Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 26 september 2010
gepubliceerd op 28 oktober 2010

Koninklijk besluit tot bepaling van de uitgiftevoorschriften van de door de Nationale Loterij in 2010 georganiseerde openbare loterij « Xmas Millionaire »

bron
federale overheidsdienst financien
numac
2010003506
pub.
28/10/2010
prom.
26/09/2010
ELI
eli/besluit/2010/09/26/2010003506/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

26 SEPTEMBER 2010. - Koninklijk besluit tot bepaling van de uitgiftevoorschriften van de door de Nationale Loterij in 2010 georganiseerde openbare loterij « Xmas Millionaire »


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 19 april 2002 tot rationalisering van de werking en het beheer van de Nationale Loterij, artikel 3, § 1, eerste lid, en artikel 6, § 1, 1°, gewijzigd bij de Programmawet I van 24 december 2002;

Gelet op het advies 48.605/2/V van de Raad van State, gegeven op 25 augustus 2010, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Overwegende dat de Nationale Loterij, om haar gamma aan spelen te verrijken, het opportuun heeft geacht een loterij met trekkingen uit te geven die zich onderscheidt van de traditionele loterijen met trekkingen die de laatste jaren werden georganiseerd; dat een van de specifieke elementen van de loterij met trekkingen bedoeld in huidig besluit bestaat in de gegarandeerde toekenning van één lot van één miljoen euro, ongeacht het aantal verkochte deelnemingstickets; dat dit specifieke element van aard is de aantrekkelijkheid van deze loterij te bevorderen en tegelijkertijd van aard is het gedrag van de spelers te kanaliseren naar een spel waarvan het verslavingsrisico gering is;

Overwegende dat deze kanalisatieopdracht tot het takenpakket behoort waarmee de Belgische Staat de Nationale Loterij heeft belast, krachtens het beheerscontract dat tussen beide partijen werd gesloten; dat zij ook kadert binnen de taak van de Nationale Loterij om speelplezier te verschaffen aan een breed publiek waaraan recreatieve spelen moeten worden aangeboden;

Overwegende dat de Nationale Loterij absoluut zeer dringend de vereiste maatregelen moet treffen om deze sociale doelstelling na te komen; dat één van bovengenoemde maatregelen bestaat in de lancering van de vorm van loterij die door dit besluit wordt bekrachtigd;

Op de voordracht van de Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Voor de toepassing van huidig besluit verstaat men onder : 1°online-centrum : een officieel verkooppunt van de openbare loterij « Xmas Millionaire »; met een dergelijk online-centrum heeft de Nationale Loterij een overeenkomst afgesloten; 2° uitbater van een online-centrum : een zelfstandig tussenpersoon belast met de uitbating van een online-centrum;3° online-terminal : een met een printer uitgerust informatica-randapparaat, geïnstalleerd in elk online-centrum en rechtstreeks verbonden met een informaticasysteem van de Nationale Loterij;4° deelnemingsticket : een titel tot deelneming aan de in 1° bedoelde loterij, en afgeleverd door de printer bedoeld in 3°;5° deelnemingsverwerving : de registratie, in reële tijd, door het informaticasysteem van de Nationale Loterij, van de verkoop van een deelnemingsticket.

Art. 2.De Nationale Loterij organiseert in 2010 de openbare loterij genaamd « Xmas Millionaire », in overeenstemming met de regels die door dit besluit worden vastgelegd.

De openbare loterij bedoeld in het eerste lid wordt gekenmerkt door het feit dat de toekenning van alle loten door middel van trekkingen gebeurt.

Art. 3.De deelneming berust op deelnemingstickets waarvan de eenheidsverkoopprijs vastgelegd wordt op tien euro.

Art. 4.Het concept van toekenning van de loten berust op de gehele of gedeeltelijke overeenstemming van een nummer van zes cijfers, dat in Arabische cijfers op het in artikel 3 bedoelde deelnemingsticket is afgedrukt, met een winnend nummer van 6 cijfers of met 5, 4 en 3 winnende eindcijfers, die worden aangeduid door de trekkingen bedoeld in artikel 10.

