Etaamb.openjustice.be
Document
gepubliceerd op 10 augustus 2020

Globaal Veiligheids- en Preventieplan. - Projectoproep. - Vestiging van geïntegreerde veiligheidsantennes op lokaal niveau Inleiding Op 2 februari 2017 keurde de Brusselse Hoofdstedelijke Regering het Globaal Veiligheids- en Preventieplan Thema 7 van dit plan (Milieu en Overlast) bevat een maatregel (M7.7) die erop gericht is de territo(...)

bron
brussels hoofdstedelijk gewest
numac
2020042498
pub.
10/08/2020
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST


Globaal Veiligheids- en Preventieplan. - Projectoproep. - Vestiging van geïntegreerde veiligheidsantennes op lokaal niveau Inleiding Op 2 februari 2017 keurde de Brusselse Hoofdstedelijke Regering het Globaal Veiligheids- en Preventieplan (GVPP) goed. Dat strategische document bevat de maatregelen die moeten worden uitgevoerd om de veiligheid in het Brussels Gewest te versterken. Het verdeelt de maatregelen onder in tien thema's en legt ook vijf overkoepelende doelstellingen vast die de Regering gedurende de looptijd van het plan (2017-2020) nastreeft. Het bestrijkt het werkveld van alle sectoren, gaande van de vroegtijdige preventie van probleemverschijnselen tot slachtoffer- en daderbegeleiding.

Thema 7 van dit plan (Milieu en Overlast) bevat een maatregel (M7.7) die erop gericht is de territoriale verankering te versterken van de verschillende diensten die actief zijn op lokaal niveau, ongeacht of ze gemeentelijk, zonaal of gewestelijk zijn, en die door hun transversale karakter bijdragen aan de geïntegreerde aanpak van preventie en veiligheid op het niveau van de wijken. Hiertoe wenst de Brusselse regering steun te verlenen aan de vestiging van geïntegreerde veiligheidsantennes op lokaal niveau. De oprichting van die antennes zal de betrokken actoren de kans geven om, binnen hun respectieve bevoegdheden, zij aan zij hun samenwerking en hun resultaten in het veld te verbeteren. Deze antennes zullen gemeenten, politiezones en regionale instellingen verenigen. Naargelang de specifieke situaties in de Brusselse gemeenten kan het verenigingsleven worden ingeschakeld om op de best mogelijke manier te reageren op de verschijnselen waarmee het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt geconfronteerd.

In dit verband is voor het begrotingsjaar 2020 een bedrag van 2.932.000 € uitgetrokken.

Deze publicatie bestaat uit twee delen: het eerste deel beschrijft de criteria waaraan projecten waarvoor een subsidie wordt aangevraagd, moeten voldoen. Het tweede deel beschrijft de praktische modaliteiten voor de indiening van een kandidatuur.

A. Criteria waaraan projecten moeten voldoen Om ontvankelijk te zijn, moet het project worden gedragen door een Brusselse gemeente, met uitzondering van gemeenten die in 2020 al een BPV-subsidie voor hetzelfde doel ontvangen (zie art. 19 van de ordonnantie van 17 december 2019 houdende de algemene uitgavenbegroting van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor het begrotingsjaar 2020), en moet het ten minste aan de volgende criteria voldoen: 1. Het project waarvoor een subsidie wordt aangevraagd, stemt overeen met de volgende definitie van LISA-antenne: Een LISA-antenne ('Local Integrated Security Antenna') is een wijkinfrastructuur gedeeld door de verschillende partners van de veiligheidsketen, met name de politie, de gemeentelijke preventieambtenaren en de andere lokale actoren (personeel dat instaat voor de openbare netheid enz.), om de bewoners een punt te bieden waar ze in contact kunnen treden met de diensten die instaan voor de veiligheid in de ruimste zin van het woord (zie thema's en overkoepelende doelstellingen van het GVPP). Het gaat dus om: a. het aanbieden van buurtdiensten voor de bevolking;b. een geïntegreerde benadering met: i.multidisciplinaire eigenschappen, aangezien de diensten afkomstig zijn uit verschillende domeinen en beroepen, maar stuk voor stuk verband houden met een dienstverlening die door de bevolking wordt verwacht; ii. overkoepelende eigenschappen: die diensten worden gedeeld binnen de verschillende lokale, zonale of gewestelijke instellingen die zorgen voor samenwerking tussen de verschillende actoren van de veiligheids- en preventieketen. c. toegankelijkheid en rechtstreekse ondersteuning in het veld, ten behoeve van de bevolking van de wijk waar de antenne wordt.d. een project dat moet resulteren in concrete en duurzame verwezenlijkingen op lange termijn.2. Het project beoogt een transversale aanpak van de actoren door de aanwezigheid van en de samenwerking met de lokale, zonale of gewestelijke actoren binnen de antenne.3. De toegekende subsidie vormt een tegemoetkoming in de investeringskosten van de begunstigde voor de uitvoering van het project.4. Het ingediende project moet gebaseerd zijn op een van de volgende drie doelstellingen: a.Het project bestaat uit de vestiging van een nieuwe LISA-antenne.

