Etaamb.openjustice.be
Vacante Bettreking
gepubliceerd op 16 augustus 2010

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis . - Vacature van een betrekking (M/V) van assistent-stagiair (wetenschappelijk personeelslid van de klasse SW1). - Vacaturenummer HRM S1004 1. POSITIE VAN DE FUNCTIE BINNEN DE INSTELLING. - H(...) - Titel en klasse van de wetenschappelijke loopbaan : assistent-stagiair (klasse SW1). - Activit(...)

bron
programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid
numac
2010021080
pub.
16/08/2010
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID


Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG). - Vacature van een betrekking (M/V) van assistent-stagiair (wetenschappelijk personeelslid van de klasse SW1). - Vacaturenummer HRM S1004 1. POSITIE VAN DE FUNCTIE BINNEN DE INSTELLING. - Het gaat om een voltijdse betrekking van statutair wetenschappelijk personeelslid. - Titel en klasse van de wetenschappelijke loopbaan : assistent-stagiair (klasse SW1). - Activiteitengroep van de wetenschappelijke loopbaan waartoe de betrekking behoort : activiteitengroep 2 "wetenschappelijke dienstverlening". - De betrekking zal binnen de operationele directie "Patrimonium" van de KMKG (Jubelpark 10, 1000 Brussel) worden uitgeoefend. 2. TAALREGIME. Deze betrekking is toegankelijk voor kandidaten die kunnen ingedeeld worden bij de Nederlandse taalrol bij toepassing van de regels hiertoe bepaald door de wetten op het gebruik van talen in bestuurszaken. 3. FUNCTIECONTEXT. De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis zijn een groep van Brusselse musea : het Jubelparkmuseum, het Muziekinstrumentenmuseum, de Musea van het Verre Oosten en de Hallepoort. Samen vormen zij één van de tien Federale Wetenschappelijke Instellingen die ressorteren onder de Minister bevoegd voor Wetenschapsbeleid en die deel uitmaken van de Programmatorische Federale Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid.

Zij herbergen één van de grootste en meest verscheiden kunstcollecties van het land. Tal van kunstschatten en objecten getuigen van alle beschavingen van de prehistorie tot op heden.

De opdrachten van de KMKG zijn : - het beheer van de verzamelingen (conservatie, restauratie, verwerving kunstwerken en documentaire werken met een museaal en wetenschappelijk belang, inventarisatie, digitalisering); - het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek (zowel met betrekking tot de verzamelingen als in het kader van gerelateerde domeinen of van archeologische opgravingen in het binnen- en buitenland); - de dienstverlening aan het publiek (tentoonstellen van de vaste verzamelingen, organiseren van tijdelijke tentoonstellingen en andere culturele evenementen, organiseren van didactische activiteiten en uitgeven van vulgariserende publicaties).

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis stellen ongeveer 350 medewerkers tewerk en trekken jaarlijks zowat 400.000 bezoekers aan.

Zij hebben de ambitie om zich te ontwikkelen tot een moderne museuminstelling van de 21ste eeuw die beantwoordt aan de verwachtingen van zowel het publiek als van de wetenschappelijke wereld. 4. INHOUD VAN DE FUNCTIE. 4.1 Doelstellingen van de functie ten aanzien van de opdrachten van de instelling. - Beheer en uitbouw van de verzameling Verre Oosten. - De zorg voor het tonen van de verzamelingen aan het publiek. - Valorisatie van de wetenschappelijke resultaten via publicaties. 4.2. Resultaatgebieden. - De conservatie van de verzameling Verre Oosten (China, Japan, Korea) verzekeren via toezicht op de bewaringsvoorwaarden zowel in de reserves als in de tentoonstellingszalen. - Zonodig een restauratiebeleid ontwikkelen. - Beheer van de verzameling door het bijhouden van de beschrijvende en topografische inventarissen - Meewerken aan de ontwikkeling van de informatisering van de verzamelingen en aan de samenstelling van databanken (beschrijvende en fotografische). - Bijdragen tot de realisatie van de opdracht inzake publieke dienstverlening door enerzijds te waken over de kwaliteit van de permanente tentoonstellingzalen waarbij zowel het wetenschappelijk als het didactisch aspect dient te worden verzorgd en anderzijds door tijdelijke tentoonstellingen te organiseren of eraan mee te werken. - Bijdragen tot de uitstraling van de verzameling naar het buitenland, inzonderheid via een beleid op het vlak van uitleningen. - Het wetenschappelijk onderzoek betreffende de verzamelingen verspreiden via publicaties, colloquia. - Voormelde punten worden nader omschreven in het document "Rechten en plichten van de conservators". 5. COMPETENTIEPROFIEL. 5.1 Vereiste diploma's en opleidingen.

