Etaamb.openjustice.be
Document
gepubliceerd op 08 juli 2015

Algemene Directie Civiele Veiligheid. - De standaard operationele procedures van het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid Aan de voorzitters van de hulpverleningszones Ter informatie aan de provinciegouverneurs Mevro(...) Mijnheer de zonevoorzitter, Wettelijk kader Krachtens art. 3, ° 1 van het KB van 28 maart 20(...)

bron
federale overheidsdienst binnenlandse zaken
numac
2015000351
pub.
08/07/2015
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN


Algemene Directie Civiele Veiligheid. - De standaard operationele procedures (« SOP ») van het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid Aan de voorzitters van de hulpverleningszones Ter informatie aan de provinciegouverneurs Mevrouw de zonevoorzitter, Mijnheer de zonevoorzitter, Wettelijk kader Krachtens art. 3, ° 1 van het KB van 28 maart 2007 heeft het Federaal Kenniscentrum (KCCE) de opstelling van technische richtlijnen en operationele procedures voor de hulpdiensten als opdracht gekregen.

Basisprincipes en reikwijdte Een SOP is geen geïsoleerd gegeven, maar moet beschouwd worden als een deel van een geheel, zoals een gereedschapskist waaruit men kan putten naargelang het type interventie dat uitgevoerd moet worden. We mogen ook niet vergeten dat er een duidelijk verband is tussen de SOP's en de opleidingen van de operationele leden van de hulpdiensten. Beide aspecten zijn nauw verbonden met en onderling afhankelijk van elkaar.

Het is niet de bedoeling van het KCCE om de manoeuvreerruimte en de ruimte voor initiatief van de leiders van de operaties te beperken door deze SOP's. Integendeel, het zijn goede praktijkregels, een soort van partituur aangepast aan elke interventie. Ze vormen de gebruikshandleiding en de formele beschrijving van wat er gedaan moet worden tijdens een bepaalde interventie. De logische reactie bij het lezen van deze SOP's is vaak dat ze als evident beschouwd worden in die zin dat het gaat om documenten die opgesteld zijn door collega's, na gemeenschappelijke denkoefeningen, en die moeten dienen als leidraad voor het goede verloop van een interventie.

Bij de uitvoering van een manoeuvre blijft de leider van de operaties, nadat deze de verschillende parameters van de lopende interventie afgewogen en geëvalueerd heeft, vrij om op een redelijke en gerechtvaardigde manier af te wijken van de letter van de procedure om zijn doelstelling te bereiken.

De validatie en de verspreiding van de SOP's is een van de reglementaire taken van het KCCE. Als u een SOP uitwerkt op het niveau van uw zone, vraag ik u dan ook om dit aan mijn administratie (KCCE) te bezorgen. Mijn administratie zal desgevallend de nodige stappen nemen om die voor te leggen aan de Validatiecommissie zodat ze officieel gevalideerd wordt.

Opstelling, validatie en verspreiding van de SOP's De opstelling van een SOP is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen talrijke experts van het terrein. Elke SOP moet immers overeenstemmen met de realiteit op het terrein, beantwoorden aan de meest recente interventietechnieken en tegelijkertijd voldoende flexibel zijn om toegepast te kunnen worden in de verschillende zones.

Dit werk van lange adem gebeurt in het kader van de Validatiecommissie via de volgende stappen: - Oproep tot kandidaten voor de aanduiding van de verschillende thema's; - De piloot wordt belast met de samenstelling van zijn werkgroep die bestaat uit minimum 4 leden (2 NL/2 FR) en met de opstelling van een actieplan. De operationele adjuncten van het KCCE zijn de piloten voor de verschillende werkgroepen; - De Commissie valideert het actieplan en de samenstelling van de werkgroep; - De piloot legt de tussentijdse verslagen, en uiteindelijk zijn ontwerp van SOP, voor aan de Commissie; - De Commissie formuleert opmerkingen die aanpassingen met zich meebrengen tot men tot een `semidefinitieve' versie komt. Alle beslissingen binnen de werkgroepen worden op basis van een consensus genomen; - Er wordt een evaluatie in reële omstandigheden georganiseerd binnen minstens twee hulpverleningszones (1 Nederlandstalige en 1 Franstalige); - Een evaluatieverslag van de test in reële omstandigheden wordt opgesteld en zo nodig wordt de procedure aangepast; - Vervolgens valideert de Commissie de SOP tijdelijk; - De SOP wordt dan verspreid in de hulpverleningszones voor een testfase van 1 jaar te rekenen vanaf de verspreiding. Tijdens deze testfase kunnen alle zones suggesties voor verbeteringen bezorgen via het e-mailadres KCCE-SOPOS@ibz.fgov.be; - Na deze testperiode wordt de SOP officieel gevalideerd door de Valideringscommissie voor een termijn van vijf jaar, tenzij anders vermeld wordt in de SOP zelf. Sommige procedures krijgen een `vervaldatum' zodat ze steeds aangepast kunnen worden aan de toekomstige veranderingen.

In de komende weken zullen de SOP's die reeds tijdelijk gevalideerd zijn door de Commissie verspreid worden voor de testperiode van 1 jaar. Aan uw zone zal dan gevraagd worden om deze SOP 1 jaar lang in de praktijk om te zetten en te evalueren.

Met de meeste hoogachting, J. JAMBON, Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken.

^