Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken | Arrêté du Gouvernement flamand portant agrément de la qualification professionnelle de collaborateur responsable de la plonge |
---|---|
VLAAMSE OVERHEID 8 JANUARI 2016. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken De Vlaamse Regering, Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 juli 2011; Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen, gegeven op 28 augustus 2015; Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17 december 2015; Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport; Na beraadslaging, Besluit : Artikel 1.De beroepskwalificatie van medewerker spoelkeuken, ingeschaald op niveau 2 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt erkend. De beschrijving opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd, omvat de definitie en de bijbehorende competenties. |
AUTORITE FLAMANDE 8 JANVIER 2016. - Arrêté du Gouvernement flamand portant agrément de la qualification professionnelle de collaborateur responsable de la plonge Le Gouvernement flamand, Vu le décret du 30 avril 2009 relatif à la structure des certifications, notamment l'article 12, remplacé par le décret du 1er juillet 2011 ; Vu l'avis de reconnaissance de l'Agence de l'Enseignement supérieur, de l'Education des Adultes, des Qualifications et des Allocations d'Etudes, rendu le 28 août 2015 ; Vu l'avis de l'Inspection des Finances, donné le 17 décembre 2015 ; Sur la proposition de la Ministre flamande de l'Enseignement et du Ministre flamand de l'Emploi, de l'Economie, de l'Innovation et des Sports ; Après délibération, Arrête : Article 1er.La qualification professionnelle de collaborateur responsable de la plonge, insérée au niveau 2 de la structure flamande des certifications, est agréée. La description jointe en annexe au présent arrêté comprend la définition et les compétences y afférentes. |
Art. 2.De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, en de Vlaamse |
Art. 2.Le Ministre flamand qui a l'enseignement dans ses attributions |
minister, bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid, zijn, ieder wat hem | et le Ministre flamand qui a la politique de l'emploi dans ses |
of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit. | attributions sont chargés, chacun en ce qui le concerne, de |
l'exécution du présent arrêté. | |
Brussel, 8 januari 2016. | Bruxelles, le 8 janvier 2016. |
De minister-president van de Vlaamse Regering, | Le Ministre-Président du Gouvernement flamand, |
G. BOURGEOIS | G. BOURGEOIS |
De Vlaamse minister van Onderwijs, | La Ministre flamande de l'Enseignement, |
H. CREVITS | H. CREVITS |
De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, | Le Ministre flamand de l'Emploi, de l'Economie, de l'Innovation et des Sports, |
Ph. MUYTERS | Ph. MUYTERS |
Bijlage | Annexe |
Beschrijving van de beroepskwalificatie van Medewerker spoelkeuken | Description de la qualification professionnelle de « Collaborateur |
(0197) als vermeld in artikel 1 | responsable de la plonge » (0197) telle que mentionnée à l'article 1er |
1. GLOBAAL | 1. AU NIVEAU GLOBAL |
a. Titel | a. Titre |
Medewerker spoelkeuken | Collaborateur responsable de la plonge |
b. Definitie | b. Définition |
`Staat in voor het reinigen en schoonmaken van de vaat, de | « Se charge du nettoyage et de l'entretien de la vaisselle, des |
équipements de la cuisine dans une entreprise horeca ou dans un | |
keukenuitrusting in een horecabedrijf of grootkeuken volgens de regels | établissement de restauration collective selon les règles d'hygiène et |
van de hygiëne en voedselveiligheid en de kwaliteitsvereisten van het | de sécurité alimentaire, et les exigences de qualité de l'entreprise |
bedrijf teneinde maaltijden te kunnen serveren op vaatwerk, proper | afin de pouvoir servir les repas dans de la vaisselle propre, |
conform voedselveiligheid.' | conformément à la sécurité alimentaire. » |
c. Niveau | c. Niveau |
2 | 2 |
d. Jaartal | d. Année |
2015 | 2015 |
2. COMPETENTIES | 2. COMPETENCES |
2.1. Opsomming competenties | 2.1. Enumération des compétences |
- Respecteert de persoonlijke hygiëne (co 01626) | - Respecte l'hygiène personnelle (co 01626) : |
- Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen | - se lave et se désinfecte les mains conformément aux consignes en |
matière d'hygiène ; | |
