gepubliceerd op 17 april 2009
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, tot invoering van een "sociaal sectoraal pensioenstelsel" voor de arbeiders van de bouwnijverheid
9 MAART 2009. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, tot invoering van een "sociaal sectoraal pensioenstelsel" voor de arbeiders van de bouwnijverheid (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf;
Op de voordracht van De Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, tot invoering van een "sociaal sectoraal pensioenstelsel" voor de arbeiders van de bouwnijverheid.
Art. 2.De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 9 maart 2009.
ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor het bouwbedrijf Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006 Invoering van een "sociaal sectoraal pensioenstelsel" voor de arbeiders van de bouwnijverheid (Overeenkomst geregistreerd op 12 januari 2007 onder het nummer 81550/CO/124)
Artikel 1.Voorwerp van de collectieve arbeidsovereenkomst Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten in uitvoering van artikel 10 van de wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingsstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid. Deze wet wordt verder in deze collectieve arbeidsovereenkomst aangeduid als WAP. Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft als enig onderwerp de invoering van een sociaal sectoraal pensioenstelsel dat twee luiken omvat : - de pensioentoezegging van het type "cash balance" die bepaald is in het pensioenreglement dat bijlage 1 vormt van deze collectieve arbeidsovereenkomst, en - de solidariteitstoezegging die bepaald is in het solidariteitsreglement, dat bijlage 2 vormt van deze collectieve arbeidsovereenkomst.
Art. 2.Definities Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst dienen de begrippen hierin opgenomen te worden verstaan in hun betekenis zoals bepaald in de WAP en diens uitvoeringsbesluiten. Bovendien hebben de begrippen die met een hoofdletter geschreven zijn de betekenis die eraan gegeven wordt in het pensioenreglement en/of het solidariteitsreglement, gehecht als bijlagen 1 en 2 aan deze collectieve arbeidsovereenkomst.
Art. 3.Toepassingsgebied Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeiders van de ondernemingen die onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf ressorteren.
Onder "arbeiders" verstaat men : zowel de arbeiders als de arbeidsters.
Art. 4.Inrichter Het "Fonds voor bestaanszekerheid voor de aanvullende pensioenen van de werklieden uit het bouwbedrijf" treedt op als de inrichter van het sociaal sectoraal pensioenstelsel.
Art. 5.Keuze van pensioenstelling en beheer van het sociaal sectoraal pensioenstelsel Het organisme voor de financiering van de pensioenen Pensio B OFP, treedt op als instelling voor bedrijfspensioenvoorziening, belast met het beheer en de uitvoering van het sociaal sectoraal pensioenstelsel.
Het beheer en de uitvoering van het sociaal sectoraal pensioenstelsel worden door Pensio B OFP waargenomen volgens de beheersregels vervat in de beheersovereenkomst die de inrichter heeft gesloten met de OFP. Deze beheersovereenkomst vormt bijlage 3 van deze collectieve arbeidsovereenkomst en maakt er integraal deel van uit.
Art. 6.Pensioentoezegging De regels en modaliteiten inzake uitvoering van de pensioentoezegging, alsook de rechten en verplichtingen van de inrichter, de aangeslotenen en hun begunstigden zijn vastgelegd in het pensioenreglement dat als bijlage 1 aan deze collectieve arbeidsovereenkomst is gevoegd.
Het pensioenreglement vervat in bijlage 1 maakt integraal deel uit van deze collectieve arbeidsovereenkomst.
Art. 7.Solidariteitstoezegging De regels en modaliteiten inzake uitvoering van de solidariteitstoezegging, alsook de rechten en verplichtingen van de inrichter, de aangeslotenen en hun begunstigden zijn vastgelegd in het solidariteitsreglement, dat als bijlage 2 aan deze collectieve arbeidsovereenkomst is gevoegd.
De regels betreffende de financiering van de solidariteitstoezegging zijn opgenomen in het solidariteitsreglement.
Het solidariteitsreglement vervat in bijlage 2 maakt integraal deel uit van deze collectieve arbeidsovereenkomst.
Art. 8.Procedure van uitdiensttreding De aangeslotene wordt beschouwd als "uitgetreden" wanneer een van volgende drie situaties zich voordoet : 1° de aangeslotene brengt het pensioenfonds schriftelijk op de hoogte van de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst op het einde van zijn tewerkstelling in de sector;2° het pensioenfonds stelt op basis van een DIMONA vast dat de aangeslotene zijn werkgever heeft verlaten en dat gedurende de twee opeenvolgende kwartalen geen DmfA door een werkgever werd gedaan;3° gedurende twee opeenvolgende kwartalen werd geen DmfA door een werkgever gedaan.In dit geval wordt naar de aangeslotene een brief gestuurd waarin gevraagd wordt zijn uittreding te bevestigen. De aangeslotene wort beschouwd als "uitgetreden" bij ontvangst van bevestiging. Indien de aangeslotene echter binnen de drie maanden geen gevolg heeft gegeven aan de vraag tot bevestiging, wordt hij alsnog beschouwd als "uitgetreden".
Vanaf het ogenblik dat de aangeslotene beschouwd wordt als "uitgetreden" is artikel 31, § 1, tweede en derde lid van de WAP van toepassing.
Art. 9.Inwerkingtreding van het sociaal sectoraal pensioenstelsel Het sociaal sectoraal pensioenstelsel treedt in werking op 1 januari 2007.
Art. 10.Inwerkingtreding, duur en opzegging van de collectieve arbeidsovereenkomst § 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2007 en wordt gesloten voor onbepaalde duur. § 2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan door één van de partijen worden opgezegd met inachtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden. De opzegging wordt betekend bij aangetekend schrijven, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf. § 3. Voorafgaandelijk aan de opzegging bedoeld in § 2, moet het Paritair Comité voor het bouwbedrijf de beslissing nemen om het sociaal sectoraal pensioenstelsel op te heffen. Deze beslissing tot opheffing is enkel geldig wanneer zij overeenkomstig artikel 10, § 1, 3° van de WAP, 80 pct.van de stemmen van de gewone of plaatsvervangende leden die de werkgevers vertegenwoordigen en 80 pct. van de stemmen van de gewone of plaatsvervangende leden die de werknemers vertegenwoordigen, heeft behaald.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 9 maart 2009.
De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET
Bijlage 1 bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, tot invoering van een "sociaal sectoraal pensioenstelsel" voor de arbeiders van de bouwnijverheid Pensioenreglement - CONSTRUO PLAN Inleiding
Artikel 1.Doel en situering Dit pensioenreglement wordt genomen in uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006 tot invoering van een "sociaal sectoraal pensioenstelsel" voor de arbeiders van de bouwnijverheid gesloten binnen het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, hierna collectieve arbeidsovereenkomst "sociaal sectoraal pensioenstelsel" genoemd.
Aan het pensioenstelsel ingevoerd door de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst "sociaal sectoraal pensioenstelsel" is een solidariteitstoezegging verbonden. Men beoogt immers een sociaal sectoraal pensioenstelsel in te voeren.
Dit pensioenreglement bepaalt de pensioentoezegging van het type "cash balance", die vanaf 1 januari 2007 ingericht wordt ten voordele van de arbeiders tewerkgesteld in de sector die aan de hierna in artikel 5 bepaalde aansluitingsvoorwaarden voldoen. Het kent een aanvullend pensioen toe met betrekking tot de diensttijd gesitueerd vanaf 1 januari 2007.
De solidariteitstoezegging is vervat in het solidariteitsreglement dat een bijlage uitmaakt van de collectieve arbeidsovereenkomst "sociaal sectoraal pensioenstelsel".
Art. 2.Tekst en bijlagen Het pensioenreglement is opgesteld in drie talen : Nederlands, Frans en Duits, in overeenstemming met de geldende taalwetgeving zal aan elke aangeslotene het pensioenreglement ter beschikking gesteld worden in de taal op hem van toepassing.
Daar waar in het pensioenreglement de mannelijke persoonsvorm gebruikt wordt, wordt hiermee ook de vrouwelijke persoonsvorm bedoeld.
Alle eventuele bijlagen aan dit pensioenreglement worden geacht er integraal deel van uit te maken.
Art. 3.Inwerkingtreding Dit pensioenreglement treedt in werking op 1 januari 2007. HOOFDSTUK I. - Definities
Art. 4.Definities Voor de toepassing van het pensioenreglement, hebben de begrippen met een hoofdletter de betekenis eraan gegeven in dit artikel. 4.1. Aangeslotene : de definitie van Aangeslotene omvat volgende drie categorieën : Actieve Aangeslotene : de Arbeider die de aansluitingsvoorwaarden van artikel 5 van het Pensioenreglement vervult en blijft vervullen;
Passieve Aangeslotene : de gewezen Actieve Aangeslotene die, bij zijn uittreding, verworven reserves verkregen heeft en die beslist heeft om zijn Verworven Reserves in het Pensioenfonds te laten;
Gepensioneerde Aangeslotene : de gewezen Actieve en gewezen Passieve Aangeslotene die een trimestriële rente-uitkering ontvangen in Uitvoering van het Pensioenreglement. 4.2. Aanvullend Pensioenkapitaal : het voordeel bepaald in artikel 9 van dit Pensioenreglement. 4.3. Actuaris : de aangewezen actuaris van het Pensioenfonds. 4.4. Arbeider : een werknemer verbonden krachtens een arbeidsovereenkomst voor arbeiders, zoals bepaald in de toepasselijke wetgeving terzake. Voor alle duidelijkheid wordt gepreciseerd dat personen tewerkgesteld als uitzendkracht, via uitzendarbeid of terbeschikkingstelling, alsook deze tewerkgesteld krachtens een overeenkomst voor studentenarbeid, leerovereenkomst of leerverbintenis, niet beschouwd worden als Arbeiders. 4.5. Begunstigde : de perso(o)n(en) die overeenkomstig artikel 12 van het Pensioenreglement aanspraak kan/kunnen maken op een Kapitaal-Overlijden in geval van overlijden van een Actieve of Passieve Aangeslotene. 4.6. Buffer : het positief verschil tussen het vermogen van het Pensioenfonds enerzijds en anderzijds (i) de bedragen ingeschreven op de Individuele Rekeningen van de Aangeslotenen en (ii) de Vestigingskapitalen van de Rentegenieters. 4.7. Datum van Betaling : in geval van Pensionering, de datum zoals bepaald in artikel 10 van het Pensioenreglement. In geval van overlijden, de datum zoals bepaald in artikel 13 van het Pensioenreglement. 4.8. Derde Werkgever : de natuurlijke of rechtspersoon die geen Werkgever is waarbij de Aangeslotene tewerkgesteld is of was. 4.9. Dotatie(s) : de bijdrage(n) bepaald in artikel 6 van het Pensioenreglement. 4.10. Effectieve Dienstperiode : de periode waarvoor een Dotatie betaald wordt op basis van het "Referteloon van een Effectieve Dienstperiode". 4.11. Gelijkgestelde Periode : de periode bepaald in het solidariteitsreglement waarvoor een Dotatie betaald wordt op basis van het "Referteloon van een Gelijkgestelde Periode". 4.12. Individuele Rekening : de binnen het Pensioenfonds geopende Individuele Rekeningen, voor en op naam van elke Actieve Aangeslotene, die gecrediteerd worden met de Dotatie en het Toegewezen Rendement, alsook het Pensioenfonds geopende Individuele Rekeningen, voor en op naam van elke Passieve Aangeslotene, die gecrediteerd worden met het Toegewezen Rendement. 4.13. Inrichter : het "Fonds voor bestaanszekerheid voor de aanvullende pensioenen van de werklieden uit het bouwbedrijf", opgericht bij collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006, aangeduid in de collectieve arbeidsovereenkomst "sociaal sectoraal pensioenstelsel" door de representatieve organisaties van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf. 4.14. Kind : elk wettig, geadopteerd, gewettigd, erkend of natuurlijk kind van de Aangeslotene. 4.15. Legitimatiekaart : het document opgesteld overeenkomstig de collectieve arbeidsovereenkomsten van toepassing in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf dat het overzicht bevat van de prestaties van de Arbeiders bij één of meerdere Werkgever(s) tijdens een welbepaald refertejaar. 4.16. Normale Pensioenleeftijd : 65 jaar. 4.17. Onthaalstructuur : de verzekering gesloten door de Inrichter voor het beheer van de Verworven Reserves van de Actieve Aangeslotenen die gekozen hebben om de reserves opgebouwd in de Pensioentoezegging van een Derde Werkgever of een Inrichter, andere dan de Inrichter, te transfereren naar de Pensioeninstelling van hun werkgever en waarin de individuele voortzetting van Passieve Aangeslotenen beheerd wordt zoals bepaald in artikel 24. 4.18. Kapitaal-Overlijden : het voordeel bepaald in artikel 12 van dit Pensioenreglement. 4.19. Partner : is de echtgeno(o)t(e) van de Aangeslotene die niet uit de echt gescheiden is, noch wettelijk van tafel en bed gescheiden is, of de persoon van het andere of van hetzelfde Geslacht, niet verwant met de Aangeslotene in de eerste, tweede of derde graad met wie de aangeslotene samenleeft onder de vorm van de wettelijke samenwoning, zoals bedoeld in het Burgerlijk Wetboek (verklaring van wettelijke samenwoning afgelegd voor de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar zich de gemeenschappelijke woonplaats bevindt).
De partner van de Actieve of Passieve Aangeslotene moet voldoen aan de hiervoor vermelde voorwaarden op het ogenblik van het overlijden van de betrokken Aangeslotene. De partner van de Gepensioneerde Aangeslotene moet voldoen aan de hierboven vermelde voorwaarden op de datum van de omzetting van het Aanvullend Pensioenkapitaal door de Aangeslotene in een overdraagbare trimestriële rente en moet nog steeds aan die voorwaarden voldoen op het ogenblik van het overlijden van de Gepensioneerde Aangeslotene. 4.20. Pensioendatum : een onderscheid wordt gemaakt tussen Normale, Vervroegde en Uitgestelde pensioendatum.
Normale Pensioendatum : de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de Aangeslotene de normale pensioenleeftijd heeft bereikt.
Vervroegde Pensioendatum : de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de Aangeslotene de Vervroegde Pensioenleeftijd bereikt heeft.