Het nummer, genaamd « deelnemend nummer », dat op het deelnemingsticket is afgedrukt, wordt geselecteerd uit een unieke reeks van vierhonderdduizend nummers, « voor deelneming bestemde nummers » genaamd.

De toekenning van de deelnemende nummers aan de deelnemingstickets gebeurt aan de hand van de volgende modaliteiten : 1° de deelnemende nummers zijn geplafonneerd in aantal op vierhonderdduizend en worden geselecteerd uit de reeks voor deelneming bestemde nummers gaande van 000001 tot en met 400000;2° slechts één deelnemend nummer wordt per deelnemingsticket afgedrukt.Elk deelnemingsticket draagt een ander nummer. Gaande van rechts naar links stemmen de zes cijfers waaruit elk deelnemend nummer is samengesteld, respectievelijk overeen met de eenheden, de tientallen, de honderdtallen, de duizendtallen, de tienduizendtallen en de honderdduizendtallen; 3° de speler beschikt niet over de mogelijkheid om een deelnemend nummer naar zijn keuze toegekend te krijgen op zijn deelnemingsticket, vermits het deelnemende nummer uitsluitend wordt gegenereerd door het informaticasysteem van de Nationale Loterij, en dit op basis van een algoritme.

Art. 5.De verkoopsperiode loopt van 2 november 2010 tot en met 24 december 2010, van 6 uur tot 19 uur en, enkel op vrijdag, van 6 uur tot 20 uur, met uitzondering van zondagen en feestdagen. De Nationale Loterij mag evenwel, indien ze dit wenselijk acht, de verkoop toestaan op de zondagen 5, 12 en 19 december 2010, op de door haar bepaalde en bekendgemaakte uren.

Art. 6.De speler ontvangt na de betaling van zijn inzet, in speciën of met elk ander door de Nationale Loterij aanvaard betaalmiddel, een deelnemingsticket.

Dit deelnemingsticket vermeldt : 1° de vermelding « Xmas Millionaire »;2° de datum en het uur van de deelnemingsverwerving;3° de dag en de datum van de trekking bedoeld in artikel 10, § 2, eerste lid;4° een deelnemend nummer;5° het bedrag van 10 euro dat overeenstemt met de verkoopprijs van het deelnemingsticket;6° een reeks codenummers en een streepjescode, bedoeld ter controle, identificatie en beheer. De deelnemingstickets die worden verkocht in de periode van 2 november 2010 tot en met 30 november 2010 bevatten, behalve de in het tweede lid bedoelde vermeldingen, de dag en de datum van de trekking bedoeld in artikel 10, § 1.

Door het deelnemingsticket te aanvaarden, stemt de deelnemer in met de erop voorkomende deelnemingsgegevens.

Art. 7.Gedurende de verkoopsperiode en binnen de afsluitingsuren, die beide worden gedefinieerd in artikel 5, is het de uitbaters van de online-centra toegestaan, op hun verantwoordelijkheid, om deelnemingstickets te annuleren.

Onder voorbehoud van de toepassing van het eerste lid, kan de annulering van een deelnemingsticket door de uitbaters van de online-centra technisch enkel worden uitgevoerd in de loop van dezelfde dag waarop de bewuste deelnemingsverwerving werd verkregen, meer bepaald gedurende de tijdruimte van 30 minuten die onmiddellijk aansluit op het moment van de deelnemingsverwerving. Buiten deze tijdruimte is geen enkele annulering nog mogelijk.

Zodra bovengenoemde tijdruimte van 30 minuten is verstreken, kan de annulering van een deelnemingsticket door de uitbaters van de online-centra technisch enkel nog worden uitgevoerd na de voorafgaande toestemming van de bevoegde dienst van de Nationale Loterij, genaamd « Hulplijn », waarnaar de genoemde uitbaters dienen te telefoneren.

Wanneer de uitbaters van de online-centra niet over alle technische gegevens beschikken die vereist zijn om een deelnemingsticket op de juiste manier te annuleren, moeten ze contact opnemen met de dienst « Hulplijn » alvorens de annulering uit te voeren.

