gepubliceerd op 15 januari 2019
De actualisering van de Initiële Beoordeling, Goede Milieutoestand en Milieudoelen voor de Belgische mariene wateren: verklaring naar aanleiding van de openbare raadpleging Context van de raadpleging Overeenkomstig de wet van 13 februari 2006 Deze verplichting vloeit voort uit het Verdrag betreffende de toegang tot informatie, de inspraak b(...)
FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU
De actualisering van de Initiële Beoordeling, Goede Milieutoestand en Milieudoelen voor de Belgische mariene wateren: verklaring naar aanleiding van de openbare raadpleging Context van de raadpleging Overeenkomstig de
wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten
type
wet
prom.
13/02/2006
pub.
10/03/2006
numac
2006022171
bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu
sluiten betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu, vond er van 15-05-2018 tot en met 15-07-2018 een raadpleging van het publiek plaats over het ontwerp van de actualisering van de Initiële Beoordeling, Goede Milieutoestand en Milieudoelen voor de Belgische mariene wateren.
Deze verplichting vloeit voort uit het Verdrag betreffende de toegang tot informatie, de inspraak bij besluitvorming en de toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden, doorgaans het Verdrag van Aarhus genaamd.
Deze rapporten werden opgemaakt ter implementatie van Artikel 17 van de Kaderrichtlijn Mariene Strategie. Deze richtlijn verplicht elke Europese lidstaat tot het vaststellen van een mariene strategie die gericht is op bescherming, behoud en herstel van het mariene milieu.
Deze richtlijn stelt als doel om tegen 2020 een goede milieutoestand van de Noordzee te bekomen, waarbij tevens een duurzaam gebruik van de mariene wateren wordt gegarandeerd. Door de milieudescriptoren concreet te koppelen aan volksgezondheid, recreatie en economische groei, kunnen belangrijke stappen worden gezet om de negatieve effecten van het menselijk gebruik van de zee te minimaliseren.
De informatie over het houden van een raadpleging over het ontwerp van de actualisering van de Initiële Beoordeling, Goede Milieutoestand en Milieudoelen voor de Belgische mariene wateren werd op de volgende manieren bekend gemaakt: (1) door een bericht in het Belgisch Staatsblad, (2) via de federale website www.belgium.be, (3) via de nationale website www.aarhus.be en (4) via de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.consult-leefmilieu.be/ www.consult-environnement.be).
Resultaten van de openbare raadpleging In totaal werden 6 reacties ontvangen, waarvan 2 in naam van een privé-persoon en de andere in naam van een instelling, overheidsdienst, privé-sector,... Na afloop van de raadplegingstermijn werden de ontvangen opmerkingen en voorstellen bestudeerd. Tekstuele verbeteringen werden aangepast in de definitieve rapporten en zorgen voor meer nauwkeurigheid en een betere structuur.
De inhoudelijke opmerkingen werden overgenomen in de definitieve rapporten indien deze als relevant werden beschouwd. Een meer getailleerde verklaring over deze inhoudelijke opmerkingen zal in januari 2019 beschikbaar zijn op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.consult-leefmilieu.be/ www.consult-environnement.be).
Voor wat betreft de actualisering van de Initiële Beoordeling voor de Belgische mariene wateren wordt er nota genomen van de opmerking dat de wetenschappelijke kennis veelal beperkt is door een gebrek aan data. In de toekomst moeten bijkomende data beschikbaar gesteld en verzameld worden, met het doel om een nauwkeurigere inschatting van de toestand van het marien milieu mogelijk te maken.
De actualisering van de economische en sociale analyse geeft een belangrijk overzicht van alle gebruikers van de Belgische mariene wateren. Deze analyse zal in de volgende jaren verder uitgewerkt en verbeterd worden, evenals de inschatting van de kosten van de aantasting van het mariene milieu.
De actualisering van de omschrijving van de Goede Milieutoestand en de vaststelling van Milieudoelen voor de Belgische mariene wateren kwamen tot stand via een interactieve en participatieve samenwerking tussen bevoegde overheidsdiensten en de betrokken wetenschappers.
De doelgerichtheid van de Kaderrichtlijn Mariene Strategie is dat de huidige en toekomstige activiteiten op het Belgisch Continentaal Plat op een duurzame manier kunnen gegarandeerd worden. De Goede Milieutoestand en de Milieudoelen dienen als referentiekader voor de MER/MEB procedures, de toekenningsvoorwaarden van machtigingen, het opstellen van beheersplannen, de definitie van compenserende en/of mitigerende maatregelen, de oefeningen van mariene ruimtelijke planning, enz.
Bekendmaking van het plan De actualisering van de Initiële Beoordeling, Goede Milieutoestand en Milieudoelen voor de Belgische mariene wateren en een gedetailleerde verklaring zullen in januari 2019 integraal beschikbaar zijn op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.consult-leefmilieu.be/www.consult-environnement.be) en via de federale website www.belgium.be.