Uitgestelde Pensioendatum : voor de Actieve Aangeslotene die bij een Werkgever tewerkgesteld is na zijn Normale Pensioendatum, de eerste dag van de maand die volgt op de aanvraag tot opname van het Aanvullend Pensioenkapitaal door de betrokken Aangeslotene die reeds de Normale Pensioenleeftijd bereikt heeft, in zoverre zijn arbeidsovereenkomst met een Werkgever beëindigd werd. 4.21. Pensioenfonds : de instelling voor Bedrijfspensioenvoorziening genaamd Pensio B dat het sociaal sectoraal pensioenstelsel beheert en dat opgericht wordt onder de vorm van een OFP organisme voor de financiering van de pensioenen. 4.22. Pensioenreglement : onderhavige tekst met inbegrip van eventuele bijlagen waarin de rechten en verplichtingen van de Inrichter, de Werkgevers, de Aangeslotenen, hun Begunstigden en rechthebbenden bepaald worden, alsook de aansluitingsvoorwaarden en regels inzake de uitvoering van de Pensioentoezegging van het "sociaal sectoraal pensioenstelsel" opgenomen zijn. 4.23. Pensionering ("Pensioneert") : met wettelijke pensioen gaan van de Aangeslotene en alle activiteiten in de Sector stopzetten. 4.24. Pensioentoezegging : de huidige pensioentoezegging van het type "cash balance" die door de inrichter is ingevoerd bij sectorale collectieve arbeidsovereenkomst "sociaal sectoraal pensioenstelsel". 4.25. Rechthebbende : een persoon die wettig aanspraak maakt en op basis van een wettelijke of gerechtelijke grondslag of oorzaak een aanspraak kan laten gelden op een voordeel krachtens het Pensioenreglement. 4.26. Referteloon : een onderscheid wordt gemaakt tussen het Referteloon van een Effectieve Dienstperiode, dit wil zeggen het Referteloon gerelateerd aan een Effectieve Dienstperiode en het Referteloon van een Gelijkgestelde Periode, dit wil zeggen het Referteloon gerelateerd aan een Gelijkgestelde Periode.
Referteloon van een Effectieve Dienstperiode : het loon op basis waarvan de Dotatie vermeld in artikel 6 van het Pensioenreglement wordt bepaald en dat gelijk is aan 108 pct. maal 1,0368 van het aan sociale zekerheidsbijdragen onderhevig loon zoals dit uitdrukkelijk blijkt uit de betrokken kwartaalstaat voor de RSZ/DmfA-aangifte. Voor alle duidelijkheid wordt gepreciseerd dat alle loonelementen die volgens de gedane aangifte van de betrokken kwartaalstaat (van het betrokken trimester) op dat ogenblik aangegeven werden als onderhevig aan sociale zekerheidsbijdragen in aanmerking genomen worden als het bedoelde Referteloon. Dit betekent dat latere vrijstellingen, heffingen of invorderingen van sociale zekerheidsbijdragen zonder enig gevolg blijven voor hen voorheen in aanmerking genomen Referteloon, tenzij de regularisaties het gevolg zijn van laattijdige aangiftes of correcties doorgevoerd door of ten aanzien van de RSZ, voor redenen andere dan loon(her)kwalificaties, doch gerelateerd aan individuele of collectieve correcties, gerechtelijke beslissingen en dergelijke meer.
Referteloon van een Gelijkgestelde Periode : het fictief loon berekend volgens de bepalingen van het Solidariteitsreglement. 4.27. Rentegenieter : een persoon die een rente-uitkering ontvangt, overeenkomstig artikel 11 of artikel 14 van het pensioenreglement. 4.28. Sector : is de sector van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf (PC 124). 4.29. Sectorale Anciënniteit : de Sectorale Anciënniteit is gelijk aan het aantal Legitimatiekaarten, zoals bepaald in artikel 7. 4.30. Solidariteitsreglement : het reglement dat betrekking heeft op de solidariteitstoezegging van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel ingevoerd bij collectieve arbeidsovereenkomst "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel". 4.31. Toegewezen Rendement : het rendement dat wordt toegekend aan de Individuele Rekeningen van de Actieve en Passieve Aangeslotenen. Het percentage van het Toegewezen Rendement is gelijk aan het percentage dat bepaald is in de wetgeving en reglementering inzake vaste bijdragenpensioentoezeggingen en cash balance-pensioentoezeggingen en dat toegepast wordt op werkgeversbijdragen verschuldigd in dergelijke plannen vanaf vijf jaar aansluiting.
Louter ten informatieve titel wordt gepreciseerd dat het Toegewezen Rendement op het ogenblik van de inwerkingtreding van de Pensioentoezegging gelijk is aan 3,25 pct. (op jaarbasis). Het percentage van het Toegewezen Rendement zal automatisch aangepast worden wanneer de wetgeving en reglementering het percentage waarnaar hiervoor verwezen werd, zou wijzigen. 4.32. Uitgesteld Aanvullend Pensioenkapitaal : het voordeel bepaald in en overeenkomstig artikel 16 van dit Pensioenreglement. 4.33. Uittreding : de beëindiging van de arbeidsovereenkomst van de Actieve Aangeslotene, anders dan door overlijden en Pensionering, bij een Werkgever, voor zover betrokkene geen nieuwe arbeidsovereenkomst als Arbeider heeft gesloten met een Werkgever. 4.34. Vervroegde Pensioenleeftijd : elke leeftijd gelegen tussen 60 en 65 jaar vanaf dewelke de Aangeslotene pensioneert. 4.35. Verworven Reserves : de verworven reserves bij Uittreding berekend conform de wettelijke bepalingen terzake. 4.36. Vestigingskapitalen : de vestigingskapitalen bepaald en berekend overeenkomstig de technische bijlage bij het Pensioenreglement. 4.37. Werkgever : een werkgever die ressorteert onder het Paritair Comité voor het bouwbedrijf en die valt onder het toepassingsgebied van de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel". De werkgever draagt één of meer van de volgende RSZ kengetallen : 024, 026, 044 en 054. HOOFDSTUK II. - Aansluitingsvoorwaarden
Art. 5.Aansluitingsvoorwaarden Alle Arbeiders verbonden krachtens een arbeidsovereenkomst met één (of meerdere) werkgever(s) op de datum van de inwerkingtreding van de pensioentoezegging (1 januari 2007) worden verplicht aangesloten bij deze pensioentoezegging vanaf 1 januari 2007 overeenkomstig de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel".
Alle Arbeiders die vanaf 1 januari 2007 verbonden worden krachtens een arbeidsovereenkomst met één (of meerdere) werkgever(s) zullen verplicht aangesloten worden bij deze pensioentoezegging vanaf de dag van de aanvang van hun arbeidsovereenkomst.
De aansluiting wordt door het Pensioenfonds vastgesteld door de DmfA die door de werkgever wordt ingediend onder één van volgende RSZ kengetallen : 024, 026, 044 en 054. De aansluiting wordt ook vastgesteld door de aanwezigheid van een DIMONA voor de betrokken Arbeider onder het Paritair Comité voor het bouwbedrijf. HOOFDSTUK III. - De individuele rekening
Art. 6.Dotaties Het Aanvullend Pensioenkapitaal wordt opgebouwd op basis van Dotaties.
Dotaties worden toegekend voor alle Effectieve Dienstperiodes en Gelijkgestelde Periodes op basis van het respectievelijk van toepassing zijnde aangegeven en in aanmerking genomen Referteloon (hetzij, naargelang het geval, het Referteloon van de Effectieve Dienstperiode, hetzij het Referteloon van de Gelijkgestelde Periode, hetzij een combinatie van beide).
De Dotatie is vastgesteld als volgt in functie van de Sectorale Anciënniteit.
Ancienneté Sectorielle
Pourcentage du Salaire de Référence
Sectorale Anciënniteit
Percentage van het Referteloon
De 0 à 4 ans
0,20 p.c.
Van 0 tot 4 jaar
0,20 pct.
De 5 à 9 ans
0,40 p.c.
Van 5 tot 9 jaar
0,40 pct.
De 10 à 14 ans
1,00 p.c.
Van 10 tot 14 jaar
1,00 pct.
De 15 à 19 ans
1,25 p.c.
Van 15 tot 19 jaar
1,25 pct.
De 20 à 24 ans
1,50 p.c.
Van 20 tot 24 jaar
1,50 pct.
De 25 à 29 ans
2,00 p.c.
Van 25 tot 29 jaar
2,00 pct.
De 30 ans et plus
2,50 p.c.
Van 30 jaar en meer
2,50 pct.
De Dotatie met betrekking tot elke Effectieve Dienstperiode en Gelijkgestelde Periode is verschuldigd en wordt toegevoegd op de Individuele Rekening, op de eerste dag van de maand die volgt op het trimester waarin de Effectieve Dienstperiode en/of Gelijkgestelde Periode gesitueerd is.
Art. 7.Sectorale Anciënniteit Alle Legitimatiekaarten die betrekkingen hebben op refertejaren gesitueerd na 1974 worden in aanmerking genomen voor de berekening van de Sectorale Anciënniteit. De Inrichter beschikt over deze informatie immers sinds 1975.
Legitimatiekaarten die betrekking hebben op de refertejaren die gesitueerd zijn vóór 1975 zullen slechts in aanmerking genomen worden voor de berekening van de SectoraleAnciënniteit in zoverre (en onder voorbehoud van hetgeen hieronder bepaald is bij wijze van overgangsmaatregel) het Pensioenfonds een kopie van deze Legitimatiekaarten ontvangt binnen de drie maanden na de Aansluiting bij de Pensioentoezegging. De verplichting om de Legitimatiekaarten van vóór 1975 over te maken aan het Pensioenfonds rust op de Aangeslotene. Deze communicatie moet schriftelijk gebeuren.
Indien Legitimatiekaarten die betrekking hebben op refertejaren gesitueerd vóór 1975 worden overgemaakt aan het Pensioenfonds, na de hierboven voorziene periode van drie maanden, zal de Sectorale Anciënniteit op basis waarvan het percentage van de Dotatie bepaald wordt, slechts aangepast worden vanaf de eerste dag van de maand waarop de verschuldigdheid van en het recht op de Dotatie vaststaat met betrekking tot het trimester tijdens hetwelk de bijkomende Legitimatiekaarten ontvangen werden door het Pensioenfonds.
Bij wijze van overgangsmaatregel geldt het volgende ten aanzien van alle Actieve Aangeslotenen die bij de inwerkingtreding van de Pensioentoezegging, op 1 januari 2007, aangesloten worden : (a) het Pensioenfonds zal aan elk van deze Aangeslotenen in de loop van het eerste kwartaal van 2007 meedelen hoeveel Legitimatiekaarten er voor elke betrokkene erkend worden zodat het voor iedereen duidelijk is welke Sectorale Anciënniteit gebruikt wordt ter bepaling van de Dotaties.Deze mededeling gebeurt schriftelijk; (b) bij ontstentenis van enige schriftelijke reactie vóór 1 juli 2007 wordt de Sectorale Anciënniteit van de betrokkene vastgesteld op de Sectorale Anciënniteit vermeld in de mededeling sub (a);(c) indien het aantal Legitimatiekaarten en dus de Sectorale Anciënniteit vermeld in de mededeling sub (a) betwist wordt, dient het Pensioenfonds hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht te worden vóór 1 juli 2007.Mits voorlegging van de kopie van de Legitimatiekaarten voor de betwiste refertejaren, zal het Pensioenfonds de Sectorale Anciënniteit herzien. Het Pensioenfonds deelt aan de betrokken Aangeslotene de eventuele regularisatie mee alsook de definitief in aanmerking te nemen Sectorale Anciënniteit die zal gelden voor de berekening van de Dotaties vanaf de inwerkingtreding van de Pensioentoezegging. Indien de Aangeslotene de Sectorale Anciënniteit niet vóór 1 juli 2007 betwist maar dit wel op een later tijdstip doet, zal de Sectorale Anciënniteit op basis waarvan het percentage van de Dotatie bepaald wordt, slecht aangepast worden vanaf de eerstvolgende toekenning van de Dotatie.
De in aanmerking genomen Sectorale Anciënniteit wordt jaarlijks door het Pensioenfonds via de pensioenfiche aan de Actieve Aangeslotenen meegedeeld.
Art. 8.Toegewezen Rendement Het Toegewezen Rendement wordt op het einde van elke maand toegekend en wordt gerekend vanaf de datum waarop de Dotatie aan de Individuele Rekening wordt toegevoegd. HOOFDSTUK IV. - Pensionering
Art. 9.Aanvullend Pensioenkapitaal Naar aanleiding van zijn pensionering op de Normale Vervroegde of Uitgestelde Pensioendatum, heeft de Actieve Aangeslotene recht op het Aanvullend Pensioenkapitaal gelijk aan het bedrag op zijn Individuele Rekening. In zoverre wettelijk vereist, is dit bedrag minstens gelijk aan het bedrag dat in toepassing van de wetgeving inzake vaste bijdragen- en cash balance-pensioentoezeggingen met betrekking tot werkgeversbijdragen gewaarborgd is.
Naar aanleiding van zijn Pensionering op de Normale of Vervroegde Pensioendatum heeft de Passieve Aangeslotene recht op het Uitgesteld Aanvullend Pensioenkapitaal gelijk aan het bedrag op zijn Individuele Rekening. In zoverre wettelijk vereist, is dit bedrag minstens gelijk aan het bedrag dat in toepassing van de wetgeving inzake vaste bijdragen- en cash balance-pensioentoezeggingen met betrekking tot werkgeversbijdragen op de datum van de Uittreding gewaarborgd was.
Art. 10.Datum van betaling Het (Uitgesteld) Aanvullend Pensioenkapitaal kan opgevraagd worden op de Normale of Vervroegde Pensioendatum onder de vorm van een kapitaal.
Het kapitaal zal dan worden uitbetaald op de laatste dag van de vierde maand volgend op het trimester waarin de Aangeslotene Pensioeneert.
De Aangeslotene heeft evenwel het recht om, bij het opvragen van het (Uitgesteld) Aanvullend Pensioenkapitaal, de omzetting ervan te vragen in een trimestriële rente. Deze rente wordt voor het eerst uitgekeerd op de laatste dag van de vierde maand volgend op het trimester waarin de Aangeslotene Pensioneert, en vervolgens telkens op de laatste dag van de maand van elk volgend trimester.
