en Voeding, door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en door het Kabinet van de Minister van Volksgezondheid.

Op deze openbare oproep kan de wetenschappelijke wereld inschrijven door het indienen van projectvoorstellen.

De beoordeling en de selectie van RT projectvoorstellen gebeurt in één fase op basis van volledig uitgewerkte en gedetailleerde projectvoorstellen (maximum 30 bladzijden).

Bij de RF projecten wordt een « bottom-up » benadering gevolgd waarbij onderzoeksvoorstellen worden aangemeld onder de vorm van intentieverklaringen ter ondersteuning van het beleid inzake voedselveiligheid, dierengezondheid en plantenbescherming en dierenwelzijn (maximum 6 bladzijden, exclusief situering van het project en identificatie van de promotoren).

De beoordeling van RF projecten gebeurt in twee fasen : na een eerste selectie die zal gebeuren op basis van het belang en de relevantie voor het beleid en het wetenschappelijke niveau, volgt, voor de weerhouden intentieverklaringen, een verdere wetenschappelijke beoordeling op basis van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel (maximum 30 bladzijden).

De RT en RF formulieren zijn beschikbaar op de website van de dienst Contractueel Onderzoek ( www.health.belgium.be/CO_RC ) of kunnen opgevraagd worden bij de dienst (Tel. : 02-525 09 85 - Fax : 02-525 09 77 - e-mail : Rechconond@gezondheid.belgie.be ).

Lijst van de gerichte onderzoeksthema's (RT projecten) voor 2013 : Thema 1 : Studie naar de mogelijkheden voor implementatie van welzijnscontroles via diergerelateerde parameters (Acron. ANASPAR).

Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

Thema 2 : Stress bij reptielen en amfibieën in gevangenschap (Acron.

REPTAM).

Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

Thema 3 : Optimalisatie van de diagnostische capaciteit van epizoötische dierenziekten (Acron. EPIDIACAP).

Maximum toelage : 250.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

Thema 4 : Selectie op genetische tolerantie/resistentie van bijen tegen varroase (Acron. VARRESIST).

Maximum toelage : 400.000 euro.

Maximum duur : 48 maanden.

Thema 5 : Risico voor de veiligheid van de voedselketen op introductie van schadelijke insecten en ziekte overdragende vectoren via het internationaal verkeer (Acron. HARMVECT).

Maximum toelage : 250.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 6 : Evaluatie van de risico's van de introductie en de verspreiding van de wratziekte (Synchytrium endobioticum) in België en aanbevelingen voor bestrijdingsmaatregelen (Acron. POWADIS).

Maximum toelage : 250.000 euro.

Maximum duur : 30 maanden.

Thema 7 : Onderzoek naar quarantaine nematoden in nevenstromen : risico op verspreiding en mogelijkheden tot preventie (Acron.

NEMASPREAD).

Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

Thema 8 : Fytosanitaire status van schadelijke organismen voor planten en plantaardige producten in België (Acron. STATUSQ).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

Thema 9 : Onderzoek dat een bijdrage levert tot de kwantificering van het risico voor de mens van antimicrobiële resistentieoverdracht via de commensale flora aanwezig op levensmiddelen (Acron. TRAMRISK).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 10 : Voedselveiligheidsrisico's van zaden en productieprocessen van gekiemde zaden (Acron. SEGERI) Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 11 : Gelijktijdige consumptie van voedingssupplementen en verrijkte voedingsmiddelen en het risico op het overschrijden van de veilige maximumgehalten voor vetoplosbare vitaminen (A, D, E, K) (Acron. VITADEK).

Maximum toelage : 250.000 euro.

Maximum duur : 30 maanden.

Thema 12 : Blootstelling en risicobeoordeling van biogene amines voor de Belgische bevolking (Acron. BIOGAMI).

Maximum toelage : 250.000 euro.

Maximum duur : 30 maanden.

De aanvragen (zowel de RT projecten als de RF intentieverklaringen) moeten gericht worden aan de Voorzitter van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, op het volgende adres : Cel « Contractueel Onderzoek » Zelfbestuursstraat 4 1070 BRUSSEL De uiterste datum voor het indienen van RT projectvoorstellen en RF intentieverklaringen is 17 september 2012.

Bijkomende inlichtingen kunnen bekomen worden op de website van Contractueel Onderzoek (www.health.belgium.be/CO_RC ), bij Mevr. D. Vandekerchove (Tel. : 02-525 09 41; e-mail : dominique.vandekerchove@gezondheid.belgie.be ) of bij Mevr. R. Nouwen (Tel. : 02-525 09 58; e-mail : ria.nouwen@gezondheid.belgie.be).

^