Etaamb.openjustice.be
Bericht
gepubliceerd op 19 juni 1997

Uitgifte van een biljet van 10000 F type « Albert II en Paola » Bericht De Nationale Bank van België zal vanaf 19 juni 1997 een nieuw biljet van 10000 F uitgeven dat is opgedragen aan Koning Albert II en Koningin Paola. Voor het ontwerp, d Beschrijving van het biljet van 10000 F type « Albert II en Paola » Alle biljetten van de nieuwe(...)

bron
nationale bank van belgie
numac
1997003296
pub.
19/06/1997
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

NATIONALE BANK VAN BELGIE


Uitgifte van een biljet van 10000 F type « Albert II en Paola » Bericht De Nationale Bank van België zal vanaf 19 juni 1997 een nieuw biljet van 10000 F uitgeven dat is opgedragen aan Koning Albert II en Koningin Paola.

Voor het ontwerp, de tekening en het drukken van het biljet zorgde de Drukkerij van de Nationale Bank van België. Het ontwerp aan de voorzijde is het werk van K. Ponsaers en N. Paquot; de keerzijde van het biljet is van de hand van M. Golaire en V. Boland; het portret van het vorstelijk paar is gegraveerd door G. Nehls.

Beschrijving van het biljet van 10000 F type « Albert II en Paola » Alle biljetten van de nieuwe reeks zijn 76 mm hoog. De lengte daarentegen verschilt naar gelang van hun nominale waarde en bedraagt voor deze coupure 169 mm.

Het papier Het katoenpapier van het biljet van 10000 F is wit, met in de onbedrukte middenzone de beeltenis van Koning Albert II als watermerk.

Ook het monogram van de Koning komt als watermerk op het biljet voor.

Op de keerzijde is de veiligheidsdraad zichtbaar in de vorm van een zilverkleurige stippellijn. Bij tegenlicht is de veiligheidsdraad ondoorzichtig en doorlopend en over de hele lengte vindt men er de vermelding « 10000 F » in zeer kleine cijfertjes op terug. Onder ultraviolet licht worden aan beide zijden rode, groene en blauwe vezeltjes zichtbaar die over het biljet verspreid liggen; de veiligheidsdraad wordt groen.

De voorzijde Het portret van het koninklijk paar, aan de linkerzijde in grijze plaatdruk, vormt het hoofdmotief van de voorzijde. Op de rechterschouder van de Koning komt zijn monogram voor.

Aan de rechterzijde, in grijsblauwe tinten, wordt het parlementaire halfrond afgebeeld met op de achtergrond een gestileerde kaart van België in groene, gele, blauwe en roze tinten.

De waarde in cijfers is rechts bovenaan horizontaal in plaatdruk en in grijsblauwe en rode schakeringen aangebracht. Onmiddellijk links ervan bevindt zich een blauwe rechthoek, eveneens in plaatdruk, die een verborgen beeld van het getal 10000 bevat, d.w.z. dat het slechts verschijnt als het biljet schuin in de richting van het licht wordt gehouden (strijklicht).

De waarde in letters, op deze zijde in het Frans, staat verticaal aan de linkerkant afgedrukt in grijs en rood. Boven de woorden « DIX MILLE FRANCS », in de linkerbovenhoek dus, zijn één horizontaal en drie verticale streepjes voelbaar, waardoor blinden de waarde van het biljet kunnen bepalen. - De verticale streepjes staan voor de honderd-, duizend- en tienduizendtallen : « I » = 00, « II » = 000, « III » = 0000; - de horizontale streepjes vermenigvuldigen die met 1, 2 of 5 : « - » = 1, « = » = 2, « |Cc » = 5.

Rechts onderaan staat - in grijze en rode plaatdruk - de naam vermeld van de emittent (« BANQUE NATIONALE DE BELGIQUE »). De in het zwart gedrukte titels en handtekeningen van de Gouverneur en de Schatbewaarder van de Bank staan ongeveer in het midden onderaan.

De witte zone van het watermerk is afgelijnd met de opeenvolgende vermeldingen « DIX MILLE FRANCS » in minuscule groene lettertjes rechts en rode lettertjes links.

Het perfecte drukregister blijkt als men de afbeelding van het middengedeelte van het koninklijk paleis, in de benedenhoek rechts, bij tegenlicht bekijkt. De gekleurde elementen aan de ene zijde vullen die aan de andere zijde precies aan.

Onder de waarde in cijfers staan de namen van de graveur, G. Nehls, en van de ontwerpers, K. Ponsaers en N. Paquot.

De keerzijde De keerzijde, in grijze, groene, gele en rode tinten, is geïnspireerd op de serres van het koninklijk paleis van Laken, die tijdens het bewind van Leopold II werden opgetrokken naar een ontwerp van architect Alphonse Balat. Rondom de afbeelding van de serres staan plantenmotieven die verwijzen naar de exotische planten die er worden gekweekt : de Monstera, de varens, de palmbomen en de bloemen van de Medinilla magnifica; op de achtergrond verwijzen neerwaarts gerichte structuren naar de wintertuin.

Bovenaan is het nummer van het biljet aan weerszijden van de witte watermerkzone in hoogdruk aangebracht. Het bestaat uit 11 cijfers; het voor de nummering gebruikte cijfertype is een exclusief en gedeponeerd ontwerp van de Nationale Bank van België.

De waarde in letters, aan deze zijde in het Nederlands en het Duits - « TIENDUIZEND FRANK, ZEHNTAUSEND FRANKEN » - staat aan de linkerkant verticaal gedrukt.

De vermelding van de emittent - « NATIONALE BANK VAN BELGIE, BELGISCHE NATIONALBANK » - bevindt zich uiterst rechts. Links bovenaan staan de titels, in het Nederlands en het Duits, alsook de handtekeningen van de Gouverneur en de Schatbewaarder van de Bank.

De witte watermerkzone wordt links en rechts afgelijnd met de vermeldingen « TIENDUIZEND FRANK, ZEHNTAUSEND FRANKEN », in minuscule groene lettertjes.

Ongeveer in het midden van de strook onderaan staan de namen M. Golaire en V. Boland, de tekenaars van deze zijde van het biljet.

Onder ultraviolet licht vallen, naast de fluorescerende veiligheidsdraad en de vezels, de linker- en rechtergedeelten van het biljet sterk op in groen en geel.

Het cijfer 10000 werd op de keerzijde aangebracht in zeefdruk met een speciale inkt die een zogenoemd variabel optisch effect teweegbrengt; als men het biljet draait, ziet men het cijfer veranderen van heldergroen in donkerblauw.

Met uitzondering van het nummer en het cijfer 10000 is deze zijde volledig in offset gedrukt.

^