De kandidaat/kandidate dient houder/houdster te zijn van een diploma van master/licentia(a)t(e) of doctor, uitgereikt door een Faculteit van Letteren en Wijsbegeerte of daarmee gelijkwaardig, met specialisatie in het domein van de Japanse en/of Chinese kunstgeschiedenis. 5.2 Technische kundigheden (kennis, specialisaties, ervaringen, ...). - Ervaring in het domein van de museologie, het beheer van verzamelingen, deelname aan archeologische opgravingen, de organisatie van tijdelijke tentoonstellingen, didactische activiteiten en kennis wat betreft de restauratie van dit soort van verzamelingen. - Het bewijs leveren vloeiend Japans of Chinees te kennen. - De kennis van andere talen is een bijkomende troef. 5.3 Generieke competenties (gedragscompetenties, vaardigheden, ...) die na afloop van de stage zullen geëvalueerd worden. - De kandidaat/kandidate moet in team kunnen werken, op constructieve wijze kunnen deelnemen aan de vergaderingen van de instelling en voor de instelling kunnen optreden als ambassadeur. - Hij/Zij moet wetenschappelijk onderzoek hebben opgestart of eraan hebben deelgenomen en deel uitmaken van internationale netwerken. 6. ARBEIDSVOORWAARDEN. 6.1. Werving in de klasse SW1.

De gekozen kandidaat/kandidate wordt aangeworven als assistent-stagiair met de daaraan verbonden weddenschaal SW11 of SW10 (deze laatste indien de betrokkene geen erkende wetenschappelijke anciënniteit heeft ten belope van minstens 2 jaar).

Minimumbezoldiging (brutobedragen rekening gehouden met de huidige index, reglementaire toeslagen niet inbegrepen) : - in de weddenschaal SW10 (met 0 jaar anciënniteit) : bruto euro 32.511,49 per jaar ( euro 2.709,29 per maand); - in de weddenschaal SW11 (met een anciënniteit van 2 jaar) : bruto euro 40.157,93 per jaar ( euro 3.346,94 per maand).

De normale duurtijd van de stage bedraagt 2 jaar. 6.2. Andere voordelen. - U hebt recht op de terugbetaling van de kosten wat betreft het woon-werkverkeer via het openbaar vervoer. - U kunt genieten van een verlaagd tarief voor aansluiting bij de hospitalisatieverzekering voor het federale overheidspersoneel. 7. TOELAATBAARHEIDS- EN DEELNEMINGSVOORWAARDEN. 7.1. De gekozen kandidaat/kandidate moet op de datum van zijn/ haar indiensttreding volgende voorwaarden vervullen : - Belg zijn of burger van een staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte of de Zwitserse Confederatie; - de burgerlijke en politieke rechten genieten; - aan de dienstplichtwetten voldaan hebben; - een gedrag hebben dat beantwoordt aan de eisen van het gesolliciteerd ambt. 7.2. Uiterlijk op de dag waarop de termijn eindigt voor het indienen der kandidaturen, moeten volgende voorwaarden vervuld zijn : - de vereiste technische kundigheden bezitten (zie punt 5.2 hierboven) en deze bewijzen; - de vereiste generieke competenties bezitten (zie punt 5.3 hierboven) en deze bewijzen gedurende de stageperiode; - het vereiste diploma bezitten (zie punt 5.1 hierboven). 7.3. In de beide hierna vermelde gevallen geldt volgend voorbehoud voor deelname aan de selectieprocedure. 7.3.1. Het vereiste diploma werd behaald in een ander land dan België.