De Actieve Aangeslotene die tewerkgesteld is bij een Werkgever na de Normale Pensioendatum bereikt te hebben kan het Aanvullend Pensioenkapitaal gerelateerd aan zijn diensttijd en het Referteloon met betrekking tot de periode gesitueerd vóór de Normale Pensioendatum hetzij opvragen op de Normale Pensioendatum, hetzij opvragen op de Uitgestelde Pensioendatum. Hij kan het Aanvullend Pensioenkapitaal gerelateerd aan de Diensttijd en het Referteloon met betrekking tot de periode gesitueerd na zijn Normale Pensioendatum opvragen op de Uitgestelde Pensioendatum. Hij kan hetzij de betaling vragen onder de vorm van een kapitaal, hetzij de omzetting ervan vragen in een trimestriële rente. Als het als een kapitaal wordt opgevraagd, zal het kapitaal betaald worden op de laatste dag van de vierde maand volgend op het trimester waarin de betrokken Aangeslotene de opname van zijn Aanvullend Pensioenkapitaal heeft aangevraagd. De rente wordt voor het eerst uitgekeerd op de laatste dag van de vierde maand volgend op het trimester waarin de Aangeslotene de uitbetaling van zijn Aanvullend Pensioenkapitaal in de vorm van een rente heeft gevraagd, en vervolgens telkens op de laatste dag van de eerste maand van elk volgend trimester.
In alle gevallen hierboven vermeld zal het kapitaal of de rente pas betaald worden nadat de betrokken Aangeslotene het aanvraagformulier overeenkomstig artikel 11 van het Pensioenreglement en alle bijhorende (stavings)stukken behoorlijk en volledig ingevuld en ondertekend bezorgd heeft aan het Pensioenfonds.
Art. 11.Betalingsmodaliteiten bij pensionering Het (Uitgesteld) Aanvullend Pensioenkapitaal is verschuldigd en wordt betaalbaar op de Datum van Betaling, naar aanleiding van de Pensionering van de Aangeslotene op de Vervroegde, Normale of Uitgestelde Pensioendatum.
Het (Uitgesteld) Aanvullend Pensioenkapitaal moet aangevraagd worden.
Het Pensioenfonds beschikt in dat verband over een standaard-aanvraagformulier waarin bepaald wordt welke bijkomende stavingsstukken vereist voor de uitbetaling ervan, nodig zijn. De Aangeslotene moet dat aanvraagformulier behoorlijk ingevuld en ondertekend, tezamen met de bijkomende stavingsstukken bezorgen aan het Pensioenfonds. Deze mededeling gebeurt schriftelijk.
In principe wordt het (Uitgesteld) Aanvullend Pensioenkapitaal uitbetaald als een éénmalig kapitaalbedrag. De Aangeslotene heeft evenwel het recht om de omzetting ervan te vragen in een trimestriële rente.
Wanneer het jaarlijks bedrag van de omgezette rente bij de aanvang ervan evenwel niet meer dan 500 EUR bedraagt, wordt het (Uitgesteld) Aanvullend Pensioenkapitaal sowieso onder de vorm van een kapitaal betaald. Dit bedrag van 500 EUR wordt geïndexeerd overeenkomstig de wettelijke bepalingen terzake.
Ten laatste twee maanden vóór het bereiken van de Normale Pensioendatum en/of binnen de twee weken nadat het Pensioenfonds op de hoogte is gebracht van de Pensionering op de Vervroegde Pensioendatum of de vraag tot opname ervan naar aanleiding van de Uitgestelde Pensioendatum, brengt de inrichter de Aangeslotene op de hoogte van de mogelijkheid om het (Uitgesteld) Aanvullend Pen-sioenkapitaal om te zetten in een trimestriële rente.
Indien gekozen wordt voor de omzetting in een trimestriële rente, moet de aangeslotene een formulier ondertekenen ("voor waar en echt verklaard" en behoorlijk gedagtekend en ondertekend) waarin expliciet de aanvraag en zijn akkoord met de omzegging in een trimestriële rente wordt vastgelegd.
Indien de Aangeslotene een partner heeft op het ogenblik waarop hij de omzetting in een trimestriële rente vraagt, kan de Aangeslotene kiezen voor een overdraagbare trimestriële rente ten gunste van zijn partner van dat ogenblik. De overdraagbaarheidsfactor wordt vastgesteld op 60 pct.
De Aangeslotene dient zijn keuze, met betrekking tot de omzetting in een trimestriële rente ten laatste mee te delen aan het Pensioenfonds binnen de 60 dagen die volgen op de datum van de mededeling (betreffende de mogelijkheid van omzetting) die hij ontving vanwege de Inrichter. Wanneer de Aangeslotene zijn keuze niet binnen deze termijn aan het Pensioenfonds meedeelt, wordt hij verondersteld gekozen te hebben voor de betaling onder de vorm van een kapitaal. Deze keuze is definitief en onherroepelijk.
Indien geopteerd wordt voor een kapitaaluitkering of bij ontstentenis van keuze binnen de voorziene termijn, wordt uitsluitend een (Uitgesteld) Aanvullend Pensioenkapitaal uitbetaald en kan er vervolgens niet meer geopteerd worden voor een trimestriële rente-uitkering.
Indien echter volgens de hiervoor beschreven voorwaarden gekozen wordt voor een trimestriële rente, wordt uitsluitend een trimestriële rente uitbetaald en kan er vervolgens niet meer geopteerd worden voor de uitkering onder de vorm van een kapitaal.
Voor de omzetting van het (Uitgesteld) Aanvullend Pensioenkapitaal zal gebruik gemaakt worden van omzettingsfactoren die bepaald worden in de technische bijlage van het Pensioenreglement en die minstens een resultaat opleveren gelijk aan het resultaat dat men zou verkrijgen in toepassing van de factoren voorgeschreven door de reglementering terzake.
De laatste trimestriële rente wordt uitbetaald in het trimester volgend op het trimester waarin de rentegenieter komt te overlijden.
Ingevolge een kapitaaluitkering komen alle rechten uit het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel, waarin dit Pensioenreglement de uitvoering is van de pensioentoezegging, definitief en onherroepelijk te vervallen.
Na uitkering van het kapitaal of in voorkomend geval, de laatste rente, hebben het Pensioenfonds, de Inrichter en de Werkgever(s) al hun verplichtingen betreffende het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel met betrekking tot alle uitkeringen en voordelen ten aanzien van de Aangeslotenen, hun Partner, Begunstigden en Rechthebbenden volledig vervuld en deze kunnen in de toekomst, op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm nog enige aanspraken laten gelden op welkdanige uitkeringen of voordelen dan ook, noch in toepassing van het Pensioenreglement, noch van het Solidariteitsreglement. HOOFDSTUK V. - Overlijden
Art. 12.Kapitaal-overlijden Indien de Actieve of Passieve Aangeslotene overlijdt vóór de pensionering en vooraleer hij het (Uitgesteld) Aanvullend Pensioenkapitaal heeft opgevraagd en indien de actieve aangeslotene bij zijn overlijden geen partner achterlaat, zal een kapitaal-overlijden uitbetaald worden aan zijn Begunstigde. Indien er meerdere Begunstigden zijn, zal het kapitaal-overlijden in gelijke delen onder de Begunstigden verdeeld worden.
Het Kapitaal-Overlijden is gelijk aan het bedrag dat op het ogenblik van het overlijden van de betrokken Aangeslotene op zijn individuele rekening staat.
Als Begunstigde(n) komt/komen in aanmerking voor het Kapitaal-Overlijden in de volgende rangorde : 1. de Partner, of 2.bij ontstentenis de kinderen van de overleden Aangeslotenen (of, bij vooroverlijden ervan, bij plaatsvervanging, hun kinderen), of 3. bij ontstentenis, de wettelijke erfgenamen tot de tweede graad van de overleden Aangeslotene, of 4.bij ontstentenis, het Pensioenfonds.
Art. 13.Datum van Betaling Het kapitaal-overlijden betaalbaar overeenkomstig artikel 12 van het pensioenreglement wordt uitbetaald onder de vorm van een kapitaal. Dit kapitaal wordt betaald op de laatste dag van de vierde maand volgend op het trimester waarin de Actieve of Passieve Aangeslotene overleden is. De Begunstigde heeft evenwel het recht om te vragen dat het kapitaal zou omgezet worden in een rente. In zulk geval zal een trimestriële rente betaald worden op de laatste dag van de eerste maand van trimester en van elk daaropvolgend trimester, en voor het eerst vanaf de vierde maand volgend op het trimester waarin de Actieve of Passieve Aangeslotene overleden is. Het Kapitaal-Overlijden of de overeenstemmende trimestriële rente zal pas betaald worden nadat het aanvraagformulier en alle stavingsstukken en documenten vereist door het Pensioenfonds bezorgd werden, behoorlijk en volledig ingevuld en ondertekend, aan het Pensioenfonds.
Art. 14.Betalingsmodaliteiten bij overlijden Binnen de twee weken na op de hoogte te zijn gebracht van het overlijden deelt het Pensioenfonds aan de Begunstigde(n) mee dat hij (ze) het recht heeft (hebben) om de omzetting te vragen van het (gedeelte van het) Kapitaal-Overlijden in een trimestriële rente.
Wanneer het jaarlijks bedrag van de omgezette rente bij de aanvang ervan evenwel niet meer dan 500 EUR bedraagt, wordt het Kapitaal-Overlijden in elk geval onder de vorm van een kapitaal betaald. Dit bedrag wordt geïndexeerd overeenkomstig de wettelijke bepalingen terzake.
Indien gekozen, wordt voor de omzetting in een trimestriële rente, moet(en) de Begunstigde(n) een formulier ondertekenen ("voor waar en echt verklaard" en behoorlijk gedagtekend en ondertekend) waarin expliciet de aanvraag en het akkoord met de omzetting in een trimestriële rente wordt vastgelegd. De Begunstigde(n) moet(en) deze keuze ten laatste meedelen aan het Pensioenfonds binnen de 60 dagen die volgen op de datum van de mededeling (betreffende de mogelijkheid van omzetting) die hij/zij ontving(en) vanwege het Pensioenfonds.
Wanneer de Begunstigde zijn keuze niet binnen deze termijn aan het Pensioenfonds meedeelt, wordt hij verondersteld gekozen te hebben voor de betaling onder de vorm van een kapitaal. Deze keuze is definitief en onherroepelijk.
Indien geopteerd wordt voor een kapitaaluitkering of bij ontstentenis van keuze binnen de voorziene termijn, wordt uitsluitend een kapitaal (Kapitaal-Overlijden of gedeelte van het Kapitaal-Overlijden) uitbetaald en kan er vervolgens niet meer geopteerd worden voor een trimestriële rente-uitkering.
Indien echter volgens de hiervoor beschreven voorwaarden gekozen wordt voor een trimestriële rente, wordt uitsluitend een trimestriële rente uitbetaald en kan er vervolgens niet meer geopteerd worden voor de uitkering onder de vorm van een kapitaal.
Voor de omzetting van het Kapitaal-Overlijden zal gebruik gemaakt worden van omzettingsfactoren die bepaald worden in de technische bijlage van het Pensioenreglement en die minstens een resultaat opleveren gelijk aan het resultaat dat men zou verkrijgen in toepassing van de factoren desgevallend voorgeschreven door de reglementering terzake.
De laatste trimestriële rente wordt uitbetaald in het trimester volgend op het trimester waarin de Rentegenieter komt te overlijden.
Ingevolge een kapitaaluitkering komen alle rechten uit het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel, waarvan dit Pensioenreglement de uitvoering is van de pensioentoezegging, definitief en onherroepelijk te vervallen.
Na uitkering van het (gedeelte van het) Kapitaal-Overlijden of in voorkomend geval, de laatste rente, hebben het Pensioenfonds, de Inrichter en de Werkgever(s) al hun verplichtingen betreffende het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel met betrekking tot alle uitkeringen en voordelen ten aanzien van de Aangeslotenen, hun Partner, Begunstigden en Rechthebbenden volledig vervuld en deze kunnen in de toekomst, op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm nog enige aanspraken laten gelden op welkdanige uitkeringen of voordelen dan ook, noch in toepassing van het Pensioenreglement, noch van het Solidariteitsreglement. HOOFDSTUK VI. - Uittreding
Art. 15.Uittreding De Aangeslotene wordt beschouwd als "uitgetreden" wanneer een van volgende drie situaties zich voordoet : 1. de Aangeslotene brengt het Pensioenfonds schriftelijk op de hoogte van de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst en het einde van zijn tewerkstelling in de sector;2. het Pensioenfonds stelt op basis van een DIMONA vast dat de Aangeslotene zijn Werkgever heeft verlaten en gedurende de twee daaropvolgende kwartalen geen DmfA door een Werkgever werd gedaan;3. gedurende twee opeenvolgende kwartalen werd geen DmfA door een Werkgever gedaan.In dit geval wordt naar de Aangeslotene een brief gestuurd waarin gevraagd wordt zijn uittreding te bevestigen. De Aangeslotene wordt beschouwd als "uitgetreden" na ontvangst van bevestiging. Indien de Aangeslotene echter binnen de drie maanden geen gevolg heeft gegeven aan de vraag tot bevestiging, wordt hij alsnog beschouwd als "uitgetreden".
In geval van uittreding van de Aangeslotene, zal de procedure bepaald in de collectieve arbeidsovereenkomst "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel" van 16 november 2006 gerespecteerd worden.
Art. 16.Rechten bij Uittreding Indien de uittreding zich situeert na één jaar van aansluiting bij de Pensioentoezegging, dit wil zeggen : - indien de Aangeslotene in totaal minstens in vijf kwartalen, al dan niet onderbroken, een Effectieve Dienstperiode en/of Gelijkgestelde Periode heeft volbracht, waarvoor een Referteloon werd toegekend en op basis waarvan een Dotatie betaald wordt en dit binnen de twaalf kwartalen na aansluiting, of; - indien voor de Aangeslotene, op basis van de DIMONA blijkt dat hij minstens één jaar ononderbroken Effectieve Dienstperiode en/of Gelijkgestelde Periode heeft volbracht, (a) stopt de deelname aan deze Pensioentoezegging, dit wil zeggen dat alle rechten, voordelen en uitkeringen, andere dan deze die krachtens de wettelijke bepalingen terzake verworven zijn met betrekking tot het Uitgesteld Aanvullend Pensioenkapitaal (zie (c) hieronder), onherroepelijk komen te vervallen, (b) wordt de betaling van de Dotatie stopgezet, en (c) heeft hij Verworven Reserves die berekend worden overeenkomstig de Pensioentoezegging en de geldende reglementering terzake. Indien de Uittreding zich situeert tijdens het eerste jaar aansluiting bij de Pensioentoezegging dit wil zeggen indien geen van beide bovenvermelde voorwaarden zijn vervuld, (a) stopt de deelname aan de Pensioentoezegging en vervallen alle rechten, voordelen en uitkeringen krachtens deze Pensioentoezegging, en (b) heeft hij evenmin Verworven Reserves inzake een (Uitgesteld) Aanvullend Pensioenkapitaal. Indien de Passieve Aangeslotene zijn Verworven Reserves in de Pensioentoezegging behoudt na zijn Uittreding tot zijn Pensionering, zal hij bij zijn Pensionering op de Vervroegde of Normale Pensioendatum een Uitgesteld Aanvullend Pensioenkapitaal kunnen opvragen dat gelijk is aan de kapitalisatie van Dotaties, betaald met betrekking tot zijn Effectieve Dienstperiode en Gelijkgestelde Periode gesitueerd tot vóór zijn Uittreding, aan het Toegewezen Rendement. In voorkomend geval wordt dit bedrag aangevuld tot het bedrag dat in toepassing van de wetgeving en reglementering inzake vast bijdragen- en cash balance-pensioentoezeggingen met betrekking tot werkgeversbijdragen gewaarborgd was op de datum van zijn Uittreding.