Gemeenten die de projectoproep 2019 gewonnen hadden, kunnen een nieuwe aanvraag indienen, maar alleen voor de vestiging van een nieuwe antenne in een andere wijk. b. Het project beoogt het versterken van een antenne die laureaat was van de projectoproep 2019.De investering is bestemd voor het verbeteren van een bestaande LISA-antenne of het voortzetten van investeringen die niet konden worden geconcretiseerd wegens de gezondheidscrisis (Covid-19).

In dat tweede geval wordt verwacht dat de gemeente die het project indient, de noodzaak van deze versterking verantwoordt. 5. Naast de voormelde criteria moeten de projecten: a.de Security By Design-aanpak integreren vanaf de ontwerpfase van het dossier; b. indien die van toepassing is, rekening houden met de omzendbrief van de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie van 27 mei 2003 over de definitie van de interpretatie van het begrip 'community policing';c. voldoende rekening houden met de problemen of de specificiteit van de doelgroepen van het gelijkekansenbeleid. B. Indiening en behandeling van kandidaatsdossiers in 2020 b.1. Verzending van de aanvraag Op straffe van onontvankelijkheid moeten de kandidaturen, ingediend door een van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, uiterlijk op 15 september 2020 per e-mail worden verzonden naar de directeur-generaal van Brussel Preventie & Veiligheid (de Lignestraat 40, 1000 Brussel), met kopie in Word-, Excel- of pdf-opmaak naargelang de aard van het document, op het adres: Prodev@bps.brussels met als onderwerp "Naam van de gemeente/wijk in kwestie/kandidatuur/LISA 2020". Eén aanvrager kan meerdere projecten indienen. Voor elk project moet een afzonderlijke aanvraag worden ingediend. De oprichting van een nieuwe antenne en de versterking van een antenne die laureaat was van de projectoproep 2019, zijn bijvoorbeeld twee verschillende projecten. De aanvraag moet worden ondertekend door iemand die gemachtigd is om de indienende gemeente te verbinden.

Een te laat ingezonden dossier wordt niet onderzocht. Het is de verantwoordelijkheid van de aanvrager om ervoor te zorgen dat zijn aanvraag binnen de gestelde termijn bij Brussel Preventie & Veiligheid aankomt. b.2. Elementen die in het aanvraagdossier moeten worden opgenomen Naast de details van het project volgens de criteria, vastgesteld in titel A van deze publicatie, moet de aanvraag de volgende elementen bevatten: - de contactgegevens van de gemeentebeambte die verantwoordelijk is voor het project; - de geografische zone waarvoor de vestiging van een nieuwe antenne wordt gewenst of, wanneer het om de versterking van een bestaande antenne gaat, de geografische zone waarin die antenne zich bevindt; eventueel het nauwkeurige vestigingsadres; - de vastgestelde verschijnselen/behoeften die de vestiging van een antenne rechtvaardigen en de antwoorden die de antenne erop wenst te geven; - de aard van de diensten die aan de bevolking (zullen) worden aangeboden; - op welke manier dit project een nuttige aanvulling is van een eventueel bestaand aanbod; - de betrokken gemeentelijke, zonale en gewestelijke instellingen evenals de personen die wettelijk gemachtigd zijn om ze te verbinden; de types ambtenaren die rechtstreeks bij het project betrokken zijn (ingeschakeld personeel, zowel aantal als hoedanigheid); - eventuele beoogde partners uit het verenigingsleven; - de fasen en kalenders van de beoogde acties voor de periode waarvoor de subsidie wordt toegekend (dit is de periode die in het toekenningsbesluit wordt vermeld); - het eventuele communicatieplan met betrekking tot deze antenne; - het eventuele verband met andere maatregelen van het GVPP; - (kwalitatieve en kwantitatieve) beoordelingscriteria die een evaluatie van het project mogelijk maken; - een volledige ontwerpbegroting met vermelding van het gevraagde bedrag en details per post, alsook de inbreng uit eigen middelen van de gemeente en/of zone; - alle andere elementen die de projectbeheerder nuttig acht. b.3. Evaluatie van de projecten De ontvankelijke projecten, die tussen 30 september 2020 en 30 september 2021 kunnen worden geoperationaliseerd, zullen worden geëvalueerd door de diensten van BPV, alsook op basis van het advies van een jury van externe experts waarvan de samenstelling in bijlage 1 is opgenomen.In het kader van deze nieuwe projectoproep zal prioriteit worden gegeven aan het versterken van de laureaten van de projectoproep van 2019 waarvan de voltooiing opgeschort moest worden of waarvan de voltooiing slechts gedeeltelijk kon zijn vanwege de gezondheidscrisis. Aanvragen voor nieuwe implementaties worden pas daarna behandeld. Indien de aanvragen de voorziene budgettaire enveloppe overschrijden, dan zal een arbitrage plaatsvinden op basis van de kwalitatieve analyses door een deskundige jury, en dit tot uitputting van de beschikbare middelen.

De selectie gebeurt in de volgende stappen: - analyse om na te gaan of de projecten ontvankelijk zijn; - analyse van de inhoud van de dossiers op basis van de informatie die werd meegedeeld in het kader van titel b.2., inclusief de uitvoerbaarheid van het project (methode en stappen voor de uitvoering, degelijkheid en relevantie van het ingediende voorlopige budget, planning en types partnerschappen). Er zal ook rekening worden gehouden met de mogelijke impact van het project, de samenhang tussen die impact en de gevraagde subsidie en de kwaliteit van het kandidaatsdossier (duidelijke antwoorden op alle gevraagde elementen en na te leven criteria); - opstelling van een verslag waarin de beslissingen worden gemotiveerd.

Onder voorbehoud van de beschikbaarheid van de kredieten worden de geselecteerde projecten ter goedkeuring voorgelegd aan de Regering. De besluiten worden aan de laureaten meegedeeld en de subsidies zijn een tegemoetkoming in de investeringskosten van de begunstigde. Wanneer een project wordt geweigerd, zal de niet-geselecteerde kandidaat een gemotiveerde kennisgeving ontvangen.

Eventuele vragen, beperkt tot 1.500 tekens, inclusief spaties, kunnen worden verzonden naar jonathan.kieffer@bps.brussels, met Prodev@bps.brussels in kopie. Het onderwerp van de e-mail met de vragen moet als volgt geformuleerd zijn: "Naam van de gemeente/Betrokken wijk/vraag/LISA 2020". b4. Procedure voor de toekenning en de betaling van de subsidie Na het (de) project(en) te hebben geselecteerd, deelt BPV de definitieve beslissing mee aan de begunstigde en zorgt het voor de administratieve opvolging van het dossier. De administratieve opvolging van het dossier gebeurt volgens de modaliteiten die zijn opgenomen in het toekenningsbesluit, alsook in de overeenkomst en de bijlagen.

De betaling gebeurt in schijven volgens de modaliteiten van het besluit tot toekenning van de subsidie.

De uiterste datum voor de indiening van de bewijsstukken moet in acht worden genomen op straffe van verval van het recht op de subsidie en eventuele terugbetaling van reeds gestorte bedragen. De bewijsstukken worden verzonden volgens de modaliteiten die zijn opgenomen in het toekenningsbesluit alsook in de overeenkomst die de modaliteiten ervan vastlegt.

Het financieel verslag moet een ondubbelzinnige en transparante lezing mogelijk maken zodanig dat kan worden nagegaan of de subsidie zal worden aangewend overeenkomstig het goedgekeurde budget en de toekenningsregels.

Bijlage 1. Samenstelling van de jury In het kader van de projectoproep 2019 werden de door de aanvragers ingediende projecten geëvalueerd en geselecteerd door een jury, samengesteld uit: - specifieke experts van Brussel Preventie & Veiligheid; - externe experts, aangewezen binnen Perspective.brussels en Brussel Plaatselijke Besturen.

^