Koninklijk besluit tot uitvoering van de artikelen 35/1, 35/2 en 35/3, van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon der werknemers met betrekking tot de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de betaling van het loon in het kader van bepaalde activiteiten uitgevoerd in de voedingsnijverheid en in de handel in voedingswaren | Arrêté royal portant exécution des articles 35/1, 35/2 et 35/3 de la loi du 12 avril 1965 concernant la protection de la rémunération des travailleurs et relatifs à la responsabilité solidaire pour le paiement de la rémunération dans le cadre de certaines activités exercées dans l'industrie alimentaire et dans le commerce alimentaire |
---|---|
FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG | SERVICE PUBLIC FEDERAL EMPLOI, TRAVAIL ET CONCERTATION SOCIALE |
17 AUGUSTUS 2013. - Koninklijk besluit tot uitvoering van de artikelen | 17 AOUT 2013. - Arrêté royal portant exécution des articles 35/1, 35/2 |
35/1, 35/2 en 35/3, van de wet van 12 april 1965 betreffende de | et 35/3 de la loi du 12 avril 1965 concernant la protection de la |
bescherming van het loon der werknemers met betrekking tot de | rémunération des travailleurs et relatifs à la responsabilité |
hoofdelijke aansprakelijkheid voor de betaling van het loon in het | solidaire pour le paiement de la rémunération dans le cadre de |
kader van bepaalde activiteiten uitgevoerd in de voedingsnijverheid en | certaines activités exercées dans l'industrie alimentaire et dans le |
in de handel in voedingswaren | commerce alimentaire |
FILIP, Koning der Belgen, | PHILIPPE, Roi des Belges, |
Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. | A tous, présents et à venir, Salut. |
Gelet op de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het | Vu la loi du 12 avril 1965 concernant la protection de la rémunération |
loon der werknemers, de artikelen 35/1, § 1, 1°, en 35/2, § 2, | des travailleurs, les articles 35/1, § 1er, 1°, et 35/2, § 2, insérés |
ingevoegd bij de Programmawet (I) van 29 maart 2012 en gewijzigd bij | par la loi-programme (I) du 29 mars 2012 et modifiés par la loi du 11 |
de wet van 11 februari 2013, en artikel 35/3, § 3, tweede lid, | février 2013, et l'article 35/3, § 3, alinéa 2, inséré par la |
ingevoegd bij de Programmawet (I) van 29 maart 2012; | loi-programme (I) du 29 mars 2012; |
Gelet op het eenparig advies van het Paritair Comité voor de | Vu l'avis unanime de la Commission paritaire de l'industrie |
voedingsnijverheid, gegeven op 11 september 2012, en het eenparig | alimentaire, donné le 11 septembre 2012, et l'avis unanime de la |
advies van het Paritair Comité voor de handel in voedingswaren, gegeven op 31 januari 2013; | Commission paritaire du commerce alimentaire, donné le 31 janvier 2013; |
Gelet op advies 53.625/1 van de Raad van State, gegeven op 16 juli | Vu l'avis 53.625/1 du Conseil d'Etat, donné le 16 juillet 2013, en |
2013 met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de wetten | application de l'article 84, § 1er, alinéa 1er, 1°, des lois sur le |
op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973; | Conseil d'Etat, coordonnées le 12 janvier 1973; |
Op de voordracht van de Minister van Werk, | Sur la proposition de la Ministre de l'Emploi, |
Hebben Wij besloten en besluiten Wij : | Nous avons arrêté et arrêtons : |
Artikel 1.De activiteiten bedoeld in artikel 35/1, § 1, 1°, van de |
Article 1er.Les activités visées à l'article 35/1, § 1er, 1°, de la |
wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon der | loi du 12 avril 1965 concernant la protection de la rémunération des |
werknemers, zijn de werken of diensten in de voedingsnijverheid of de | travailleurs, sont les travaux ou services dans l'industrie |
handel in voedingswaren die zijn vermeld in de bijlage bij dit | alimentaire ou le commerce alimentaire qui sont énumérées en annexe de |
besluit. | cet arrêté. |
Art. 2.Wanneer de opdrachtgevers, aannemers en onderaannemers |
Art. 2.Lorsque les donneurs d'ordres, entrepreneurs et sous-traitants |
contractueel hebben voorzien in de onmiddellijke verbreking zonder | ont conventionnellement prévu la rupture immédiate sans indemnisation |
vergoeding van hun contractuele verhoudingen in geval van kennisgeving | de leurs relations contractuelles en cas de notification au sens de |
in de zin van artikel 49/1 van het Sociaal Strafwetboek, kan deze | l'article 49/1 du Code pénal social, pareille rupture ne peut |
verbreking niet ingaan : | cependant pas avoir lieu : |
1° indien de werknemers bedoeld in hetzelfde artikel 49/1, tweede lid, | 1° si les travailleurs mentionnés dans le même article 49/1, alinéa 2, |
1°, het gedeelte van het loon bedoeld in hetzelfde tweede lid, 3°, | 1°, ont reçu, dans les quatorze jours ouvrables après la notification, |
binnen de veertien werkdagen na de kennisgeving hebben ontvangen, of | la partie de la rémunération mentionnée dans le même alinéa 2, 3°, ou |
2° indien de partij die de verbreking inroept voorheen reeds een | 2° si la partie qui se prévaut de la rupture a déjà antérieurement |
kennisgeving, bedoeld in hetzelfde artikel 49/1, die betrekking had op | reçu la notification mentionnée au même article 49/1 et concernant la |
de partij tegen wie de verbreking wordt ingeroepen, heeft ontvangen, | partie contre qui la rupture est invoquée, ou |
of 3° indien de overeenkomst tussen de partijen bedoeld in 2° werd | 3° si la convention conclue entre les parties mentionnées au 2° a été |
gesloten aan financiële voorwaarden die de betaling van het loon | conclue à des conditions financières qui rendaient manifestement |
waarop de werknemers van voormelde aannemers of onderaannemers recht | impossible le paiement de la rémunération à laquelle ont droit les |
hebben, manifest onmogelijk maakten. | travailleurs des desdits entrepreneurs ou sous-traitants. |
Art. 3.Het minimumloon bedoeld in artikel 35/3, § 3, tweede lid, van |
Art. 3.Le salaire minimum visé à l'article 35/3, § 3, alinéa 2, de la |
de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon der | loi du 12 avril 1965 concernant la protection de la rémunération des |
werknemers is het loon waarop de werknemer, bedoeld in hetzelfde | travailleurs est celui auquel le travailleur visé par le même article |
artikel 35/3, § 3, tweede lid, recht heeft op basis van de collectieve | 35/3, § 3, alinéa 2, a droit en application de la convention |
arbeidsovereenkomst gesloten in het paritair comité of subcomité | collective de travail conclue au sein de la commission paritaire ou de |
waaronder hij ressorteert. | la sous-commission paritaire dont il relève. |
Art. 4.De referteperiode bedoeld in artikel 35/3, § 3, tweede lid, |
Art. 4.La période de référence visée au même article 35/3, § 3, |
van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon | alinéa 2, de la loi du 12 avril 1965 concernant la protection de la |
der werknemers, is één jaar voorafgaand aan de kennisgeving bedoeld in | rémunération des travailleurs correspond à une période d'un an |
artikel 49/1 van het Sociaal Strafwetboek, zonder echter verder te | précédant la notification visée à l'article 49/1 du Code pénal social, |
kunnen teruggaan dan de aanvang van de werken die de hoofdelijke | sans pouvoir remonter plus loin que le début des travaux que le |
aansprakelijke, hetzij rechtstreeks, hetzij via intermediaire | responsable solidaire fait effectuer soit directement, soit par le |
aannemers of onderaannemers, heeft laten uitvoeren. | biais d'entrepreneurs ou de sous-traitants intermédiaires. |
Art. 5.Dit besluit treedt in werking op 1 september 2013. Art. 6.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit. Gegeven te Brussel, 17 augustus 2013. FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK Bijlage Paritair Comité voor de voedingsnijverheid (PC 118) en Paritair Comité voor de handel in voedingswaren (PC 119) Activiteiten waarop de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de betaling van het loon van toepassing is Receptie grondstoffen, hulpgrondstoffen en verpakkingsmateriaal Hiermee wordt de ontvangst bedoeld van grondstoffen voor de productie van vers vlees in brede zin, d.i. bijvoorbeeld : verpakkingsgas (pre-mix), karkassen, vlees, organen en materiaal voor verpakking en etikettering. Primaire opslag Dit betreft de stockage van de gereceptioneerde producten zoals voorgeschreven door de leverancier (gedroogde, gekoelde of diepgevroren opslag). Deze opslag kan betrekking hebben op zowel verpakte als onverpakte producten. Productie Dit omvat alle behandelingen die te maken hebben met het voor consumptie of gebruiksklaar maken van vers vlees, organen en bijproducten van dierlijke. Het uitbenen valt eveneens onder deze processtap. Met uitbenen wordt bedoeld zowel het verwijderen van been en kraakbeen als het verwijderen van pezen (voor zover van toepassing), het kantsnijden of het opsnijden, het verwijderen van overtollig vet en zwoerd. Finale opslag Dit betreft de stockage van de gefabriceerde producten (gedroogde, gekoelde of diepgevroren opslag). Deze opslag kan betrekking hebben op zowel verpakte als onverpakte producten. Verpakken en etiketteren eindproduct Onder verpakking wordt begrepen het voorzien van het geassembleerd onverpakt product van een omhulling die gericht is op het hygiënisch en veilig behandelen van het product in de verdere distributie. Het etiketteren is het product voorzien van een identificatielabel met de vereiste wettelijke en commerciële gegevens. (Gekoelde) opslag en distributie (Logistiek) Onder verpakking wordt begrepen het voorzien van het geassembleerd onverpakt product van een omhulling die gericht is op het hygiënisch en veilig behandelen van het product in de verdere distributie. Het etiketteren is het product voorzien van een identificatielabel met de vereiste wettelijke en commerciële gegevens. (Gekoelde) opslag en distributie (Logistiek) Dit omvat de opslag van het geëtiketteerd eindproduct in het bedrijf, het laden van de vrachtwagen en het vervoeren, met eigen vervoermiddelen, van dit product tot en met de aflevering aan de klant (die door het bedrijf zal gefactureerd worden) of aan de transporteur die de verdere distributie voor zijn rekening neemt. Activiteiten in de vleesbereidingen en vleeswarenindustrie Receptie grondstoffen, hulpgrondstoffen en verpakkingsmateriaal Hiermee wordt de ontvangst bedoeld van grondstoffen voor de productie van vleesbereidingen en vleesproducten in brede zin. Primaire opslag Dit betreft de stockage van de gereceptioneerde producten zoals voorgeschreven door de leverancier (gedroogde, gekoelde of diepgevroren opslag). Deze opslag kan betrekking hebben op zowel verpakte als onverpakte producten. Grondstofvoorbereiding Dit omvat alle behandelingen vooraleer het eigenlijke productieproces aanvangt. Verder valt het uitbenen eveneens onder deze processtap. Met uitbenen wordt bedoeld zowel het verwijderen van been en kraakbeen als het verwijderen van pezen (voor zover van toepassing), het kantsnijden of het opsnijden, het verwijderen van overtollig vet en zwoerd. Productie van (verse) vleesbereidingen Dit omvat o.m. het malen, marineren, kruiden, paneren, opbinden, op stokjes steken of darm afvullen van vers vlees, enz., alsook een combinatie van deze processen. Na de productie volgt, al naar gelang het toegepaste productieproces, een fase van afkoeling en diepvriezen. Productie van vleesproducten Dit omvat het verhitten of het drogen of fermenteren van de producten, alsook een combinatie van deze processen. Na de productie volgt, al naar gelang het toegepaste productieproces, een fase van afkoeling, ontvormen en/of afwerking. Finale opslag Dit betreft de stockage van de gefabriceerde producten (gedroogde, gekoelde of diepgevroren opslag). Deze opslag kan betrekking hebben op zowel verpakte als onverpakte producten. Verpakken en etiketteren eindproduct Onder verpakking wordt begrepen het voorzien van het geassembleerd onverpakt product van een omhulling (eventueel na slicing, vacuüm of begassen en sealen) die gericht is op het hygiënisch en veilig behandelen van het product in de verdere distributie. Het etiketteren is het product voorzien van een identificatielabel met de vereiste wettelijke en commerciële gegevens. (Gekoelde) opslag en distributie (Logistiek) Dit omvat de opslag van het geëtiketteerd eindproduct in het bedrijf, het laden van de vrachtwagen en het vervoeren, met eigen vervoermiddelen, van dit product tot en met de aflevering aan de klant (die door het bedrijf zal gefactureerd worden) of aan de transporteur die de verdere distributie voor zijn rekening neemt. Receptie levende dieren, slachtingsaangifte, lossen en ante mortem keuring Hiermee wordt de ontvangst bedoeld van levende varkens, runderen, kalveren, schapen, geiten, paardachtigen, pluimvee en konijnen. Primaire opslag, wassen en ontsmetting veewagens en kisten Dit betreft het tijdelijk verblijf van de aangevoerde dieren in een stal. Dit kan betrekking hebben op zowel goedgekeurde dieren, als dieren die in quarantaine worden geplaatst. Bij gevogelte of konijnen, waarbij de dieren in kratten worden aangevoerd, worden deze (eventueel via een rolband) onmiddellijk tot bij de slachtlijn gebracht waar de dieren worden aan opgehangen. De vrachtwagens en kratten waarmee de dieren werden aangevoerd begeven zich na het lossen naar de speciaal daarvoor ingerichte wasplaats, waar ze volgens de voorgeschreven procedure worden gewassen en ontsmet, alvorens het slachthuis te verlaten. Slachtingsproces (onreine deel) Dit omvat alle behandelingen van het eigenlijke slachtproces i.c. het opdrijven naar de slachtplaats, de verdoving, het steken tot en met het poetsen van het karkas of het onthuiden/ontpluimen van het dier. Afwerking van het slachtingsproces (reine deel) Dit omvat alle handelingen (incl. de post mortem keuring) waarbij het geslachte dier wordt gescheiden in slachtafval (cat. 1-2-3), rode en witte organen, karkassen en delen daarvan. Vervolgens wordt overgegaan tot het stempelen en/of etiketteren, de weging en de classificatie. Tot deze handelingen behoren eveneens de behandeling en het zouten van de witte organen, bijvoorbeeld de natuurdarmen. Verpakken en etiketteren eindproduct (enkel bij gevogelte of konijnen) Onder verpakking wordt begrepen het voorzien van het geassembleerd onverpakt product van een omhulling die gericht is op het hygiënisch en veilig behandelen van het product in de verdere distributie. Het etiketteren is het product voorzien van een identificatielabel met de vereiste wettelijke en commerciële gegevens. (Gekoelde) opslag en distributie (Logistiek) Dit omvat de opslag van het geëtiketteerd eindproduct in een gekoelde opslag ruimte tot de wettelijk voorgeschreven temperatuur (tussen 0-7° C) wordt bereikt. Deze opslag kan betrekking hebben op zowel halve karkassen, kwartieren/delen daarvan, als bijproducten van dierlijke oorsprong. De distributie omvat het laden van de vrachtwagen en het vervoeren, met eigen vervoermiddelen, van dit product tot en met de aflevering aan de klant (die door het bedrijf zal gefactureerd worden) of aan de transporteur die de verdere distributie voor zijn rekening neemt. Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 17 augustus 2013 tot uitvoering van de artikelen 35/1, 35/2 en 35/3, van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon der werknemers met betrekking tot de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de betaling van het loon in het kader van bepaalde activiteiten uitgevoerd in de voedingsnijverheid en in de handel in voedingswaren. De Minister van Werk, |
Art. 5.Le présent arrêté entre en vigueur le 1er septembre 2013. Art. 6.Le ministre qui a l'Emploi dans ses attributions est chargé de l'exécution du présent arrêté. Donné à Bruxelles, le 17 août 2013. PHILIPPE Par le Roi : La Ministre de l'Emploi, Mme M. DE CONINCK Annexe Commission paritaire de l'industrie alimentaire (CP 118) et Commission paritaire du commerce alimentaire (CP 119) Activités auxquelles s'applique la responsabilité solidaire pour le paiement de la rémunération Réception des matières premières, ingrédients accessoires et des matériaux d'emballage Il s'agit de la réception des matières premières prises dans un sens large, en vue de la fabrication de viandes fraîches, c.à.d. par exemple : gaz d'emballage (pré-mix), carcasses, viandes, organes et du matériel pour l'emballage et l'étiquetage. Stockage primaire Il s'agit du stockage des produits réceptionnés conformément aux prescriptions du fournisseur (par exemple : conserver au sec, dans un frigo ou un congélateur) Il peut s'agir de matières premières aussi bien emballées que non emballées. Production Celle-ci englobe toutes les manipulations qui concerne la préparation pour la consommation ou l'utilisation de viandes fraîches, organes et sous-produits d'origine animale. Le désossage tombe aussi dans la phase dite de préparation. Il comprend l'élimination aussi bien des os, que des cartilages et aussi des tendons (si cette opération est nécessaire), la mise en morceaux ou la dissection, l'élimination de la graisse excédentaire ainsi que des couennes. Stockage finale Celle-ci comporte le stockage des produits finis (local sec, réfrigéré ou congelé). Il peut s'agir de produits aussi bien emballées que non emballées. Emballage et étiquetage du produit fini L'emballage concerne les manipulations effectuées sur le produit final non-emballé afin que celui-ci ne comporte pas de risques supplémentaires au cours de la distribution. L'étiquetage comprend l'application sur le produit d'une étiquette d'identification portant les exigences réglementaires et des informations commerciales. Entreposage (réfrigéré) et distribution (Logistique) L'emballage concerne les manipulations effectuées sur le produit final non-emballé afin que celui-ci ne comporte pas de risques supplémentaires au cours de la distribution. L'étiquetage comprend l'application sur le produit d'une étiquette d'identification portant les exigences réglementaires et des informations commerciales. Entreposage (réfrigéré) et distribution (Logistique) Cette étape englobe le stockage dans l'entreprise même du produit fini étiqueté, son chargement, son transport dans les véhicules propres a l'entreprise et sa livraison au client a qui il sera facturé ou bien son enlèvement par un transporteur qui prendra à son compte la distribution ultérieure. Activités dans l'industrie des préparations de viandes et de produits à base de viandes Réception des matières premières, ingrédients accessoires et des matériaux d'emballage Il s'agit de la réception des matières premières prises dans un sens large, en vue de la fabrication de préparations de viandes et produits à base de viandes. Stockage primaire Il s'agit du stockage des produits réceptionnés conformément aux prescriptions du fournisseur (par exemple : conserver au sec, dans un frigo ou un congélateur) Il peut s'agir de matières premières aussi bien emballées que non emballées. Préparation des matières premières Celle-ci englobe toutes les manipulations des matières premières nécessaires avant l'étape de la fabrication réelle. Le désossage tombe aussi dans la phase dite de préparation. Il comprend l'élimination aussi bien des os, que des cartilages et aussi des tendons (si cette opération est nécessaire), la mise en morceaux ou la dissection, l'élimination de la graisse excédentaire ainsi que des couennes. Production de préparations de viandes (fraîches) Celle-ci comprend e.a. le hachage, le marinage, l'assaisonnement, l'enrobage en chapelure, le ficelage, l'embrochage, la mise en boyau, etc. de viandes fraîches, ainsi qu'une combinaison de ces processus. Après cette étape suit, tenant compte de la méthode de fabrication appliquée, une phase de refroidissement (rapide) ou de congélation. Production de produits à base de viandes Celle-ci comprend la cuisson, le séchage ou la fermentation des produits, ainsi qu'une combinaison de ces processus. Après cette étape suit, tenant compte de la méthode de fabrication appliquée, une phase de refroidissement (rapide), de démoulage et/ou de finition. Stockage finale Celle-ci comporte le stockage des produits finis (local sec, réfrigéré ou congelé). Il peut s'agir de produits aussi bien emballées que non emballées. Emballage et étiquetage du produit fini L'emballage concerne les manipulations effectuées sur le produit final non-emballé afin de l'envelopper (éventuellement après pré-tranchage, mise sous-vide ou ajout de gaz, et fermeture) de sorte que celui-ci ne comporte pas de risques supplémentaires au cours de la distribution. L'étiquetage comprend l'application sur le produit d'une étiquette d'identification portant les exigences réglementaires et des informations commerciales. Entreposage (réfrigéré) et distribution (Logistique) Cette étape englobe le stockage dans l'entreprise même du produit fini étiqueté, son chargement, son transport dans les véhicules propres a l'entreprise et sa livraison au client a qui il sera facturé ou bien son enlèvement par un transporteur qui prendra à son compte la distribution ultérieure. Réception d'animaux vivants, la déclaration d'abattage, le déchargement et l'expertise ante mortem Il s'agit de la réception des animaux vivants : porcs, bovins, veaux, moutons, chèvres, équidés, volailles et lapins. Stockage primaire, nettoyage et désinfection des bétaillères et caisses Il s'agit du repos temporaire dans un étable d'animaux approvisionnés. Cela peut concerner à la fois les animaux approuvés, que ceux en quarantaine. Dans le cas de volailles ou lapins, ou les animaux sont approvisionnés en caisses, celles-ci sont amenées directement à la ligne d'abattage (éventuellement via un tapis roulant) où ils sont accrochés. Les camions et caisses qui ont transportés les animaux se dirige après déchargement au station de lavage spécialement équipés, où, selon la procédure prescrite, ils sont lavés et désinfectés avant de quitter l'abattoir. Procès de l'abattage (partie sale) Celle-ci englobe toutes les manipulations nécessaires à l'étape de l'abattage réelle c.à.d. la conduite vers le lieu d'abattage, l'étourdissement, l'égorgement, jusqu'au nettoyage du carcasse ou le dégagement du peau / plumes de l'animal. Finition du processus d'abattage (partie propre) Cela comprend toutes les manipulations (y compris l'inspection post mortem), où la carcasse est séparée dans ces abats (cat.1-2-3), les organes rouges et blancs, les carcasses et les pièces de ceux-ci. Ensuite on passe à l' estampillage et / ou l'étiquetage, le pesage et la classification. Ces manipulations comprennent également le traitement et le salage des organes blancs, par exemple les boyaux. Emballage et étiquetage du produit fini (uniquement en cas de volailles ou lapins) L'emballage concerne les manipulations effectuées sur le produit final non-emballé afin que celui-ci ne comporte pas de risques supplémentaires au cours de la distribution. L'étiquetage comprend l'application sur le produit d'une étiquette d'identification portant les exigences réglementaires et des informations commerciales. Entreposage (réfrigéré) et distribution (Logistique) Cette étape englobe le stockage du produit fini étiqueté dans une chambre froide jusqu'à ce que la température prescrite par la loi (entre 0-7 ° C) soit atteinte. Ce stockage peut comporter à la fois des demi-carcasses, des quartiers/pièces de ceux-ci, comme des sous-produits d'origine animale. La distribution comprend son chargement, son transport dans les véhicules propres a l'entreprise et sa livraison au client a qui il sera facturé ou bien son enlèvement par un transporteur qui prendra à son compte la distribution ultérieure. Vu pour être annexé à Notre arrêté du 17 août 2013 portant exécution des articles 35/1, 35/2 et 35/3 de la loi du 12 avril 1965 concernant la protection de la rémunération des travailleurs et relatifs à la responsabilité solidaire pour le paiement de la rémunération dans le cadre de certaines activités exercées dans l'industrie alimentaire et dans le commerce alimentaire. La Ministre de l'Emploi, |
Mevr. M. DE CONINCK | Mme M. DE CONINCK |