gepubliceerd op 03 november 2010
Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, dienst « Contractueel Onderzoek », deelt mede dat zij een openbare oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen inzake voedselveiligheid, sanitair Bij de RT-projecten wordt een « top-down » benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema(...)
FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU
Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, dienst « Contractueel Onderzoek », deelt mede dat zij een openbare oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen inzake voedselveiligheid, sanitair beleid en dierenwelzijn (oproep 2011).
Deze openbare oproep heeft betrekking op twee soorten onderzoeksprojecten : RT (« Targeted Research ») en RF (« Free Research ») projecten.
Bij de RT-projecten wordt een « top-down » benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema's opgesteld door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu - DG Dier, Plant en Voeding, door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en door het Kabinet van de Minister van Volksgezondheid.
Op deze openbare oproep kan de wetenschappelijke wereld inschrijven door het indienen van projectvoorstellen. De beoordeling en de selectie van RT-projectvoorstellen gebeurt in één fase op basis van volledig uitgewerkte en gedetailleerde projectvoorstellen (maximum 30 bladzijden).
Bij de RF-projecten wordt een « bottom-up » benadering gevolgd waarbij onderzoeksvoorstellen worden aangemeld onder de vorm van intentieverklaringen ter ondersteuning van het beleid inzake voedselveiligheid, dierengezondheid en plantenbescherming en dierenwelzijn (maximum 6 bladzijden, exclusief situering van het project en identificatie van de promotoren).
De beoordeling van RF-projecten gebeurt in twee fasen : na een eerste selectie die zal gebeuren op basis van de relevantie voor het beleid en het wetenschappelijke niveau, volgt, voor de weerhouden intentieverklaringen, een verdere wetenschappelijke beoordeling op basis van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel (maximum 30 bladzijden).
De RT en RF-formulieren zijn beschikbaar op de website van de dienst Contractueel Onderzoek ( www.health.belgium.be/CO_RC ) of kunnen opgevraagd worden bij de dienst (tel : 02-525 09 85 Fax : 02-525 09 77 - e-mail : Rechconond@health.fgov.be).
Lijst van de gerichte onderzoeksthema's (RT-projecten) voor 2011 : Thema 1 : ontwikkeling van een methode voor de toxicologische en ecotoxicologische risicobeoordeling van meststoffen, bodemverbeterende middelen en aanverwante producten (Acron. TETRAS).
Maximum toelage : 80.000 euro.
Maximum duur : 12 maanden.
Thema 2 : blootstellingstudie van de Belgische bevolking aan mycotoxines via biomerkers (Acron. BIOMYCO).
Maximum toelage : 300.000 euro.
Maximum duur : 36 maanden.
Thema 3 : onderzoek naar de endogene productie van glucocorticoïden bij rundvee die, in het bewakingsprogramma voor residuen, zouden kunnen interfereren met de detectie (in urine en of faeces) van de illegale toediening van stoffen met hormonale werking (Acron.
ENDOCORT).
Maximum toelage : 300.000 euro.
Maximum duur : 36 maanden.
Thema 4 : invloed van het verwerkingsproces op mariene biotoxines en risicobeoordeling van mariene biotoxines in tweekleppige weekdieren en schaaldieren (Acron. MARBITOX).
Maximum toelage : 100.000 euro.
Maximum duur : 12 maanden.
Thema 5 : nagaan waarom het Belgisch Wit-Blauw ras gevoeliger is aan Psoroptis ovis (schurftmijt) dan andere rassen (Acron. PSOROVIS).
Maximum toelage : 300.000 euro.
Maximum duur : 36 maanden.
Thema 6 : analyse van het zoönotisch risico voor Coxiella burnetii overdracht naar de mens van besmette geiten-, schapen- en rundveehouderijen in België. Nagaan van de doeltreffendheid van maatregelen (Acron. COXIELLA).
Maximum toelage : 400.000 euro.
Maximum duur : 48 maanden.
Thema 7 : onderzoek naar de prevalentie van Trichinella bij de wilde fauna (vossen) en bij ratten in België (Acron. TRICHINELLA).
Maximum toelage : 50.000 euro.
Maximum duur : 12 maanden.
Thema 8 : optimalisatie van de reiniging en ontsmetting van stallen (Acron. CLEANDESOPT).
Maximum toelage : 270.000 euro.
Maximum duur : 36 maanden.
Thema 9 : fytosanitaire status van schadelijke organismen voor planten en plantaardige producten in België (Acron. Q-STAT).
Maximum toelage : 300.000 euro.
Maximum duur : 24 maanden.
Thema 10 : phytophthora op coniferen (Acron. CONPHYR).
Maximum toelage : 150.000 euro Maximum duur : 18 maanden.
Thema 11 : onderzoek naar meer diervriendelijke huisvestingssystemen voor konijnen (Acron. RABBITRY).
Maximum toelage : 300.000 euro.
Maximum duur : 36 maanden.
Thema 12 : onderzoek naar de verbetering van niet-kooisystemen voor de huisvesting van leghennen (Acron. LAYERHOUSE).
Maximum toelage : 300.000 euro.
Maximum duur : 36 maanden.
De aanvragen (zowel de RT-projecten als de RF-intentieverklaringen) moeten gericht worden aan de voorzitter van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, op het volgende adres : Dienst « Contractueel Onderzoek » Zelfbestuursstraat 4 1070 BRUSSEL De uiterste datum voor het indienen van RT-projectvoorstellen en RF-intentieverklaringen is 16 november 2010.
Bijkomende inlichtingen kunnen bekomen worden op de website van Contractueel Onderzoek (www.health.fgov.be/CO_RC), bij Mevr. D. Vandekerchove (tel : 02-525 09 41; e-mail : dominique.vandekerchove@health.fgov.be) of bij Mevr. R. Nouwen (tel. 02-525 09 58; e-mail : ria.nouwen@health.fgov.be).