Etaamb.openjustice.be
Wet
gepubliceerd op 01 augustus 2023

Publieksraadpleging over het ontwerp van het derde Nationaal Actieplan Leefmilieu-Gezondheid Context van de raadpleging Overeenkomstig artikel 14 van de wet van 13 februari 2006 betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het mil(...) Deze verplichting vloeit voort uit het Verdrag betreffende de toegang tot informatie, de inspraak b(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2023043253
pub.
01/08/2023
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Publieksraadpleging over het ontwerp van het derde Nationaal Actieplan Leefmilieu-Gezondheid (NEHAP3) Context van de raadpleging Overeenkomstig artikel 14 van de wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten type wet prom. 13/02/2006 pub. 10/03/2006 numac 2006022171 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu sluiten betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu, zal het publiek vanaf 16/08/2023 tot en met 16/10/2023 worden geraadpleegd over het ontwerp van het derde Nationaal Actieplan Leefmilieu-Gezondheid (NEHAP3).

Deze verplichting vloeit voort uit het Verdrag betreffende de toegang tot informatie, de inspraak bij besluitvorming en de toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden, doorgaans het Verdrag van Aarhus genaamd.

Door het publiek inspraak te geven bij de besluitvorming komt de overheid te weten wat er bij de mensen over een bepaald milieuprobleem leeft en kan het vóór de goedkeuring van het plan hiermee rekening houden.

Deze raadpleging wordt georganiseerd in het kader van de implementatie van het deel `Inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu' van de wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten type wet prom. 13/02/2006 pub. 10/03/2006 numac 2006022171 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu sluiten. Het ontwerp van het derde Nationaal Actieplan Leefmilieu-Gezondheid moet niet worden onderworpen aan een milieueffectenbeoordeling. Het plan bepaalt immers niet het kader waarin de uitvoering van projecten kan worden toegestaan.

Het NEHAP (National Environment-Health Action Plan) ontstond door de ministeriële conferentie leefmilieu-gezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), regio Europa, in Helsinki in 1994, waarbij de lidstaten werden aangemoedigd om hun eigen nationale actieplannen voor leefmilieu en gezondheid te ontwikkelen. Dit was het resultaat van een groeiend bewustzijn van de wederzijdse interactie tussen milieu en gezondheid.

In België werd het samenwerkingsakkoord dat de wettelijke basis vormt voor het NEHAP goedgekeurd op 10 december 2003. Het akkoord voorzag een kader voor de samenwerking tussen de federale overheid, de gemeenschappen en de gewesten op de beleidsdomeinen leefmilieu en gezondheid. Het NEHAP is een bijzonder relevant instrument, dat coördinatie en coherentie mogelijk maakt, niet alleen tussen milieu en gezondheid, maar ook tussen de verschillende overheidsniveaus.

Sinds 2003 zijn er twee nationale actieplannen geïmplementeerd. NEHAP3 is de derde editie en zal tussen 2023 en 2029 worden uitgevoerd. Het zal zich focussen op 2 prioritaire thema's nl. enerzijds veerkracht, adaptie en strijd tegen de klimaatverandering en anderzijds de vermindering van de schadelijke effecten van chemische stoffen op de volksgezondheid en het milieu.Het breidt daarmee de actiegebieden van de vorige plannen uit terwijl het ook nieuwe interventiegebieden opneemt die inspelen op de actuele, urgente maatschappelijke uitdagingen. In totaal bestaat het NEHAP uit 8 afzonderlijke actiedomeinen, waarbij de wisselwerking tussen leefmilieu en gezondheid centraal staat.

Elk onderwerp wordt behandeld door een werkgroep die bestaat uit vertegenwoordigers van de betrokken overheden en - waar nodig - wordt aangevuld met deskundigen op het desbetreffende gebied. Deze werkgroepen rapporteren over hun vooruitgang aan de Nationale Cel Leefmilieu-Gezondheid - eveneens samengesteld uit vertegenwoordigers van de verschillende overheden - die alle werkzaamheden coördineert en superviseert alvorens de GICLG (Gemengde Interministeriële Conferentie Leefmilieu-Gezondheid, samengesteld uit alle Belgische ministers bevoegd voor leefmilieu en gezondheid) in te lichten. De GICLG neemt de uiteindelijke beslissingen.

Bekendmaking De regels over de openbare raadpleging zijn vastgelegd in artikel 14 van de voornoemde wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten type wet prom. 13/02/2006 pub. 10/03/2006 numac 2006022171 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu sluiten. Concreet zal de informatie over het houden van een raadpleging op volgende manieren bekend worden gemaakt: - door dit bericht in het Belgisch Staatsblad - via de federale portaalsite www.belgium.be - via de nationale portaalsite www.aarhus.be - via de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu: www.consult-leefmilieu.be voor het Nederlands en www.consult-environnement.be voor het Frans.

De raadpleging van het publiek Gedurende de raadpleging kan het ontwerp van het NEHAP3 via het internet worden geraadpleegd op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu www.consult-leefmilieu.be/www.consult-environnement.be.

Iedereen die opmerkingen heeft over de inhoud van het ontwerp van het plan, wordt uitgenodigd die mee te delen aan het directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu uiterlijk tegen 16/10/2023: o bij voorkeur per e-mail, met de vermelding `raadpleging NEHAP3' (e-mailadres: nehap@health.fgov.be); o of per post, met op de omslag de vermelding `raadpleging NEHAP3' (adres: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu - DG Leefmilieu -NEHAP secretariaat, Galileelaan 5 bus 2 te 1210 Brussel).

De schriftelijke opmerkingen moeten duidelijk verwijzen naar de titel of het specifieke onderdeel van het ontwerp van plan waarop ze betrekking hebben.

Opvolging Overeenkomstig artikel 15 van de wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten type wet prom. 13/02/2006 pub. 10/03/2006 numac 2006022171 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu sluiten, zal het directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu na afloop van de raadpleging en voor het plan wordt aangenomen de ontvangen opmerkingen en adviezen onderzoeken en er rekening mee houden. Het zal hierover, overeenkomstig artikel 16 van de wet, een verklaring opstellen die samenvat hoe rekening werd gehouden met de resultaten van de publieksraadpleging.

Zodra de verklaring is opgesteld en het plan is aangenomen, zullen ze worden bekendgemaakt bij uittreksel in het Belgisch Staatsblad. Het plan en de verklaring zullen integraal beschikbaar zijn op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu www.consult-leefmilieu.be/www.consult-environnement.be en via www.belgium.be.

^