gepubliceerd op 24 augustus 2009
Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Te begeven betrekkingen Elf betrekkingen van wetenschappelijk onderzoeker staan open op de campussen Elsene en Ukkel van het WIV. Deze betrekkingen zullen worden toegewezen aan kandidaten die kunn Missie van het WIV Wetenschap ten dienste van volksgezondheid, voedselveiligheid en leefmilieu
FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU
Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Te begeven betrekkingen Elf betrekkingen van wetenschappelijk onderzoeker staan open op de campussen Elsene en Ukkel van het WIV. Deze betrekkingen zullen worden toegewezen aan kandidaten die kunnen worden ingeschreven op de Franse of op de Nederlandse taalrol.
Missie van het WIV Wetenschap ten dienste van volksgezondheid, voedselveiligheid en leefmilieu Het WIV ondersteunt het gezondheidsbeleid door wetenschappelijk onderzoek, expertadvies en dienstverlening.
Het WIV formuleert op basis van wetenschappelijk onderzoek aanbevelingen en oplossingen over prioriteiten voor een proactief gezondheidsbeleid op Belgisch, Europees en internationaal vlak. Het WIV schat de gezondheidssituatie en gezondheidsindicatoren in op basis van up-to-date expertmethodes die het ontwikkelt, evalueert en toepast binnen een gevalideerd kwaliteitssysteem. Het WIV werkt geavanceerde oplossingen uit voor de diagnose, preventie en behandeling van bestaande en opkomende ziekten en voor de identificatie en preventie van andere gezondheidsrisico's, inclusief deze uit het milieu.
Kernactiviteiten van het WIV ?In het kader van zijn missie wil het WIV : ? een toonaangevend « Centre of Excellence » zijn voor epidemiologisch onderzoek, overdraagbare ziekten en andere volks-gezondheidssrisico's, voor vaccin- en geneesmiddelencontrole en kwaliteitscontrole van laboratoria en in dit kader een belangrijke speler worden in het netwerk van Belgische, Europese en internationale referentie-laboratoria en expertcentra; ? de beleidsmakers en bevolking op degelijke wijze informeren over nieuwe evoluties betreffende gezondheid, veiligheid van de voedselketen, voeding en leefmilieu door continu de gezondheidstrends en risico's betreffende volksgezondheid in kaart te brengen, te bewaken en te analyseren; ? in alle omstandigheden voorbereid zijn om ondersteuning en oplossingen te bieden aan Belgische, Europese en internationale overheden bij gezondheidscrisissen; ? door zijn expertise een bevoorrechte gesprekspartner zijn voor Belgische, Europese en internationale overheden betreffende gezondheidsvraagstukken; ? er naar streven om het contactpunt te zijn voor een correcte en onpartijdige informatieverstrekking over de gezondheid en over risico's die de volksgezondheid bedreigen, met inbegrip van milieurisico's.
Voor meer informatie over de activiteiten van het WIV kan men de website http://www.iph.fgov.be consulteren.
Organogram van het WIV Het WIV ontplooit zijn wetenschappelijke opdracht in twee campussen : - Elsene, Juliette Wytsmanstraat 14, te 1050 Brussel, waar zich de administratieve diensten en volgende Operationele Directies bevinden : ? Volksgezondheid en surveillance; ? Overdraagbare en besmettelijke ziekten (deels); ? Voeding, geneesmiddelen en consumentenveiligheid; ? Expertise, dienstverlening en klantenrelaties. - Ukkel, Engelandstraat 642, te 1180 Brussel, waar zich een deel van de Operationele directie Overdraagbare en besmettelijke ziekten bevindt.
Het WIV voorziet om op termijn alle activiteiten onder te brengen in de campus Ukkel.
De speciale wetenschappelijke geschiktheid voor de openstaande betrekkingen is als volgt vastgesteld : I. Voor het programma Voeding en Gezondheid van de Operationele directie Volksgezondheid en Surveillance : een betrekking voor een voedingsepidemioloog (ref. 09/WIS 01) Activiteitengroep De betrekking wordt gerangschikt in activiteitengroep I van de wetenschappelijke loopbaan (wetenschappelijk onderzoek en experimentele ontwikkeling). De kandidaat wordt aangeworven in klasse SW1. Houders van een doctoraat en die minstens vier jaar wetenschappelijke anienniteit tellen, kunnen aangeworven worden in klasse SW2.
Functieprofiel De aanwerving kadert in de versterking van de eenheid die zich als doel stelt de invloed van voeding op de gezondheid van populaties en specifieke bevolkingsgroepen te onderzoeken met inbegrip van (1) het beschrijven van de voedingsgewoonten, bewegingsgewoonten en voedingstoestand van de bevolking, (2) het evalueren van de inname van contaminanten, additieven en andere voedingschemicaliën door het uitvoeren van risicoanalyses, (3) het opstellen en evalueren van gezondheidsindicatoren ten einde bij te dragen aan het aanpassen van de aanbevelingen op basis van voedingsmiddelen en nutriënten, en het komen tot een beter inzicht voor het ontwikkelen, sturen en evalueren van preventieve maatregelen.
De kandidaat zal in volgorde van prioriteit belast worden met : ? het samenwerken met de overheden die volksgezondheid, voeding, en voedingsveiligheid onder hun bevoegdheid hebben voor de ontwikkeling van gezondheidsindicatoren; ? vertegenwoordiging van België op internationaal niveau; ? het uitwerken van de methodologie en het volledige protocol voor de voedselconsumptiepeiling bij de populatie jonger dan 15 jaar; ? deelname aan de organisatie van de enquête, hierbij inbegrepen de samenstelling van de steekproef, het rekruteren en opleiden van de interviewers, het opvolgen van de gegevensverzameling op het terrein, data-invoer en controle van de ingevoerde gegevens; ? het analyseren van de gegevens van de voedselconsumptiepeiling van de populatie 15 jaar en ouder; ? het opmaken van epidemiologische onderzoeksprotocols voor het nagaan van de nutritionele status van de bevolking of de blootstelling van de bevolking aan contaminanten; ? het leiden van onderzoek naar het optimaliseren van probabilistische modellen voor het simultaan inschatten van de risico's en beschermende effecten van voedingsmiddelen; ? het optimaliseren van de statistische methode voor het evalueren van de gebruikelijke innames van de bevolking voor zowel nutriënten als voedingsmiddelen(groepen); ? deelname aan specifieke werkgroepen en dit zowel in België als op internationaal niveau.
De kandidaat met voldoende wetenschappelijke en technische ervaring en met de nodige leidinggevende capaciteiten kan op korte termijn belast worden met het leiden van het programma Voeding en Gezondheid.
Vereiste diploma(s) en bekwaamheden De kandidaat moet houder zijn van een medisch georiënteerd universitair diploma (geneeskunde, apotheker, bio-ingenieur, biomedische wetenschappen, of gelijkwaardig) en bij voorkeur een bijkomende universitaire opleiding hebben in volksgezondheid, voedingsepidemiologie, of (bio)statistiek. Het beschikken over een doctoraat in één van de gerelateerde domeinen is een pluspunt.
