Etaamb.openjustice.be
Ministerieel Besluit van 19 april 2014
gepubliceerd op 04 juni 2014

Ministerieel besluit aangaande de afgifte van paspoorten

bron
federale overheidsdienst buitenlandse zaken, buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking
numac
2014015129
pub.
04/06/2014
prom.
19/04/2014
ELI
eli/besluit/2014/04/19/2014015129/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

19 APRIL 2014. - Ministerieel besluit aangaande de afgifte van paspoorten


De Minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse handel en Europese zaken, Gelet op artikelen 50 tot 67 van het Consulair wetboek.

Gelet op het advies nr. 55.608/4 van de Raad van State, gegeven op 27 maart 2014 in toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 27 februari 2014, Besluit :

Artikel 1.Een paspoortbestuur is een administratie die door de Minister belast is met de afgifte van paspoorten en reisdocumenten.

Art. 2.In België worden paspoorten en reisdocumenten ook afgegeven door de gemeentebesturen en de federale diensten toegevoegd aan de Belgische provinciegouverneurs.

Een Belg ingeschreven in een consulair bevolkingsregister kan een gewoon paspoort aanvragen en verkrijgen bij een andere consulaire beroepspost dan deze waar hij ingeschreven is in het consulaire bevolkingsregister, of bij de federale diensten toegevoegd aan de Belgische provinciegouverneur na het akkoord van de consulaire beroepspost van inschrijving.

Art. 3.De houder van een gewoon paspoort kan op zijn vraag een bijkomend gewoon paspoort krijgen, als zijn eerste paspoort niet volstaat om de voorgenomen reizen en verblijven in het buitenland voor te bereiden en te maken, wegens een in een korte tijd groot aantal in te dienen visumaanvragen, reizen naar landen met onderling moeilijke relaties of het gebruik van een verschillend paspoort voor enerzijds langdurig geldige inreis- en verblijfsvisa en anderzijds voor snel verzamelde in- en uitreisstempels.

Art. 4.De houder van een diplomatiek of dienstpaspoort kan beschikken over een bijkomend diplomatiek of dienstpaspoort als het ene diplomatiek of dienstpaspoort niet volstaat voor de voorgenomen dienstreizen.

Het beschikken over en gebruik van een diplomatiek of dienstpaspoort staat los van en doet geen afbreuk aan het recht te beschikken over en het gebruiken van een gewoon paspoort.

Art. 5.Belgische federale, gemeenschaps- of gewestelijke overheden van hetzij de wetgevende, de uitvoerende of rechterlijke macht, kunnen voor Belgen in hun dienst een diplomatiek of dienstpaspoort aanvragen, met het oog op hun dienstreizen.

Administraties door de federale, gemeenschaps- of gewestelijke overheden opgericht voor de uitoefening van specifieke taken maar buiten de centrale diensten om kunnen voor hun medewerkers geen diplomatiek of dienstpaspoort aanvragen, tenzij ze bevoegd zijn voor buitenlandse zaken, internationale samenwerking, ontwikkelingssamenwerking of defensie.

Een diplomatiek paspoort wordt afgegeven aan gezagsdragers die België, een gemeenschap of gewest op het hoogste politieke of diplomatieke niveau vertegenwoordigen. Een dienstpaspoort wordt afgegeven aan ambtenaren of gelijkgestelden die België, een gemeenschap of gewest op administratief niveau vertegenwoordigen.

Als de houder van een Belgisch diplomatiek paspoort een zodanige representatieve functie vervult dat zijn publieke en privé optreden moeilijk te onderscheiden zijn, kan hij zijn diplomatiek paspoort ook voor privéreizen gebruiken en kan ook zijn of haar echgeno(o)t(e) of wettelijke samenwonende - indien van Belgische nationaliteit - beschikken over een diplomatiek paspoort, ook voor privéreizen.

Als de houder van een Belgisch diplomatiek of dienstpaspoort voor zijn werk in het buitenland woont en werkt, kan hij dit paspoort ook voor zijn privéreizen gebruiken en kunnen zijn of haar Belgische echtgeno(o)t(e) of wettelijk samenwonende en de Belgische kinderen ten laste ook beschikken over een diplomatiek of dienstpaspoort, ook voor privéreizen.

