Etaamb.openjustice.be
Vacante Bettreking
gepubliceerd op 25 augustus 1998

Nationale Plantentuin van België Te begeven betrekkingen De betrekking van hoofd van een departement van het Departement « Spermatophyta-Pteridophyta » van de Nationale Plantentuin van België te Meise is te begeven. Het vermelde (...) - het beheer van een herbarium van vaatplanten, ongeveer 2 miljoen exemplaren bevattend en 50 000 n(...)

bron
ministerie van middenstand en landbouw
numac
1998016206
pub.
25/08/1998
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

MINISTERIE VAN MIDDENSTAND EN LANDBOUW


Nationale Plantentuin van België Te begeven betrekkingen De betrekking van hoofd van een departement (trap II) van het Departement « Spermatophyta-Pteridophyta » van de Nationale Plantentuin van België te Meise is te begeven.

Het vermelde departement is belast met : - het beheer van een herbarium van vaatplanten, ongeveer 2 miljoen exemplaren bevattend en 50 000 nomenciatorische types. Bij manipulatie van de specimens worden de gegevens in een elektronisch gegevensbestand ingevoerd; - florisch-ecologisch, systematisch en populatie-dynamisch onderzoek van Belgische vaatplanten; - florisch en systematisch onderzoek van de vaatplanten van Midden-Afrika en publicatie van een monografische florareeks; - monografisch, biogeografisch en fytogenetisch onderzoek van interessegroepen. Voor de komende jaren betreft dit de Acanthaceae en de Rubiaceae.

De toegangsvoorwaarden voor deze betrekking worden geregeld bij het koninklijk besluit van 21 april 1965 tot vaststelling van het statuut van het wetenschappelijk personeel der wetenschappelijke inrichtingen van de Staat, laatst gewijzigd bij het koninklijk besluit van 4 februari 1998.

Toegangsvoorwaarden : A. Volgende speciale wetenschappelijke geschiktheden bezitten : 1. Drager zijn van het diploma van « doctor in de wetenschappen », specialiteit « plantkunde ».2. Grote ervaring hebben in de systematische studie van de vaatplanten.3. Zowel een nationale als internationale erkenning hebben in het domein van de plantensystematiek.4. Ervaring hebben in het beheer van herbarlumverzamelingen.5. Blijk gegeven hebben van leidinggevende capaciteiten en de organisatie van een ploeg medewerkers.6. Grondige kennis hebben van één van de nationale talen en, bij voorkeur, voldoende noties van de twee andere nationale talen en het Engels. B. De kandidaat, lid van het wetenschappelijk personeel van een wetenschappelijke inrichting van de Staat, moet : 1. Hetzij houder zijn van een doctorsdiploma dat behaald werd na verdediging in het openbaar van een verhandeling; hetzij voor de commissie van een wetenschappelijke inrichting van de Staat het bewijs geleverd hebben dat hij, in de tak der wetenschap waarop het ambt betrekking heeft, wetenschappelijk werk heeft verricht dat kan vergeleken worden met een doctoraatsverhandeling. 2. Ten minste de rang B van de wetenschappelijke loopbaan bereikt hebben. De kandidaat, die geen lid is van het wetenschappelijk personeel van een wetenschappelijjke inrichting van de Staat, moet : 1. Houder zijn van een doctorsdiploma dat behaald werd na verdediging in het openbaar van een verhandeling.2. Belg zijn of burger van de Europese Unie;de burgerlijke en politieke rechten genieten; aan de dienstplichtwetten voldaan hebben; een gedrag hebben dat in overeenstemming is met de eisen van de beoogde betrekking; de leeftijd van 50 jaar niet bereikt hebben, onverminderd mogelijke afwijkingen vastgesteld bij het koninklijk besluit van 21 april 1965 voornoemd (statuut wetenschappelijk personeel). 3. Het bewijs leveren van een wetenschappelijke anciënniteit in de zin van artikel 5 van het statuut, van ten minste twaalf jaar volledige prestaties, waarvan zes te rekenen vanaf het bekomen van het diploma bedoeld in 1. De kandidaturen dienen, samen met een curriculum vitae en de verantwoordingstukken waaruit blijkt dat de kandidaat voldoet aan de voormelde voorwaarden, binnen vijftien werkdagen te rekenen vanaf de datum van de huidige publicatie, bij een ter post aangetekend schrijven gericht te worden aan de Directeur-generaal van het Bestuur voor Onderzoek en Ontwikkeling (DG 6), WTC III, 20e verdieping, Simon Bolivarlaan 30, 1000 Brussel.

Inlichtingen, onder andere over het statuut van het wetenschappelijk personeel, kunnen bekomen worden bij de Nationale Plantentuin van België, Domein van Bouchout, 1860 Meise (tel. 02/269 39 05, fax 02/270 15 67).