In geval van een latere overdracht overeenkomstig sub a-b-c van artikel 17 van het Pensioenreglement, zal de waarde van het over te dragen bedrag gelijk zijn aan het bedrag dat op dat ogenblik is ingeschreven op zijn Individuele Rekening, in voorkomend geval aangevuld tot het bedrag dat in toepassing van de wetgeving en reglementering inzake vaste bijdragen- en cash balance-pensioentoezeggingen met betrekking tot werkgeversbijdragen gewaarborgd was op de datum van zijn Uittreding.
Art. 17.Opties Bij Uittreding heeft het gewezen Actieve Aangeslotene de keuze tussen de volgende mogelijkheden : a) overdracht van zijn Verworven Reserves naar de Pensioeninstelling van een Derde Werkgever, met wie hij een arbeidsovereenkomst gesloten heeft;b) overdracht van zijn Verworven Reserves naar de Pensioeninstelling van een andere sectorinrichter, andere dan de Inrichter, waaronder zijn nieuwe werkgever ressorteert in de mate dat hij aangesloten wordt bij de pensioentoezegging beheerd door die pensioeninstelling;c) overdracht van zijn Verworven Reserves naar een Pensioeninstelling die de totale winst onder de aangeslotenen in verhouding tot hun reserves verdeelt en de kosten beperkt volgens de regels vastgelegd door de Koning;d) behoud van de Verworven Reserves in het Pensioenfonds tot zijn Pensionering in welk geval hij een Passieve Aangeslotene wordt en recht heeft op een Uitgesteld Aanvullend Pensioenkapitaal op de Vervroegde of Normale Pensioendatum. De gewezen Actieve Aangeslotene deelt zijn keuze schriftelijk mee aan het Pensioenfonds.
Wanneer de gewezen Actieve Aangeslotene ervoor opteert om zijn Verworven Reserves over te dragen naar een andere Pensioeninstelling, erkent hij dat het Pensioenfonds, de Inrichter en de Werkgevers hun verplichtingen ten aanzien van hem, zijn Begunstigde(n) en/of Rechthebbende(n) volledig hebben uitgevoerd. HOOFDSTUK VII. - Informatie aan de aangeslotenen
Art. 18.Pensioenfiche Het Pensioenfonds deelt tenminste éénmaal per jaar op een vaste datum aan de Aangeslotenen, behalve aan de Rentegenieters, een pensioenfiche mee waarop alle wettelijk voorgeschreven gegevens vermeld worden. In het bijzonder wordt ook de Sectorale Anciënniteit duidelijk vermeld.
Bij deze gelegenheid deelt het Pensioenfonds de Aangeslotene mee dat de tekst van de reglement op eenvoudig verzoek kan worden verkregen bij het Pensioenfonds.
Bovendien deelt het Pensioenfonds aan de Aangeslotene op eenvoudig verzoek een historisch overzicht mee van de onder de Pensioentoezegging Verworven Reserves en prestaties.
Art. 19.Kopie van het Pensioenreglement Elke Aangeslotene kan een kopie van het Pensioenreglement verkrijgen bij het Pensioenfonds.
Art. 20.Verslag over het beheer van het Pensioenfonds en andere informatie en mededelingen Het Pensioenfonds stelt elk jaar een verslag op over het beheer van de Pensioentoezegging. Dit verslag wordt ter beschikking gesteld van de Inrichter, die het op eenvoudig verzoek meedeelt aan de Aangeslotenen.
Alle overige informatie en/of documenten waarop de Aangeslotenen, hun Begunstigden en/of Rechthebbenden of hun vertegenwoordigers gerechtigd zijn overeenkomstig de wettelijke bepalingen terzake, wordt hen door het Pensioenfonds volgens de wettelijk voorgeschreven voorwaarden ter beschikking gesteld of bezorgd. HOOFDSTUK VIII. - Informatie vanwege/door de Aangeslotenen, Begunstigden of Rechthebbenden
Art. 21.Informatie vanwege/door de Aangeslotenen, Begunstigden of Rechthebbenden Iedere Aangeslotene, Begunstigde of Rechthebbende deelt aan het Pensioenfonds/of de Inrichter alle gegevens mee die nodig zijn voor de uitvoering van deze Pensioentoezegging, alsook alle wijzigingen in deze gegevens (binnen de maand volgend op de wijziging ervan).
Indien de Aangeslotene vaststelt dat de op zijn pensioenfiche vermelde gegevens niet of niet langer correct zijn, moet hij het Pensioenfonds hiervan schriftelijk binnen de maand na de datum waarop de pensioenfiche verstuurd werd op de hoogte brengen. Indien er aan deze verplichting niet voldaan wordt, kan noch het Pensioenfonds, noch de Inrichter hiervoor aangesproken worden.
Indien het Pensioenfonds binnen de drie maanden na ontvangst van de gegevens vaststelt dat de informatie niet overeenstemt met de gegevens en/of documenten waarover het Pensioenfonds beschikt, vraagt het Pensioenfonds bij de Aangeslotene en/of bij de Inrichter kopie op van de stavingsstukken met betrekking tot de betrokken gegevens. De Aangeslotene en/of de Inrichter moeten hierop ingaan binnen de drie maanden van het verzoek van het Pensioenfonds. De Aangeslotene dient alle gegevens schriftelijk te bezorgen. Bij ontstentenis van voorlegging binnen de voorziene termijn van de stavingsstukken van de gegevens, zal geen rekening gehouden worden met de opgegeven, doch niet gestaafde gegevens. De Aangeslotene en de Begunstigde(n) en/of Rechthebbenden zullen geen aanspraak kunnen doen gelden op basis van dergelijke niet gestaafde gegevens. Hun rechten worden dan bepaald op basis van de voorheen door het Pensioenfonds erkende en aanvaarde gegevens.
De Inrichter bezorgt aan het Pensioenfonds de gegevens die hij ontvangt van de Aangeslotene, de Begunstigde of Rechthebbende alsook alle andere gegevens die nodig zijn voor de uitvoering van de Pensioentoezegging en waarover hij beschikt. HOOFDSTUK IX. - Bescherming van de persoonlijke levenssfeer
Art. 22.Bescherming van de persoonlijke levenssfeer Het Pensioenfonds, de Inrichter en de Werkgevers verbinden zich ertoe de wetgeving tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer te eerbiedigen.
Zij zullen de persoonsgegevens waarvan zij in kennis gesteld worden in het kader van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel verwerken in overeenstemming met dit stelsel en met inachtneming van de privacywetgeving. HOOFDSTUK X. - Onthaalstructuur
Art. 23.Inkomende Reserves Indien Actieve Aangeslotenen die Verworven Reserves hebben opgebouwd onder de pensioentoezegging van toepassing bij een vroegere inrichter, beslissen om deze over te dragen naar de pensioeninstelling van hun Werkgever zullen dergelijke verworven reserves ondergebracht worden in de onthaalstructuur volgens de bepalingen en modaliteiten van het reglement van de Onthaalstructuur. Ze zullen aldus niet overgedragen worden naar het Pensioenfonds en zijn bijgevolg niet onderhevig aan de bepalingen van het Sociaal Sectoraal Pen-sioenstelsel.
Art. 24.Individuele Voortzetting Indien Passieve Aangeslotenen overeenkomstig de wettelijke bepalingen terzake in het kader van de zogenaamde individuele voortzetting bijdragen willen betalen, zullen deze in de Onthaalstructuur gestort worden en beheerd worden overeenkomstig de bepalingen en modaliteiten van de Onthaalstructuur. HOOFDSTUK XI. - Wijziging, duur en opheffing van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel
Art. 25.Wijziging van het Pensioenreglement Dit Pensioenreglement geeft uitvoering aan artikel 6 van de collectieve arbeidsovereenkomst "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel".
Dit Pensioenreglement kan slechts gewijzigd worden door een wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel".
Art. 26.Duur van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel Het Pensioenreglement vangt aan op 1 januari 2007 en geldt voor onbepaalde duur. Het bestaan en de toepassing van dit Pensioenreglement is gekoppeld aan de collectieve arbeidsovereenkomst waarbij het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel ingevoerd en georganiseerd wordt.
Art. 27.Procedure tot opheffing van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel De beslissing door het Paritair Comité voor het bouwbedrijf tot opheffing van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel is enkel geldig wanneer zij 80 pct. van de stemmen van de, in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, gewone of plaatsvervangende leden die de werkgevers vertegenwoordigden en 80 pct. van de stemmen van de, in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf benoemde, gewone of plaatsvervangende leden die de arbeiders vertegenwoordigen, heeft behaald. HOOFDSTUK XII. - Ontbinding, vereffening of verdwijning van de Inrichter
Art. 28.Ontbinding, vereffening of verdwijning van de Inrichter In geval van ontbinding, vereffening of verdwijning van de Inrichter, wordt, bij ontstentenis van een overname (van de verplichtingen) door een derde, het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel stopgezet.
De Verworven Reserves van de Aangeslotenen, met uitzondering van de Rentegenieters, in voorkomend geval verhoogd tot het bedrag dat gewaarborgd is in toepassing van de wetgeving inzake vaste bijdragen en cash-balance pensioentoezeggingen met betrekking tot werkgeversbijdrage, worden ingeschreven op individuele rekeningen die enkel in functie van het rendement van het Pensioenfonds mogen schommelen.
Aan de Rentegenieters wordt het Vestigingskapitaal van de lopende rente uitgekeerd, berekend overeenkomstig de actualisatieregels van de technische bijlage bij het Pensioenreglement.
Indien op het beschouwde ogenblik het totaal van de reserves hiervoor bedoeld en de vestigingskapitalen hiervoor bedoeld niet volledig gedekt zijn door de activa, worden die reserves en kapitalen proportioneel verminderd. De aldus gereduceerde bedragen zullen ten aanzien van de Aangeslotenen op individuele rekeningen worden ingeschreven die nog enkel schommelen in functie van het rendement van de activa van het Pensioenfonds. De aldus gereduceerde vestigingskapitalen zullen aan de Rentegenieters worden uitgekeerd.
Indien op het beschouwde ogenblik het totaal van de activa de reserves en de Vestigingskapitalen hiervoor bedoeld, overschrijdt, wordt dit overschot toebedeeld aan de buffer van het Pensioenfonds. HOOFDSTUK XIII. - Financiering, onderfinanciering, beeindiging van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel, ontbinding en vereffening van het Pensioenfonds
Art. 29.Financiering De Inrichter betaalt bij het einde van elk trimester een bijdrage aan het Pensioenfonds. Deze wordt jaarlijks vastgesteld door de Actuaris van het Pensioenfonds op basis van prudente actuariële methoden teneinde te kunnen voorzien in de voordelen bepaald in deze Pensioentoezegging.
De Dotaties voor een Gelijkgestelde Periode worden gefinancierd vanuit de Solidariteitstoezegging.
Er zijn geen werknemersbijdragen ten laste van de Aangeslotenen verschuldigd voor de financiering van de voordelen van de Pensioentoezegging.
Art. 30.Onderfinanciering Indien de Inrichter nalaat de bijdragen voor de financiering van de Pensioentoezegging te storten waarvan de betaling verschuldigd is, brengt het Pensioenfonds elke Aangeslotene en elke Rentegenieter uiterlijk drie maanden na de vervaldag van de bijdrage, op de hoogte van de niet-betaling ervan. Deze mededeling gebeurt schriftelijk, per gewone post.
Wanneer het financiële evenwicht van het Pensioenfonds verstoord is, zal het Pensioenfonds op advies van de Actuaris, onmiddellijk de nodige aanvullende bijdrage bepalen ten laste van de Inrichter teneinde het financieel evenwicht te herstellen.
Indien de Inrichter zou nalaten de aanvullende bijdrage ter herstelling van het financieel evenwicht van het Pensioenfonds te storten, zal door het Pensioenfonds op advies van de Actuaris een herstelplan voorgelegd worden aan de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA).
Indien binnen de termijn bepaald in dit herstelplan, de toestand zich niet hersteld heeft, zal het Pensioenfonds de Inrichter, de Werkgevers en de Aangeslotenen op de hoogte brengen van de mislukking van het herstelplan.
Bij ontstentenis van een voldoende financiering binnen de zes maanden na voormelde mededeling wordt het beschikbare vermogen van het Pensioenfonds verdeeld onder de Actieve Aangeslotenen, de Passieve Aangeslotenen en de Rentegenieters. Deze verdeling gebeurt in verhouding tot de Verworven Reserves van elke Actieve en Passieve Aangeslotene en tot Vestigingskapitalen van de lopende rentes voor de Rentegenieters.
Voor elke Aangeslotene wordt het aldus verkregen bedrage ingeschreven op zijn individuele rekening. Deze individuele rekeningen kunnen enkel nog schommelen in functie van het rendement van de activa van het Pensioenfonds.
Bij ontstentenis van overdracht naar een andere toegelaten instelling voor bedrijfspensioenvoorziening of erkende verzekeringsmaatschappij wordt aan elke Rentegenieter het aldus vastgestelde Vestigingskapitaal ter beschikking gesteld.
De Vestigingskapitalen van de lopende renten worden berekend volgens de technische basissen vermeld in de technische bijlage van het Pensioenreglement.
Art. 31.Beëindiging van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel In geval van algehele beëindiging van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel of indien de financiering van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel definitief wordt stopgezet, zullen de Werkgevers en de Aangeslotenen binnen de drie maanden schriftelijk door het Pensioenfonds op de hoogte worden gebracht van de beëindiging van het Sociaal sectoraal Pensioenstelsel of van de definitieve stopzetting van de financiering.
De rechten van iedere Actieve Aangeslotene, Passieve Aangeslotene en Rentegenieter zullen berekend worden door het Pensioenfonds op de datum van de beëindiging en zullen aan hen worden meegdeeld.
