Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 10 oktober 2001
gepubliceerd op 16 oktober 2001

Koninklijk besluit tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas

bron
ministerie van economische zaken
numac
2001011428
pub.
16/10/2001
prom.
10/10/2001
ELI
eli/besluit/2001/10/10/2001011428/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

10 OKTOBER 2001. - Koninklijk besluit tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt, gewijzigd bij de wet van 16 juli 2001 inzonderheid op artikel 24, § 1;

Gelet op de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de gasmarkt en het fiscaal statuut van de elektriciteitsproducenten, gewijzigd door de wet van 16 juli 2001;

Gelet op het voorstel van de commissie voor de regulering van de Elektriciteit en het gas ingediend op 23 augustus 2001;

Op de voordracht van Onze Vice-Eerste Minister en Minister van Mobiliteit en Vervoer en van Onze Staatssecretaris voor Energie, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Wordt goedgekeurd het huishoudelijk reglement van de commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas, op basis van het voorstel van het directiecomité en de algemene raad van de commissie opgericht op 23 augustus 2001.

Art. 2.Dit besluit heeft uitwerking met ingang van de dag van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Art. 3.Onze Vice-Eerste Minister van Mobiliteit en Vervoer en Onze Staatssecretaris voor Energie zijn, ieder wat hem betreft, beslast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 10 oktober 2001.

ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Mobiliteit en Vervoer, Mevr. I. DURANT. De Staatssecretaris voor Energie O. DELEUZE

BIJLAGE Huishoudelijk reglement van de commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas Afdeling 1. - Definities

Artikel 1.Definities Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder : 1° "gaswet" : de wet van 12 april 1965 betreffende het vervoer van gasachtige producten en andere door middel van leidingen;2° "elektriciteitswet" : de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt;3° "commissie" : de commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas;4° "werkdag" : elke kalenderdag, met uitzondering van zaterdagen, zondagen en wettelijke feestdagen;5° "Minister" : de federale Minister bevoegd voor Energie;6° "koninklijk besluit betreffende de algemene raad van de commissie" : koninklijk besluit van 3 mei 1999 betreffende de samenstelling en de werking van de algemene raad van de commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas. Afdeling 2. - Het Directiecomité

Art. 2.voorzitterschap De voorzitter opent en besluit de vergaderingen van het directiecomité. Hij leidt de debatten en beschikt daartoe over alle nodige macht.

De voorzitter ziet inzonderheid toe op : a) de voorbereiding en het onderzoek van de dossiers en de vragen die aan het directiecomité worden gericht evenals op hun uiteenzetting voor het directiecomité;b) het notuleren van de vergaderingen van het directiecomité;c) de externe relaties met de Belgische autoriteiten en de buitenlandse of internationale instellingen;d) de informatie-uitwisseling of relatie tussen het directiecomité en de algemene raad. Wanneer de voorzitter verhinderd is, wordt het voorzitterschap waargenomen door de langst benoemde directeur die aanwezig is. Wanneer meerdere directeuren dezelfde anciënniteit hebben, neemt de oudste directeur die aanwezig is het voorzitterschap waar. De directeur die het voorzitterschap waarneemt heeft dezelfde rechten en plichten als de voorzitter.

Art. 3.Vergaderingen en agenda § 1. Het directiecomité vergadert in het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad; de voorzitter kan evenwel een andere vergaderplaats aanduiden. § 2. De vergaderingen van het directiecomité zijn niet openbaar. Het directiecomité kan evenwel personeelsleden die het in beraadslagingen kunnen bijstaan, verzoeken om een vergadering geheel of gedeeltelijk bij te wonen. § 3. Het directiecomité vergadert op uitnodiging van de voorzitter, op eigen initiatief of op verzoek van ten minste één directeur, zo dikwijls als het belang van de commissie het vereist, en minstens éénmaal per week, behalve tijdens de jaarlijkse vakantieperiodes.

De oproeping geschiedt twee volle werkdagen voor de vergadering.

In geval van hoogdringendheid kan de vergadering door de voorzitter vastgesteld worden op de dag zelf van de oproeping. Dit is een verplichting in de gevallen vermeld in artikels 19 en 32 van de elektriciteitswet en artikel 23 van de gaswet.

De agenda voor de vergadering en alle stukken in verband met de agendapunten worden bij de oproeping gevoegd. § 4. Elk lid van het directiecomité kan een verzoek om punten op de agenda te plaatsen samen met de bijhorende documenten overmaken aan de voorzitter. § 5. In het begin van de vergadering keurt het directiecomité de dagorde goed. Het directiecomité kan bij consensus beslissen om een bijkomend punt op de agenda op te nemen. § 6. Indien een of meerdere agendapunten niet behandeld kunnen worden op de vergadering van het directiecomité, worden zij : a) met voorrang ingeschreven op de dagorde van de volgende vergadering;b) uitgesteld naar een latere vergadering, indien het directiecomité het punt niet kon behandelen omwille van een gebrek aan informatie, omwille van procedureredenen of omdat het directiecomité bijkomend onderzoek nodig acht. § 7. De voorzitter en de leden van het directiecomité verstrekken het directiecomité alle inlichtingen die nuttig zijn voor de behandeling van zaken.

Art. 4.Beraadslaging en stemming § 1. Het directiecomité kan alleen geldig beraadslagen als zij bestaat uit de voorzitter en ten minste drie directeuren of, wanneer de voorzitter niet aanwezig is, ten minste vier directeuren.

Indien het quorum niet werd bereikt, kan het directiecomité alsnog geldig beraadslagen, met tenminste drie aanwezige leden waaronder de bevoegde directeur, nadat zij opnieuw wordt bijeengeroepen met dezelfde agenda, zonder rekening te houden met de termijn bepaald in artikel 3, § 3, 2°, voor een tweede vergadering die plaatsvindt de tweede werkdag volgend op de eerste vergadering, tenzij in geval van hoogdringendheid.

In dit laatste geval wordt het directiecomité onmiddellijk een tweede maal bijeengeroepen met dezelfde agenda en kan geldig beraadslaagd worden ongeacht het aantal aanwezige leden. De hoogdringendheid moet echter steeds gemotiveerd worden in het proces-verbaal van de vergadering. § 2. Het directiecomité beslist bij consensus. Indien geen consensus wordt bereikt, komen de beslissingen tot stand bij gewone meerderheid van uitgebrachte stemmen.

De stemming over een agendapunt gebeurt steeds op dezelfde vergadering als deze waarop gepoogd is een consensus te bereiken, indien het directiecomité dit zo beslist bij consensus. In het tegenovergestelde geval zal de stemming plaatsvinden op de eerstvolgende vergadering. § 3. Het directiecomité kan slechts over een punt van de dagorde beraadslagen wanneer de bevoegde directeur aanwezig is. Indien het punt wordt uitgesteld naar een latere vergadering om reden van afwezigheid van de bevoegde directeur en deze opnieuw afwezig is, kan het directiecomité beslissen bij consensus te beraadslagen in afwezigheid van de bevoegde directeur. § 4. De stemming kan slechts plaatsvinden, nadat de personen, behalve de secretaris, die desgevallend het directiecomité bijwonen, zich hebben teruggetrokken.

De voorzitter kan beslissen dat de secretaris zich in bepaalde gevallen en voor de duur die hij bepaalt, terugtrekt uit de vergadering. In dat geval zorgt een directeur voor het opstellen van het proces-verbaal voor dat deel van de vergadering. § 5. De stemming gebeurt door het opsteken van de handen, doch op verzoek van één lid van het directiecomité gebeurt de stemming geheim. § 6. Een directeur die zich onthoudt of die tegen een bij meerderheid van stemmen genomen beslissing stemt, kan vragen dat zijn onthouding of verzet met naam geacteerd wordt in de notulen, met eventueel de door hem aangehaalde motieven. § 7. Het directiecomité stelt vast welke deontologische regels bij de beraadslagingen en stemmingen gelden. Deze regels worden ter goedkeuring aan de algemene raad voorgelegd.

Art. 5.Processen-verbaal § 1. De secretaris maakt een proces-verbaal op van de vergaderingen in het Nederlands en het Frans.

Op de processen-verbaal wordt expliciet vermeld of het om een voorlopige versie vóór goedkeuring, dan wel om een definitieve versie na goedkeuring gaat.

De processen-verbaal worden op synthetische wijze geredigeerd. Zij geven de beslissingen en de redenen ervoor weer, alsook de verwijzingen naar de basisdocumenten. § 2. De leden van het directiecomité ontvangen de voorlopige versie van de processen-verbaal binnen de vijftien dagen na de vergadering behalve tijdens de jaarlijkse vakantieperiodes.

De dagorde van de eerstvolgende vergadering na ontvangst van het proces-verbaal bevat de goedkeuring van dit proces-verbaal.

Indien de secretaris opmerkingen op de voorlopige versie van het proces-verbaal ontvangt vóór deze vergadering of uiterlijk op de vergadering zelf, wordt over deze opmerkingen gediscussieerd en wordt het proces-verbaal goedgekeurd onder voorbehoud van eventuele aanpassingen. § 3. De definitieve versie van het proces-verbaal wordt na goedkeuring door het directiecomité, ondertekend door de voorzitter, de administratief directeur en de secretaris.

Na de ondertekening wordt een ondertekende kopie van het proces-verbaal aan de leden van het directiecomité meegedeeld. Het origineel proces-verbaal wordt bewaard door de administratieve directie.

Elk uittreksel van een proces-verbaal wordt door de voorzitter of de administratief directeur ondertekend.

De processen-verbaal en uittreksels zijn vertrouwelijk behoudens andersluidende beslissing van het directiecomité. § 4. De secretaris neemt de beslissingen van het directiecomité op in een geïnformatiseerde tabel.

Art. 6.Regels van toepassing op de totstandkoming van voorstellen, adviezen, beslissingen, aanbevelingen, onderzoeken en studies § 1. Wanneer het directiecomité een voorstel, een advies, een beslissing, een aanbeveling, een onderzoek of een studie wenst of verzocht wordt uit te brengen, maakt de voorzitter het dossier over aan elke bevoegde directeur. § 2. Elke bevoegde directeur legt onmiddellijk de nodige contacten en vraagt alle informatie op die hij nuttig acht.

Bij het opstellen van een voorstel, een advies, een beslissing, een aanbeveling, een onderzoek of een studie mag de directeur steeds een beroep doen op experten van buitenaf, op voorwaarde dat de onafhankelijkheid van de commissie gegarandeerd kan worden. Dit beroep gebeurt in het financieel kader en volgens de procedures beschreven in artikel 8 van dit reglement. § 3. Wanneer het directiecomité om een voorstel, advies, beslissing, aanbeveling, onderzoek of studie wordt verzocht, verstuurt de voorzitter onmiddellijk een ontvangstmelding aan de verzoekende instantie.

Elke bevoegde directeur stelt alles in het werk om de door de verzoekende instantie vooropgestelde uitvoeringstermijn te respecteren.

Indien de door de verzoekende instantie vooropgestelde uitvoeringstermijn niet haalbaar is, bijvoorbeeld gelet op de graad van complexiteit, deelt het directiecomité de verzoekende instantie onverwijld mee welke termijn ze wel redelijk acht.

De uitvoeringstermijn neemt in elk geval slechts een aanvang na de ontvangst van het volledige dossier.

In de gevallen bepaald in artikels 19 en 32 van de elektriciteitswet en in artikel 23 van de gaswet respecteert het directiecomité nauwgezet de door de Minister vooropgestelde termijn.

Op dezelfde wijze respecteert het directiecomité nauwgezet de door de Minister vooropgestelde termijn in de gevallen dat de elektriciteits- of de gaswet dit oplegt. § 4. Belangrijke briefwisseling die het directiecomité engageert wordt op de dagorde geplaatst van het directiecomité, doch de handtekening van elke bevoegde directeur volstaat. § 5. Wanneer de voorzitter en elke bevoegde directeur het nodig achten, wordt de goedkeuring van de voorstellen, adviezen, beslissingen, aanbevelingen, onderzoeken of studies via een schriftelijke procedure bekomen.

In dit geval wordt het ontwerp van voorstel, advies, beslissing, aanbeveling, onderzoek of studie per brief meegedeeld aan alle leden van het directiecomité. Deze mededeling kan ook per fax of via e-mail geschieden; in dit geval geldt het verzendingsbewijs als ontvangstbewijs.

De mededeling vermeldt de termijn waarover de leden beschikken om hun goedkeuring dan wel de redenen waarom zij hun goedkeuring niet kunnen verlenen, mee te delen. Deze termijn gaat in vanaf de verzending en kan niet korter zijn dan 24 uur.

De leden die na het verstrijken van de termijn vermeld in de mededeling geen bericht overmaakten, worden geacht het ontwerp te hebben goedgekeurd.

Indien geen consensus wordt bereikt, wordt over het ontwerp gestemd op de eerstvolgende vergadering van het directiecomité. § 6. De definitieve versie van een voorstel, een advies, een beslissing, een aanbeveling, een onderzoek of een studie wordt ondertekend door elke bevoegde directeur, en door de voorzitter.

Wanneer de voorzitter de bevoegde directeur is, is het de administratieve directeur die mede ondertekent.

Hetzelfde geldt voor de briefwisseling die gepaard gaat met het overmaken van het definitief voorstel, advies, beslissing, aanbeveling, onderzoek of studie aan de verzoekende instantie. § 7. De voorstellen, adviezen, beslissingen, aanbevelingen, onderzoeken en studies van het directiecomité worden uitgebracht in de vastgestelde opmaak en zijn steeds in het Nederlands en het Frans opgesteld. § 8. De definitieve versies van de voorstellen, adviezen, beslissingen, aanbevelingen, onderzoeken en studies zijn openbaar en worden bekendgemaakt op de website van de commissie, www.weg.be behoudens andersluidende beslissing van het directiecomité.

Het directiecomité deelt aan de voorzitter en de vice-voorzitter van de algemene raad elke beslissing mee die tot doel heeft een vertrouwelijk karakter te geven aan een voorstel, een advies, een beslissing, een aanbeveling, een onderzoek of een studie van het directiecomité, alsook de reden van deze beslissing.

Het directiecomité kan beslissen dat het vertrouwelijk karakter eveneens van toepassing is tegenover de leden van de algemene raad. De voorzitter en de vice-voorzitter van de algemene raad kunnen in het kader van hun initiatiefrecht uitleg vragen over de redenen van dit vertrouwelijk karakter.

Er wordt een thematisch en chronologisch klassement van de voorstellen, adviezen, beslissingen, aanbevelingen, onderzoeken en studies van het directiecomité bijgehouden.

Art. 7.Regels van toepassing bij de uitoefening van een aantal bijzondere bevoegdheden § 1. Indicatief programma van de productiemiddelen voor elektriciteit De directie voor de technische werking van de elektriciteitsmarkt stelt een ontwerp van indicatief programma op na raadpleging van de instanties bedoeld in artikel 3 van de elektriciteitswet en van de algemene raad.

Ten minste drie maanden voor het verstrijken van de termijn voorzien in artikel 3 van de elektriciteitswet voor het opstellen of het aanpassen van het indicatief programma, wordt het ontwerp in 1ste lezing ter goedkeuring voorgelegd aan het directiecomité.

Ten minste twee maanden voor het verstrijken van de hierboven vermelde termijn wordt het ontwerp, goedgekeurd in 1ste lezing door het directiecomité, voor advies aan de algemene raad voorgelegd. Het ontwerp wordt vergezeld van alle gegevens en informatie nodig voor de opstelling ervan en die niet vertrouwelijk zijn.

Ten minste veertien dagen voor het verstrijken van de hierboven vermelde termijn wordt desgevallend het ten gevolge van het advies van de algemene raad gewijzigde ontwerp ter definitieve goedkeuring aan het directiecomité voorgelegd. Het directiecomité maakt het indicatief programma binnen de vereiste termijn over aan de Minister, eventueel vergezeld van het advies van de algemene raad.

De termijnen bedoeld in leden 2, 3 en 4 zijn niet van toepassing bij de eerste opstelling van het indicatief programma. § 2. Indicatief plan van bevoorrading in aardgas De directie voor de technische werking van de gasmarkt stelt een ontwerp van indicatief plan op na raadpleging van de instanties bedoeld in artikel 15/13 van de gaswet en van de algemene raad.

Ten minste drie maanden voor het verstrijken van de termijn voorzien in artikel 15/13 van de gaswet voor het opstellen of het aanpassen van het indicatief plan, wordt het ontwerp in 1ste lezing ter goedkeuring voorgelegd aan het directiecomité.

Ten minste twee maanden voor het verstrijken van de hierboven vermelde termijn wordt het ontwerp, goedgekeurd in 1ste lezing door het directiecomité, voor advies aan de algemene raad voorgelegd. Het ontwerp wordt vergezeld van alle gegevens en informatie nodig voor de opstelling ervan en die niet vertrouwelijk zijn.

Ten minste veertien dagen voor het verstrijken van de hierboven vermelde termijn wordt desgevallend het ten gevolge van het advies van de algemene raad gewijzigde ontwerp ter definitieve goedkeuring aan het directiecomité voorgelegd. Het directiecomité maakt het indicatief plan binnen de vereiste termijn over aan de Minister, eventueel vergezeld van het advies van de algemene raad.

De termijnen bedoeld in leden 2, 3 en 4 zijn niet van toepassing bij de eerste opstelling van het indicatief plan. § 3. Jaarlijks activiteitenverslag De administratieve directeur coördineert het opstellen van het jaarlijks activiteitenverslag over de evolutie van de elektriciteits- en gasmarkt, alsmede over de uitvoering van de taken van de commissie, in uitvoering van artikel 23, § 3, van de elektriciteitswet en artikel 15/14, § 3, van de gaswet.

Elk kalenderjaar, ten laatste twee maanden voor de datum voorzien in de gas- en elektriciteitswet, wordt het ontwerp van het activiteitenverslag met uitzondering van het gedeelte van het rapport handelend over de uitvoering van de taken van de algemene raad, ter goedkeuring aan het directiecomité voorgelegd.

Tegelijkertijd wordt het ontwerp van het activiteitenverslag met uitzondering van het gedeelte dat betrekking heeft op de uitvoering van de taken van het directiecomité ter goedkeuring aan de algemene raad voorgelegd.

Na overmaking aan de Minister, wordt het jaarverslag op de Website geplaatst.

Art. 8.Regels van toepassing op het operationeel bestuur § 1. Elke directeur neemt alle organisatiemaatregelen die nodig zijn om de goede werking van zijn directie en de goede uitvoering van de hem toevertrouwde opdrachten te verzekeren.

Organisatiemaatregelen die betrekking hebben op meerdere directies worden ter goedkeuring voorgelegd aan het directiecomité.

Wanneer een directeur verhinderd is, duidt hij een ander directeur of een lid van zijn directie aan, om het operationeel bestuur van zijn directie waar te nemen. Hij brengt de voorzitter en de administratief directeur daarvan op de hoogte. Indien de verhinderde directeur niet in staat is een andere directeur of een lid van zijn directie aan te duiden, zal het directiecomité de beslissing nemen iemand aan te duiden.

Elke directeur is verantwoordelijk voor de organisatie en de interne en externe werking van de diensten die hem zijn toevertrouwd, alsook voor de courante externe relaties verbonden aan de werkzaamheden van zijn directie. § 2. Het directiecomité kan de voorzitter of een directeur machtigen om alle spoedeisende beslissingen te nemen, met uitzondering van beslissingen van reglementaire aard of in aangelegenheden bedoeld in artikel 6 van dit reglement. Deze spoedeisende beslissingen zijn onderworpen aan de goedkeuring van het directiecomité op de eerstvolgende vergadering. § 3. Gelet op de bepalingen van de elektriciteitswet, inzonderheid de artikelen 23, § 1, 24, § 2, en 25, § 1, en de bepalingen van de gaswet, inzonderheid artikel 15/15, gelden de volgende regels inzake bevoegdheidsdelegatie en ondertekeningsbevoegdheid : 1. inzake bestellingen en het aangaan van verplichtingen : Het directiecomité beslist over de bestellingen en het aangaan van andere verplichtingen.Behoudens gemotiveerde uitzondering of beneden door het directiecomité bepaalde bedragen, neemt zij deze beslissing op basis van drie verschillende offertes die door de bevoegde directeur verzameld worden.

Het directiecomité kan deze beslissingsbevoegdheid delegeren aan individuele directeuren, of voorzien in een ondertekening door twee directeuren beneden door het directiecomité bepaalde bedragen. 2. inzake betalingen en bankverrichtingen : De bankverrichtingen en betalingsopdrachten worden ondertekend door twee leden van het directiecomité, waaronder de administratieve directeur indien hij beschikbaar is. Het directiecomité kan uitzonderingen op dit principe formuleren voor interne verrichtingen van de commissie of voor verrichtingen beneden een bepaald bedrag. 3. inzake facturen en bewijsstukken van uitgaven : Alle facturen en andere bewijsstukken van uitgaven worden geparafeerd door de bevoegde directeur of de persoon die hij daartoe aanduidt vóór hun betaling door de administratieve directie. § 4. Het personeel van de commissie wordt aangeworven en tewerkgesteld krachtens arbeidsovereenkomsten beheerst door de wet van 3 juli 1978.

Het directiecomité stelt hun bezoldiging en aanvullende voordelen vast.

Het directiecomité beslist over de aanwervingen, bevorderingen en ontslagen op voorstel van de bevoegde directeur. § 5. De commissie treedt in rechtsvorderingen op als eiseres of verweerster, op vraag of op vordering van de voorzitter.

Art. 9.Financiën § 1. Het directiecomité stelt een externe bedrijfsrevisor aan die geen functie uitoefent bij een onderneming die aan zijn toezicht is onderworpen. De revisor controleert en certificeert de rekeningen.

Tevens controleert en certificeert hij de rekeningen die het directiecomité openbaar maakt en elk gegeven vermeld in de reglementering betreffende het dekken van de werkingskosten van de commissie.

Het directiecomité beslist erover een einde te stellen aan het mandaat van de bedrijfsrevisor. § 2. Elke drie maanden legt de administratief directeur de resultatenrekeningen aan het directiecomité voor.

Het directiecomité sluit jaarlijks de balans en rekeningen af en beslist over de bestemming van het eventuele saldo, overeenkomstig de reglementering betreffende het dekken van haar werkingskosten. § 3. De administratief directeur maakt het voorstel van begroting op en legt dit ten laatste op 1 oktober ter goedkeuring aan het directiecomité voor.

De begroting bevat een raming van de opbrengsten en kosten die een verdeling van de kosten tussen de gas- en elektriciteitssector inhouden, overeenkomstig de reglementering betreffende het dekken van de werkingskosten van de commissie.

De begroting bevat een maximumbedrag voor de studies die de algemene raad aan het directiecomité kan vragen. Dit bedrag wordt vastgelegd in onderling overleg tussen het directiecomité en de algemene raad. § 4. Vanaf het boekjaar 2001, wordt de boekhouding van de commissie opgemaakt overeenkomstig de algemene regels van de Wet van 17 juli 1975 op de boekhouding en de jaarrekening van de ondernemingen.

Op voorstel van de administratief directeur stelt het directiecomité de waarderingsregels voor de resultatenrekening en de balans op.

De rekeningen van de commissie boeken afzonderlijk de kosten en opbrengsten van de bemiddelings- en arbitragedienst, die in evenwicht dienen te zijn.

De rekeningen van de commissie boeken afzonderlijk de kosten met betrekking tot de algemene raad, evenals de opbrengsten met betrekking tot enerzijds de gassector, anderzijds de elektriciteitssector.

De commissie boekt op dezelfde manier de kosten en opbrengsten met betrekking tot de verschillende fondsen en mechanismen die zij in het bijzonder beheert in toepassing van artikels 7, 2°, en 21, 3°, van de elektriciteitswet. Afdeling 3. - De Algemene Raad

Art. 10.voorzitterschap Het voorzitterschap van de algemene raad wordt waargenomen door een voorzitter, bijgestaan door een vice-voorzitter, die behoren tot een verschillende taalgroep en alternerend deel uitmaken van de groep bedoeld in artikel 2, § 1, 2°, en de groep bedoeld in artikel 2, § 1, 3°, van het koninklijk besluit betreffende de algemene raad van de Commissie.

De voorzitter en de vice-voorzitter worden verkozen voor een termijn van één jaar, éénmaal hernieuwbaar, met meerderheid van de uitgebrachte stemmen.

De voorzitter zit de vergaderingen van de algemene raad voor en zorgt voor het goed verloop ervan.

In geval de voorzitter verhinderd is, neemt de vice-voorzitter zijn functie waar.

In geval zij beiden verhinderd zijn, nemen twee leden van de algemene raad het voorzitterschap waar, op voorwaarde dat zij elk tot een verschillende taalgroep behoren en één van hen deel uitmaakt van de groep bedoeld in artikel 2, § 1, 2°, de ander van de groep bedoeld in artikel 2, § 1, 3°, van het koninklijk besluit betreffende de algemene raad van de Commissie.

De voorzitter en de vice-voorzitter verzekeren de algemene coördinatie van de werkzaamheden van de algemene raad en zien toe op de goede samenwerking tussen de algemene raad en het directiecomité.

Art. 11.Vergaderingen en dagorde § 1. De algemene raad vergadert in het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad, tenzij de voorzitter van de algemene raad een andere plaats aanduidt. § 2. De algemene raad vergadert op uitnodiging van zijn voorzitter wanneer het belang van de commissie het vereist, en minstens driemaal per jaar.

Behalve in geval van hoogdringendheid, waarover de voorzitter van de algemene raad oordeelt, gebeurt de oproeping ten minste drie volle weken voor de vergadering.

De voorzitter van de algemene raad roept deze laatste bijeen op eigen initiatief of na schriftelijk verzoek daartoe van de Minister, de vice-voorzitter van de algemene raad, de voorzitter van het directiecomité, ten minste één derde van de leden van de algemene raad of één of meerdere leden bedoeld in artikel 2, § 1, 1°, a) of b), van het koninklijk besluit betreffende de algemene raad van de commissie., Het verzoek vermeldt de punten die op de agenda moeten geplaatst worden. § 3. De oproeping vermeldt de plaats, de datum en het uur van de vergadering. De dagorde en, desgevallend, de bijhorende stukken worden bij de oproeping gevoegd.

Een kopij van de oproeping wordt samen met de dagorde en desgevallend de bijhorende documenten ter informatie overgemaakt aan de plaatsvervangende leden. § 4. Ingeval van hoogdringendheid kan de algemene raad bij het begin van de vergadering bij meerderheid van de uitgebrachte stemmen beslissen een bijkomend punt op de agenda op te nemen. § 5. Het secretariaat van de algemene raad wordt waargenomen door personeelsleden van de administratieve directie van de commissie. Deze personeelsleden verzekeren de administratieve, logistieke en technische ondersteuning van de werkzaamheden van de algemene raad en zijn werkgroepen. Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van artikel 8, § 4, van huidig reglement, zullen het aantal betrokken personen alsook de functiebeschrijvingen in overlegd akkoord tussen de algemene raad en het directiecomité bepaald worden. § 6. De secretaris-generaal en een van de adjunct-secretarissen-generaal van het Controlecomité, de voorzitter van het directiecomité van de commissie en, op uitnodiging van de algemene raad, de andere leden van het directiecomité, wonen de vergaderingen van de algemene raad bij met raadgevende stem. § 7. De vergaderingen vinden plaats met gesloten deuren. § 8. De algemene raad kan experten uitnodigen op haar vergaderingen.

De namen van de experten, evenals hun vervanging, worden vooraf aan de voorzitter van de algemene raad meegedeeld. § 9. De algemene raad kan personeelsleden van de commissie weliswaar met akkoord van de bevoegde directeur en in zijn aanwezigheid uitnodigen op haar vergaderingen.

Art. 12.Beraadslaging § 1. De algemene raad kan slechts geldig beraadslagen wanneer ten minste de helft van de leden bedoeld in artikel 2, § 1, 1°, 2° en 3°, van het koninklijk besluit betreffende de algemene raad van de commissie, aanwezig, dan wel vertegenwoordigd zijn door hun plaatsvervanger.

Indien het quorum voorzien in lid 1 niet wordt bereikt, kan de algemene raad alsnog geldig beraadslagen ongeacht het aantal aanwezigen, na een nieuwe bijeenroeping door de voorzitter voor een nieuwe vergadering met dezelfde dagorde.

De leden ondertekenen een aanwezigheidslijst. Deze lijst maakt een onderscheid tussen de effectieve en plaatsvervangende leden, alsook tussen de leden met beslissingsrecht en leden met raadgevende stem en wordt toegevoegd aan het verslag van de vergadering. § 2. De adviezen en aanbevelingen van de algemene raad komen tot stand bij consensus van de aanwezige leden met stemrecht.

Bij ontstentenis van consensus maken de adviezen en aanbevelingen melding van de standpunten vertolkt door de verschillende vertegenwoordigde overheden en organisaties.

Dezelfde maatregelen zijn van toepassing op de definitie van de richtsnoeren bedoeld in art. 24, § 3, 1°, van de elektriciteitswet. § 3. De overige beslissingen van de algemene raad komen tot stand bij meerderheid van stemmen; bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter van de vergadering doorslaggevend. § 4. De algemene raad stelt de deontologische regels vast die bij de beraadslagingen en stemmingen van de algemene raad gelden. Deze regels worden ter goedkeuring aan het directiecomité voorgelegd.

Art. 13.Verslagen § 1. Een lid van het secretariaat van de algemene raad stelt een verslag van de vergadering op in het Nederlands en het Frans.

Op de verslagen wordt expliciet vermeld of het om een voorlopige versie vóór goedkeuring, dan wel om een definitieve versie na goedkeuring gaat.

De verslagen worden op duidelijke wijze geredigeerd. Zij geven de beslissingen en de redenen voor die beslissingen weer, alsook de verwijzingen naar de basisdocumenten.

Het verslag vermeldt tevens afzonderlijk de wijze waarop de leden met raadgevende stem hebben gestemd. § 2. De leden van de algemene raad ontvangen de voorlopige versie van het verslag vijftien dagen voor de volgende vergadering tenzij deze vergadering plaatsvindt minder dan dertig werkdagen na de vergadering waarop het verslag betrekking heeft. Binnen de acht dagen na de ontvangst van dit voorlopig verslag maken zij hun eventuele opmerkingen over aan de voorzitter van de algemene raad.

De dagorde van de eerstvolgende vergadering na de ontvangst van het verslag bevat de goedkeuring van dit verslag.

Indien aan de voorzitter van de algemene raad opmerkingen op de voorlopige versie van het verslag worden overgemaakt, worden zij besproken op de eerstvolgende vergadering van de algemene raad en wordt het verslag goedgekeurd onder voorbehoud van eventuele aanpassingen. § 3. De definitieve versie van de verslagen wordt, na goedkeuring door de algemene raad, ondertekend door de voorzitter en de vice-voorzitter van de algemene raad en door de secretaris.

Na de ondertekening wordt een ondertekende kopie van het verslag aan de leden van de algemene raad overgemaakt.

De originele verslagen worden bewaard door de administratieve directie.

Elk uittreksel van een verslag wordt door de voorzitter of de vice-voorzitter van de algemene raad ondertekend.

De processen-verbaal en uittreksels zijn vertrouwelijk, behoudens andersluidende beslissing van de algemene raad.

Art. 14.Uitoefening van bevoegdheden § 1. 1°. Behoudens andersluidende beslissing van de algemene raad, worden de te nemen adviezen, aanbevelingen of beslissingen, vooraf in een werkgroep onderzocht. Deze werkgroep stelt een nota op die de verschillende standpunten bevat.

De oprichting en samenstelling van de werkgroepen vallen onder de bevoegdheid van de algemene raad die deze bevoegdheid kan overdragen aan haar voorzitter. De leden en de eventuele plaatsvervangende leden van de werkgroepen kunnen gekozen worden buiten de leden en de plaatsvervangende leden van de algemene raad.

De algemene raad duidt de voorzitter van de werkgroepen aan.

De algemene raad zal erover waken dat alle vertegenwoordigde overheden en organisaties, die betrokken zouden zijn bij de onderzoeksmaterie van de werkgroep, de mogelijkheid krijgen eraan deel te nemen.

De leden hebben eveneens het recht aan de werkgroep waarvan ze deel uitmaken voor te stellen een bepaalde kwestie te onderzoeken; de werkgroep kan op dit voorstel ingaan wanneer ze dit nuttig acht. 2°. Wanneer de algemene raad door de Minister, een Gewestregering of het directiecomité van de commissie verzocht wordt een advies, aanbeveling of beslissing uit te brengen, verstuurt de voorzitter van de algemene raad onmiddellijk een ontvangstmelding aan de verzoekende instantie. 3°. De goedkeuring van het ontwerp van advies, aanbeveling of beslissing wordt op de dagorde van de eerstvolgende vergadering van de algemene raad geplaatst.

Wanneer de voorzitter van de algemene raad dit nodig acht, kan de goedkeuring van het ontwerp van advies, aanbeveling of beslissing via een schriftelijke procedure bekomen worden.

In dit geval wordt het ontwerp van advies, aanbeveling of beslissing per aangetekende brief meegedeeld aan de leden van de algemene raad.

Deze mededeling kan ook per fax of via e-mail geschieden; in dit geval geldt het verzendingsbewijs als ontvangstbewijs.

De mededeling vermeldt de termijn waarover de leden beschikken om hun goedkeuring dan wel de redenen waarom zij hun goedkeuring niet kunnen verlenen, mee te delen. Deze termijn gaat in vanaf de verzending en kan niet korter zijn dan 3 werkdagen.

De leden die na het verstrijken van de termijn vermeld in de mededeling geen bericht overmaakten, worden geacht het ontwerp te hebben goedgekeurd. 4°. De definitieve versie van een advies, een aanbeveling of een beslissing wordt ondertekend door de voorzitter en de vice-voorzitter van de algemene raad.

Hetzelfde geldt voor de briefwisseling die gepaard gaat met het overmaken van het definitief advies, de definitieve aanbeveling of beslissing aan de verzoekende instantie. 5°. De algemene raad brengt zijn definitieve adviezen, aanbevelingen en beslissingen uit binnen een termijn van dertig dagen te rekenen vanaf de datum van ontvangst van het schriftelijk verzoek, tenzij een andere termijn wordt overeengekomen.

Ontstentenis van advies, aanbeveling of beslissing binnen de termijn bedoeld in het eerste lid geldt als gunstig advies, aanbeveling of beslissing over de vraag die aan de algemene raad werd voorgelegd, zonder dat dit de in de algemene raad vertegenwoordigde overheden of organisaties bindt. 6° Alle definitieve adviezen, aanbevelingen en beslissingen van de algemene raad worden uitgebracht in de vastgestelde opmaak en zijn steeds in het Nederlands en het Frans opgesteld. De definitieve versies van de adviezen, aanbevelingen en beslissingen van de algemene raad zijn openbaar en worden bekendgemaakt op de website van de commissie, www.weg.be behoudens andersluidende beslissing van de algemene raad. § 2. De algemene raad kan zijn voorzitter machtigen om beslissingen te nemen : a) over aangelegenheden waarin de algemene raad een vaste gedragslijn volgt en die geen nieuw onderzoek vergen, alsook over minder belangrijke zaken of detailkwesties;b) over aangelegenheden van praktische aard, zoals onder meer de aangelegenheden die verband houden met het onroerend, materieel, administratief en financieel beheer van de algemene raad. Deze beslissingen worden meegedeeld aan de leden van de algemene raad.

Dit mag periodiek gebeuren. § 3. De algemene raad kan in het kader van het budget bedoeld in artikel 9, § 3, lid 3, studies toevertrouwen aan externe experten.

Behoudens gemotiveerde uitzondering of in geval de bedragen lager liggen dan diegene die in onderling overleg tussen de algemene raad en het directiecomité werden vastgelegd, neemt de algemene raad een beslissing op basis van drie verschillende offertes die door het secretariaat van de algemene raad verzameld werden. Afdeling 4. - Onderlinge verhoudingen tussen het directiecomité en de

algemene raad

Art. 15.Adviezen van de algemene raad op vraag van het directiecomité § 1. Het directiecomité kan de algemene raad verzoeken een advies uit te brengen overeenkomstig de bepalingen van artikel 14, § 1, van dit reglement. § 2. Vooraleer aan de verzoekende autoriteit of aan de bestemmeling de adviezen en voorstellen bedoeld in artikel 23, § 2, lid 2, 1°, van de elektriciteitswet en in artikel 15/14, § 2, lid 2, 1°, van de gaswet over te maken, vraagt het directiecomité de mening van de algemene raad over het ontwerp van advies of voorstel, conform de bepalingen van artikel 14, 1°, van het onderhavig reglement.

Indien de algemene raad zijn advies kan geven in naleving van de termijnen opgelegd door de verzoekende autoriteit, kan dit advies het door het directiecomité opgestelde advies of voorstel vergezellen.

In het tegenovergestelde geval zal het advies van de algemene raad aan de verzoekende instantie of aan de bestemmeling overgemaakt worden nadat het directiecomité het advies of voorstel zoals het het heeft vastgelegd, heeft overgemaakt.

Deze bepalingen zijn eveneens geldig wanneer het directiecomité op eigen initiatief een voorstel indient in het geval dat de elektriciteits- of de gaswet of hun uitvoeringsbesluiten het advies van de commissie opleggen. § 3. Vooraleer aan de verzoekende autoriteit of aan de bestemmeling de onderzoeken en studies bedoeld in artikel 23, § 2, lid 2, 2°, van de elektriciteitswet en in artikel 15/14, § 2, lid 2, 2°, van de gaswet over te maken, vraagt het directiecomité de mening van de algemene raad over het ontwerp van onderzoek of studie conform de bepalingen van artikel 14, 1°, van het onderhavig reglement.

Indien de algemene raad zijn advies kan geven in naleving van de termijnen opgelegd door de verzoekende autoriteit, kan dit advies het door het directiecomité opgesteld onderzoek of de studie vergezellen.

In het tegenovergestelde geval zal het advies van de algemene raad aan de verzoekende instantie of aan de bestemmeling overgemaakt worden nadat het directiecomité het onderzoek of de studie zoals die door hem werd vastgelegd heeft overgemaakt.

Deze bepalingen zijn eveneens geldig wanneer het directiecomité op eigen initiatief een onderzoek of studie verwezenlijkt. § 4. In afwijking van de voorgaande paragrafen mag het directiecomité het advies van de algemene raad niet vragen indien het advies, het voorstel, de studie of het onderzoek een individueel of vertrouwelijk dossier betreft of wanneer de verzoekende autoriteit er zich tegen verzet.

Art. 16.Adviezen en studies van het directiecomité op vraag van de algemene raad De algemene raad kan het directiecomité verzoeken een advies of een voorstel uit te brengen, overeenkomstig de bepalingen van artikel 6 van onderhavig reglement.

Art. 17.Samenwerking met het Controlecomité van de electriciteit en het gas De samenwerking met het Controlecomité van de Elektriciteit en het gas bedoeld in artikel 23, § 2, 16°, van de elektriciteitswet en in artikel 15/14, § 2, lid 2, 10°, van de gaswet' wordt verzekerd door het directiecomité in het kader van de coördinatie van de activiteiten van de commissie en van het Controlecomité van de Elektriciteit en het gas, wat één van de opdrachten is van de algemene raad bedoeld in artikel 24, § 3, lid 2, van de elektriciteitswet.

Art. 18.Uitwisseling van informatie § 1. Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van artikels 7, 15 en 17 van onderhavig reglement, stelt het directiecomité de handelingen die nodig of dienstig zijn voor de uitvoering van de opdrachten van de commissie bedoeld in artikel 23, § 2, van de elektriciteitswet en in artikel 15/14, § 2, van de gaswet en informeert het de algemene raad op zijn vraag over de handelingen gesteld in naam van de commissie, in naleving van de regels van vertrouwelijkheid en van het operationeel bestuur.

In naleving van de regels van vertrouwelijkheid, informeert het directiecomité de algemene raad op zijn vraag over de algemene conclusies voortvloeiend uit de controles uitgevoerd in toepassing van art. 23, § 2, 8°, 9°, 10°, 11° en 15° van de elektriciteitswet en van art. 15/14, § 2, 7°, 8° en 9° van de gaswet. § 2. Het directiecomité en de algemene raad informeren elkaar éénmaal per maand, behalve in de vakantieperiode, over de stand van zaken binnen de commissie en over de externe relaties. § 3. De voorstellen, adviezen, beslissingen, aanbevelingen, onderzoeken en studies worden uitgewisseld, behoudens degelijk gemotiveerde uitzondering.

Brussel, 10 oktober 2001.

ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Mobiliteit en Vervoer, Mme I. DURANT. De Staatssecretaris voor Energie O. DELEUZE

^