Het is de uitbaters van de online-centra toegestaan om deelnemingstickets te annuleren : 1° wanneer de deelnemer niet in staat is de verschuldigde inzet te betalen van de door hem gekozen deelneming;2° wanneer de met de terminal verbonden printer een deelnemingsticket afdrukt dat besmeurd, verkreukeld, gescheurd, onvolledig, of geheel of gedeeltelijk onleesbaar is;3° wanneer de met de terminal verbonden printer geen deelnemingsticket afdrukt, hoewel er een deelnemingsverwerving werd geregistreerd;4° wanneer de uitbater van een online-centrum een verkeerde handeling verricht, waardoor er een deelnemingsverwerving wordt geregistreerd die niet overeenstemt met de voorkeur van de deelnemer. Een deelnemingsticket mag uitsluitend worden geannuleerd op dezelfde terminal die werd gebruikt om de deelnemingsverwerving te registreren.

Wanneer de annulering wordt goedgekeurd, wordt er een annuleringsticket afgedrukt door de met de terminal verbonden printer.

Dat annuleringsticket wordt systematisch samengevoegd met het geannuleerde deelnemingsticket en zo naar de Nationale Loterij gestuurd. Wanneer de annulering echter betrekking heeft op een deelnemingsverwerving waarvoor er geen deelnemingsticket kon worden afgedrukt, wordt enkel het annuleringsticket naar de Nationale Loterij gezonden. Wanneer de annulering betrekking heeft op een verrichting die geen aanleiding heeft gegeven tot het afdrukken van een deelnemingsticket en evenmin van een annuleringsticket, dan brengen de uitbaters van de online-centra de dienst « Hulplijn », bedoeld in derde lid, daarvan telefonisch op de hoogte.

Uitzonderlijk kan de Nationale Loterij zelf deelnemingstickets annuleren, op verzoek van de uitbaters van de online-centra. Dat verzoek dient echter te worden gestaafd door dwingende redenen, waarvan de gegrondheid uitsluitend wordt beoordeeld door de Nationale Loterij.

Precies zoals de geregistreerde deelnemingsverwervingen worden de geannuleerde deelnemingstickets weggeschreven op de gegevensdrager bedoeld in artikel 8.

Een deelnemend nummer dat het voorwerp heeft uitgemaakt van een annulering, wordt opnieuw toegevoegd aan het geheel van de voor deelneming bestemde nummers, zodat het eventueel het voorwerp kan uitmaken van een nieuwe toekenning.

Art. 8.De deelneming is pas echt geldig wanneer de op het deelnemingsticket vermelde deelnemingsgegevens door de Nationale Loterij vóór de trekkingen worden weggeschreven op een gegevensdrager.

Deze gegevensdrager moet door een gerechtsdeurwaarder vóór de trekking worden verzegeld. Bij onverwachte afwezigheid van de gerechtsdeurwaarder gebeurt de verzegeling door de vertegenwoordiger van de gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij.

Wanneer de wegschrijving op een gegevensdrager om welke reden dan ook niet is kunnen gebeuren onder de voorwaarden bedoeld in het eerste lid, worden de ingezette bedragen terugbetaald op vertoon van het deelnemingsticket.

Art. 9.Gebaseerd op het aantal voor deelneming bestemde nummers, zoals bedoeld in artikel 4, derde lid, 1°, omvat het lotenplan 2 613 loten met een globale waarde van 2.080.000 euro, hetzij 52 procent van de uitgiftewaarde van 4.000.000 euro, en verdeeld als volgt : 1 lot van 1.000.000 euro, 4 loten van 25.000 euro, 8 loten van 10.000 euro, 40 loten van 2.500 euro, 40 loten van 2.000 euro, 120 loten van 1.000 euro en 2 400 loten van 250 euro.

Per deelnemingsticket bedraagt de rekenkundige kans om een lot van 250 euro, 1.000 euro, 2.000 euro, 2.500 euro, 10.000 euro, 25.000 euro of 1.000.000 euro te verkrijgen respectievelijk één kans op 167, 3 333, 10 000, 10 000, 50 000, 100 000 of 400 000, hetzij globaal gezien één kans op 153.

De toekenning van het lot van één miljoen euro wordt gegarandeerd, ongeacht het aantal verkochte deelnemingstickets.