Tenzij een overdracht georganiseerd wordt naar een andere instelling voor bedrijfspensioenvoorziening of naar een erkende verzekeringsmaatschappij, zal het beschikbare vermogen worden verdeeld onder alle Actieve Aangeslotenen, Passieve Aangeslotenen en Rentegenieters in verhouding tot respectievelijk hun Verworven Reserves, desgevallend aangevuld tot de wettelijke rendementswaarborg, en de Vestigingskapitalen van de lopende renten. De Verworven Reserves worden berekend aan de hand van de wettelijke bepalingen terzake en aan de hand van de actualisatieregels bepaald in de technische bijlage bij dit Pensioenreglement. De Vestigingskapitalen worden berekend aan de hand van de actualisatieregels bepaald in de technische bijlage bij dit Pensioenreglement.
Voor de Actieve en Passieve Aangeslotenen zal het aldus bekomen bedrag ter beschikking worden gesteld voor een overdracht naar een andere instelling voor bedrijfspensioenvoorziening of naar een erkende verzekeringsmaatschappij. Het kan eventueel ook in het Pensioenfonds worden gehouden. In dit geval zullen de bedragen van de Aangeslotenen worden ingeschreven op individuele rekeningen. Deze zullen enkel in functie van het rendement van het vermogen van het Pensioenfonds schommelen.
Voor de Rentegenieters zullen de Vestigingskapitalen aan hen worden uitgekeerd.
De activa die de Verworven Reserves van de Aangeslotenen en de Vestigingskapitalen van de lopende rentes van de Rentegenieters overschrijden, worden, in geval van definitieve opheffing van het Pensioenfonds proportioneel verdeeld onder alle Actieve Aangeslotenen, Passieve Aangeslotenen en Rentegenieters. Deze verdeling gebeurt pro rata hun Verworven Reserves of hun Vestigingskapitaal.
Art. 32.Ontbinding en Vereffening van het Pensioenfonds Ingeval van (vrijwillige of gerechtelijke) ontbinding of vereffening van het Pensioenfonds, of ingeval van intrekking van de toelating van het Pensioenfonds door de CBFA als instelling voor bedrijfspensioenvoorziening, dienen de bepalingen van de statuten van het Pensioenfonds die de ontbinding en vereffening regelen, in acht genomen te worden.
De aangeduide vereffenaar(s) zal (zullen) alle wettelijke bepalingen in acht nemen en zijn (hun) opdracht vervullen overeenkomstig de statuten van het Pensioenfonds en/of krachtens de beslissing tot ontbinding of vereffening van de algemene vergadering van het Pensioenfonds of, naargelang van het geval, krachtens de gerechtelijke beslissing.
Indien verschillende afzonderlijke vermogens aanwezig zijn in het pensioenfonds, zal elk afzonderlijk vermogen afzonderlijk vereffend worden.
Onder voorbehoud van andersluidende wettelijke bepalingen, gelden de regels hieronder bepaald in geval van vereffening, van het afzonderlijk vermogen betreffende de Pensioentoezegging alsook in geval van vereffening van het Pensioenfonds in zijn geheel.
In geval van ontbinding en vereffening van het Pensioenfonds zal het beschikbare vermogen worden verdeeld zoals bepaald in artikel 31 van dit Pensioenreglement.
Dit bedrag wordt ter beschikking gesteld voor een overdracht naar een andere erkende instelling voor bedrijfspensioenvoorziening of naar een erkende verzekeringsmaatschappij. Bij ontstentenis van een overdracht, wordt het verdeeld onder de Aangeslotenen volgens de bepaling van artikel 31 van dit Pensioenreglement. HOOFDSTUK XIV. - Algemene bepalingen
Art. 33.Beheer van het Sociaal Sectoraal Pen-sioenstelsel Het Pensioenfonds is belast met het beheer van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel.
Het Pensioenfonds zal de Solidariteitstoezegging en de Pensioentoezegging vastgelegd in de reglementen apart beheren en dit conform de toepasselijke wettelijke bepalingen terzake.
Art. 34.Aanvaarding van het Pensioenreglement Door zijn aansluiting bij het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel, aanvaardt de Aangeslotene dit Pensioenreglement.
Art. 35.Middelenverbintenis van het Pensioenfonds Het Pensioenfonds verbindt er zich toe de haar toevertrouwde gelden zo goed mogelijk te beheren met het oog op het uitvoeren van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel en gaat op die manier een middelenverbintenis aan.
Art. 36.Afstand van kapitaal De rechten op de uitkeringen voorzien onder de Pensioentoezegging zijn volkomen persoonlijk. Onverminderd de bepalingen van artikel 1409 en 1410 van het Gerechtelijk Wetboek kunnen die rechten geen voorwerp uitmaken van enige voorschotopnames, afstand, overdracht, inpandgeving of toewijziging van de afkoopvoorwaarde ervan aan de wedersamenstelling van een hypothecair krediet. Dergelijke verrichtingen zijn van rechtswege nietig en kunnen geen uitwerking hebben.
Art. 37.Wetgeving Noch het Pensioenfonds, noch de Inrichter, noch de Werkgevers is/zijn verantwoordelijk indien fiscale of andere maatregelen de voordelen verminderen die uit dit Pensioenreglement voortvloeien voor de Aangeslotenen, de Begunstigden en/of Rentegenieters.
Art. 38.Onbekwaamheid Indien een persoon gerechtigd op een voordeel onder deze Pensioentoezegging fysisch of geestelijk ongeschikt is om persoonlijk het voordeel te ontvangen of rechtsonbekwaam is, zullen de uitkeringen betaald worden aan diegenen die in recht gemachtigd is om voor en namens de betrokken onbekwame op te treden.
Art. 39.Deelbaarheid De eventuele nietigheid, op dit ogenblik of in de toekomst, van welke bepaling ook van dit Pensioenreglement, brengt geen nietigheid met zich mee van de andere bepalingen van dit Pensioenreglement.
Art. 40.Fiscale beperking De voordelen bepaald in deze Pensioentoezegging zijn beperkt tot het niveau dat door de fiscale wetgeving wordt opgelegd inzake de aftrekbaarheid van de bijdragen voor de financiering van deze Pensioentoezegging.
Art. 41.Bruto bedragen Alle bedragen, voordelen en uitkeringen die voortvloeien uit dit Pensioenreglement en uit het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel zijn bruto bedragen, waarop alle bij wet verschuldigde inhoudingen, heffingen, bijdragen en belastingen in mindering gebracht moeten worden. Al deze inhoudingen, heffingen, bijdragen en belastingen zijn ten laste van de Aangeslotenen, de Begunstigden en/of hun Rechthebbenden.
Bijlage bij het pensioenreglement Technische bijlage Bepaling van de omzettingsfactoren van kapitaal in rente Bij de omzetting van een kapitaal in een rente wordt gebruik gemaakt van de sterftetafel die bepaald is in de wetgeving en reglementering inzake het recht tot omzegging van een kapitaal in een rente bij het uitkeren van voordelen in het kader van pensioentoezeggingen. De technische rentevoet die hierbij wordt gebruikt is gelijk aan de technische rentevoet die bepaald is in de wetgeving en reglementering inzake het recht tot omzetting van een kapitaal in een rente bij het uitkeren van voordelen in het kader van pensioentoezeggingen, verhoogd met 0,25 pct.
Louter ten informatieve titel wordt gepreciseerd dat op het ogenblik van de inwerkingtreding van de pensioentoezegging, de sterftetafel MR/FR - 5 jaar en een technische rentevoet van 3,5 pct. (3,25 pct. + 0,25 pct.) worden gebruikt.
Vestigingskapitalen Bij de berekening van de vestigingskapitalen van de lopende renten wordt gebruik gemaakt van de sterftetafel die bepaald is in de wetgeving en reglementering inzake het recht tot omzetting van een kapitaal in een rente bij het uitkeren van voordelen in het kader van pensioentoezeggingen. De technische rentevoet die hierbij wordt gebruikt is gelijk aan de technische rentevoet die bepaald is in de wetgeving en reglementering inzake het recht tot omzetting van een kapitaal in een rente bij het uitkeren van voordelen in het kader van pensioentoezeggingen, verhoogd met 0,25 pct.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 9 maart 2009.
De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET
Bijlage 2 bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, tot invoering van een "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel" voor de arbeiders van de bouwnijverheid Solidariteitsreglement - CONSTRUO PLAN Inleiding
Artikel 1.Solidariteitstoezegging Dit Solidariteitsreglement wordt genomen in uitvoering van de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006 tot invoering van een "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel" voor de arbeiders van de bouwnijverheid gesloten binnen het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, hierna collectieve arbeidsovereenkomst "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel" genoemd. Het Solidariteitsreglement vormt, samen met het Pensioenreglement voor de Sector, de uitvoering van een Sociaal Pensioenstelsel in de zin van artikel 10 van de wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van de pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid.
Dit Solidariteitsreglement bepaalt de Solidariteitstoezegging, die ingericht wordt vanaf 1 januari 2007 in uitvoering van voormelde collectieve arbeidsovereenkomst "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel" en bevat de voorwaarden en modaliteiten van de Solidariteitstoezegging verbonden aan het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel ten gunste van de arbeiders tewerkgesteld door de Werkgevers. Het Solidariteitsreglement omvat de rechten en verplichtingen van alle betrokkenen inzake de Solidariteitstoezegging en maakt een bijlage uit van voormelde collectieve arbeidsovereenkomst.
Art. 2.Voorwerp Het Solidariteitsreglement beoogt de toekenning van de volgende Solidariteitsprestaties : - de financiering van de opbouw van het Aanvullend Pensioenkapitaal gedurende Gelijkgestelde Periodes; - een vergoeding onder de vorm van rente bij inkomstenverlies in geval van overlijden tijdens de beroepsloopbaan : de Overlevingsrente ten gunste van de Partner.
Art. 3.Tekst en bijlagen Het Solidariteitsreglement is opgesteld in drie talen : Nederlands, Frans en Duits. In overeenstemming met de geldende taalwetgeving zal aan elke Aangeslotene het Solidariteitsreglement ter beschikking gesteld worden in de taal die op hem van toepassing is.
Daar waar in het Solidariteitsreglement de mannelijke persoonsvorm gebruikt wordt, wordt hiermee ook de vrouwelijke persoonsvorm bedoeld.
Alle eventuele bijlagen aan dit Solidariteitsreglement worden geacht er integraal deel van uit te maken.
Art. 4.Inwerkingtreding Dit Solidariteitsreglement treedt in werking op 1 januari 2007. HOOFDSTUK I. - Definities
Art. 5.Definities Voor de toepassing van het Solidariteitsreglement, hebben de begrippen met een hoofdletter de betekenis eraan gegeven in dit artikel. 5.1. Actieve Aangeslotene : de arbeider die de aansluitingsvoorwaarden van artikel 6 van het Solidariteitsreglement vervult en blijft vervullen. 5.2. Aanvullend Pensioenkapitaal : het voordeel bepaald in het Pensioenreglement. 5.3. Actuaris : de aangewezen actuaris van het Pensioenfonds. 5.4. Arbeider : een werknemer verbonden krachtens een arbeidsovereenkomst voor arbeiders, zoals bepaald in de toepasselijke wetgeving terzake. Voor alle duidelijkheid wordt gepreciseerd dat personen tewerkgesteld als uitzendkracht, via uitzendarbeid of terbeschikkingstelling, alsook deze tewerkgesteld krachtens een overeenkomst voor studentenarbeid, leerovereenkomst, of leerverbintenis, niet beschouwd worden als Arbeiders. 5.5. Datum van Betaling van de Overlevingsrente : de Overlevingsrente is verschuldigd vanaf de maand volgend op de maand van het overlijden van de Actieve Aangeslotene. De Overlevingsrente wordt betaald onder de vorm van een trimestriële rente en wordt voor het eerst betaald op de laatste dag van de vierde maand volgend op het trimester waarin de Actieve Aangeslotene overleden is en vervolgens telkens op de laatste dag van de eerste maand van een trimester. De laatste Overlevingsrente wordt betaald in het trimester volgend op het trimester waarin de Partner komt te overlijden. 5.6. Dotatie : de bijdrage bepaald in artikel 7 van dit Solidariteitsreglement. 5.7. Gelijkgestelde Periode : de periode(s) van Tijdelijke Werkloosheid Wegens Weerverlet en de periode(s) van Primaire Arbeidsongeschiktheid voor dewelke een Dotatie betaald wordt op basis van het Referteloon van een Gelijkgestelde Periode. 5.8. Individuele Rekening : het begrip zoals bepaald in het Pensioenreglement. 5.9. Inrichter : het "Fonds voor bestaanszekerheid voor de aanvullende pensioenen van de werklieden uit het bouwbedrijf", opgericht bij collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006, aangeduid in de collectieve arbeidsovereenkomst "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel" door de representatieve organisaties van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf. 5.10. Overlevingsrente : het voordeel bepaald in artikel 8 van dit Solidariteitsreglement verschuldigd aan de partner van de overleden Actieve Aangeslotene. 5.11. Partner : de echtgeno(o)t(e) van de Actieve Aangeslotene die niet uit de echt gescheiden is, noch wettelijk van tafel en bed gescheiden is, of de persoon van het andere of van hetzelfde geslacht, niet verwant met de Actieve Aangeslotene in de eerste, tweede of derde graad met wie de Actieve Aangeslotene samenleeft onder de vorm van de wettelijke samenwoning, zoals bedoeld in het burgerlijk wetboek (verklaring van wettelijke samenwoning afgelegd voor de ambtenaar van de burgerlijk stand van de gemeente waar zich de gemeenschappelijke woonplaats bevindt).