De kandidaat moet : - een grondige kennis hebben van de epidemiologie en meer specifiek van de epidemiologische methoden voor het onderzoek naar voedingsgewoonten bij de algemene bevolking en specifieke bevolkingsgroepen; - het bewijs leveren over de nodige competenties te beschikken inzake voeding, volksgezondheid, en biostatistiek; - een grondige kennis van en ervaring in de epidemiologische methodologie, en het analyseren van gegevens door middel van statistische software (SAS en STATA) kunnen bewijzen; - beschikken over een voldoende kennis van de andere landstaal en van het Engels om de vakliteratuur op te volgen en erin te publiceren, deel te nemen aan internationale congressen en onderzoeksprogramma's en samen te werken met instellingen en organisaties over het ganse Belgische grondgebied en binnen de EU; - beschikken over goede communicatieve vaardigheden (gesproken en geschreven) en kunnen spreken voor een publiek; - in teamverband kunnen werken; - projectmatig kunnen werken en resultaatgericht werken; - in staat zijn zelfstandig te kunnen werken en initiatieven te nemen voor zelfontwikkeling; - beschikken over een goed organisatie- en doorzettingsvermogen; - bereid zijn te werken in een kwaliteitssysteem overeenkomstig de norm ISO 9001 :2000.
Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken - ervaring in het leiden van een onderzoeksgroep; - ervaring met statistische analyse van resultaten van voedselconsumptiepeilingen met inbegrip van kennis en kunde in het gebruik van sofware zoals Epic-soft, C-Side en de Nusser methodologie; - ervaring in het inschatten risico-evaluatie; - beschikken over publicaties in internationale tijdschriften en andere wetenschappelijke activiteiten kunnen aantonen; - ervaring met projectmanagement.
Inlichtingen Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Prof. Dr. H. Van Oyen, directeur a.i. van de Operationele Directie Volksgezondheid en Surveillance.
Tel. 02-642 50 29 Fax. 02-642 54 10 e-mail : herman.vanoyen@iph.fgov.be II. Voor het programma Toxicologie van de Operationele Directie Volksgezondheid en Surveillance : een betrekking voor een toxicoloog belast met het onderzoek naar de toxicologische aspecten van « novel food », tevens belast met de leiding van het programma (ref. 09/WIS 02) Activiteitengroep De betrekking wordt gerangschikt in activiteitengroep I van de wetenschappelijke loopbaan (wetenschappelijk onderzoek en experimentele ontwikkeling). De kandidaat wordt aangeworven in klasse SW2 en moet een grondige expertise in dit wetenschapsdomein kunnen bewijzen en over minstens vier jaar wetenschappelijke anciënniteit beschikken.
Functieprofiel De aanwerving kadert in de versterking van de eenheid die zich als doel stelt de invloed van chemische agentia (met inbegrip van pesticiden, biociden en « novel food ») op de gezondheid van de mens te evalueren zowel als de ontwikkeling van nieuwe toxicologische testmethoden.
De kandidaat zal in volgorde van prioriteit belast worden met : ? het uitvoeren van risico-evaluaties voor de menselijke gezondheid op basis van notificatiedossiers, nationale of internationale rapporten of onderzoeksresultaten van het WIV; ? het samenwerken met andere Operationele Directies op het gebied van risico-evaluatie voor de menselijke gezondheid van diverse chemische agentia in de voeding of het leefmilieu; ? de ontwikkeling van nieuwe testmethoden in toxicologie; ? deelname aan werkgroepen op nationaal en internationaal niveau.
Vereiste diploma(s) en bekwaamheden De kandidaat moet houder zijn van een medisch georiënteerd universitair diploma (geneeskunde, farmacie, diergeneeskunde, biologische of biomedische wetenschappen of gelijkwaardig). Een doctoraat in één van de gerelateerde domeinen is vereist.
De kandidaat moet : - een grondige kennis hebben van de toxicologie en in het bijzonder van de risico-evaluatie voor de menselijke gezondheid; - onderzoekservaring hebben op het gebied van de toxicologie; - beschikken over een voldoende kennis van de andere landstaal en van het Engels om de vakliteratuur op te volgen en erin te publiceren, deel te nemen aan internationale congressen en onderzoeksprogramma's en samen te werken met instellingen en organisaties over het ganse Belgische grondgebied en binnen de EU; - beschikken over goede communicatieve vaardigheden (gesproken en geschreven) en kunnen spreken voor een publiek; - in teamverband kunnen werken; - projectmatig kunnen werken en resultaatgericht werken; - in staat zijn zelfstandig te kunnen werken en initiatieven te nemen voor zelfontwikkeling; - beschikken over een goed organisatie- en doorzettingsvermogen; - bereid zijn te werken in een kwaliteitssysteem in overeenstemming met de norm ISO 1725 en 9000.
Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken - basiskennis in de statistiek; - beschikken over publicaties in internationale tijdschriften en andere wetenschappelijke activiteiten kunnen aantonen; - ervaring met projectmanagement.
Inlichtingen Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Dr. C. Vleminckx, Afdeling Toxicologie.
Tel. 02-642 53 51 Fax. 02-642 52 24 e-mail : christiane.vleminckx@iph.fgov.be III. Voor het programma Tuberculose & Mycobateriologie van de Operationele Directie Overdraagbare en Besmettelijke Ziekten : een betrekking voor een bacterioloog/moleculair bioloog (ref. 09/WIS 03) Activiteitengroep De betrekking wordt gerangschikt in activiteitengroep I van de wetenschappelijke loopbaan (wetenschappelijk onderzoek en experimentele ontwikkeling). De kandidaat wordt aangeworven in klasse SW2 en moet een grondige expertise in dit wetenschapsdomein kunnen bewijzen en over minstens vier jaar wetenschappelijke anciënniteit beschikken.
Functieprofiel Het programma is een expert center binnen de domeinen surveillance, diagnostiek en onderzoek naar tuberculose en mycobacteriën. Het draagt bij tot de nationale en internationale surveillance van deze ziekten.
Het programma is gespecialiseerd in de moleculaire identificatie van mycobacteriën en in de epidemiologische moleculaire technieken van tuberculose, wat toelaat om de overdrachtwegen van deze besmettelijke ziekte op te sporen. Het programma waarborgt bovendien de detectie en opvolging van de resistentie van mycobateriën tegen antibiotica en draagt bij tot surveillance van multiresistente tuberculose. De onderzoeksactiviteiten van het programma bevatten : ontwikkeling van infectiemodellen en methodes om de risico's voor de volksgezondheid verbonden aan besmettelijke stoffen te evalueren (studie van de pathogene capaciteit en overdraagbaarheid van stammen), met inbegrip van de identificatie van de virulentie en resistentie mechanismen tegen antibiotica, de doeltreffendheidanalyse van nieuwe antituberculose stoffen en de karakterisering van hun actiemechanismen.
De aanwerving kadert in de versterking van de expertise, surveillance en onderzoeksactiviteiten van het WIV betreffende mycobacteriën die een rol spelen in de volksgezondheid.
De kandidaat zal in volgorde van prioriteit belast worden met : ? het toepassen van bacteriologische en moleculaire technieken van diagnose van tuberculose en mycobacteriën; ? de studie en genetische karakterisering van pathogene mycobacteriën (sequentiebepaling, genotypering,...); ? de studie van de resistentie van mycobacteriën tegen antibiotica, en ? zodoende bijdragen tot de surveillance van multiresistente tuberculose; ? onderzoek met bedoeling om nieuwe microbiologische diagnostische test te ontwikkelen, te valideren en toe te passen; ? ontwikkeling/gebruik van experimentele in vitro en in vivo modules die het mogelijk maken om de doeltreffendheid van nieuwe antituberculose behandelingen te analyseren en te bestuderen; ? het opstarten en leiden van nieuwe onderzoekprojecten in mycobacteriologie, in een vooruitzicht van volksgezondheid; ? het onderhouden van relaties met de internationale netwerken van toezicht op de tuberculose alsook met de partners van het Belgische informatienet.
De kandidaat met voldoende wetenschappelijke en technische ervaring en met de nodige leidinggevende capaciteiten kan op korte termijn belast worden met het leiden van het programma Tuberculose en Mycobacteriologie.
Vereiste diploma(s) en bekwaamheden De kandidaat moet houder zijn van een medisch georiënteerd universitair diploma (geneeskunde, dierenarts, apotheker, bio-ingenieur, licenciaat in biomedische of biologische wetenschappen, of gelijkwaardig) en houder zijn van een doctoraat.
De kandidaat moet : - een diepgaande kennis in bacteriologie en indien mogelijk in mycobacteriologie hebben; - beschikken over een diepgaande kennis, - evenals een recente ervaring, in moleculaire biologie en in bio-informatica, met name in analyse van sequentieanalyse en in het gebruik van Bionumerics-software; - een kennis hebben op het gebied van de resistentiemechanismen tegen antibiotica; - ervaring in wetenschappelijk onderzoek kunnen bewijzen door middel van publicaties in internationale tijdschriften en mededelingen bij wetenschappelijke congressen; - beschikken over een voldoende kennis van de andere landstaal en van het Engels om de vakliteratuur op te volgen en erin te publiceren, deel te nemen aan internationale congressen en onderzoeksprogramma's en samen te werken met nationale en internationale instellingen en organisatie; - beschikken over potentiële ervaring in de werking van een microbiologisch laboratorium en bereid zijn om te werken in een laboratorium van inperkingsklasse BSL-3; - bereid zijn om te werken in een kwaliteitssysteem; - in teamverband kunnen werken; - beschikken over het nodige potentieel om een team te leiden; - projecten kunnen ontwikkelen en beheren; - georiënteerd zijn naar het verkrijgen van de resultaten binnen de vereiste termijnen; - in staat zijn initiatieven voor zelfontwikkeling te nemen; - beschikken over goede en communicatieve vaardigheden (gesproken en geschreven) en kunnen spreken voor een publiek; - beschikken over een goed organisatie- en - doorzettingsvermogen; - gericht zijn op klantenservice (interne).
Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken - ervaring in mycobacteriologie; - gecertificeerde ervaring in manipulatie van dieren in laboratorium; - ervaring in management van projecten; - ervaring in het verkrijgen van externe financiering voor onderzoekprojecten; - werkervaring in samenwerking met andere deskundigen in dit domein.
Inlichtingen Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Dr. Michaël Kalai, directeur a.i. van de Operationele Directie Overdraagbare en Besmettelijke Ziekten.
Tel. 02-373 31 14 Fax. 02-373 32 91 e-mail : michael.kalai@iph.fgov.be IV. Voor het programma Mycologie & Aerobiologie van de Operationele Directie Overdraagbare en Besmettelijke Ziekten : een betrekking voor een mycoloog/moleculair bioloog (ref. 09/WIS 04) Activiteitengroep De betrekking wordt gerangschikt in activiteitengroep I van de wetenschappelijke loopbaan (wetenschappelijk onderzoek en experimentele ontwikkeling). De kandidaat wordt aangeworven in klasse SW2 en moet een grondige expertise in dit wetenschapsdomein kunnen bewijzen en over minstens vier jaar wetenschappelijke anciënniteit beschikken.
Functieprofiel Het programma Mycologie & Aerobiologie, is een expert center in geneeskundige mycologie (allergieën, besmettingen of andere problemen in verband met de gezondheid). Zijn activiteiten concentreren zich vooral op de expertise (identificatie in verband met opduikende ziektes...), de surveillance (huidschimmels, nosocomiale besmettingen...) en onderzoek (ontwikkeling van nieuwe identificatiemethoden...). Het programma waarborgt eveneens de handhaving van de verzameling van gisten en schimmels van BCCM (Belgian Coordinated Collections of Micro-organisms) die door het Belgische wetenschappelijke beleid wordt gefinancierd.
Behalve zijn activiteiten in mycologie waarborgt het programma de telling van pollen en allergische sporen in de lucht en de verspreiding van de resultaten aan de clinici en het grote publiek.
De aanwerving kadert in de versterking van de expertise, surveillance en onderzoeksactiviteiten van het WIV inzake belangrijke schimmels en gisten voor de volksgezondheid.
De kandidaat zal in volgorde van prioriteit belast worden met : ? ondersteuning bieden voor onderzoek, ontwikkeling, validatie en toepassing van biochemische en moleculaire diagnosemethoden; ? het toepassen van de klassieke diagnosetechnieken van schimmels en gisten (bvb. microscopie); ? de fylogenetische studie en moleculaire typering van ziekteverwekkende schimmels en gisten (sequentiebepaling, genotypering), ? de gevoeligheidsstudie aan antifungale; ? het opstarten en leiden van nieuwe onderzoekprojecten in mycologie binnen het perspectief van volksgezondheid; ? het onderhouden van relaties met de internationale netwerken van surveillance van schimmelziektes alsook met de partners van het Belgische informatienet.
De kandidaat met voldoende wetenschappelijke en technische ervaring heeft met de nodige leidinggevende capaciteiten kan op korte termijn belast worden met het leiden van het programma Mycologie & Aerobiologie.
Vereiste diploma(s) en bekwaamheden De kandidaat moet houder zijn van een medisch georiënteerd universitair diploma (geneeskunde, dierenarts, apotheker, bio-ingenieur, licenciaat in biomedische of biologische wetenschappen, of gelijkwaardig) en houder zijn van een doctoraat.
De kandidaat moet : - een diepgaande kennis in mycologie hebben; - organismen kunnen karakteriseren met behulp van moleculaire en morfologische studies; - een ervaring in wetenschappelijk onderzoek kunnen bewijzen door middel van publicaties in internationale tijdschriften en mededelingen bij wetenschappelijke congressen; - beschikken over een voldoende kennis van de andere landstaal en van het Engels om de vakliteratuur op te volgen en erin te publiceren, deel te nemen aan internationale congressen en onderzoeksprogramma's en samen te werken met nationale en internationale instellingen en organisatie; - in teamverband kunnen werken; - beschikken over het nodige potentieel om een team te leiden; - projecten kunnen ontwikkelen en beheren; - georiënteerd zijn naar het verkrijgen van de resultaten binnen de vereiste termijnen - bereid zijn om te werken in een kwaliteitssysteem; - in staat zijn initiatieven voor zelfontwikkeling te nemen; - beschikken over goede en communicatieve vaardigheden (gesproken en geschreven) en kunnen spreken voor een publiek.
Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken - ervaring in mycologie; - ervaring op medisch vlak; - ervaring van gespecialiseerde microscopische technieken (vb. elektronische microscopie TEM en SEM); - ervaring van manipulatie van micro-organismen in laboratoria van bioveiligheidsklasse BSL -2; - ervaring in management van projecten; - ervaring in het verkrijgen van externe financiering voor onderzoekprojecten; - werkervaring in samenwerking met andere nationale en internationale deskundigen in dit domein.
Inlichtingen Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Dr. Michaël Kalai, directeur a.i. van de Operationele Directie Overdraagbare en Besmettelijke Ziekten.
Tel. 02-373 31 14 Fax. 02-373 32 91 e-mail : michael.kalai@iph.fgov.be V. Voor het programma Immunologie & Vaccinologie van de Operationele Directie Overdraagbare en Besmettelijke Ziekten : een betrekking voor een immunoloog (ref. 09/WIS 05) Activiteitengroep De betrekking wordt gerangschikt in activiteitengroep I van de wetenschappelijke loopbaan (wetenschappelijk onderzoek en experimentele ontwikkeling). De kandidaat wordt aangeworven in klasse SW2 en moet een grondige expertise in dit wetenschapsdomein kunnen bewijzen en over minstens vier jaar wetenschappelijke anciënniteit beschikken.
Functieprofiel Het transversale programma Immunologie & Vaccinologie is belast met onderzoek en ontwikkeling noodzakelijk voor de versterking van de diagnostische capaciteiten en preventie van besmettelijke ziektes.
Bovenop deze transversale activiteiten, die in samenwerking met andere programma's van de Operationele Directie worden verwezenlijkt, is het programma verantwoordelijk voor de serologische diagnose van kinkhoest en de surveillance van overeenkomstige inenting. De onderzoeksprojecten van het programma hebben ten doel nieuwe immunodiagnostische (humorale en cellulair) en immunopreventieve methoden te ontwikkelen, vooral in verband met de mycobacteriële ziekten en de allergieën gelinked aan schimmels (allergologie).
De aanwerving heeft als doel de allergologische activiteiten te versterken. Allergieën hebben een belangrijke impact op de Belgische volksgezondheid. De laatste twintig jaren is de frequentie van allergische ziekten bij de bevolking van geïndustrialiseerde landen immers verdubbeld en neemt dit nog constant toe. In functie van studies, varieert de bewustmakingsprevalentie aan schimmels van 5 tot 15 % bij de Europese bevolking en bij kinderen soms 30 %.
De kandidaat zal in volgorde van prioriteit belast worden met : ? de uitvoering van allergologische activiteiten van het programma Immunologie & Vaccinologie; ? de uitvoering van onderzoek om de risico's van allergieën te schatten in verband met schimmels; ? de ontwikkeling en productie van monoklonale antilichamen voor de opsporing en de diagnose van allergische samenstellingen en mycotoxine; ? het ontwikkelen van nieuwe immunodiagnostische protocols en tests voor de allergieën met schimmelsporen; ? het ontwikkelen van experimentele modellen die het mogelijk maken om allergenen in vivo te analyseren en te bestuderen; ? het opstarten en leiden van nieuwe onderzoekprojecten in allergologie, in een perspectief van volksgzondheid.
Vereiste diploma('s) en bekwaamheden De kandidaat moet houder zijn van een medisch georiënteerd universitair diploma (geneeskunde, dierenarts, apotheker, bio-ingenieur, licenciaat in biomedische of biologische wetenschappen, of gelijkwaardig) en houder zijn van een doctoraat.
De kandidaat moet : - een diepgaande kennis in immunologie hebben en meer bepaald in allergologie; - ervaring hebben met humorale en cellulaire immunodiagnostische technieken en FACS-technologiën; - het bewijs leveren over de nodige competentie te beschikken op het gebied van de mycologie en meer bepaald in de schimmelcultuur; - het bewijs leveren over de nodige competentie te beschikken binnen het domein van ontwikkeling en productie van monoklonale antilichamen; - een gecertificeerde ervaring hebben in de hantering van proefdieren; - een ervaring in wetenschappelijk onderzoek kunnen bewijzen door middel van publicaties in internationale tijdschriften en mededelingen bij wetenschappelijke congressen; - beschikken over een voldoende kennis van de andere landstaal en van het Engels om de vakliteratuur op te volgen en erin te publiceren, deel te nemen aan internationale congressen en onderzoeksprogramma's en samen te werken met nationale en internationale instellingen en organisatie; - in teamverband kunnen werken; - beschikken over het nodige potentieel om een team te leiden; - projecten kunnen ontwikkelen en beheren; - georiënteerd zijn naar het verkrijgen van de resultaten binnen de vereiste termijnen; - in staat zijn initiatieven voor zelfontwikkeling te nemen; - beschikken over goede en communicatieve vaardigheden (gesproken en geschreven) en kunnen spreken voor een publiek.
Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken - ervaring in immunologie-allergologie; - ervaring van manipulatie in laboratoria van veiligheidsklasse BSL -2; - ervaring in management van projecten.
Inlichtingen Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Dr. Michaël Kalai, directeur a.i. van de Operationele Directie Overdraagbare en Besmettelijke Ziekten.
Tel. 02-373 31 14 Fax. 02-373 32 91 e-mail : michael.kalai@iph.fgov.be VI. Voor het programma Biomonitoring van de Operationele Directie Voeding, Geneesmiddelen en Consumentenveiligheid : een betrekking voor een onderzoeker biomonitoring' belast met het uitbouwen van een expert centrum humane biomonitoring (ref. 09/WIS 06) Activiteitengroep De betrekking wordt gerangschikt in activiteitengroep I van de wetenschappelijke loopbaan (wetenschappelijk onderzoek en experimentele ontwikkeling). De kandidaat wordt aangeworven in klasse SW1. Houders van een doctoraat en die minstens vier jaar wetenschappelijke anciënniteit tellen, kunnen aangeworven worden in klasse SW2.
Functieprofiel De aanwerving kadert in de oprichting van een expert center dat zich als doel stelt het in kaart brengen van de blootstelling van de Belgische bevolking aan polluenten via het analyseren van biomerkers.
Polluenten, afbraakproducten of merkers hiervoor zullen opgespoord worden in weefsels van menselijke oorsprong. Dit expert center zal nauw samenwerken met andere eenheden die de relatie milieu-gezondheid bestuderen.
De kandidaat zal in volgorde van prioriteit belast worden met : ? het opstellen en opvolgen van wetenschappelijke projecten; ? ontwikkeling en validatie van nieuwe analysemethoden; ? het ontwikkelen en valideren van niet-invasieve staalnamemethodes; ? het bedienen en onderhouden van laboratoriumapparatuur; ? meewerken aan het opstellen en organiseren van staalnameplanning; ? de analyse van (humane) monsters; ? leiding geven aan een beperkt aantal laboranten. ? Vereiste diploma(s) en bekwaamheden De kandidaat moet houder zijn van een universitair diploma in de toegepaste of exacte wetenschappen (geneeskunde, bio-ingenieur, biomedische wetenschappen, burgerlijk ingenieur chemie, apotheker, chemie, biochemie of biologie). Het beschikken over een doctoraat in één van de gerelateerde domeinen is een pluspunt.
De kandidaat moet : - een grondige kennis hebben van en ervaring in de analytische chemie; - ervaring in het werken in een analytisch laboratorium en praktijkervaring hebben opgedaan met vloeistofchromatografie, gaschromatografie, massaspectrometrie en andere laboratoriumapparatuur; - ervaring in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek kunnen bewijzen door publicaties in internationale tijdschriften en mededelingen tijdens wetenschappelijke congressen; - beschikken over een voldoende kennis van de andere landstaal en van het Engels om de vakliteratuur op te volgen en erin te publiceren, deel te nemen aan internationale congressen en onderzoeksprogramma's en samen te werken met instellingen en organisaties over het ganse Belgische grondgebied en binnen de EU; - beschikken over goede communicatieve vaardigheden (gesproken en geschreven) en kunnen spreken voor een publiek; - in teamverband kunnen werken; - projectmatig kunnen werken en resultaatgericht werken; - in staat zijn zelfstandig te kunnen werken en initiatieven te nemen voor zelfontwikkeling; - beschikken over een goed organisatie- en doorzettingsvermogen; - bereid zijn te werken in een kwaliteitssysteem overeenkomstig de norm ISO 17025 :2005.
Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken - ervaring in het leiden van een onderzoeksgroep; - een bijkomende opleiding in de milieuscheikunde en/of analytische scheikunde is een pluspunt; - specifieke kennis en/of ervaring in het kader van humane biomonitoring of inhet kader van de analyse van (milieu)contaminanten; - kennis hebben van de gezondheidsaspecten gerelateerd aan de aanwezigheid van (milieu)contaminanten in de mens, dier en het leefmilieu.
Inlichtingen Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Ir. Joris Van Loco, directeur a.i. van de Operationele Directie Voeding, Geneesmiddelen en Consumentenveiligheid.
Tel. 02-642 53 53 Fax. 02-642 56 91 e-mail : joris.vanloco@iph.fgov.be VII. Voor het programma moleculaire biologie van de Operationele Directie Expertise, Dienstverlening en Klantenrelaties : een betrekking voor een moleculair bioloog (ref. 09/WIS 07) Activiteitengroep De betrekking wordt gerangschikt in activiteitengroep I van de wetenschappelijke loopbaan (wetenschappelijke onderzoek en experimentele ontwikkeling). De kandidaat wordt aangeworven in klasse SW2 en moet een grondige expertise in dit wetenschapsdomein kunnen bewijzen en over minstens vier jaar wetenschappelijke anciënniteit beschikken.
Functieprofiel De aanwerving kadert in de oprichting van een biotechnologisch/moleculair biologisch platform ter ondersteuning van verschillende programma's van het WIV. De kandidaat zal in volgorde van prioriteit belast worden met : ? het centraal beheer van gespecialiseerde apparatuur : sequenator, real time PCR, capillaire electroforese, enz., en deze apparatuur ter beschikking stellen van verschillende gebruikers; ? het ter beschikking stellen van een expertise inzake moleculaire biologie aan de gebruikers (bijvoorbeeld voor het gebruik van bio-informatica werktuigen) en desnoods, het organiseren van informatie-/opleidingssessies voor de gebruikers; ? het ontwikkelen en validatie van nieuwe werktuigen (nieuwe methoden, bijvoorbeeld : Real-Time PCR, Real-Time PCR-ELISA, micro-arrays, PFGE, RFLP, techniek van sequentiebepaling), de voorbereiding van nieuwe referentiematerialen (bijvoorbeeld : plasmiden) voor de identificatie en de moleculaire karakterisering van pathogene of niet-pathogene micro-organismen (bijvoorbeeld : bacteriën, virussen of GMO...), in samenwerking met de deskundigen van de verschillende programma's van het WIV; ? het opstarten en deelname aan de uitwerking van nieuwe onderzoekprojecten in partnership met de deskundigen van de verschillende programma's van het WIV. De kandidaat met voldoende wetenschappelijke en technische ervaring en met de nodige leidinggevende capaciteiten kan op termijn belast worden met het leiden van het programma Moleculaire Biologie.
Vereiste diploma(s) en bekwaamheden De kandidaat moet houder zijn van een universitair diploma bio-ingenieur, landbouwingenieur, dierenarts, apotheker, licentiaat in biotechnologie, biochemie, biologische of biomedische wetenschappen of equivalent en houder zijn van een doctoraat.
De kandidaat moet : - een diepgaande kennis in moleculaire biologie hebben; - organismen kunnen identificeren en karakteriseren met behulp van moleculaire studies; - de performante werktuigen van de bio-informatica kunnen gebruiken; - een ervaring in wetenschappelijk onderzoek kunnen bewijzen door middel van publicaties in internationale tijdschriften en mededelingen bij wetenschappelijke congressen; - beschikken over een voldoende kennis van de andere landstaal en van het Engels om de vakliteratuur op te volgen en erin te publiceren, deel te nemen aan internationale congressen en onderzoeksprogramma's en samen te werken met nationale en internationale instellingen en organisatie; - in teamverband kunnen werken; - beschikken over het nodige potentieel om een team te leiden; - projecten kunnen ontwikkelen en beheren; - georiënteerd zijn naar het verkrijgen van de resultaten binnen de vereiste termijnen; - bereid zijn om te werken in een kwaliteitssysteem; - beschikken over een goed organisatievermogen en doorzettingsvermogen; - gericht zijn op klantenservice (interne); - in staat zijn initiatieven voor zelfontwikkeling te nemen; - beschikken over goede en communicatieve vaardigheden (gesproken en geschreven) en kunnen spreken voor een publiek.
Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken - veelzijdige ervaring van de technieken van genetische manipulatie en moleculaire typering (sequenering, Real Time-PCR, micro-arrays, PFGE, RFLP enz); - ervaring in bacteriologie, virologie mycologie en/of immunologie of equivalent; - werkervaring in samenwerking met andere deskundigen in dit domein, internationaal en nationaal;. - bijkomende opleiding in statistiek en/of in moleculaire epidemiologie; - ervaring in het verkrijgen van externe financiering voor onderzoekprojecten.
Inlichtingen Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Dr. Ir. M. Sneyers, directeur a.i. van de Operationele Directie Expertise, Dienstverlening en Klantenrelaties.
Tel. 02-642 52 93 Fax.. 02-642 52 92 e-mail : myriam.sneyers@iph.fgov.be VIII. Voor het programma Bioveiligheid en Biotechonologie (SBB) van de Operationele Directie Expertise, Dienstverlening en Klantenrelaties : een betrekking voor een biotechnoloog (ref. 09/WIS 08) Activiteitengroep De betrekking wordt gerangschikt in activiteitengroep II van de wetenschappelijke loopbaan (wetenschappelijke dienstverlening). De kandidaat wordt aangeworven in klasse SW2 en moet een grondige expertise in dit wetenschapsdomein kunnen bewijzen en over minstens vier jaar wetenschappelijke anciënniteit beschikken.
Functieprofiel De aanwerving heeft als doel de Operationele Directie te versterken die als hoofdtaken heeft : het beheren van de activiteiten van dienstverrichtingen van zijn 3 functionele programma's, gericht op de controle, het leiden van projecten van wetenschappelijk onderzoek voornamelijk met als doel de geleverde dienstverleningen door de Operationele directie te verbeteren, het coördineren van voorbereidende taken inzake dienstverleningen voor het hele WIV, het formuleren van adviezen van expertise aan de internationale, Europese, federale en/of regionale autoriteiten voor de materies die voortkomen uit de functionele programma's, het coördineren van relaties met belangrijke klanten en stakeholders van het instituut en het verlenen van een efficiënte hulp voor de andere Operationele Directies in geval van crisissen op het gebied van volksgezondheid.
Deze werkgelegenheid past binnen de realisatie van de wettelijke verplichtingen van SBB inzake expertise en wetenschappelijke en administratieve steun aan de Adviesraad voor Bioveiligheid, aan de partners van het samenwerkingsakkoord inzake bioveiligheid en aan de externe klanten. De taken die in de uitoefening van het ambt worden verwezenlijkt, kunnen het onderwerp van wijzigingen zijn, in functie van de prioriteiten van de Operationele Directie en van haar strategische en operationele doelstellingen.
De kandidaat zal in volgorde van prioriteit belast worden met : ? assisteren van SBB met de realisatie van haar activiteiten en projecten zodat de legale missies kunnen worden ingevuld, meer bepaald wetenschappelijke ondersteuning voor de activiteiten van de Adviesraad voor Bioveiligheid; ? het bijdragen tot de wetenschappelijke expertise van de dossiers betreffende de verspreiding in het milieu en de commercialisering van genetisch gemodificeerde organismen (GGO); ? de samenwerking met autoriteiten die bevoegd zijn voor volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en milieu; ? op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op gebied van het expertisedomein (door middel van lectuur, deelname aan congressen en opleidingen etc.) om zo de actuele kennis op peil te houden; ? over de interne activiteiten en wetenschappelijke informatie in verband met de betrokken materies te publiceren teneinde ze bekend te maken aan derden; ? het opstarten en/of deelnemen aan de uitwerking en realisatie van nieuwe projecten in verband met de betrokken materie; ? België in specifieke werkgroepen te vertegenwoordigen op nationaal en internationaal niveau; ? antwoorden op de vragen van derden in verband met de betrokken materie.
Vereiste diploma(s) en bekwaamheden De kandidaat moet houder zijn van een universitair diploma (dokter, dierenarts, apotheker, bio-ingenieur, licentiaat in biologische of biomedische wetenschappen of equivalent) en houder zijn van een doctoraat.
De kandidaat moet : - een diepgaande kennis en ervaring in biotechnologie en moleculaire biologie hebben; - een ervaring binnen de dienstverlening voor derden kunnen aantonen, in het bijzonder de formulering van wetenschappelijke adviezen van expertise; - beschikken over een competentie binnen het domein van risico-evaluaties voor de gezondheid en milieu, in het bijzonder in relatie met de genetisch gemodificeerde organismen; - een ervaring in wetenschappelijk onderzoek kunnen bewijzen door middel van publicaties in internationale tijdschriften en mededelingen bij wetenschappelijke congressen; - beschikken over een voldoende kennis van de andere landstaal en van het Engels om de vakliteratuur op te volgen en erin te publiceren, deel te nemen aan internationale congressen en onderzoeksprogramma's en samen te werken met instellingen en organisaties over het ganse Belgische grondgebied, binnen de EU en internationaal; - beschikken over goede analyse, redactionele en synthetische vermogens; - beschikken over goede en communicatieve vaardigheden (gesproken en geschreven) en kunnen spreken voor een publiek; - in teamverband kunnen werken in een multidisciplinaire en meertalige omgeving; - flexibel zijn en georiënteerd zijn naar het verkrijgen van de resultaten binnen de vereiste termijnen; - in staat zijn om zelfstandig te werken en initiatieven voor zelfontwikkeling te nemen; - gericht zijn op klantenservice; - beschikken over een goed organisatie- en doorzettingsvermogen; - bereid zijn om te werken in een kwaliteitssysteem.
Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken - algemene kennis van de Belgische en Europese wetten inzake bioveiligheid; - ervaring in projectenmanagement; - kunnen werken binnen een netwerk met externe partners.
Inlichtingen Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Dr. Ir. M. Sneyers, directeur a.i. van de Operationele Directie Expertise, Dienstverlening en Klantenrelaties.
Tel. 02-642 52 93 Fax.. 02-642 52 92 e-mail : myriam.sneyers@iph.fgov.be IX. Voor het programma Bioveiligheid en Biotechnologie (SBB) van de Operationele Directie Expertise, Dienstverlening en Klantenrelaties : een betrekking voor een moleculair bioloog (ref. 09/WIS 09) Activiteitengroep De betrekking wordt gerangschikt in activiteitengroep II van de wetenschappelijke loopbaan (wetenschappelijke dienstverlening). De kandidaat wordt aangeworven in klasse SW1. Houders van een doctoraat en die minstens vier jaar wetenschappelijke anciënniteit tellen, kunnen aangeworven worden in klasse SW2.
Functieprofiel De aanwerving heeft als doel het expertiselaboratorium van opsporing naar genetisch gemodificeerde organismen (GGO) van de dienst Bioveiligheid en Biotechnologie te versterken in het kader van de activiteiten van het Nationaal Referentielaboratorium van GGO's.
De kandidaat zal in volgorde van prioriteit belast worden met : ? het assisteren van het GGO laboratorium van de dienst Bioveiligheid en Biotechnologie met de realisatie van de onderzoeks-, de ontwikkelings- en de dienstverleningsactiviteiten en projecten, zodat de continuïteit van de missies en taken en het respect van de contractuele kalenders alsook de traceervaarheid en de archivering van de wetenschappelijke en patrimoniale gegevens gewaarborgd worden; ? het waken over de opvolging van analyse voor de opsporing van GGO's en het verzekeren van rapportage naar klanten; ? bijdragen tot de evolutie en aanpassing van het laboratorium bij nieuwe technieken en noodzakelijkheden op de markt van GGO's; ? ontwikkelen van nieuwe methodes of bestaande opsporingsmethodes verbeteren en toepassen; ? actualiseren van het accreditatiesysteem ISO 17025 van de dienst in het kader van het behoud van een flexibele scope (voorbereiding van validatiedossiers, opvolging van controles in tweede en derde lijn); ? de laboratoriumverantwoordelijke ondersteunen in de officiële nationale en internationale taken (als nationaal referentie laboratorium, lid van het European Network of GMO Laboratories, ? steun aan de autoriteiten bevoegd voor de volksgezondheid, de veiligheid van de voedselketen en het milieu wat betreft de opsporing van GGO), teneinde een actieve deelname in R&D van methoden en de controle te garanderen verbonden met de tracabiliteit van genetische kenmerken van GGO; ? zich op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen in het expertisedomein (door lecture, deelname aan congressen en opleiding(en), enz) teneinde een optimale capaciteit van realisatie van teamprojecten en activiteiten en van prospectief in de technologieën van moleculaire traceerbaarheid te garanderen; ? de resultaten bekomen in het laboratorium, de interne activiteiten en de wetenschappelijke informatie in verband met betrokken materies publiceren teneinde ze bekend te maken aan derden; ? opstarten en/of deelnemen aan de uitwerking en realisatie van nieuwe projecten in verband met de betrokken materie; ? antwoorden op de vragen van derden in verband met de betrokken materie.
Het hierboven beschreven takenprofiel kan nog veranderen in functie van de prioriteiten bepaald in het operationele plan van de Operationele Directie Expertise, Dienstverlening en Klantenrelaties.
Vereiste diploma('s) en bekwaamheden De kandidaat moet houder zijn van een universitair diploma (dokter, dierenarts, apotheker, bio-ingenieur, licentiaat in biologische of biomedische wetenschappen of equivalent). Houder zijn van een doctoraat in één van deze domeinen is een pluspunt.
De kandidaat moet : - een diepgaande kennis en ervaring in biotechnologie en moleculaire biologie hebben, in bijzonder in manipulatie van nucleïnezuren, klonering in plasmiden, methoden van opsporing/identificatie/kwantificatie door Real-Time PCR en gebruik van software en databanken van bio-informatica (vergelijking van sequenties, primer design voor PCR,...); - een ervaring in wetenschappelijk onderzoek kunnen bewijzen door middel van publicaties in internationale tijdschriften en mededelingen bij wetenschappelijke congressen; - beschikken over een voldoende kennis van de andere landstaal en van het Engels om de vakliteratuur op te volgen en erin te publiceren, deel te nemen aan internationale congressen en onderzoeksprogramma's en samen te werken met instellingen en organisaties over het ganse Belgische grondgebied, binnen de EU en internationaal; - beschikken over goede analyse, - redactionele en synthetische vermogens; - beschikken over goede en communicatieve vaardigheden (gesproken en geschreven) en kunnen spreken voor een publiek; - in teamverband kunnen werken in een multidisciplinaire en meertalige omgeving; - flexibel zijn en georiënteerd zijn naar het verkrijgen van de resultaten binnen de vereiste termijnen; - in staat zijn om zelfstandig te werken en initiatieven voor zelfontwikkeling te nemen; - gericht zijn op klantenservice; - beschikken over een goed organisatie- en doorzettingsvermogen; - bereid zijn om te werken in een kwaliteitssysteem.
Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken - ervaring in dienstverlening voor derden kunnen aantonen; - beschikken over een werkervaring met een kwaliteitssysteem; - beschikken over een doctoraat en/of publicaties (met "impact factor") in het domein moleculaire biologie; - beschikken over een grondige kennis van de software Excel en programmeringsbasis.
Inlichtingen Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Dr. Ir. M. Sneyers, directeur a.i. van de Operationele Directie Expertise, Dienstverlening en Klantenrelaties.
Tel. 02-642 52 93 Fax.. 02-642 52 92 e-mail : myriam.sneyers@iph.fgov.be X. Voor de Operationele Directie Expertise, dienstverlening en klantenrelaties : een betrekking voor een coördinator wetenschappelijke dienstverlening (ref. 09/WIS 10) Activiteitengroep De betrekking wordt gerangschikt in activiteitengroep II van de wetenschappelijke loopbaan (wetenschappelijke dienstverlening). De kandidaat wordt aangeworven in klasse SW2 en moet een grondige expertise in dit wetenschapsdomein kunnen bewijzen en over minstens vier jaar wetenschappelijke anciënniteit beschikken.
Functieprofiel De aanwerving heeft als doel de Operationele Directie te versterken die als hoofdtaken heeft : beheren van de activiteiten van dienstverlening van de 3 functionele programma's, gericht op controle, leiden van projecten van wetenschappelijk onderzoek die belangrijk zijn voor de verbetering van de geleverde dienstverlening van de operationele Directie, voorbereidende taken inzake dienstverlening voor het hele WIV coördineren, formuleren van expertadviezen aan de internationale, Europese, federale en/of regionale overheid voor de materie die onder zijn functionele programma's valt relaties met de hoofdklanten en "stakeholders" van het instituut coördineren en een efficiënte hulp voor de andere operationele Directies leveren in geval van crisissen op het gebied van volksgezondheid.
In het bijzonder past deze werkgelegenheid in de realisatie van de taken in verband met de coördinatie van de relaties met de hoofdklanten en "stakeholders" van het instituut, onder meer de andere Operationele directies van het WIV, de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Milieu, FAVV, FAGG, RIZIV, de administraties van gezondheidgszorg en milieu van de Gemeenschappen en de Gewesten.
De kandidaat zal in volgorde van prioriteit belast worden met : ? de contacten tussen het WIV en zijn voornaamste externe klanten coördineren; ? de contacten met de ondersteunende diensten en de Operationele Directies in het kader van de overeenkomsten van het WIV en zijn voornaamste externe klanten coördineren; ? deelname aan de Toezichtcomités van de voornaamste overeenkomsten die tussen het WIV en zijn externe klanten zijn gesloten; ? erop toezien dat de activiteiten die voor derden worden uitgevoerd op regelmatige wijze gepland zijn, in gemeenschappelijk akkoord met de klant en met inachtneming van de contractuele clausules; ? de evaluatie van de evenredigheid tussen de beschikbare hulpbronnen en het werk dat in verband met de overeenkomsten met derden wordt verwezenlijkt; ? coördineren en toezien op de harmonisatie van de rapportering aan de klanten van het WIV; ? deelname aan onderhandelingen in verband met het opstellen van nieuwe overeenkomsten, aan het amendement of de vernieuwing van bestaande overeenkomsten; ? de oprichtig van « Service level Agreements (SLA) tussen de operationeel Directie Expertise, Dienstverlening en klantenrelaties en de andere operationele Directies van het WIV aan welke ze technische en wetenschappelijke steun verleent.
Vereiste diploma(s) en bekwaamheden De kandidaat moet houder zijn van een universitair diploma (geneeskunde, dierenarts, apotheker, bio-ingenieur, licenciaat in biomedische of biologische wetenschappen, rechten, economische wetenschappen met inbegrip van handelsingenieur) en houder zijn van een doctoraat.
De kandidaat moet : - het bewijs leveren over de nodige ervaring van minstens zes jaar in een wetenschappelijke instelling, een universiteit of een research & ontwikkeling laboratorium van een organisatie in de privé-sector te beschikken; - het bewijs leveren over een ervaring in één of meer specifieke domeinen van het WIV te beschikken; - een ervaring in dienstenverlening voor derden kunnen rechtvaardigen; - het bewijs leveren over een ervaring van contractbeheer en onderhandeling te beschikken; - beschikken over een voldoende kennis van de andere landstaal en van het Engels; - beschikken over goede en communicatieve vaardigheden (gesproken en geschreven) en kunnen spreken voor een publiek; - in teamverband kunnen werken in een multidisciplinaire en meertalige omgeving; - gericht zijn op klantenservice; - in staat zijn om in een netwerk met interne en externe partners te werken; - kunnen overtuigen en onderhandelen; - een ervaring in het management van projecten kunnen rechtvaardigen; - flexibel zijn en georiënteerd zijn naar het verkrijgen van de resultaten binnen de vereiste termijnen; - blijk geven van de wil om te integreren; - in staat zijn om zelfstandig te werken en initiatieven voor zelfontwikkeling te nemen; - beschikken over een goed organisatie- en doorzettingsvermogen; - bereid zijn om te werken in een kwaliteitssysteem; - beschikken over verantwoordelijkheidszin; - loyaliteit en integriteit kunnen bewijzen.
Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken - kennis van de besluitvormingsprocesen van de regering, de minister en de bevoegde instanties; - ervaring inzake veranderingsbeleid; - kennis of ervaring inzake openbaar management.
Inlichtingen Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Dr. Ir. M. Sneyers, directeur a.i. van de Operationele Directie Expertise, Dienstverlening en Klantenrelaties.
Tel. 02-642 52 93 Fax.. 02-642 52 92 e-mail : myriam.sneyers@iph.fgov.be XI. Voor de dienst Wetenschappelijke Coördinatie en Communicatie van de diensten van de Algemeen Directeur : een betrekking voor een manager wetenschappelijke communicatie', met specialisatie in management van wetenschapsinformatie (ref. 09 /WIS 11) Activiteitengroep De betrekking wordt gerangschikt in activiteitengroep II van de wetenschappelijke loopbaan (wetenschappelijke dienstverlening). De kandidaat wordt aangeworven in klasse SW1. Houders van een doctoraat of kandidaten die minstens vier jaar ervaring in management van wetenschapsinformatie kunnen aantonen, kunnen worden aangeworven in klasse SW2.
Functieprofiel De aanwerving kadert in de uitbouw en versterking van de dienst Wetenschappelijke Coördinatie en Communicatie die zich als doel stelt (1) de waarde van het WIV als wetenschappelijk toonaangevend instituut te bestendigen en (2) de zichtbaarheid van het WIV te verhogen en het imago van het WIV als wetenschappelijke instelling te promoten bij fondsverleners, experts, stakeholders en het grote publiek.Om deze doelen te bereiken biedt de dienst Wetenschappelijke Coördinatie actieve steun aan het wetenschappelijke personeel (1) op niveau van het verwerven van extern gefinancierd onderzoek en (2) op niveau van valorisatie van de resultaten van het gevoerde wetenschappelijk onderzoek. De hier beschreven functie kadert volledig binnen dit element van valorisatie van de wetenschapsinformatie van de 4 Operationele Directies van het WIV. De kandidaat zal in volgorde van prioriteit belast worden met : ? het verzamelen van de actuele en up-to-date wetenschappelijke informatie binnen de Operationele Directies van het WIV; ? het beheer van deze informatie volgens geëigende geïnformatiseerde informatie- en documentatie technieken; ? het beheren van deze informatie in een uniform en herkenbaar formaat; ? het presenteren en continu ter beschikking stellen van deze wetenschappelijke informatie op de website van het WIV; ? ervoor te zorgen dat de wetenschappelijke informatie een hoge graad van toegankelijkheid voor de verschillende categorieën van potentiële gebruikers, gaande van academisch gevormde professionelen, zowel intern als extern aan het WIV, over stakeholders tot het grote publiek; ? gericht management van de informatie zodat op een rationele wijze jaarrapporten en rapporten voor fondsverleners en stakeholders kunnen gegenereerd worden; ? proactief management van wetenschappelijke informatie om in geval van crisissen of alarm fases een repertorium van toegankelijke informatie klaar te hebben; ? intensieve samenwerking binnen de dienst Wetenschappelijke Coördinatie met het Project Management Office waar via project - en project portfoliomanagement de milestones van wetenschappelijke projecten worden opgevolgd; ? ondersteuning bieden aan de chefs van de projecten/activiteiten en aan de analyse van de opvolging van projecten/activiteiten inzake gebruik van computerprogramma's; ? intensieve samenwerking binnen de dienst Wetenschappelijke Coördinatie met de externe communicatiecel en de vertaalcel; ? deelnemen aan het opstellen van activiteitenrapporten; ? fungeren als aanspreekpunt voor interne en externe informatieaanvragen (partners, media); ? deelname aan gerichte opleidingen; ? deelname aan specifieke werkgroepen en dit zowel in België als op internationaal niveau.
Vereiste diploma('s) en bekwaamheden De kandidaat moet houder zijn van een universitair diploma taalwetenschappen, geschiedenis, journalistiek, bibliotheekwetenschappen, informatiebeheer of gelijkwaardig en betrokkenheid kunnen aantonen inzake medische, biomedische, bio(technologische), ingenieurs- of omgevingswetenschappen of exacte wetenschappen (samenwerkingsverbanden, communicatie, reviews, enz.).
De kandidaat moet : - een goede kennis hebben van informatiebeheer en informatie presentatietechnieken; - voeling hebben met de wetenschappelijke aspecten van volksgezondheid of het bewijs leveren over de nodige competenties te beschikken om dit te ontwikkelen; - beschikken over sterke redactionele vaardigheden; - een affiniteit hebben met het academische taal- en woordgebruik naar professionelen toe alsook met vulgariserend taalgebruik maar met behoud van de correctheid van de informatie; - de feeling hebben om informatie ter beschikking te stellen in coördinatie met de belangen van stakeholders en de richtlijnen terzake van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu; - beschikken over een voldoende kennis van de andere landstaal en van het Engels om de wetenschappelijke informatie op te volgen en weer te geven in de vereiste vorm naargelang de finaliteit en eindgebruiker; - beschikken over goede communicatieve vaardigheden wat betreft interacties binnen de dienst Wetenschappelijke Coördinatie, alsook met het wetenschappelijke personeel binnen het WIV; - in teamverband kunnen werken; - projectmatig kunnen werken en resultaatgericht werken; - in staat zijn zelfstandig te kunnen werken en initiatieven te nemen voor zelfontwikkeling; - beschikken over een goed organisatie- en doorzettingsvermogen; - bereid zijn te werken in een kwaliteitssysteem overeenkomstig de norm ISO 9001 :2000.
Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken - ervaring met projectmanagement of minstens theoretische kennis ervan; - ervaring met wetenschappelijke aspecten van de sector volksgezondheid; - ervaring met werken in crisis- of alert situaties; - flexibel zijn; - innovatieve houding vertonen; - zo mogelijk beschikken over publicaties in expert of gevulgariseerde tijdschriften i.v.m. de gevraagde expertise.
Inlichtingen Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Dr. Josiane Van der Elst, hoofd van de eenheid Wetenschappelijke Coördinatie en Communicatie.
Tel. 02-642 54 34 Fax. 02-642 50 01 e-mail : josiane.vanderelst@iph.fgov.be Voorwaarden voor het indienen van kandidaturen De kandidaten moeten de volgende toelatingsvoorwaarden vervullen : - Belg zijn of burger van een Staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte of de Zwitserse Confederatie, - de burgerlijke en politieke rechten genieten, - een gedrag hebben dat in overeenstemming is met de eisen van de beoogde betrekking, - aan de dienstplichtwetten voldaan hebben.
De kandidaten dienen de voorwaarde inzake nationaliteit te vervullen uiterlijk op de dag waarop de termijn voor het indienen van de kandidaturen eindigt.
Op die datum dienen zij tevens : 1. het vereiste diploma te hebben behaald;bovendien moet de kandidaat die zijn/haar onderwijs niet in het Nederlands, resp. Frans heeft genoten, op dezelfde datum tevens een door het SELOR, Selectiebureau van de Federale Overheid - voorheen Vast Wervingssecretariaat (Bischoffsheimlaan 15, 1000 Brussel) afgeleverd bewijs van taalkennis hebben behaald waaruit blijkt dat hij/zij de taalkennis bezit die vereist is voor de ambten van niveau A in het taalkader waar de gesolliciteerde betrekking te begeven is; dit bewijs van taalkennis is in dit geval vereist voor het bepalen van de taalrol waarop de kandidaat kan worden ingeschreven; 2. te voldoen aan de voorwaarden gesteld inzake vereiste profiel en vereiste speciale wetenschappelijke geschiktheid. De kandidaturen, met vermelding van de beoogde betrekking(en) en bijhorende referentie (ref. 09/ WIS 01 tot 11), dienen samen met een curriculum vitae, een kopie van het vereiste diploma en een lijst van de eventueel gepubliceerde wetenschappelijke werken binnen de 30 kalenderdagen volgend op de publicatie van dit bericht in het Belgisch Staatsblad per aangetekend schrijven gericht worden aan de heer Dr. D. Cuypers, voorzitter van de Commissie van werving en bevordering van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, p/a Directie HRM, Juliette Wytsmanstraat 14, 1050 Brussel.
De kandidaturen kunnen samen met de nodige documenten en met vermelding van de referentie eveneens per mail worden doorgestuurd naar jobs@iph.fgov.be.
Inlichtingen in verband met de bezoldigingen kunnen bekomen worden bij de dienst HRM van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid per e-mail : stefaan.vernaeve@iph.fgov.be Voor de raadpleging van de voetnoot, zie beeld
begin
Publicatie : 2009-08-24 Numac : 2009024281