Art. 10.§ 1. Op 30 november 2010 wordt er een tussentijdse trekking gehouden met het oog op de toewijzing van de in artikel 9, eerste lid, bedoelde loten van 2.000 euro. Aan die trekking nemen uitsluitend de deelnemingstickets deel die worden verkocht in de periode van 2 november 2010 tot en met 30 november 2010. In dat geval stemt de verkoopdatum van een deelnemingsticket overeen met de datum bedoeld in artikel 6, tweede lid, 2°.

Naargelang de keuze van de Nationale Loterij wordt er bij de in het eerste lid bedoelde trekking hetzij gebruik gemaakt van één enkele trekkingstrommel, hetzij van vier trekkingstrommels, hetzij van een elektronische drager.

Wanneer er één enkele trekkingstrommel wordt gebruikt, wordt de trekking verricht volgens de hierna uiteengezette voorschriften : 1° de trekkingstrommel bevat tien van 0 tot 9 genummerde ballen van hetzelfde materiaal, dezelfde grootte en hetzelfde gewicht;2° er wordt vier keer één bal getrokken, met dien verstande dat een getrokken bal telkens opnieuw in de trekkingstrommel wordt gelegd vóór de volgende trekking, en dat de ballen vóór elke trekking door elkaar worden gemengd.De cijfers op de getrokken ballen vertegenwoordigen achtereenvolgens, in de volgorde van hun trekking, de eenheden, de tientallen, de honderdtallen en de duizendtallen; 3° er wordt een lot van 2.000 euro uitgekeerd aan ieder van de in het eerste lid bedoelde deelnemingstickets waarvan het deelnemende nummer, in dezelfde decimale volgorde, eindigt op de cijfercombinatie die het resultaat is van de in 2° bedoelde trekking.

Het in het derde lid bedoelde trekkingsprocedé wordt slechts één keer gebruikt.

Wanneer er vier trekkingstrommels worden gebruikt, wordt de trekking verricht volgens de hierna uiteengezette voorschriften : 1° iedere trekkingstrommel bevat tien van 0 tot 9 genummerde ballen van hetzelfde materiaal, dezelfde grootte en hetzelfde gewicht.Te beginnen van rechts ten opzichte van het publiek vertegenwoordigen de ballen in de eerste trekkingstrommel de eenheden, in de tweede trekkingstrommel de tientallen, in de derde trekkingstrommel de honderdtallen en in de vierde trekkingstrommel de duizendtallen; 2° nadat de in 1° bedoelde ballen werden gemengd, wordt er uit iedere trekkingstrommel één bal getrokken om aldus een combinatie van vier eindcijfers te verkrijgen; 3° er wordt een lot van 2.000 euro uitgekeerd aan ieder van de in het eerste lid bedoelde deelnemingstickets waarvan het deelnemende nummer, in dezelfde decimale volgorde, eindigt op de cijfercombinatie die het resultaat is van de in 2° bedoelde trekking.

Het in het vijfde lid bedoelde trekkingsprocedé wordt slechts één keer gebruikt.

Wanneer er een elektronische drager wordt gebruikt, is de trekking gebaseerd op een procedé waarmee de winnende combinatie van vier eindcijfers uitsluitend wordt bepaald door het toeval. Bij dat type van trekking wordt er een winnende combinatie van vier eindcijfers bepaald uit een reeks van eindcijfers van 0000 tot 9999. Van rechts naar links stemmen die cijfers respectievelijk overeen met de eenheden, de tientallen, de honderdtallen en de duizendtallen. Er wordt een lot van 2.000 euro uitgekeerd aan ieder van de in het eerste lid bedoelde deelnemingstickets waarvan het deelnemende nummer, in dezelfde decimale volgorde, eindigt op de cijfercombinatie die het resultaat is van die trekking. Dit trekkingsprocedé wordt slechts één keer gebruikt. § 2. Op 24 december 2010 wordt de eindtrekking gehouden met het oog op de toewijzing van de andere loten dan die van 2.000 euro. Die trekking gebeurt door middel van een elektronische drager die een procedé bevat waarmee wordt gegarandeerd dat de winnende deelnemende nummers uitsluitend worden bepaald door het toeval.