De Partner van de Actieve Aangeslotene moet voldoen aan de hiervoor vermelde voorwaarden op het ogenblik van het overlijden van de betrokken Actieve Aangeslotene. 5.12. Pensioenfonds : de instelling voor bedrijfspensioenvoorziening genaamd Pensio B dat het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel beheert en dat opgericht wordt onder de vorm van een OFP, organisme voor de financiering van de pensioenen. 5.13. Pensioenreglement : het reglement dat betrekking heeft op de Pensioentoezegging. 5.14. Pensioentoezegging : de pensioentoezegging bepaald in het Pensioenreglement genomen in uitvoering van artikel 6, van de collectieve arbeidsovereenkomst "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel". 5.15. Pensionering ("Pensioneert") : het begrip bepaald in het Pensioenreglement. 5.16. Primaire Arbeidsongeschiktheid : vermindering van de arbeidsongeschiktheid, met uitsluiting van de periode gedekt door gewaarborgd loon en carensdagen, van de Actieve Aangeslotene tijdens een periode van maximaal 12 maanden vanaf de aanvangsdatum van de arbeidsongeschiktheid. 5.17. Rechthebbende : een persoon die wettig aanspraak maakt en op basis van een wettelijke of gerechtelijke grondslag of oorzaak een aanspraak kan laten gelden op een voordeel krachtens het Solidariteitsreglement. 5.18. Referteloon van een Gelijkgestelde Periode : het Referteloon gerelateerd aan een gelijkgestelde periode dat een hypothetisch loon is en berekend wordt volgens de volgende formule : Referteloon van een Gelijkgestelde Periode = Aantal dagen van een Gelijkgestelde Periode x dagvergoeding (100 : 9) x (6 : 5) x 1,0368 waarbij - het aantal dagen van een Gelijkgestelde Periode wordt vastgesteld op basis van de DMFA aangifte. Louter ten informatieve titel wordt verduidelijk dat voor deeltijdse werknemers het effectief aantal uren tewerkstelling in rekening wordt gebracht bij het bepalen van het aantal dagen; - de Dagvergoeding gelijk is aan het bedrag van de getrouwheidszegel in het stelsel van de 6-dagenweek, bepaald in de collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf "Tegemoetkomingen van het fonds voor bestaanszekerheid van de werklieden uit het bouwbedrijf" in geval van arbeidsongevallen met ernstige of dodelijke afloop, beroepsziekte, gewone ziekte of ongeval van gemeen recht". 5.19. Sector : is de sector van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf (PC 124). 5.20. Sectorale Anciënniteit : de Sectorale Anciënniteit is deze bepaald in het Pensioenreglement van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel. 5.21. Solidariteitsfonds : een afgezonderd collectief Fonds in het Pensioenfonds (ook genoemd solidariteitsluik van het Pensioenfonds in tegenstelling tot het pensioenluik van het Pensioenfonds waarin de Pensioentoezegging beheerd wordt) waarin de bijdragen voor de Solidariteitstoezegging worden gestort en dat wordt gedebiteerd door bepalingen van de Solidariteitsprestaties in uitvoering van het Solidariteitsreglement, alsook door betaling van kosten en eventuele verzekeringspremies tot dekking van risico's. 5.22. Solidariteitsreglement : het reglement dat betrekking heeft op de Solidariteitstoezegging. 5.23. Solidariteitsprestaties : de voordelen bepaald in de artikelen 7 en 8 van dit Solidariteitsreglement. 5.24. Solidariteitstoezegging : de toezegging bepaald in dit Solidariteitsreglement genomen in uitvoering van artikel 7 van de collectieve arbeidsovereenkomst "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel". 5.25. Toegewezen Rendement : het rendement dat wordt toegekend aan de Individuele Rekeningen van de Actieve Aangeslotenen zoals bepaald in het Pensioenreglement. 5.26. Tijdelijke Werkloosheid Wegens Weerverlet : de periode van tijdelijke werkloosheid in de zin van artikel 50 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten (DMFA code 072). 5.27. Uittreding : de beëindiging van de arbeidsovereenkomst van de Actieve Aangeslotene, anders dan door overlijden en Pensionering, bij een Werkgever, voor zover betrokkene geen nieuwe arbeidsovereenkomst als Arbeider heeft gesloten met een werkgever, zoals wordt bepaald in het Pensioenreglement. 5.28. Werkgever : een werkgever die ressorteert onder het Paritair Comité voor het bouwbedrijf en die valt onder het toepassingsgebied van de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel". De werkgever draagt één of meer van de volgende RSZ kengetallen : 024, 026, 044, 054. HOOFDSTUK II. - Aansluitingsvoorwaarden
Art. 6.Aansluitingsvoorwaarden Alle Arbeiders, verbonden krachtens een arbeidsovereenkomst met één (of meerdere) Werkgever(s) op de datum van de inwerkingtreding van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel (1 januari 2007) en die aangesloten zijn bij de Pensioentoezegging van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel, worden verplicht Aangesloten bij deze Solidariteitstoezegging, vanaf 1 januari 2007 overeenkomstig de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel".
Alle Arbeiders die vanaf 1 januari 2007 verbonden worden krachtens een arbeidsovereenkomst met één (of meerdere) Werkgever(s), en die verplicht aangesloten worden bij de Pensioentoezegging van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel, worden verplicht aangesloten bij deze Solidariteitstoezegging vanaf de dag van de aanvang van hun arbeidsovereenkomst. HOOFDSTUK III. - Solidariteitsprestaties
Art. 7.Financiering van de opbouw van het Aanvullend Pensioenkapitaal tijdens een Gelijkgestelde Periode Voor een Gelijkgestelde Periode wordt een Solidariteitsprestatie toegekend, gelijk aan een Dotatie die als volgt wordt bepaald : Het Referteloon van een Gelijkgestelde Periode maal een percentage, functie van de Sectorale Anciënniteit, zoals weergegeven in onderstaande tabel :
Ancienneté sectorielle
Pourcentage du salaire de référence d'une période assimilée
Sectorale anciënniteit
Percentage van het referteloon van een gelijkgestelde periode
De 0 à 4 ans
0,20 p.c.
Van 0 tot 4 jaar
0,20 pct.
De 5 à 9 ans
0,40 p.c.
Van 5 tot 9 jaar
0,40 pct.
De 10 à 14 ans
1,00 p.c.
Van 10 tot 14 jaar
1,00 pct.
De 15 à 19 ans
1,25 p.c.
Van 15 tot 19 jaar
1,25 pct.
De 20 à 24 ans
1,50 p.c.
Van 20 tot 24 jaar
1,50 pct.
De 25 à 29 ans
2,00 p.c.
Van 25 tot 29 jaar
2,00 pct.
De 30 et plus
2,50 p.c.
Van 30 en meer
2,50 pct.
De Dotatie, zoals hiervoor bepaald, is door het Solidariteitsfonds aan het pensioenluik van het Pensioenfonds verschuldigd op de eerste dag van de maand die volgt op het trimester waarin de gelijkgestelde periode zich situeerde.
Art. 8.Overlevingsrente in geval van overlijden van een Actieve Aangeslotene vóór de Pensionering Indien de Actieve Aangeslotene overlijdt vóór de Pensionering zal naar aanleiding van zulk overlijden en vanaf de Datum van Betaling van de Overlevingsrente een Overlevingsrente uitbetaald worden aan zijn Partner.
Het bedrag van de trimestriële Overlevingsrente wordt berekend op basis van het bedrag dat op het ogenblik van het overlijden van de overleden Actieve Aangeslotene op zijn Individuele Rekening staat in het pensioenluik van het Pensioenfonds overeenkomstig het Pensioenreglement. Dit bedrag op de Individuele Rekening is gelijk aan het vestigingskapitaal op basis waarvan de Overlevingsrente berekend wordt, waarbij gebruik gemaakt wordt van de technische basissen vermeld in de bijlage bij dit Solidariteitsreglement.
De Overlevingsrente zal pas betaald worden nadat het aanvraagformulier en alle stavingsstukken en documenten vereist door het Pensioenfonds bezorgd werden, behoorlijk en volledig ingevuld en ondertekend, aan het Pensioenfonds.
De Overlevingsrente zal betaald worden vanaf de Datum van Betaling van de Overlevingsrente. De Overlevingsrente is verschuldigd tot de laatste dag van het trimester waarin de overlevende Partner die de Overlevingsrente ontvangt overlijdt.
Wanneer het jaarlijks bedrag van de Overlevingsrente kleiner is dan 300 EUR, wordt de overlevingsrente onder de vorm van een kapitaal betaald. Dit bedrag zal automatisch aangepast worden indien de wetgeving terzake dit bedrag herziet. Dit kapitaal wordt betaald op de eerste Datum van Betaling van de Overlevingsrente.
Na betaling van de laatste rente of, waar van toepassing, na betaling van het kapitaal, hebben het Pensioenfonds, de Inrichter en de Werkgever(s) al hun verplichtingen betreffende het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel met betrekking tot alle uitkeringen en voordelen ten aanzien van de Actieve Aangeslotenen en hun Partner volledig vervuld en deze kunnen in de toekomst, op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm nog enige aanspraken laten gelden op welkdanige uitkeringen of voordelen van het Solidariteitsreglement, noch van het Pensioenreglement. HOOFDSTUK IV. - Uittreding
Art. 9.Rechten bij Uittreding Alle rechten en voordelen voorzien in dit Solidariteitsreglement vervallen onmiddellijk bij Uittreding. HOOFDSTUK V. - Informatie aan de Actieve Aangeslotenen
Art. 10.Kopie van het Solidariteitsreglement De tekst van dit Solidariteitsreglement wordt op eenvoudig verzoek van de Actieve Aangeslotene verstrekt door het Pensioenfonds.
Art. 11.Verslag over het beheer van de Solidariteitstoezegging en andere informatie en mededelingen Het Pensioenfonds stelt elk jaar een verslag op over het beheer van de Solidariteitstoezegging. Dit verslag wordt ter beschikking gesteld van de Inrichter, die het op eenvoudig verzoek meedeelt aan de Actieve Aangeslotenen.
Alle overige informatie en/of documenten waarop de Actieve Aangeslotenen of hun overlevende Partner of hun vertegenwoordigers gerechtigd zijn overeenkomstig de wettelijke bepalingen terzake, wordt hen door het Pensioenfonds volgens de wettelijk voorgeschreven voorwaarden ter beschikking gesteld of bezorgd. HOOFDSTUK VI. - Bescherming van de persoonlijke levenssfeer
Art. 12.Bescherming van de persoonlijke levenssfeer Het Pensioenfonds, de Inrichter en de Werkgevers verbinden zich ertoe de wetgeving van de persoonlijke levenssfeer te eerbiedigen.
Zij zullen de persoonsgegevens waarvan zij in kennis gesteld worden in het kader van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel verwerken in overeenstemming met dit stelsel en met inachtneming van de privacy wetgeving. HOOFDSTUK VII. - Wijziging, duur, aanvang en opheffing
Art. 13.Wijziging van het Solidariteitsreglement Het Solidariteitsreglement geeft uitvoering aan artikel 7 van de collectieve arbeidsovereenkomst "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel".
Het Solidariteitsreglement kan slechts gewijzigd worden door een wijziging aan de collectieve arbeidsovereenkomst "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel".
Art. 14.Duur en aanvang van het Solidariteitsreglement Het Solidariteitsreglement vangt aan op 1 januari 2007 en geldt voor onbepaalde duur. Het bestaan en de toepassing van dit Solidariteitsreglement zijn gekoppeld aan de collectieve arbeidsovereenkomst waarbij het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel ingevoerd en georganiseerd wordt.
Art. 15.Procedure tot opheffing van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel De beslissing door het Paritair Comité voor het bouwbedrijf tot opheffing van het sociaal sectoraal pensioenstelsel is enkel geldig wanneer zij 80 pct. van de stemmen van de in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf gewone of plaatsvervangende leden die de werkgevers vertegenwoordigen en 80 pct. van de stemmen van de in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf gewone of plaatsvervangende leden die de Arbeiders vertegenwoordigen heeft behaald. HOOFDSTUK VIII. - Ontbindingsvereffening of verdwijning van de Inrichter
Art. 16.Ontbinding, vereffening of verdwijning van de inrichter In geval van ontbinding, vereffening of verdwijning van de Inrichter, wordt, bij ontstentenis van een overname door een derde van de Solidariteitstoezegging, het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel stopgezet.
Aan de overlevende Partners die op dat ogenblik een Overlevingsrente ontvangen, wordt hun vestigingskapitaal, desgevallend in functie van de in het Solidariteitsfonds beschikbare bezittingen overeenkomstig artikel 20 hierna proportioneel gereduceerd of verhoogd, uitgekeerd. HOOFDSTUK IX. - Financiering, onderfinanciering, stopzetting van het solidariteitsreglement, vereffening van het solidariteitsfonds, ontbinding en vereffening van het pensioenfonds
Art. 17.Financiering van het Solidariteitsprestaties De Solidariteitsprestaties worden gefinancierd door de Inrichter.
De Inrichter betaalt aan het Solidariteitsfonds de bijdrage die berekend wordt door de Actuaris en die vereist is tot dekking van de prestaties en voordelen voorzien in dit Solidariteitsreglement en tot dekking van de kosten. Deze berekening wordt opgesteld overeenkomstig de toepasselijke wetgeving en reglementering inzake.
Art. 18.Onderfinanciering Indien de Inrichter nalaat de bijdragen voor de financiering van de Solidariteitstoezegging te storten, waarvan de betaling verschuldigd is, brengt het Pensioenfonds elke aangeslotene en elke overlevende Partner die op dat ogenblik een lopende Overlevingsrente ontvangt, uiterlijk drie maanden na de vervaldag van de bijdrage op de hoogte van de niet-betaling ervan. Deze mededeling gebeurt schriftelijk per gewone post.
In geval het financieel evenwicht van het Solidariteitsfonds verstoord is, zal het Pensioenfonds, op advies van de Actuaris, onmiddellijk de nodige aanvullende bijdrage bepalen ten laste van de Inrichter teneinde het financieel evenwicht te herstellen.
Indien de Inrichter zou nalaten de aanvullende bijdrage ter herstelling van het financieel evenwicht van de Solidariteitsprestaties te storten, legt het Pensioenfonds op advies van de Actuaris een herstelplan voor aan de Commissie voor het Bank, Financie- en Assurantiewezen (CBFA). Dit herstelplan zal de maatregelen bepalen om aan de toestand van onderfinanciering in het Solidariteitsfonds te verhelpen.
Indien het herstelplan mislukt binnen de door het herstelplan vooropgestelde termijn, verwittigt het Pensioenfonds de Inrichter, de Werkgevers, de Actieve Aangeslotenen en de overlevende Partners die op dat ogenblik een overlevingsrente ontvangen, over het mislukken van het herstelplan.
In geval het herstelplan geheel of gedeeltelijk mislukt, zullen de volgende maatregelen toegepast worden in overleg tussen de Inrichter en het Pensioenfonds, na voorafgaandelijke overeenkomst hierover bereikt te hebben binnen het Paritair Comité voor het bouwbedrijf : - de Solidariteitsprestatie voorzien in de artikelen 7 en 8 zullen vanaf de eerste maand volgend op de datum waarop het mislukken van het herstelplan vastgesteld wordt stopgezet worden; - op het ogenblik van de vaststelling van het mislukken van het herstelplan zullen de lopende Overlevingsrentes herleid worden tot het niveau overeenstemmend met de aanwezige voorzieningen en zulks proportioneel van het "tekort" op de vestigingskapitalen.