In dit geval zal de voorzitter van de jury van de KMKG vooraf nagaan of het door de kandidaat/kandidate voorgelegde diploma kan worden aanvaard bij toepassing van de bepalingen van de richtlijnen 89/48/EEG of 92/51/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen Daarom dient de betrokken kandidaat/kandidate aan zijn/haar kandidatuur, behalve een kopie van het voorgelegde diploma, volgende bescheiden en inlichtingen toe te voegen, nodig voor bedoeld onderzoek : - een vertaling van het diploma indien dit niet werd uitgereikt in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol); - een verklaring waarmee de onderwijsinrichting, die het diploma heeft uitgereikt, volgende inlichtingen verstrekt (voor zover deze inlichtingen niet voorkomen in het diploma zelf) : 1. het aantal studiejaren dat normalerwijze vereist is voor het behalen van het diploma;2. moest een verhandeling worden ingediend voor het behalen van het diploma ? 3.de verworven kennis en bekwaamheden die aan de basis liggen van het uitreiken van bedoeld diploma; - een vertaling van deze verklaring indien deze niet werd uitgereikt in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol). 7.3.2. Het vereiste diploma werd behaald in een andere taal dan het Nederlands. - De taal waarin de studies werden gedaan, die hebben geleid tot het behalen van het vereiste diploma, bepaalt in principe de taalrol waarbij de kandidaat/kandidate moet worden ingedeeld bij toepassing van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken. - Wanneer een diploma van doctor vereist is, dat werd behaald na verdediging in het openbaar van een proefschrift (of wanneer de kandida(a)t(e) een dergelijk diploma voorlegt om aan de diplomavereisten te voldoen), wordt de taalrol dan ook bepaald door de taal waarin de studies werden gedaan die hebben geleid tot het universitaire einddiploma dat toegang gaf tot het doctoraat. - In de gevallen waarin deze studies werden gedaan in een andere taal dan het Nederlands, dient de betrokken kandidaat/kandidate daarom in het bezit te zijn van een bewijs van taalkennis, afgeleverd door SELOR (Selectiebureau van de Federale Overheid - voorheen : Vast Wervingssecretariaat - Bisschoffsheimlaan 15 - 1000 Brussel; tel. : +32-(0)2 788 66 32; e-mail : taal@selor.be), waaruit blijkt dat de betrokkene geslaagd is in het taalexamen dat met betrekking tot het vaststellen van het taalregime in de plaats komt van het opgelegde diploma. Dit bewijs van taalkennis moet uitgereikt zijn na een proef over de taalbeheersing van het Nederlands die verwacht wordt van de houders van één der hierboven onder punt 5.1 bedoelde diploma's. 8. BIJKOMENDE INLICHTINGEN. Meer informatie over de inhoud van deze betrekking kan ingewonnen worden bij Mevr. Virginie Henskens, Dienst Human Resources, KMKG, Jubelpark 10, 1000 Brussel : tel. : 02-741 72 63; fax : 02-741 72 07; e-mail : v.henskens@kmkg-mrah.be. 9. SELECTIEPROCEDURE. - De jury van de KMKG oordeelt wie van de kandidaten, die een ontvankelijke kandidatuur hebben ingediend, het meest geschikt wordt geacht voor de betrekking (maximum 5 kandidaten kunnen aldus worden geselecteerd). - Indien de jury het noodzakelijk acht, kan hij de kandidaten vragen om eender welke bijkomende proef af te leggen die de Jury bepaalt om hun geschiktheid voor de te begeven functie te beoordelen. - De kandidaten die aldus in aanmerking worden genomen, zullen vervolgens uitgenodigd worden om voor de jury te verschijnen voor een hoorzitting met het oog op de vaststelling van de rangschikking der kandidaten. - Deze rangschikking wordt pas definitief nadat ze werd meegedeeld aan de betrokken kandidaten die daarbij de mogelijkheid hebben erover klacht in te dienen en te vragen om door de jury te worden gehoord. 10. SOLLICITATIEPROCEDURE. 10.1. De kandidaturen moeten worden ingediend binnen 30 kalenderdagen volgend op de datum waarop deze vacature wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad, dus ten laatste op 15 september 2010.

Ze moeten worden ingediend bij aangetekende brief gericht aan de Dienst Human Resources van de Federale Programmatorische Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid, Louizalaan 231, 1050 Brussel. 10.2. In de kandidatuur dient uitdrukkelijk te worden gepreciseerd : - de gesolliciteerde betrekking; - het adres waar de kandidaat/kandidate de aangetekende brief zal kunnen in ontvangst nemen waarmede hem/haar kennis zal worden gegeven van zijn/haar plaats in de rangschikking der kandidaten; elke wijziging van dit adres dient onmiddellijk te worden meegedeeld. 10.3. Aan de kandidatuur toe te voegen bescheiden : - een volledig en waarheidsgetrouw curriculum vitae; - indien reeds wetenschappelijke activiteiten werden verricht : attesten om deze te wettigen (attesten afgeleverd door de werkgevers, de autoriteiten die beurzen toekenden, ...); voor meer informatie betreffende de te verstrekken inlichtingen : zie de nota betreffende de toekenning van de wetenschappelijke anciënniteit die kan worden geraadpleegd op de website van de POD Wetenschapsbeleid (www.belspo.be, rubriek "Vacatureberichten" - Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis) en die eveneens kan worden bekomen bij de dienst HR van de POD Wetenschapsbeleid (tel. : 02-238 34 19 of 02-238 35 68); - een kopie van het/de vereiste diploma's; - indien een diploma van doctor, behaald na verdediging in het openbaar van een proefschrift, wordt voorgelegd om te voldoen aan de diplomavereisten, dient bovendien een kopie te worden toegevoegd van het universitair einddiploma dat toegang gaf tot het doctoraat, alsmede een vertaling van bedoeld einddiploma indien het werd uitgereikt in een andere taal dan het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol); - een lijst van de eventueel gepubliceerde wetenschappelijke werken; - de bescheiden en inlichtingen hierboven bedoeld onder punt 7.3.1, indien het/de vereiste diploma(s), behaald door de kandidaat/kandidate, werd(en) uitgereikt door een andere dan een Belgische instelling; - het bewijs van taalkennis bedoeld onder punt 7.3.2, ingeval dit bewijs noodzakelijk is of wanneer de kandidaat wenst dat zijn/haar indeling bij een taalrol gebeurt op basis van dat bewijs. 10.4. Er zal geen rekening worden gehouden met kandidaturen die niet werden ingediend overeenkomstig de hierboven bepaalde sollicitatieprocedure.

^