De trekking met het oog op de toewijzing van de diverse lotenbedragen gebeurt respectievelijk op de volgende wijze : 1° 250 euro : via de bepaling, door het toeval, van een winnende combinatie van drie eindcijfers uit een reeks van eindcijfers van 000 tot 999.Van rechts naar links stemmen die cijfers respectievelijk overeen met de eenheden, de tientallen en de honderdtallen. Er wordt een lot van 250 euro uitgekeerd aan ieder deelnemingsticket waarvan het deelnemende nummer, in dezelfde decimale volgorde, eindigt op de cijfercombinatie die het resultaat is van die trekking. Dit trekkingsprocedé wordt zes keer toegepast om aldus zes winnende combinaties van drie eindcijfers te verkrijgen; 2° 1.000 euro : via de bepaling, door het toeval, van een winnende combinatie van vier eindcijfers uit een reeks van eindcijfers van 0000 tot 9999. Van rechts naar links stemmen die cijfers respectievelijk overeen met de eenheden, de tientallen, de honderdtallen en de duizendtallen. Er wordt een lot van 1.000 euro uitgekeerd aan ieder deelnemingsticket waarvan het deelnemende nummer, in dezelfde decimale volgorde, eindigt op de cijfercombinatie die het resultaat is van die trekking. Dit trekkingsprocedé wordt drie keer toegepast om aldus drie winnende combinaties van vier eindcijfers te verkrijgen; 3° 2.500 euro : via de bepaling, door het toeval, van een winnende combinatie van vier eindcijfers uit een reeks van eindcijfers van 0000 tot 9999. Van rechts naar links stemmen die cijfers respectievelijk overeen met de eenheden, de tientallen, de honderdtallen en de duizendtallen. Er wordt een lot van 2.500 euro uitgekeerd aan ieder deelnemingsticket waarvan het deelnemende nummer, in dezelfde decimale volgorde, eindigt op de cijfercombinatie die het resultaat is van die trekking. Dit trekkingsprocedé wordt slechts één keer toegepast; 4° 10.000 euro : via de bepaling, door het toeval, van een winnende combinatie van vijf eindcijfers uit een reeks van eindcijfers van 00000 tot 99999. Van rechts naar links stemmen die cijfers respectievelijk overeen met de eenheden, de tientallen, de honderdtallen, de duizendtallen en de tienduizendtallen. Er wordt een lot van 10.000 euro uitgekeerd aan ieder deelnemingsticket waarvan het deelnemende nummer, in dezelfde decimale volgorde, eindigt op de cijfercombinatie die het resultaat is van die trekking. Dit trekkingsprocedé wordt tweemaal toegepast om aldus twee winnende combinaties van vijf eindcijfers te verkrijgen; 5° 25.000 euro : via de bepaling, door het toeval, van een winnende combinatie van vijf eindcijfers uit een reeks van eindcijfers van 00000 tot 99999. Van rechts naar links stemmen die cijfers respectievelijk overeen met de eenheden, de tientallen, de honderdtallen, de duizendtallen en de tienduizendtallen. Er wordt een lot van 25.000 euro uitgekeerd aan ieder deelnemingsticket waarvan het deelnemende nummer, in dezelfde decimale volgorde, eindigt op de cijfercombinatie die het resultaat is van die trekking. Dit trekkingsprocedé wordt slechts één keer toegepast; 6° 1.000.000 euro : via de bepaling, door het toeval, van een winnend nummer van zes cijfers uit alle voor deelneming bestemde nummers die werden verkocht. Het lot van één miljoen euro wordt uitgekeerd aan het deelnemingsticket waarvan het deelnemende nummer overeenstemt met het winnende nummer. Dit trekkingsprocedé wordt slechts één keer toegepast.

Art. 11.Het cumuleren van loten is toegestaan.

Art. 12.De Nationale Loterij maakt de resultaten van de trekkingen bekend met alle door haar nuttig geachte middelen.

Art. 13.De trekkingen zijn openbaar en worden gehouden op het tijdstip en op de plaats die door de Nationale Loterij worden vastgelegd. Ze kunnen ofwel rechtstreeks ofwel in uitgesteld relais op televisie worden uitgezonden. Die informatie wordt door de Nationale Loterij bekendgemaakt met alle door haar nuttig geachte middelen.