De categorieën rechthebbenden en de modaliteiten van het gebruik van een diplomatiek en dienstpaspoort zullen het voorwerp zijn van afzonderlijke instructies.

Art. 6.Reisdocumenten voor staatlozen, vluchtelingen of vreemdelingen die niet erkend zijn als staatloze of vluchteling en die geen reisdocument kunnen verkrijgen bij hun eigen nationale overheid of een internationale instantie, worden aangevraagd bij en uitgereikt door de federale diensten toegevoegd aan de provinciegouverneur aan de betrokkenen, ingeschreven in het bevolkingsregister van een gemeente uit de provincie.

Art. 7.De houder van een reisdocument voor staatlozen, vluchtelingen en vreemdelingen kan beschikken over een tweede reisdocument voor staatlozen, vluchtelingen en vreemdelingen als één geldig reisdocument niet volstaat om de voorgenomen reizen en verblijven in het buitenland voor te bereiden en te maken, wegens een in een korte tijd groot aantal in te dienen visumaanvragen, reizen naar landen met onderling moeilijke relaties of het gebruik van een verschillend reisdocument voor enerzijds langdurig geldige inreis- en verblijfsvisa en anderzijds voor snel verzamelde in- en uitreisstempels.

Art. 8.1° Het Belgisch noodreisdocument wordt afgegeven door de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken of een consulaire beroepspost. 2° Een ereconsulaire post die door de minister daartoe aangewezen werd kan een Belgisch noodreisdocument afgeven nadat de bevoegde consulaire beroepspost daartoe in ieder individueel geval toelating gaf.3° Het noodreisdocument wordt in het buitenland afgegeven aan een Belg die in het ambtsgebied van de beroepsconsulaire post verblijft en die niet in de omstandigheden verkeert om binnen een redelijke of noodzakelijke termijn een gewoon paspoort of ander identiteits- of reisdocument te verkrijgen.4° In België wordt het in uitzonderlijke omstandigheden afgegeven aan een Belg die om dringende redenen naar het buitenland moet reizen en die niet in de omstandigheden verkeert om tijdig een gewoon paspoort of ander identiteits- of reisdocument te verkrijgen.Het wordt echter geweigerd indien de aanvrager nagelaten heeft om daarvoor tijdig de nodige stappen te ondernemen.

Art. 9.Het Belgisch noodreisdocument is een voorlopig paspoort met een geldigheid van maximum één maand om een verder kort verblijf in het buitenland, of een dringende reis van of naar het buitenland mogelijk te maken.

Indien die geldigheid van één maand echter niet volstaat voor het verder verblijf in het buitenland of voor de dringende reis van of naar het buitenland, wordt een voorlopig paspoort met een geldigheid van één jaar afgegeven.

Art. 10.Het paspoortbestuur dat een voorlopig paspoort uitreikt, meldt dit aan de gemeente of beroepsconsulaire post van inschrijving.

Het paspoortbestuur dat de vraag krijgt voor uitreiking van een voorlopig paspoort aan een Belg die niet is ingeschreven in een gemeente of een consulair bevolkingsregister, overlegt met de gemeente of beroepsconsulaire post waar de Belg het laatst was ingeschreven of - indien de Belg nooit was ingeschreven - de gemeente of beroepsconsulaire post bevoegd voor de geboorteplaats.

Art. 11.Indien het bevoegde paspoortbestuur tijdelijk geen paspoort of reisdocument kan afgeven, kan de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken een ander paspoortbestuur aanduiden om de aanvraag en uitreiking van het paspoort of reisdocument te verzekeren, of het paspoort of reisdocument zelf afgeven.

Art. 12.Het ministerieel besluit van 23 augustus 2000Relevante gevonden documenten type ministerieel besluit prom. 23/08/2000 pub. 10/10/2000 numac 2000015142 bron ministerie van buitenlandse zaken, buitenlandse handel en internationale samenwerking Ministerieel besluit houdende invoering van diplomatieke paspoorten en dienstpaspoorten sluiten over de afgifte van speciale paspoorten wordt opgeheven.

Gegeven te Brussel, 19 april 2014.

De Minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse handel en Europese zaken, D. REYNDERS

^