Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 05 maart 2006
gepubliceerd op 28 maart 2006

Koninklijk besluit houdende vaststelling van de procedure van bemiddeling door de geneesheer van het Fonds voor arbeidsongevallen

bron
federale overheidsdienst sociale zekerheid
numac
2006022258
pub.
28/03/2006
prom.
05/03/2006
ELI
eli/besluit/2006/03/05/2006022258/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

5 MAART 2006. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van de procedure van bemiddeling door de geneesheer van het Fonds voor arbeidsongevallen


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971, inzonderheid op artikel 64bis, ingevoegd bij de wet van 25 januari 1999 en gewijzigd bij de wet van 10 augustus 2001, en 64ter, ingevoegd bij de wet van 25 januari 1999;

Gelet op het advies van het Beheerscomité van het Fonds voor arbeidsongevallen, gegeven op 15 maart 1999;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17 december 2004;

Gelet op de akkoordbevinding van Onze Minister van Begroting van 7 september 2005;

Gelet op de adviezen nr. 29.195/1 en 39.501/1 van de Raad van State, respectievelijk gegeven op 23 september 1999 en 15 december 2005, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.De bemiddeling bedoeld in de artikelen 64bis en 64ter van de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 kan aangevraagd worden zo de door de verzekeringsonderneming voorgestelde of de door de getroffene geëiste graad van blijvende arbeidsongeschiktheid ten minste 25 pct. bedraagt.

Art. 2.De bemiddelingsaanvraag wordt schriftelijk bij het Fonds voor arbeidsongevallen, hierna genoemd het Fonds, ingediend en op basis van een medisch verslag.

Het Fonds voor arbeidsongevallen brengt de beide partijen op de hoogte van de ontvangst van de aanvraag.

Indien de aanvraag uitgaat van de verzekeringsonderneming of indien de getroffene zijn aanvraag gericht heeft aan de verzekeringsonderneming, zendt de verzekeringsonderneming aan het Fonds, samen met de aanvraag, een volledig medisch dossier, met daarin een kopie van de documenten bedoeld in artikel 2, tweede lid, a en d, en in artikel 3 van het koninklijk besluit van 10 december 1987 houdende vaststelling van de wijze en voorwaarden van de bekrachtiging van de overeenkomsten door het Fonds voor arbeidsongevallen, alsmede van de tussentijdse medische opvolgingsverslagen. Zij deelt tevens de naam mee van de raadgevend geneesheer die hen zal vertegenwoordigen.

Indien de getroffene zijn aanvraag gericht heeft aan het Fonds, zendt de verzekeringsonderneming het medisch dossier, zoals omschreven in het vorig lid, aan het Fonds binnen de dertig dagen te rekenen vanaf de datum van de ontvangstmelding.

De verzekeringsonderneming zendt aan de geneesheer gekozen door het slachtoffer een kopie van de documenten bedoeld in artikel 2, tweede lid, a en d, en in artikel 3 van het koninklijk besluit van 10 december 1987 houdende vaststelling van de wijze en voorwaarden van de bekrachtiging van de overeenkomsten door het Fonds voor arbeidsongevallen, indien dit nog niet gebeurd is op grond van de voormelde bepalingen.

Art. 3.Indien het Fonds van oordeel is dat het op de aanvraag niet kan ingaan, deelt het dit aan de beide partijen mee.

Art. 4.Binnen de maand na de ontvangst van het volledig dossier nodigt de bemiddelende geneesheer de partijen uit voor een zitting.

De zittingen gaan door in het kabinet van de raadgevend geneesheer van de verzekeringsonderneming, tenzij de getroffene of de door hem geraadpleegde geneesheer daar anders om verzoekt of tenzij de bemiddelende geneesheer een onderzoek in de verblijfplaats van de getroffene of in het Fonds nodig acht.

Het slachtoffer kan zich door een geneesheer laten bijstaan of vertegenwoordigen.

Indien de getroffene niet bijgestaan of vertegenwoordigd wordt door een geneesheer, deelt hij de naam mee van een geneesheer aan wie de medische stukken kunnen worden overgemaakt. Onder medische stukken worden verstaan de documenten bedoeld in artikel 2, vijfde lid, de documenten ter hand gesteld tijdens de zittingen, de resultaten van de bijkomende onderzoeken of raadplegingen en de verslagen van de bemiddelende geneesheer.

De bemiddelende geneesheer hoort de partijen, definieert de punten waarover zij van mening verschillen, en bevordert hun verzoening. Hij wint alle nuttige inlichtingen in.

De partijen stellen de bemiddelende geneesheer alle nodige stukken ter hand en doen hem alle dienstige vorderingen.

Indien een van de partijen tweemaal zonder gegronde reden afwezig blijft op een zitting of indien hij de bemiddeling weigert, stelt het Fonds een einde aan de bemiddeling.

Art. 5.De beide partijen en de bemiddelende geneesheer oordelen samen over de noodzaak van bijkomende onderzoeken of de raadpleging van geneesheren-specialisten. In geval van onenigheid beslist de bemiddelende geneesheer in het belang van een correcte beoordeling.

De kosten van de in het eerste lid bedoelde onderzoeken of raadplegingen vallen ten laste van de verzekeringsonderneming.

Art. 6.Op het einde van de werkzaamheden stelt de bemiddelende geneesheer een ontwerpverslag op waarin het verloop van de expertiseverrichtingen besproken wordt, waaronder met de vermelding van de data van de zittingen en van de aanwezige personen, het resultaat van de tegensprekelijke anamnese en van de klinische onderzoeken, de opmerkingen van de partijen en de ter hand gestelde stukken, en waarin de verschillende rubrieken die deel uitmaken van het consolidatieverslag, bedoeld in artikel 3 van het koninklijk besluit van 10 december 1987 houdende vaststelling van de wijze en voorwaarden van de bekrachtiging van de overeenkomsten door het Fonds voor Arbeidsongevallen, opgenomen worden.

De bemiddelende geneesheer maakt binnen de twee maanden na de laatste zitting het ontwerpverslag in eerste lezing over aan de raadgevend geneesheer van de verzekeringsonderneming en aan de geneesheer van de getroffene bedoeld in artikel 4, derde lid.

Art. 7.Binnen de dertig dagen na de ontvangst van het ontwerpverslag deelt elke partij mee of zij akkoord gaat met het voorstel van de bemiddelende geneesheer, desgevallend vergezeld van bemerkingen die bij het eindverslag worden gevoegd.

Bij ontvangst van de reactie van de partijen oordeelt de bemiddelende geneesheer over de noodzaak van een bijkomende zitting.

De bemiddelende geneesheer maakt een eindverslag op waarin hij melding maakt van het akkoord of de betwisting van de partijen en van zijn eigen opinie.

Het Fonds maakt bij aangetekend schrijven het eindverslag over aan de geneesheren bedoeld in artikel 6, tweede lid, binnen de dertig dagen na de ontvangst van de reacties van de partijen of na de zitting bedoeld in het tweede lid.

Art. 8.Dit besluit treedt in werking op de eerste dag van de zesde maand na die waarin het wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

Art. 9.Onze Minister van Werk wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 5 maart 2006.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN

^