De trekkingen vinden plaats onder het toezicht van een gerechtsdeurwaarder en onder de leiding van de gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij of van diens vertegenwoordiger.

De onverwachte afwezigheid van de gerechtsdeurwaarder op het geplande uur mag geen belemmering vormen voor de trekkingen, die in die omstandigheden onder het toezicht worden geplaatst van de gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij of diens vertegenwoordiger.

Wanneer een aan de gang zijnde trekking wordt onderbroken om redenen onafhankelijk van de Nationale Loterij, maakt de gerechtsdeurwaarder of, bij diens onverwachte afwezigheid, de Gedelegeerd Bestuurder van de Nationale Loterij of diens vertegenwoordiger, een overzicht van de op geldige wijze getrokken cijfers, en wordt er een bijkomende trekking uitgevoerd. Die bijkomende trekking vindt ofwel dezelfde dag plaats, ofwel ten laatste binnen een termijn van twee dagen te rekenen vanaf de datum van de onderbroken trekking. De bijkomende trekking in kwestie betreft uitsluitend de cijfers die nog nodig zijn voor de samenstelling van het nummer of van de eindcijfers waaraan een lot wordt toegekend. De datum van deze eventueel uitgestelde bijkomende trekking wordt door de Nationale Loterij bekendgemaakt met alle door haar nuttig geachte middelen.

Wanneer het resultaat van een trekking niet in overeenstemming is met dit besluit, wordt dat resultaat geannuleerd en wordt de bewuste trekking overgedaan.

De trekkingsresultaten worden vastgesteld door de gerechtsdeurwaarder of, bij diens onverwachte afwezigheid, door de gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij of diens vertegenwoordiger, en worden vermeld in het door de gerechtsdeurwaarder opgestelde proces-verbaal.

De gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij of zijn vertegenwoordiger regelen elk incident in verband met de trekking.

Art. 14.Onder voorbehoud van de bepalingen van artikel 15, § 2, en ongeacht hun bedrag, zijn de loten betaalbaar tegen afgifte van het winnende deelnemingsticket gedurende een periode van 20 weken, te rekenen vanaf 24 december 2010.

Na het verstrijken van de termijn van 20 weken bedoeld in het eerste lid, verblijven de loten aan de Nationale Loterij.

Art. 15.§ 1. De loten worden contant betaald en, naargelang de omvang van de uit te keren bedragen, in speciën of door middel van één van de gebruikelijke betalingswijzen bij bankverrichtingen.

Onder voorbehoud van de bepalingen van § 2, moeten winnende deelnemingstickets die in hun geheel gezien recht geven op een winst die niet hoger is dan 1.000 euro, ter inning aangeboden worden in een online-centrum naar keuze van de deelnemer. Het is een online-centrum tevens toegelaten, zonder dat het hiertoe verplicht kan worden, winsten uit te betalen die het bedrag van 2.000 euro niet overschrijden.

Deelnemingstickets die in hun geheel gezien recht geven op een winst die hoger is dan 2.000 euro moeten hetzij ten zetel van de Nationale Loterij, hetzij bij een van haar regionale kantoren aangeboden worden.

De coördinaten van de regionale kantoren van de Nationale Loterij zijn voor het publiek beschikbaar op haar internetsite, met name : www.nationale-loterij.be, en kunnen tevens bij de Nationale Loterij zelf verkregen worden. Huidig lid is tevens van toepassing op deelnemingstickets die recht geven op een globale winst hoger dan 1.000 euro, doch lager dan 2.000 euro, dewelke eventueel niet door de online-centra worden uitbetaald. § 2. In afwijking van de bepalingen van § 1, tweede en derde lid, kunnen de deelnemingstickets die de door de in artikel 10, § 1, bedoelde tussentijdse trekking toegekende loten van 2.000 euro hebben gewonnen, ter inning worden aangeboden vanaf 1 december 2010 tot en met 24 december 2010, uitsluitend ten zetel van de Nationale Loterij of in één van haar regionale kantoren.