- Bedekt eventuele wonden met wettelijk toegelaten middelen | - couvre ses blessures à l'aide de produits autorisés par la loi le |
- Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen | cas échéant ; - porte des vêtements de travail et de protection conformément aux |
consignes en matière d'hygiène. | |
- Organiseert de vaat (co 01627) | -- Organise la vaisselle (co 01627) ; |
- Organiseert het vaatwerk en het materieel in functie van de mogelijkheden van de dienst en voert deze uit - Past het werkritme aan de eisen van de keuken en de bediening van de zaal aan - Past een chronologische werkvolgorde toe bij de opeenvolgende werkzaamheden - Zorgt ervoor dat het af te wassen materiaal op de juiste plaats wordt gezet - Volgt de gemaakte afspraken met de betrokken departementen en hun verantwoordelijken op - Communiceert met de leidinggevende over de werkzaamheden | - organise la vaisselle et le matériel en fonction des possibilités du service et s'en charge ; - adapte le rythme de travail aux exigences de la cuisine et du service en salle ; - réalise ses tâches successives chronologiquement ; - veille à ce que le matériel à laver soit placé au bon endroit ; - respecte les accords conclus avec les départements concernés et leurs responsables ; - communique avec le supérieur au sujet des tâches ; |
- Werkt veilig | - travaille de manière sûre. |
- Wast af (G160501 Id18028-c) | - Fait la vaisselle (G160501 Id18028-c) ; |
- Sorteert afval en etensresten volgens de richtlijnen | - trie les déchets et les déchets de table selon les consignes ; |
- Sorteert vuil serviesgoed, glaswerk, bestek, dienborden, kristal, | - trie la vaisselle, les verres, les couverts, les assiettes de |
keukengerei, zilverwerk,... | service, le cristal, les ustensiles de cuisine et l'argenterie sales, etc. |
- Schikt de afwas in manden naargelang de soort en duwt deze in de | - dispose la vaisselle par catégorie dans des paniers qu'il pousse au |
vaatwasmachine | lave-vaisselle ; |
- Vult de vaatwasmachine of wast af in de spoelbakken | - remplit le lave-vaisselle ou fait la vaisselle dans les éviers ; |
- Plaatst gesorteerd serviesgoed en glaswerk in rekken | - place le service et les verres triés dans des casiers ; |
- Plaatst de rekken in de automatische was- en spoelmachine | - dispose les casiers dans la laveuse-rinceuse automatique ; |
- Kiest het juiste programma | - sélectionne le programme adéquat ; |
- Stemt de hoeveelheid product (zeep-, spoel-, en ontkalkingsmiddelen) | - adapte la quantité de produit (savon, liquide de rinçage et |
af op de vervuiling en het oppervlak | anticalcaire) en fonction de la saleté et de la surface ; |
- Start de vaatwasmachine op | - met le lave-vaisselle en marche ; |
- Schuurt potten en pannen | - récure les poêles et les casseroles ; |
- Ververst regelmatig het water | - change régulièrement l'eau ; |
- Past ergonomische hef- en tiltechnieken toe | - applique des techniques ergonomiques de levage et de hissage ; |
- Respecteert de regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne | - respecte la réglementation en matière de sécurité alimentaire et |
- Droogt het vaatwerk, het glaswerk, het keukengerei af en bergt het | d'hygiène. - Essuie la vaisselle, les verres et les ustensiles de cuisine et les |
op (G160501 Id9650-c) | range (G160501 Id9650-c) ; |
- Neemt het vaatwerk uit de machine | - vide le lave-vaisselle ; |
- Controleert de netheid van de afgewaste vaat | - vérifie la propreté de la vaisselle lavée ; |
- Verzamelt en sorteert de vaat en het leeggoed volgens soort (glazen, | - rassemble et trie la vaisselle et les bouteilles consignées par type |
borden, kopjes, bestek,...) | (verres, assiettes, tasses, couverts, etc. ; |
- Verwijdert beschadigd vaatwerk, zodat verder gebruik vermeden wordt | - élimine la vaisselle abîmée pour éviter qu'elle soit encore utilisée ; |
- Houdt vuil en gereinigd vaatwerk strikt gescheiden | - sépare rigoureusement la vaisselle propre et la vaisselle sale ; |
- Zet alle vaatwerk, glaswerk en keukengerei op de daartoe voorziene | - range toute la vaisselle, les verres et les ustensiles de cuisine |
plek (karren, rekken, kasten) | aux endroits prévus à cet effet (chariots, casiers, armoires) ; |
- Controleert regelmatig de werking van de afwasmachine (warm water, | - vérifie régulièrement le fonctionnement du lave-vaisselle (eau |
toevoer schoonmaakmiddelen) en ververst regelmatig het water in de | chaude, arrivée de produits de nettoyage) et change régulièrement |
spoelbakken | l'eau dans les éviers ; |
- Maakt na gebruik de vaatwasmachine schoon, zuivert filters, maakt | - lave le lave-vaisselle après utilisation, épure les filtres, nettoie |
deurgoten, sproeiarmen en afwasbakken schoon | les joints de la porte, les bras de lavage et les paniers. |
- Onderhoudt en maakt de werkpost, het keukengerei en de | - Entretient et nettoie le poste de travail, les ustensiles de cuisine |
keukenuitrusting (zwaar en groot vaatwerk - indien van toepassing) | et les équipements (vaisselle lourde et encombrante le cas échéant) |
schoon (G160501 Id7178-c) | (G160501 Id7178-c) ; |
- Wast groot vaatwerk, keukeninstallaties en werkinstrumenten (ketels, | - lave la vaisselle plus imposante, les installations de cuisine et |
les instruments de travail (marmites, douches de cuisson, | |
kookdouches, frigo's, karren bakplaten, warm water baden, frituren, | réfrigérateurs, chariots de four, bain-marie, friteuses, fours, |
ovens, dampkappen, vergieten,...) af | hottes, passoires, etc.) ; |
- Houdt zich aan het onderhoudsplan en -richtlijnen | - respecte le plan et les consignes d'entretien ; |
- Werkt volgens duidelijk omschreven methodes | - travaille selon des méthodes claires ; |
- Sorteert afval en etensresten volgens de richtlijnen | - trie les déchets et les déchets de table selon les consignes ; |
- Stemt de techniek, het materieel en de schoonmaakproducten af op de | - adapte la technique, le matériel et les produits de nettoyage à la |
opdracht (weken, schrobben, schuren, ontvetten, ontsmetten,...) | mission (tremper, frotter, récurer, dégraisser, désinfecter, etc.) ; |
- Stemt de hoeveelheid product af op de vervuiling en het oppervlak | - adapte la quantité de produit en fonction de la saleté et de la |
- Past de veiligheidsvoorschriften toe bij omgang met afwasproducten, | surface ; - applique les consignes de sécurité lors de l'utilisation des |
bestekken en toestellen | produits de vaisselle, des couverts et des appareils ; |
- Reinigt het materiaal vooraleer het op te bergen | - nettoie le matériel avant de le ranger ; |
- Maakt de vuilniszakken of- bakken leeg | - vide les poubelles et change les sacs-poubelle ; |
- Signaleert storingen of breuken | - signale les pannes ou la casse. |
- Bedient en onderhoudt een industriële vaatwasmachine | - Utilise et entretient le lave-vaisselle industriel ; |
- Controleert regelmatig het goed functioneren van de vaatwasmachine | - contrôle régulièrement le bon fonctionnement du lave-vaisselle ; |
- Detecteert en rapporteert storingen of defecten | - détecte et rapporte les pannes ou les défauts ; |
- Ontkalkt het toestel indien nodig | - détartre l'appareil si nécessaire ; |
- Neemt deel aan inventariseren van het vaatwerk (co 01628) | - Participe à l'inventaire de la vaisselle (co 01628) ; |
- Telt het aantal stuks vaatwerk, bestek,... | - compte la quantité de vaisselle, de couverts, etc. |
- Verwijdert beschadigd vaatwerk zodat verder gebruik vermeden wordt | - élimine la vaisselle cassée afin qu'elle ne soit plus utilisée ; |
- Registreert de aantallen op het daarvoor bestemde formulier/document | - répertorie les quantités sur le formulaire/document prévu à cet |
- Rapporteert aan de verantwoordelijke | effet ; - rend compte au responsable. |
- Volgt de voorraad van afwasproducten en -materieel op (co 01629) | - Suit le stock des produits et du matériel de vaisselle (co 01629) |
- Volgt de voorraad van afwasproducten en -materieel op | - suit le stock des produits et du matériel de vaisselle ; |
- Houdt de voorraadgegevens bij | - tient à jour les données relatives au stock ; |
- Vraagt tijdig nieuwe producten en/of materiaal via de | - demande de nouveaux produits et/ou du nouveau matériel par le biais |
bedrijfsprocedure | de la procédure en vigueur au sein de l'entreprise en temps opportun. |
2.2. Beschrijving competenties/activiteiten adhv de | 2.2. Description des compétences/activités à l'aide des éléments de |
descriptorelementen | descripteur |
2.2.1. Kennis | 2.2.1. Connaissances |
- Basiskennis van de werking van afwasproducten en de chemische | - connaissances de base du fonctionnement des produits de vaisselle et |
inwerking op vuile vaat | de la réaction chimique sur de la vaisselle sale ; |
- Basiskennis van eenvoudige registratietechnieken en aanverwante | - connaissances de base des techniques d'enregistrement simples et des |
documenten | documents apparentés ; |
- Basiskennis van de geldende milieuvoorschriften - Basiskennis van opmaken van inventarissen voor vaatwerk - Kennis van voedselveiligheid en-hygiëne - Kennis van veiligheidsregels m.b.t. afwas- en reinigingsproducten, machines en installaties - Kennis van efficiënte werkorganisatie - Kennis van organisatie m.b.t. efficiënte samenwerking van keuken, zaal en spoelkeuken - Kennis van mondelinge rapportering m.b.t. het eigen werk - Kennis van onderhoudsplan en -richtlijnen m.b.t. eigen werk - Kennis van disfunctioneren van machines of materieel - Kennis van ontkalken, reinigen en onderhouden van de vaatwasmachine - Kennis van de bedrijfsprocedures die van toepassing zijn op het eigen werk - Kennis van opvolgen van voorraad van afwasproducten en -materieel - Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken - Kennis van bedrijfsprocedures voor eigen werk - Kennis van afvalsortering in de spoelkeuken - Kennis van controle op de reinheid en hygiëne van vaatwerk - Kennis van reiniging van vaatwasmachine en spoelkeuken na gebruik - Kennis van reinigingsfiches van keukeninstallaties en werkinstrumenten (oven,...) - Kennis van persoonlijke hygiëne - Grondige kennis van soorten schoonmaakproducten en toepassingen - Grondige kennis van afwasactiviteiten (weken, spoelen, schrobben, ontvetten,...) - Grondige kennis van de werking van de vaatwasmachine - Grondige kennis van het sorteren van materieel voor de spoelkeuken - Grondige kennis van sorteren en opbergen van gereinigd vaatwerk en materieel - Grondige kennis van (soorten) vaatwerk en hun onderhoud/reiniging 2.2.2. Vaardigheden Cognitieve vaardigheden | - connaissances de base des prescriptions environnementales en vigueur ; - connaissances de base de l'établissement d'inventaires de la vaisselle ; - connaissance de la sécurité alimentaire et de l'hygiène ; - connaissance des règles de sécurité relatives aux produits de vaisselle et de nettoyage, aux machines et aux installations ; - connaissance de l'organisation efficace du travail ; - connaissance de l'organisation afin de mettre en place une collaboration efficace entre la cuisine, la salle et le local dédié à la plonge ; - connaissance du compte rendu oral au sujet de son propre travail ; - connaissance du plan et des consignes d'entretien relatifs à son propre travail ; - connaissance des dysfonctionnements des machines ou du matériel ; - connaissance du détartrage, du nettoyage et de l'entretien du lave-vaisselle ; - connaissance des procédures opérationnelles applicables à son travail personnel ; - connaissance du suivi du stock des produits et matériel de vaisselle ; - connaissance des techniques ergonomiques de levage et de soulèvement ; - connaissance des procédures opérationnelles relatives à son propre travail ; - connaissance du tri des déchets dans le local dédié à la vaisselle ; - connaissance du contrôle de la propreté et de l'hygiène de la vaisselle ; - connaissance du nettoyage du lave-vaisselle et du local dédié à la vaisselle après utilisation ; - connaissance des fiches de nettoyage des installations de cuisine et des instructions de travail (four, etc.) ; - connaissance de l'hygiène personnelle ; - connaissances approfondies des types de produits de nettoyage et de leurs applications ; - connaissances approfondies des activités liées à la vaisselle (tremper, rincer, frotter, dégraisser, etc.) ; - connaissances approfondies du fonctionnement du lave-vaisselle ; - connaissances approfondies du tri du matériel utilisé dans le local dédié à la vaisselle ; - connaissances approfondies du tri et du rangement de la vaisselle et du matériel propres ; - connaissances approfondies des (types) de vaisselle et de leur entretien/nettoyage. 2.2.2. Compétences Compétences cognitives |
- Het kunnen reinigen van het vaatwerk en het materieel met respect | - pouvoir nettoyer la vaisselle et le matériel en respectant les |
voor de timing en de voortgang van de dienst | délais impartis et l'avancée du service ; |
- Het kunnen aanpassen van het werkritme aan de eisen van de keuken en | - pouvoir adapter le rythme de travail aux exigences de la cuisine et |
de bediening in de zaal | du service en salle ; |
- Het kunnen toepassen van een chronologische werkvolgorde bij | - pouvoir exécuter chronologiquement ses tâches successives ; |
opeenvolgende werkzaamheden - Het kunnen opvolgen van gemaakte afspraken met betrokken | - pouvoir effectuer le suivi des accords passés avec les départements |
departementen | concernés ; |
- Het kunnen kiezen van het juiste programma voor de automatische was- | - pouvoir sélectionner le programme adéquat pour la laveuse-rinceuse |
en spoelmachine | automatique ; |
- Het kunnen afstemmen van de hoeveelheid product (zeep-, spoel-, en | - pouvoir adapter la quantité de produit (savon, liquide de rinçage et |
ontkalkingsmiddel) op de vervuiling en het oppervlak | anticalcaire) en fonction de la saleté et de la surface ; |
- Het kunnen naleven van regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne | - pouvoir respecter la réglementation en matière de sécurité alimentaire ; |
- Het kunnen controleren van de netheid van de afgewaste vaat | - pouvoir contrôler la propreté de la vaisselle propre ; |
- Het kunnen gescheiden houden van gereinigd en vuil vaatwerk | - être capable de séparer la vaisselle propre et la vaisselle sale ; |
- Het kunnen controleren van de werking van de afwasmachine op | - être capable de contrôler régulièrement le fonctionnement du |
regelmatige basis (warm water, toevoer schoonmaakmiddelen,...) | lave-vaisselle (eau chaude, arrivée de détergents, etc.) ; |
- Het kunnen naleven van het onderhoudsplan en -richtlijnen | - pouvoir respecter le plan et les consignes d'entretien ; |
- Het kunnen werken volgens duidelijk omschreven methodes en | - pouvoir travailler selon des méthodes et des procédures |
bedrijfsprocedures m.b.t het eigen werk | opérationnelles claires relatives à son propre travail ; |
- Het kunnen afstemmen van de schoonmaaktechniek op de opdracht | - pouvoir adapter la technique de nettoyage en fonction de la tâche |
(weken, schrobben, schuren, ontvetten,...) | (tremper, frotter, récurer, dégraisser, etc.) ; |
- Het kunnen toepassen van de veiligheidsvoorschriften bij omgang met | - pouvoir appliquer les consignes de sécurité lors de l'utilisation de |
afwasproducten en bestekken | produits de vaisselle et de couverts ; |
- Het kunnen opmaken van de inventaris en registreren van de aantallen | - pouvoir dresser l'inventaire et répertorier les quantités sur les |
op de daartoe bestemde documenten volgens richtlijnen | documents prévus à cet effet conformément aux consignes ; |
- Het kunnen rapporteren aan de verantwoordelijke | - pouvoir faire rapport au responsable ; |
- Het kunnen opvolgen van de voorraad van afwasproducten en -materieel | - pouvoir suivre le stock de produits et matériel de vaisselle ; |
- Het kunnen bijhouden van de gegevens van de eigen voorraad | - pouvoir actualiser les données de son propre stock ; |
- Het tijdig kunnen melden van voorraad tekorten m.b.t. afwasmiddel en -materieel Probleemoplossende vaardigheden - Het kunnen bijsturen van het werkritme en -planning bij piekmomenten en wijzigende klantenstromen door overleg en concrete afspraken met keuken en zaal - Het gepast kunnen reageren bij detectie van disfunctioneren van toestellen of materieel - Het tijdig kunnen signaleren van breuken volgens bedrijfsprocedure Motorische vaardigheden - Het kunnen plaatsen van af te wassen materiaal op de juiste plaats - Het kunnen veilig werken - Het kunnen schikken van de afwas in manden naargelang de soort in de afwasmachine | - pouvoir indiquer en temps opportun les pénuries de stock au niveau des produits et du matériel de vaisselle. Aptitudes à résoudre des problèmes - être capable d'adapter le rythme et le planning de travail en cas de pic et de flux variables de clients en se concertant et en prenant des accords concrets avec la salle et la cuisine ; - être capable de réagir lorsque l'on détecte un dysfonctionnement d'appareils ou de matériel ; - être capable de signaler la casse en temps utile conformément à la procédure en vigueur au sein de l'entreprise. Aptitudes en matière de motricité - être capable de placer le matériel à laver à l'endroit adéquat ; - être capable de travailler de manière sûre ; - être capable de disposer la vaisselle dans les paniers du lave-vaisselle en fonction du type d'objet ; |
- Het kunnen afwassen in spoelbakken | - être capable de faire la vaisselle dans les éviers ; |
- Het kunnen plaatsen van gesorteerd serviesgoed en glaswerk in rekken | - être capable de placer la vaisselle de service et les verres triés |
in de automatische was- en spoelmachine | dans des bacs afin de les mettre dans la laveuse-rinceuse automatique ; |
- Het kunnen schuren van potten en pannen | - être capable de récurer les casseroles et les poêles ; |
- Het kunnen uitvoeren van ergonomische hef- en tiltechnieken | - être capable d'exécuter des techniques ergonomiques de levage et de |
- Het kunnen uitnemen van het gereinigd vaatwerk uit de afwasmachine | hissage ; - être capable d'enlever la vaisselle propre du lave-vaisselle ; |
- Het kunnen afdrogen van vaatwerk | - être capable d'essuyer la vaisselle ; |
- Het kunnen sorteren van vaat en leeggoed volgens soort (glazen, | - être capable de trier la vaisselle et les bouteilles consignées par |
borden, kopjes, bestek,...) | type (verres, assiettes, tasses, couverts, etc.) ; |
- Het kunnen verwijderen van beschadigd vaatwerk | - être capable de retirer la vaisselle endommagée ; |
- Het kunnen plaatsen van vaatwerk, glaswerk en keukengerei op de daartoe voorziene plek (karren, rekken, kasten) - Het kunnen schoonmaken van de vaatwasmachine na gebruik - Het kunnen zuiveren van filters - Het kunnen schoonmaken van deurgoten, sproeiarmen en afwasbakken - Het kunnen afwassen van groot vaatwerk, keukeninstallaties en werkinstrumenten (ketels, kookdouches, frigo's, karren, bakplaten, warm waterbaden, frituren, ovens, dampkappen, vergieten,...) - Het kunnen sorteren van afval en etensresten volgens de richtlijnen - Het kunnen reinigen van het keukenmateriaal vooraleer het op te bergen - Het kunnen leeg maken van vuilniszakken of -bakken - Het kunnen ontkalken van de industriële vaatwasmachine - Het kunnen tellen van het aantal stuks vaatwerk, bestek,... in | - être capable de ranger la vaisselle, les verres et les ustensiles de cuisine aux endroits prévus à cet effet (chariots, casiers, armoires) ; - être capable de nettoyer le lave-vaisselle après utilisation ; - être capable de nettoyer les filtres ; - être capable de nettoyer les joints des portes, les bras de lavage et les paniers du lave-vaisselle ; - être capable de laver la vaisselle plus imposante, les installations de cuisine et les instruments de travail (marmites, douches de cuisson, réfrigérateurs, chariots de four, bain-marie, friteuses, fours, hottes, passoires, etc.) ; - être capable de trier les déchets et les déchets de table conformément aux consignes ; - être capable de nettoyer le matériel de cuisine avant de le ranger ; - être capable de vider les poubelles et de changer les sacs-poubelle ; - être capable de détartrer le lave-vaisselle industriel ; - être capable de compter le nombre de pièces de vaisselle, couverts, |
functie van de opmaak van de inventaris | etc. en fonction de la réalisation de l'inventaire ; |
- Het kunnen wassen en ontsmetten van handen volgens de hygiënische richtlijnen - Het kunnen bedekken van wonden met wettelijk toegelaten middelen - Het kunnen dragen van werk- en beschermkledij volgens hygiënische richtlijnen - Het kunnen schikken van de afwas in manden, naargelang de soort en het duwen van de manden in de vaatwasmachine - Het kunnen bedienen van de vaatwasmachine - Het kunnen schuren van potten en pannen | - être capable de se laver et se désinfecter les mains selon les consignes d'hygiène ; - être capable de couvrir ses blessures avec des produits autorisés par la loi le cas échéant ; - être capable de porter des vêtements de protection et de travail conformément aux consignes d'hygiène ; - être capable de disposer la vaisselle dans les paniers du lave-vaisselle en fonction du type d'objet et de les pousser dans le lave-vaisselle ; - être capable d'utiliser le lave-vaisselle ; - être capable de récurer les casseroles et les poêles ; |
- Het kunnen ledigen van de vaatwasmachine | - être capable de vider le lave-vaisselle ; |
- Het regelmatig kunnen verversen van water in de spoelbakken | - être capable de remplacer régulièrement l'eau dans les éviers. |
2.2.3. Context | 2.2.3. Contexte |
Omgevingscontext | Contexte d'environnement |
- Het beroep wordt uitgeoefend in diverse horecabedrijven | - Cette profession est exercée dans différentes entreprises du secteur |
(restaurants, ondernemings- of gemeenschapsrestaurants/grootkeukens, | horeca (restaurants, restaurants d'entreprises, restaurants de |
selfservice, mobiele restauratie,...) | collectivités/restauration collective, self-service, restauration |
- De medewerker spoelkeuken moet zich aanpassen aan de verscheidenheid | mobile, etc.). - Le collaborateur responsable de la vaisselle doit s'adapter à la |
in werkomgeving en taakinvulling : de activiteiten variëren immers | diversité de l'environnement de travail et de la fonction : les |
naargelang de omvang van het bedrijf en de organisatie ervan (automatisch/manuele afwas,...) - Het werk vindt meestal plaats in een deel van de keuken - De medewerker spoelkeuken werkt in team en kan een goede werkrelatie opbouwen met de departementen keuken en zaal: hij werkt gecoördineerd met deze afdelingen en de personeelsleden (kok, koksknecht, kelners, ...) - Het werk kan worden uitgeoefend met flexibele of onderbroken werkuren, in het weekend en op feestdagen, met drukke en kalme periodes - De medewerker spoelkeuken blijft kalm en werkt efficiënt bij piekmomenten - Het dragen van beroepskledij (schort, laarzen,...) is vereist Mobiele restauratie : hiermee wordt bedoeld restauratie op trein, cruiseschepen, boten, e.d. Handelingscontext - De vaatwasmachine geeft een bepaald werkritme aan, lawaai, warmte uitstraling en vocht - Er is rechtsreeks contact met afval en voedselresten - Bijzondere aandacht voor persoonlijke hygiëne, hygiëne op de werkvloer en voedselveiligheid - De medewerker spoelkeuken heeft bijzonder aandacht voor het omgaan met snijmachines en scherpe voorwerpen - De medewerker-spoelkeuken moet vaat- en glaswerk voorzichtig behandelen - De medewerker spoelkeuken heeft bijzonder aandacht voor omgang met glaswerk en glasbreuk - De medewerker spoelkeuken heeft aandacht voor het toepassen van de veiligheidsvoorschriften bij omgang met afwasproducten - Voert routinematige bewegingen uit - De beroepsuitoefening houdt langdurig rechtstaan en het hanteren van lasten in | activités varient en effet selon la taille de l'entreprise et son organisation (vaisselle automatique ou manuelle, etc.). - Il travaille essentiellement dans un coin de la cuisine. - Le collaborateur responsable de la vaisselle travaille en équipe et est capable de construire de bonnes relations de travail avec les départements cuisine et salle : il travaille de manière coordonnée avec ces départements et les membres du personnel (cuisinier, commis, serveurs, etc.). - Les horaires peuvent être flexibles ou interrompus, pendant le week-end et les jours fériés, avec une alternance de périodes plus calmes et de périodes plus chargées. - Le collaborateur responsable de la vaisselle reste calme et travaille efficacement en cas d'affluence. - Le port de vêtements de travail (tablier, bottes, etc.) est obligatoire. Restauration mobile : il convient d'entendre la restauration dans les trains, sur les bateaux de croisière, les bateaux, etc. Contexte d'action - Le lave-vaisselle donne un certain rythme de travail, génère du bruit, de la chaleur et de l'humidité. - Cette fonction implique un contact direct avec les déchets et les déchets de table. - Le collaborateur responsable de la vaisselle est tenu d'attacher une attention particulière à son hygiène personnelle, à l'hygiène sur le lieu de travail et à la sécurité alimentaire. - En parallèle, il se montre particulièrement prudent lorsqu'il utilise des découpeuses et des objets tranchants. - Il manipule avec soin la vaisselle et les verres. - Le collaborateur responsable de la vaisselle manipule précautionneusement les verres et le verre cassé. - Il s'attache à appliquer les consignes de sécurité lors de l'utilisation de produits de vaisselle. - Il effectue des mouvements routiniers. - L'exercice de cette fonction requiert de longues périodes en position debout et implique la manipulation de charges. |
2.2.4. Autonomie | 2.2.4. Autonomie |
Is zelfstandig in | Travaille de manière autonome, |
- maar werkt in opdracht en onder supervisie, in het uitvoeren van het | - mais travaille sur ordre et sous surveillance, dans le cadre de |
eigen takenpakket (het zorgen voor en het goede verloop van de vaat, het efficiënt bedienen van de afwasmachine, het hygiënisch afwassen, het afdrogen, sorteren en opbergen van gereinigd vaatwerk, het onderhouden van werkpost, keukengerei en -uitrusting, het opvolgen van de voorraad van afwasproducten en -materieel) Is gebonden aan - de instructies, bedrijfsprocedures en -afspraken, regels met betrekking tot voedselveiligheid en hygiëne, veiligheidsvoorschriften, persoonlijk voorkomen en hygiëne, het werkritme van keuken en zaal Doet beroep op | l'exécution de ses propres tâches (assurer un bon déroulement du flux de la vaisselle, manipuler efficacement le lave-vaisselle, faire la vaisselle en respectant l'hygiène, essuyer, trier et ranger la vaisselle propre, entretenir le poste de travail, des ustensiles et équipements de cuisine, le suivi du stock des produits et matériel de nettoyage). Est tenu(e) par : - des instructions, des procédures et des conventions opérationnelles, des règles de sécurité alimentaire et d'hygiène, des consignes de sécurité, une présentation et une hygiène personnelles, le rythme de travail de la cuisine et de la salle. Fait appel : |
- de verantwoordelijke bij problemen en bij uitputting van | - au responsable en cas de problème et de rupture de stock des |
reinigingsproducten, bij storingen, defecten of breuken, bij | produits de nettoyage, de pannes, de défauts ou de casse, lors de |
registratie van de inventaris | l'enregistrement de l'inventaire. |
2.2.5. Verantwoordelijkheid | 2.2.5. Responsabilité |
- Een goed georganiseerde werking en coördinatie van spoelkeuken met | - Une bonne organisation au niveau du fonctionnement et de la |
werkritme afgestemd op de activiteiten van keuken en zaal | coordination de la vaisselle avec un rythme de travail adapté aux |
- Toepassing van de juiste afwastechnieken en het veilig werken | activités de la cuisine et de la salle. |
- Orde, netheid en hygiëne in de spoelkeuken en onderhouden | - Application des techniques de vaisselle adéquates et de méthodes de |
keukenuitrusting | travail sûres. |
- Ordre, propreté et hygiène dans le local dédié à la vaisselle et | |
entretien des équipements de la cuisine. | |
- Een gecontroleerde, hygiënisch propere vaat | - Une vaisselle propre, hygiénique et contrôlée |
- Veilig gebruik, correcte bediening en onderhoud van de | - Une utilisation sûre, une manipulation et un entretien corrects du |
vaatwasmachine | lave-vaisselle. |
- Ondersteuning bij inventarisatie van het vaatwerk | - Un soutien dans le cadre de l'inventaire de la vaisselle. |
- Gereinigd, gedroogd en correct opgeborgen vaatwerk, glaswerk en | - Vaisselle, verre et ustensiles de cuisine lavés, essuyés et |
keukengerei, op de toegewezen plaats | correctement rangés aux endroits prévus à cet effet. |
- Opgevolgde voorraad van afwasproducten en -materieel | - Suivi du stock des produits et du matériel de vaisselle. |
- Ergonomische hef- en tiltechnieken | - Techniques de hissage et de levage. |
- Veilig gebruik en de juiste dosering van reinigingsmiddelen | - Utilisation sûre et dosage adéquat des produits de nettoyage. |
- Persoonlijke hygiëne | - Hygiène personnelle. |
2.3. Attesten | 2.3. Attestations |
2.3.1. Wettelijke Attesten | 2.3.1. Attestations légales |
Medisch attest voor werken in de voeding volgens de wettelijke | Certificat médical pour des travaux dans l'industrie alimentaire selon |
regelgeving. | la réglementation légale. |
2.3.2. Vereiste Attesten | 2.3.2. Attestations requises |
Geen vereisten. | Aucune exigence. |
2.3.3. Instapvoorwaarden | 2.3.3. Conditions d'accès |
Geen vereisten. | Aucune exigence. |
Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Vlaamse Regering | Vu pour être joint à l'arrêté du Gouvernement flamand du 8 janvier |
van 8 januari 2016 tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker | 2016 portant reconnaissance de la qualification professionnelle de |
spoelkeuken. | collaborateur responsable de la vaisselle. |
Brussel, 8 januari 2016. | Bruxelles, le 8 janvier 2016. |
De minister-president van de Vlaamse Regering, | Le Ministre-Président du Gouvernement flamand, |
G. BOURGEOIS | G. BOURGEOIS |
De Vlaamse minister van Onderwijs, | La Ministre flamande de l'Enseignement, |
H. CREVITS | H. CREVITS |
De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, | Le Ministre flamand de l'Emploi, de l'Economie, de l'Innovation et des Sports, |
Ph. MUYTERS | Ph. MUYTERS |