De betrekking van hoofd van een afdeling (trap III) is te begeven bij de Afdeling Plantenverzamelingen en Park bij de Directie van de Nationale Plantentuin van België te Meise.

Deze afdeling is belast met : - het bewaren, onderhouden en zo nodig uitbreiden van een wetenschappelijke verzameling van levende planten over een totale oppervlakte van 93 ha, waarvan 1 ha onder glas. Momenteel zijn ongeveer 18 000 taxa in kweek, waarvan 8 000 in open lucht. Alle gegevens van de verzameling worden in een geïnformatiseerd systeem bijgehouden; - het aanleggen en onderhouden van een zaadbank en het organiseren van de uitwisseling tussen instellingen voor wetenschappelijk onderzoek.

Het bewaren op lange termijn van zaden van planten van de Belgische flora die in het wild geoogst werden, aldus een bijdrage leverend tot de toepassing van de Conventie van Rio die door België geratificeerd werd in 1997; - het bewaren op lange termijn van een basiscollectie van wilde boonachtigen (Phaseolineae) waarbij de dienst een internationale verantwoordelijkheid draagt; - het leveren van expertise o.a. bij de toepassing van de Conventie van Washington (CITES) en het beantwoorden van vragen over de botanische aspecten van de tuinbouw zoals ze door het grote en het gespecialiseerde publiek gesteld worden; - samenwerking met de afdeling Museologie en educatie bij de opvang van de meer dan 300 000 bezoekers per jaar aan het Domein en de meer dan 400 groepsbezoeken per jaar aan de kassen.

De toegang tot deze betrekking wordt geregeld bij het koninklijk besluit van 21 april 1965 tot vaststelling van het statuut van het wetenschappelijk personeel der wetenschappelijke inrichtingen van de Staat, laatst gewijzigd bij het koninklijk besluit van 4 februari 1998.

Toegangsvoorwaarden : A. Volgende speciale wetenschappelijke geschiktheden bezitten : 1. Drager zijn van het diploma van ofwel doctor in de wetenschappen (plantkunde), ofwel doctor in de landbouwkundige wetenschappen, ofwel doctor in de landbouwkundige en toegepaste biologische wetenschappen.2. Goede noties hebben van plantkunde, tuinbouw en bosbouw.3. Zowel een nationale als internationale erkenning hebben in één van de domeinen die tot de wetenschappelijjke disciplines van deze functie horen.4. Ervaring hebben in het beheer van verzamelingen, in het bewaren ex-situ en in het ecologisch beheer van parken en landschappen of in één van deze domeinen.5. Blijk gegeven hebben van leidinggevende capaciteiten en de organisatie van een ploeg medewerkers.6. Grondige kennis hebben van één van de nationale talen en, bij voorkeur, voldoende noties van de twee andere nationale talen en het Engels. B. De kandidaat, lid van het wetenschappelijk personeel van een wetenschappelijke inrichting van de Staat, moet : 1. Hetzij houder zijn van een doctorsdiploma dat behaald werd na verdediging in het openbaar van een verhandeling; hetzij voor de commissie van een wetenschappelijke inrichting van de Staat het bewijs geleverd hebben dat hij, in de tak der wetenschap waarop het ambt betrekking heeft, wetenschappelijk werk heeft verricht dat kan vergeleken worden met een doctoraatsverhandeling.

De kandidaat, die geen lid is van het wetenschappelijk personeel van een wetenschappelijke inrichting van de Staat, moet : 1. Houder zijn van een doctorsdiploma dat behaald werd na verdediging in het openbaar van een verhandeling.2. Belg zijn of burger van de Europese Unie;de burgelijke en politieke rechten genieten; aan de dienstplichtwetten voldaan hebben; een gedrag hebben dat in overeenstemming is met de eisen van de beoogde betrekking; de leeftijd van 50 jaar niet bereikt hebben, onverminderd mogelijke afwijkingen vastgesteld bij het koninklijk besluit van 21 april 1965 voornoemd (statuut wetenschappelijk personeel). 3. Het bewijs leveren van een wetenschappelijke anciënniteit in de zin van artikel 5 van het statuut, van ten minste zes jaar volledige prestaties, te rekenen vanaf het bekomen van het diploma bedoeld in 1. De kandidaturen dienen, samen met een curriculum vitae en de verantwoordingstukken waaruit blijkt dat de kandidaat voldoet aan de voormelde voorwaarden, binnen vijftien werkdagen te rekenen vanaf de datum van de huidige publicatie, bij een ter post aangetekend schrijven gericht te worden aan de Directeur-generaal van het Bestuur voor Onderzoek en Ontwikkeling (DG 6), WTC III, 20e verdieping, Simon Bolivarlaan 30, 1000 Brussel.

Inlichtingen, onder andere over het statuut van het wetenschappelijk personeel, kunnen bekomen worden bij de Nationale Plantentuin van België, Domein van Bouchout, 1860 Meise (tel. 02/269 39 05, fax 02/270 15 67).

^