Na de uitbetaling van het winstbedrag worden de in het eerste lid bedoelde deelnemingstickets teruggegeven aan hun houders, met het oog op deelneming aan de in artikel 10, § 2, bedoelde trekking. Naar aanleiding van die uitbetaling overhandigt de houder van een winnend deelnemingsticket aan de Nationale Loterij een gedateerd en ondertekend ontvangstbewijs met vermelding van zijn naam, voornaam en adres, de gegevens van het winnende deelnemingsticket en het ontvangen winstbedrag. Op de keerzijde van het deelnemingsticket brengt de Nationale Loterij een vermelding aan om te bevestigen dat de betaling werd uitgevoerd.

De bepalingen van § 1 gelden voor de deelnemingstickets die bij de tussentijdse trekking een lot hebben gewonnen en tijdens de in het eerste lid bedoelde periode ter inning werden aangeboden, wanneer die deelnemingstickets ook bij de eindtrekking een lot hebben gewonnen.

De bepalingen van § 1, derde lid, gelden voor de deelnemingstickets die bij de tussentijdse trekking een lot hebben gewonnen en tijdens de in het eerste lid bedoelde periode niet ter inning werden aangeboden, wanneer die deelnemingstickets ook bij de eindtrekking een lot hebben gewonnen.

Art. 16.Klachten over de uitbetaling van de loten moeten, op straffe van verval, worden ingediend binnen de termijn van 20 weken bedoeld in artikel 14.

Wanneer het winstbedrag lager ligt dan 2.000 euro, moeten de klachten, in ruil voor een ontvangstbewijs, worden ingediend in een online-centrum. Wanneer het winstbedrag hoger ligt dan 2.000 euro, moeten de klachten hetzij per aangetekende brief aan de Nationale Loterij worden gericht, hetzij bij de Nationale Loterij of bij één van haar regionale kantoren worden afgegeven in ruil voor een ontvangstbewijs.

Elke klacht moet vergezeld gaan van het deelnemingsticket. Op de keerzijde van dat deelnemingsticket moet de deelnemer zijn naam, voornaam en adres vermelden. Wanneer een deelnemingsticket dat het voorwerp uitmaakt van een klacht door de deelnemer zelf wordt afgegeven ten zetel van de Nationale Loterij of bij één van haar regionale kantoren, wordt er ten voordele van de reclamant een bewijs van afgifte opgesteld.

Art. 17.De afsluitingsdagen en -uren voor deelnemingsverwerving zijn verkrijgbaar in ieder online-centrum.

Art. 18.De Nationale Loterij erkent slechts één eigenaar van een deelnemingsticket, namelijk de houder ervan. De staving van de identiteit van de houder wordt evenwel geëist : 1° als er twijfel bestaat over de geldigheid van het deelnemingsticket, als het besmeurd, gescheurd, onvolledig of herplakt is.In dat geval wordt het deelnemingsticket door de Nationale Loterij ingehouden totdat ze een beslissing heeft genomen, en ontvangt de houder van het betrokken deelnemingsticket een bewijs van afgifte; 2° als het vermoeden bestaat dat de houder van het deelnemingsticket minderjarig is;3° als het vermoeden bestaat dat de houder het deelnemingsticket op onrechtmatige wijze heeft verworven;4° als om het even welke wettelijke bepaling daarin voorziet. Onder voorbehoud van rechterlijk beroep wordt geen enkel bezwaar aanvaard bij diefstal, verlies of vernietiging van een deelnemingsticket of van een ten gunste van de houder opgesteld bewijs van afgifte.

In het geval van een deelneming in groep, komt de Nationale Loterij niet tussenbeide in geschillen die tussen de leden van deze groep kunnen ontstaan.

Art. 19.De Nationale Loterij en de tussenpersonen van haar distributienet respecteren de anonimiteit van de deelnemers, behalve wanneer laatstgenoemden daaraan verzaken.

Art. 20.Elk bedrog dat wordt gepleegd om een lot uitgekeerd te krijgen, in het bijzonder elke valsheid in geschrifte of elk gebruik ervan, geeft aanleiding tot een klacht bij het parket.

Art. 21.Het is minderjarigen verboden deel te nemen.

Art. 22.Dit besluit treedt in werking op 2 november 2010.

Art. 23.De Minister bevoegd voor de Nationale Loterij is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 26 september 2010.

ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën, D. REYNDERS

^