Art. 19.Stopzetting van de Solidariteitstoezegging In geval van stopzetting van de Solidariteitstoezegging zal het Solidariteitsfonds worden ontbonden en vereffend.
De Actieve Aangeslotenen en de overlevende Partners die op dat ogenblik een Overlevingsrente ontvangen, zullen schriftelijk op de hoogte worden gebracht.
Hun rechten zullen berekend worden op de datum van de vereffening conform de bepalingen in artikel 20.
Art. 20.Ontbinding en vereffening van het Solidariteitsfonds In geval van ontbinding en vereffening van het Solidariteitsfonds zullen de activa van het Solidariteitsfonds : - in eerste instantie aangewend worden voor de storting van de Dotatie betreffende de Solidariteitsprestaties bepaald in het artikel 7 van dit Solidariteitsreglement en gerelateerd aan de periode voorafgaandelijk aan en tot de datum van de stopzetting van de Solidariteitstoezegging, - de overige activa zullen aangewend worden voor de lopende Overlevingsrentes. en deze zullen - hetzij overgedragen worden naar een andere instelling voor bedrijfspensioenvoorziening, of naar een erkende verzekeringsmaatschappij of naar een andere rechtspersoon die belast wordt met de (gehele of gedeeltelijke) uitvoering van de Solidariteitstoezegging, - hetzij vereffend worden ten gunste van de overlevende Partners die op dat ogenblik een Overlevingsrente ontvangen, en zulks proportioneel van het "tekort" toegepast op onderliggende vestigingskapitalen of in geval van overschrijding ervan door de in het Solidariteitsfonds beschikbare bezittingen, proportioneel verhoogd.
Indien het Solidariteitsfonds evenwel ontbonden wordt met als doel de solidariteitsprestaties verder te zetten bij een andere toegelaten instelling voor bedrijfspensioenvoorziening, erkende verzekeringsmaatschappij of een andere rechtspersoon die belast wordt met de (gehele of gedeeltelijke) uitvoering van de Solidariteitstoezegging, zullen de op dat ogenblik beschikbare activa en voorzieningen, na aftrek van de kosten, worden overgedragen naar deze overnemende instelling voor bedrijfspensioenvoorziening, verzekeringsmaatschappij of andere rechtspersoon.
Art. 21.Ontbinding en vereffening van het pensioenfonds In geval van (vrijwillige of gerechtelijke) ontbinding of vereffening van het Pensioenfonds of in geval van intrekking van de toelating van het Pensioenfonds door de CBFA als instelling voor bedrijfspensioenvoorziening, dienen de bepalingen van de statuten van het Pensioenfonds die de ontbinding en vereffening regelen in acht genomen te worden.
De aangeduide vereffenaar(s) zal(zullen) alle wettelijke bepalingen in acht nemen en zijn(hun) opdracht vervullen overeenkomstig de statuten van het Pensioenfonds en/of krachtens de beslissingen tot ontbinding of vereffening van de algemene vergadering van het Pensioenfonds, of naargelang van het geval, krachtens de gerechtelijke beslissing.
Op de datum van de vereffening of ontbinding van het Pensioenfonds, zal het Solidariteitsfonds vereffend worden overeenkomstig de bepalingen van artikel 20 van dit Solidariteitsreglement. HOOFDSTUK X. - Algemene bepalingen
Art. 22.Kosten De kosten van de Solidariteitstoezegging worden beperkt overeenkomstig de wettelijke bepalingen terzake.
De kosten vallen ten laste van de Inrichter.
Art. 23.Beheer Het beheer en de uitvoering van het Solidariteitsreglement worden toevertrouwd aan het Pensioenfonds dat de Solidariteitstoezegging van het Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel beheert, afgezonderd van zijn andere activiteiten, conform de toepasselijke wettelijke bepalingen.
In dit kader bestaat een Solidariteitsfonds binnen het Pensioenfonds waarvoor een aparte boekhouding door het Pensioenfonds wordt gevoerd.
Bijlage 1 bij het Solidariteitsreglement Technische bijlage Overlevingsrente Het bedrag van de trimestriële Overlevingsrente bepaald in artikel 8 wordt bekomen door, op de laatste dag van het trimester waarin de Aangeslotene komt te overlijden, het bedrag van de individuele rekening van de Aangeslotene bij het pensioenluik van het Pensioenfonds te delen door een trimestriële prenumerando annuïteit op het hoofd van de overlevende Partner.
Bij het bepalen van deze annuïteit wordt gebruik gemaakt van de sterftafel voor vrouwen die bepaald is in de wetgeving en reglementering inzake het recht tot omzetting van een kapitaal in een rente bij het uitkeren van voordelen in het kader van pensioentoezeggingen. De technische rentevoet die hierbij wordt gebruikt is gelijk aan de technische rentevoet die bepaald is in de wetgeving en reglementering inzake het recht tot omzetting van een kapitaal in een rente bij het uitkeren van voordelen in het kader van pensioentoezeggingen, verhoogd met 0,25 pct.
Louter ten informatieve titel wordt gepreciseerd dat op het ogenblik van de inwerkingtreding van de solidariteitstoezegging, de sterftafel FR - 5 jaar en een technische rentevoet van 3,5 pct. (3,25 pct. + 0,25 pct.) worden gebruikt.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 9 maart 2009.
De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET
Bijlage 3 bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, tot invoering van een "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel" voor de arbeiders van de bouwnijverheid Beheersovereenkomst tussen Het sectoraal pensioenfonds - Pensio B OFP - en Het "Fonds voor bestaanszekerheid voor de aanvullende pensioenen van de werklieden uit het bouwbedrijf" (FBZ Pensioenen bouw) - Inrichter - Deze overeenkomst wordt aangegaan tussen : Het "Fonds voor bestaanszekerheid voor de aanvullende pensioenen van de werklieden uit het bouwbedrijf" met zetel te 1000 Brussel, Koningsstraat 132, hierbij behoorlijk en rechtsgeldig vertegenwoordigd door : . . . . . . . . . . . . . . .
Hierna genoemd "FBZ Pensioenen Bouw" of de "inrichter" Die het beheer en de uitvoering van zijn Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel toevertrouwt aan het organisme voor de financiering van pensioenen Pensio B en die lid is van Pensio B, enerzijds en het organisme voor de financiering van pensioenen Pensio B Met zetel te 1000 Brussel, Koningsstraat 132, hierbij behoorlijk en rechtsgeldig vertegenwoordigd door : . . . . . . . . . . . . . . . hierna genoemd "Pensio B" anderzijds Deze overeenkomst preciseert de werkings- en beheersregels van Pensio B en regelt de relaties tussen de partijen bij deze overeenkomst.
Partijen komen overeen hetgeen volgt :
Artikel 1.Opdracht van Pensio B De statuten van Pensio B bepalen het doel en de activiteiten van Pensio B, organisme voor de financiering van de pensioenen.
Een kopie van het pensioenreglement en solidariteitsreglement (hierna Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel genoemd) waarvan het beheer en de uitvoering toevertrouwd worden aan Pensio B, worden gehecht als bijlage aan deze overeenkomst.
Het komt aan Pensio B toe om de nodige voorzieningen en reserves aan te leggen en op te bouwen en de gepaste beleggingen te doen teneinde de activa en passiva te beheren als een goede huisvader met het oog op een goed beheer en een correcte uitvoering van het sociaal sectoraal pensioenstelsel van de inrichter en hierbij alle wettelijke en reglementaire bepalingen in acht te nemen.
Daartoe is Pensio B gerechtigd om van de inrichter alle bijdragen, stortingen en kosten te eisen nodig voor de vervulling van haar opdracht.
In uitvoering van haar opdracht zal Pensio B lastens haar beschikbare middelen, de voordelen, vergoedingen en uitkeringen betalen in overeenstemming met het sociaal sectoraal pensioenstelsel die ze beheert en uitvoert.
Art. 2.Uitwisseling van informatie De inrichter maakt aan Pensio B alle inlichtingen, instructies en gegevens over die nodig zijn voor het beheer en de uitvoering van het sociaal sectoraal pensioenstelsel en die betrekking hebben op de eruit voortvloeiende rechten en verplichtingen.
De verantwoordelijkheid inzake de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van de gegevens ligt bij de inrichter. De inrichter ziet er, onder zijn uitsluitende verantwoordelijkheid, ook op toe dat de perso(o)n(en) die de gegevens bezorg(t)(en) aan Pensio B over de vertegenwoordigings- en beslissingsbevoegdheid terzake namens de inrichter beschik(t)(ken). Pensio B mag er rechtens van uitgaan dat de perso(o)n(en) van wie Pensio B de gegevens ontvangt daartoe behoorlijk gevolmachtigd is (zijn). De inrichter vrijwaart Pensio B voor alle schade die zou voortvloeien uit handelingen gesteld of beslissingen genomen die zouden gebaseerd zijn op verkeerde of onvolledige gegevens. Deze kennisgevingen gebeuren schriftelijk, via e-mail, post, links of elektronische informatiedrager.
Partijen erkennen en aanvaarden dat het ontbreken van bepaalde gegevens of het beschikken over verkeerde gegevens of het niet tijdig beschikken over vereiste gegevens, ertoe leidt dat Pensio B haar opdracht niet naar behoren kan uitvoeren. De inrichter die in dit verband tekort komt aan zijn verplichtingen inzake informatieverstrekking, vrijwaart Pensio B jegens elke mogelijke vordering in dit verband.
De inrichter brengt elke wijziging, schorsing, gehele of gedeeltelijke stopzegging van zijn sociaal sectoraal pensioenstelsel schriftelijk ter kennis van Pensio B en dit, indien mogelijk vóór de inwerkingtreding van de wijziging, schorsing of stopzetting ervan en in elk geval uiterlijk binnen de zeven kalenderdagen nadat de wijziging, schorsing of stopzetting werd doorgevoerd of uitwerking heeft.
Pensio B verbindt er zich toe om de inlichtingen, instructies en gegevens die de inrichter haar bezorgt uitsluitend te gebruiken voor de vervulling van haar opdracht en dit in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving.
De partijen bij deze overeenkomst komen overeen om elkaar zoveel mogelijk bij te staan in het verzamelen en verwerken van de gegevens mits inachtneming van de wetgeving die van toepassing is inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
Pensio B verbindt er zich toe aan de aangeslotenen bij het beheerde sociaal sectoraal pensioenstelsel een kopie van het pensioenreglement en/of solidariteitsreglement ter beschikking te stellen, wanneer dit gevraagd wordt.
Pensio B verbindt er zich toe jaarlijks een pen-sioenfiche op te stellen die voldoet aan alle wettelijke vereisten. Pensio B bezorgt jaarlijks op een vaste datum deze pensioenfiches rechtstreeks aan alle aangeslotenen die er volgens de wet op gerechtigd zijn.
Pensio B verbindt er zich toe om alle wettelijke verplichtingen na te leven inzake de te verstrekken informatie aan de bevoegde autoriteiten en aan de bij het beheerde sociaal sectoraal pensioenstelsel aangeslotenen en begunstigden en hun rechthebbenden of hun vertegenwoordigers.
Pensio B zal eveneens alle documenten vereist door de wetgeving en/of reglementering (met inbegrip van de circulaires van de bevoegde autoriteiten) met betrekking tot haar organisatie, governance, structuur en werking opstellen in overeenstemming met de geldende regels.
Pensio B verbindt er zich toe de inrichter onmiddellijk op de hoogte te brengen van elke aanmaning vanwege de bevoegde autoriteiten. Pensio B zal binnen de veertien kalenderdagen de inrichter op de hoogte brengen van alle herstelmaatregelen die de bevoegde autoriteiten treffen of aanmanen te zullen treffen.
Indien Pensio B of de inrichter een vordering of aanmaning tot vordering betreffende het sociaal sectoraal pensioenstelsel ontvangt zal Pensio B of respectievelijk de inrichter onmiddellijk de andere partij bij deze overeenkomst verwittigen en in overleg de (dreiging tot) vordering behandelen.
Art. 3.Regels inzake het beheer Bij de inwerkingtreding van deze overeenkomst worden de activa van Pensio B globaal beheerd. Er zijn geen afzonderlijke vermogens ingesteld. Het vermogen van Pensio B is evenwel samengesteld uit twee luiken : het pensioenluik en het solidariteitsluik. Het pensioenluik waarin de pensioentoezegging wordt beheerd is gelijk aan het vermogen van Pensio B na afzondering van het solidariteitsluik. In het solidariteitsluik wordt conform de wettelijke bepalingen terzake de solidariteitstoezegging afzonderlijk beheerd. Voor dit solidariteitsluik wordt een afzonderlijke boekhouding gevoerd.
Bovendien zullen alle wettelijke bepalingen inzake het afgezonderd beheer van de solidariteitstoezegging in acht genomen worden.
De partijen verbinden zich ertoe om deze overeenkomst te wijzigen overeenkomstig artikel 9 hieronder wanneer bijkomende afzonderlijke vermogens zouden ingesteld worden in de toekomst.
Pensio B zal haar activa globaal beleggen in overeenstemming met haar verklaring inzake de beleggingsbeginselen. Pensio B herziet deze verklaring tenminste om de drie jaar en onverwijld na elke belangrijke wijziging van het beleggingsbeleid. De beleggingen van Pensio B moeten in overeenstemming zijn met de toepasselijke wettelijke bepalingen.
Pensio B is belast met het administratief beheer van het sociaal sectoraal pensioenstelsel van de inrichter. Pensio B kan in dit verband beroep doen op derden.
In het bijzonder zal Pensio B instaan voor de uitbetalingen van de voordelen, vergoedingen en uitkeringen die voortvloeien uit het beheerde sociaal sectoraal pensioenstelsel en dit binnen de haar beschikbare middelen, alsook voor het vervullen van alle informatie- en/of administratieve verplichtingen met betrekking tot het beheer en/of de uitvoering van het sociaal sectoraal pensioenstelsel, en dit zowel ten aanzien van de bevoegde autoriteiten, waaronder de Commissie voor Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA), de sociale zekerheids- en fiscale instanties , als ten aanzien van de aangeslotenen van het beheerde sociaal sectoraal pensioenstelsel, hun begunstigden en rechthebbenden en vertegenwoordigers.
Pensio B is belast met het financieel beheer van haar vermogen en kan in dit verband beroep doen op gespecialiseerde derden.
Het statutair bevoegde orgaan van Pensio B zal één of meerdere aangewezen actuaris(sen) en erkende commissaris(sen) aanduiden.
Pensio B kan eventuele herverzekeringen en/of verzekeringen sluiten.
