Etaamb.openjustice.be
Lijst
gepubliceerd op 10 februari 2025

Definitieve opname van 'De re militari' van Publius Flavius Vegetius Renatus in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap

bron
vlaamse overheid
numac
2025001113
pub.
10/02/2025
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

30 JANUARI 2025. - Definitieve opname van 'De re militari' van Publius Flavius Vegetius Renatus in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap

Cultuur, Jeugd, Sport en Media


Bij besluit van de Vlaamse minister van Welzijn en Armoedebestrijding, Cultuur en Gelijke Kansen van 30 januari 2025 betreffende de definitieve opname van roerende goederen in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap wordt bepaald: Enig artikel. Het volgende cultuurgoed wordt als definitieve maatregel opgenomen in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap in hoofdafdeling 1, individuele voorwerpen; afdeling 3, cultuurhistorisch erfgoed: a) korte beschrijving: De re militari, Publius Flavius Vegetius Renatus, Antwerpen, Christophe Plantin, 1585, kwarto;b) motivatie: Dit exemplaar van `De re militari' is onmiskenbaar een topstuk.Er zijn slechts twee boeken bekend die ooit fysiek tot de bibliotheek van Mercator behoorden, waaronder dit boek (zeldzaam). Dit exemplaar is rechtstreeks gelinkt met Mercator en heeft dan ook een bijzondere waarde voor het collectief geheugen.

De eigentijdse, handgeschreven opdracht door de calvinistische predikant Charles de Nielles in het boekwerk biedt een breder inzicht in de kringen waarin Mercator verkeerde. Over zijn band met de Nielles was tot dusver nog niets bekend. Hierdoor vervult het boek een schakelfunctie voor een beter begrip van de historische context; c) bewaarplaats: privé;d) eigendomssituatie: privébezit. Tegen dit besluit kan een beroep tot nietigverklaring of een verzoek tot schorsing van de tenuitvoerlegging worden ingediend bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het verzoekschrift wordt ingediend, hetzij elektronisch via een beveiligde website van de Raad van State (http://eproadmin.raadvst-consetat.be/), of met een ter post aangetekende brief die wordt toegezonden aan de Raad van State (Wetenschapsstraat 33 te 1040 Brussel).

Het verzoekschrift wordt ingediend binnen een termijn van zestig dagen nadat de beslissing werd betekend. Indien de beslissing niet betekend diende te worden, gaat de termijn in met de dag waarop de verzoeker er kennis van heeft gehad.


^