Pensio B zal om de drie jaar een objectieve en onafhankelijke "asset & liability management" (ALM) studie laten uitvoeren. De studie zal gebruikt worden bij de bepaling of herziening van het beleggingsbeleid, van de verklaring inzake de beleggingsbeginselen en van het financieringsplan.
Op basis van het gescheiden beheer van het solidariteitsluik en het pensioenluik zullen, onder voorbehoud van wat hieronder bepaald is met betrekking tot de financiële opbrengsen van de activa in Pensio B (ingevolge de globale beleggingen van haar activa), alle inkomsten en uitgaven rechtstreeks ingebracht worden in elk afzonderlijk luik.
Behoudens andersluidende wettelijke bepalingen, zullen de financiële opbrengsten verdeeld worden prorata aan de activa in het solidariteitsluik en het pensioenluik op het einde van het boekjaar.
Art. 4.Financiering De financiering van Pensio B gebeurt conform het financieringsplan dat overgemaakt wordt aan de CBFA. De inrichter verbindt er zich toe het financieringsplan, met inbegrip van de wijzigingen eraan, na te leven.
Het financieringsplan wordt opgesteld door Pensio B. De CBFA kan evenwel wijzigingen vragen in welk geval de inrichter verplicht is deze wijzigingen in acht te nemen. Het financieringsplan wordt herzien telkens wanneer de omstandigheden zulks noodzakelijk of wenselijk maken, in het bijzonder ingevolge wijzigingen in het wettelijk kader, toetredingen en/of uittredingen van leden tot of uit Pensio B, wijzigingen in de finan-ciële of economische situatie van de inrichter, de situatie op de financiële markten, wijzigingen aan de parameters gebruikt in de berekeningswijze van de financiering
Art. 5.Regels betreffende de verdeling van de beheers- en werkingskosten van Pensio B Onder voorbehoud van andersluidende wettelijke bepalingen worden de beheers- en werkingskosten ten laste genomen van Pensio B, met dien verstande dat deze kosten zullen aangerekend worden aan de inrichter voor zover de buffer er niet voor wordt gebruikt.
Art. 6.Regels die moeten worden gevolgd wanneer de inrichter verzuimt zijn verbintenissen te financieren De raad van bestuur van Pensio B ziet erop toe dat het financieringsplan wordt nageleefd en dat de verbintenissen krachtens het beheerde sociaal sectoraal pensioenstelsel worden gerespecteerd.
De raad van bestuur van Pensio B volgt nauwgezet op of de inrichter de verschuldigde bijdragen en kosten tijdig betaalt.
De betalingsmodaliteiten en -termijnen zijn bepaald in het financieringsplan.
In geval de inrichter in gebreke blijft de verschuldigde bijdragen en stortingen te doen binnen de vooropgestelde of toepasselijke termijn, zal Pensio B de inrichter formeel (via aangetekend schrijven) in gebreke stellen en beslissen, tenzij uitzonderlijke omstandigheden anders zouden rechtvaardigden, om interesten aan te rekenen, aan de wettelijke interestvoet van toepassing op laattijdige betalingen, lopende vanaf de formele ingebrekestelling die verstuurd wordt.
Tenzij de CBFA zou vragen dat Pensio B bepaalde preventieve of herstelmaatregelen dient te nemen en/of tenzij de situatie van Pensio B een herstelplan noodzaakt, kan Pensio B met de inrichter een intern herstel- of saneringsplan uitwerken, met de bedoeling de tekorten aan te zuiveren en de nodige bijkomende stortingen en bijdragen te doen binnen de overeengekomen termijnen.
Bij niet-naleving van of tegemoetkomingen aan dergelijk intern sanerings-, of herstelplan en/of wanneer de feitelijke omstandigheden anders noodzaken, zal (i) desgevallend, in zoverre vereist bij wet of door de CBFA, een sanerings- of herstelplan worden uitgewerkt met de CBFA en (ii) de raad van bestuur van Pensio B een algemene vergadering bijeenroepen om over de situatie te beraadslagen en te beslissen.
Pensio B zal erop toezien dat haar financiële situatie en solvabiliteit niet in het gedrang komt en zal daartoe alle maatregelen en beslissingen nemen. Desgevallend zal de algemene vergadering van Pensio B beslissen om het sociaal sectoraal pensioenstelsel van de inrichter (geheel of gedeeltelijk) niet meer te beheren en uit te voeren. In dergelijk geval zijn de bepalingen van artikel 7 hieronder van toepassing.
Art. 7.Regels die moeten worden gevolgd wanneer het beheer en/of de uitvoering van (een deel van) het sociaal sectoraal pensioenstelsel van de inrichter niet langer toevertrouwd wordt/is aan Pensio B en/of Pensio B het beheer en/of de uitvoering van (een deel van) het sociaal sectoraal pensioenstelsel van de inrichter niet langer waarneemt Wanneer de inrichter beslist om het beheer of uitvoering van (een deel van) zijn sociaal sectoraal pensioenstelsel niet langer toe te vertrouwen aan Pensio B en/of wanneer de inrichter beslist om uit te treden uit Pensio B en/of wanneer Pensio B niet langer het beheer of de uitvoering van (een deel van) het sociaal sectoraal pensioenstelsel van de inrichter waarneemt, gelden de volgende bepalingen : - in zoverre van toepassing moeten de bepalingen van de statuten inzake uittreding in acht genomen worden; - de bepalingen van het sociaal sectoraal pensioenstelsel moeten in acht genomen worden; - de inrichter verbindt er zich toe alles in het werk te stellen om een overdracht te organiseren van alle rechten en verplichtingen voortvloeiend uit (het deel van) zijn sociaal sectoraal pensioenstelsel dat niet langer beheerd wordt door Pensio B naar een andere instelling voor bedrijfspensioenvoorziening of naar een erkende levensverzekeringsmaatschappij; - de inrichter verbindt er zich toe voorafgaandelijk aan de datum van de uitwerking van zijn uittreding of van zijn beslissing om het beheer en de uitvoering van (een deel van) zijn sociaal sectoraal pensioenstelsel niet langer toe te vertrouwen aan Pensio B of, naargelang van het geval, binnen de 30 dagen na de beslissing van de stopzetting door Pensio B van het verdere beheer en de verdere uitvoering van (een deel van) zijn sociaal sectoraal pensioenstelsel, om alle tekorten a rato van zijn verplichtingen onder het betrokken sociaal sectoraal pensioenstelsel aan te zuiveren alsook alle uitstaande dotaties, bijdragen en stortingen te voldoen. Bovendien zal de inrichter instaan voor alle kosten rechtstreeks en onrechtstreeks verbonden aan één van voormelde beslissingen; - de door de aangeslotenen van het betrokken sociaal sectoraal pensioenstelsel, hun begunstigden en rechthebbenden verworven reserves, desgevallend aangevuld tot de wettelijke rendementswaarborg wanneer van toepassing, en de vestigingskapitalen van de lopende renten worden bepaald in functie van het vermogen van Pensio B; - indien de activa kleiner zijn, zullen de verworven reserves aangevuld tot de wettelijke rendementswaarborg en de vestigingskapitalen van de lopende renten proportioneel, a rato van de beschikbare activa, verminderd worden; - indien de activa hoger zijn - zal, in geval van overdracht naar een andere instelling voor bedrijfspensioenvoorziening of naar een erkende verzekeringsmaatschappij, dit overschot van activa overgedragen worden en in eerste instantie aangewend worden bij de nieuwe instelling voor bedrijfspensioenvoorziening of erkende verzekeringsmaatschappij om de prestaties verworven voor de verleden dienstjaren en de lopende renten te garanderen, en slechts voor het overblijvende positief saldo om de eventuele toekomstige financieringskost te ontlasten; - in geval geen overdracht georganiseerd wordt, zal het overschot proportioneel verdeeld worden onder alle aangeslotenen van het sectoraal pensioenstelsel hun begunstigden en rechthebbenden a rato van hun verworven reserves en vestigingskapitalen. De aldus vastgestelde bedragen zullen worden ingeschreven op individuele rekeningen die nog enkel in functie van het rendement van de activa van Pensio B schommelen; - in geval van overdracht, staat de inrichter in voor alle kosten rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden aan de overdracht, op basis van de onderliggende facturen en stavingsstukken, zoals deze van de actuaris, revisor, andere derden, alsook in het bijzonder alle kosten van desinvestering. Onder kosten van desinvestering wordt verstaan : het ingevolgde de tegeltegeldemaking geleden waardeverlies alsook alle transactiekosten verbonden aan de tegeldemaking. In de mate van het mogelijke kan Pensio B met de inrichter en de overnemende instelling voor bedrijfspensioenvoorziening of overnemende erkende verzekeringsmaatschappij overeenkomen om de dekkingswaarden zelf over te dragen; - bij ontstentenis van een overdracht zullen de bedragen van de rechten aan de aangeslotenen van het sociaal sectoraal pensioenstelsel, hun begunstigden en hun rechthebbenden, zoals bepaald volgens de regels beschreven hiervoor, ingeschreven worden in individuele rekeningen die nog enkel in functie van het rendement van de activa van Pensio B schommelen.
De bepalingen van dit artikel zullen afzonderlijk worden toegepast op de twee luiken in het vermogen van Pensio B.
Art. 8.Geschillen Elk mogelijk geschil tussen de inrichter en Pensio B over de toepassing of interpretatie van deze overeenkomst en/of over de beheers- en werkingsregels van Pensio B, zal in gemeenschappelijk overleg opgelost worden en dit zo snel mogelijk na het ontstaan van het geschil en met bekwame spoed teneinde verlamming van het beheer van Pensio B te vermijden.
Bij ontstentenis van een regeling in der minne binnen een redelijke termijn of in gevallen waar een dringend optreden wenselijk is doch de stappen dienaangaande achterwege blijven of tot niets lijken te leiden, zal elke belanghebbende partij bij deze overeenkomst het geschil kunnen aanhangig maken bij een college van drie arbiters.
Te dien einde stelt de inrichter één arbiter aan en stelt Pensio B één arbiter aan. Deze aanstellingen gebeuren uiterlijk binnen de zeven kalenderdagen na de schriftelijke kennisgeving (via aangetekend schrijven) door de belanghebbende partij van haar beslissing om een college van arbiters te vatten over het geschil. Deze beide arbiters stellen uiterlijk binnen de zeven kalenderdagen een derde arbiter aan.
Bij ontstentenis van één of meerdere van deze aanduidingen van arbiters, kan de meest gerede partij verzoeken aan de voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel om de arbiter(s) aan te duiden.
De arbiters beschikken over de nodige deskundigheid inzake sectorale pensioenstelsels.
De arbiters beslechten het geschil volgens de CEPANI-regels en reglement.
Art. 9.Wijziging van deze overeenkomst Deze overeenkomst kan gewijzigd worden in onderling overleg tussen Pensio B en de inrichter, met dien verstande dat hun akkoord moet bekrachtigd worden via de collectieve arbeidsovereenkomst die het sociaal sectoraal pensioenstelsel inricht of bepaalt.
In het bijzonder zullen wijzigingen onder meer overwogen worden en verbinden de partijen er zich toe om, naar aanleiding van of met het oog op één van de omstandigheden hieronder vermeld, overleg te starten over eventuele wijzigingen aan deze overeenkomst : - wijzigingen in het wettelijk, jurisprudentieel of fiscaal kader van toepassing inzake bedrijfspensioenvoorziening; - economische en/of financiële omstandigheden van één of meerdere leden van Pensio B; - de situatie van de financiële markten en/of beursontwikkelingen; - reorganisaties en/of structuurwijzigingen waarin één of meerdere van de leden betrokken zijn/worden; - de toetreding van één of meerdere nieuwe leden tot Pensio B; - de uittreding van één of meerdere leden van Pensio B.
Art. 10.Duur van deze overeenkomst Deze overeenkomst geldt voor onbepaalde duur.
Ze heeft uitwerking vanaf de aanvang van de werkzaamheden van Pensio B en wordt gesloten onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van de toelating door Pensio B om haar activiteiten als instelling voor bedrijfspensioenvoorziening uit te oefenen.
De overeenkomst kan opgezegd worden door Pensio B en/of door de inrichter mits inachtneming van een opzeg van drie maanden, ter kennis gebracht aan alle andere partijen per aangetekend schrijven. De termijn neemt een aanvang op de derde werkdag na de verzending van het aangetekend schrijven.
Indien het aangetekend schrijven melding maakt van een tekortkoming of van een ander reden die in die opzegperiode van drie maanden kan ongedaan gemaakt worden of komt te vervallen, kunnen partijen de overeenkomst voorzetten mits de opzeg ingetrokken wordt door de partij die ze betekend had. Deze intrekking moet meegedeeld worden per aangetekend schrijven dat verstuurd wordt vóór het verstrijken van de eerder betekende opzeg.
Art. 11.Algemene bepalingen Indien enige verbintenis of bepaling in deze overeenkomst onafdwingbaar zou zijn of strijdig met een bepaling van dwingend recht, zal deze onafdwingbaarheid of ongeldigheid de geldigheid en afdwingbaarheid niet beïnvloeden van andere bepalingen in de overeenkomst en evenmin van dat deel van de betroffen bepaling dat niet strijdig is met dwingend recht.
In voorkomend geval zullen partijen besprekingen met elkaar aanknopen teneinde de ongeldige, nietige of niet-afdwingbare verbintenis of bepaling zowel qua inhoud als qua bedoelingen te vervangen door een wettige, geldige en afdwingbare verbintenis die qua gevolgen zou nauw mogelijk aansluit bij die ongeldige, nietige of niet-afdwingbare verbintenis en in het bijzonder het economisch evenwicht tussen rechten en verplichtingen van partijen vrijwaart.
Alle partijen bij deze overeenkomst verbinden zich ertoe om al het nodige te doen of ervoor te zorgen dat het nodige gedaan wordt voor de goede uitvoering van deze overeenkomst.
Pensio B zal terzake instaan voor de met betrekking tot deze overeenkomst wettelijk vereiste mededelingen aan de bevoegde autoriteiten Bijlagen : 1. Pensioenreglement 2.Solidariteitsreglement Opgemaakt te . . . . .
Op . . . . .
In .......... originele exemplaren waarvan één voor elke partij, één om gevoegd te worden bij de collectieve arbeidsovereenkomst dat het sociaal sectoraal pensioenstelsel ingericht van het FBZ Pensioenen Bouw en twee om gevoegd te worden aan het dossier voor de toelatingsaanvraag Voor het "Fonds voor bestaanszekerheid voor de aanvullende pensioenen van de werklieden uit het bouwbedrijf" . . . . . . . . . . . . . . .
Voor Pensio B . . . . . . . . . . . . . . .
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 9 maart 2009.
De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET