Etaamb.openjustice.be
Document
gepubliceerd op 19 januari 2006

Projectoproep 2006 Federaal Impulsfonds voor het migrantenbeleid 1. Doelstellingen van het Impulsfonds Het Federaal Impulsfonds voor het Migrantenbeleid werd opgericht in 1991 door de Federale Regering voor de steun aan projecten die(...) De projecten die ondersteund worden door het Federaal Impulsfonds moeten leiden tot de verbetering (...)

bron
programmatorische federale overheidsdienst maatschappelijke integratie, armoedebestrijding en sociale economie
numac
2006002007
pub.
19/01/2006
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE, ARMOEDEBESTRIJDING EN SOCIALE ECONOMIE


Projectoproep 2006 Federaal Impulsfonds voor het migrantenbeleid 1. Doelstellingen van het Impulsfonds Het Federaal Impulsfonds voor het Migrantenbeleid (FIM) werd opgericht in 1991 door de Federale Regering voor de steun aan projecten die een gunstig kader bieden voor de maatschappelijke integratie van personen van vreemde oorsprong, de preventie van discriminatie en de interculturele dialoog. De projecten die ondersteund worden door het Federaal Impulsfonds moeten leiden tot de verbetering van het levenskader en tot gelijke kansen in actiezones die als prioritair werden vastgesteld. De vijf grote steden van het land en hun agglomeratie zullen ten minste 75 % van de beschikbare kredieten ontvangen.

Behoudens uitzonderlijke omstandigheden voorziet het Impulsfonds niet in een structurele of recurrente financiering van een project. Het moedigt vernieuwende integratieprojecten aan die lopen over een beperkte periode.

Integratie moet gezien worden als een proces van inschakeling inoor integratie en deelname aan de maatschappij, met bijzondere aandacht voor de volgende dimensies : de bevordering van gelijkheid in alle sectoren van het sociale en culturele leven; de deelname aan het sociale, culturele en politieke leven en de verwerving van middelen die nuttig zijn voor de individuele vrije keuze en zelfstandigheid; de verbetering van wederzijdse uitwisseling en kennis tussen de verschillende gemeenschappen; de ondersteuning van lokale dynamiek ter bevordering van de sociale samenhang. 2. Inhoudelijke prioriteiten De ingediende projecten moeten beantwoorden aan de prioriteiten die door de Interministeriële Conferentie voor het Migrantenbeleid werden afgekondigd, te weten : 1.Bevordering van gelijkheid en bestrijding van etnische discriminatie 2. Initiatieven ter bevordering van de interculturele dialoog en ter verbetering van wederzijdse kennis 3.Opvang en integratie van nieuwkomers, in het bijzonder de initiatieven gericht op het geven van een basisopleiding (het op niveau brengen en adviezen met betrekking tot studie- en beroepskeuzemogelijkheden, alfabetisering en taalonderricht) 4. Sociale en professionele inschakeling, met bijzondere aandacht voor : 4.1. Advisering met betrekking tot studie- en beroepskeuzemogelijkheden, alfabetisering en taalonderricht 4.2. De bestrijding van het schoolverzuim en het spijbelen bij jongeren in de prioritaire actiezones; 4.3. Interculturele bemiddeling; 4.4. Acties ter bevordering van intergenerationele contacten. 5. Investeringen voor de aankoop, renovatie of aanleg van een infrastructuur en ruimten die toegankelijk zijn voor het publiek voor socio-culturele, educatieve, artistieke of sportieve activiteiten in de prioritaire actiezones. Transversale prioriteit : Specifieke acties ter bevordering van de emancipatie van vrouwen en meisjes en/of ter versterking van de verscheidenheid van het doelpubliek.

Voor alle projecten moet overigens duidelijk aangegeven worden welke bepalingen genomen zijn om vrouwen en meisjes meer te laten participeren en/of om de acties een meer verscheiden karakter te geven. 3. Projectindieners Kunnen een subsidieaanvraag indienen : - de leden van de Federale Regering; - de leden van de Gemeenschaps- en Gewestregeringen; - de gemeenten; - de OCMW's; - de verenigingen met rechtspersoonlijkheid en de publieke of private instellingen, eventueel in partnership met de overheid. 4. Ontvankelijkheidscriteria en aAdministratieve vereistenformaliteiten Het document « Aanvraagformulier FIM 20065 » kan gedownload worden op de website www.diversiteit.be. of aangevraagd worden bij het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding.

De subsdieaanvraag wordt als ontvankelijk beschouwd indien : de aanvraag wordt gedaan met behulp van het document « Aanvraagformulier FIM 2006 »; het aanvraagformulier volledig ingevuld is; de aanvraag een project betreft, dat zich afspeelt in een van de prioritaire actiezones; de aanvraag een duidelijke begrotingsraming bevat; het aanvraagformulier - indien de projectindiener een vereniging is - de volgende bijlagen bevat : een origineel bankattest in 3 exemplaren (een geannuleerde overschrijving wordt niet in aanmerking genomen) en een kopie van de statuten (en van de opeenvolgende wijzigingen van de statuten).

Het dossier moet uitsluitend via de post in 3 exemplaren ingediend worden bij het Secretariaat van het Fonds, uiterlijk op 1 maart 2006.

De poststempel geldt als bewijs.

De projecten die niet strikt passen in het kader van de inhoudelijke prioriteiten (zie punt 2) en/of niet beantwoorden aan de ontvankelijkheidscriteria en administratieve vereisten (zie punt 4) worden niet in aanmerking genomen. 5. Selectieprocedure van de projecten De projecten worden ter goedkeuring voorgelegd aan een Beheerscomité dat is samengesteld uit vertegenwoordigers van de Federale Regering en van de Gemeenschaps- en Gewestregeringen. Het Beheerscomité bekrachtigt de toekenning van de subsidie op basis van : - een weloverwogen voorstel van de federale regering voor de projecten die onder diens bevoegdheid vallen; - een weloverwogen voorstel van de gemeenschaps- en gewestregeringen voor de projecten, die onder hun respectievelijke bevoegdheid vallen.

De selectie van de projecten gebeurt op basis van de volgende elementen en in functie van de prioriteiten en modaliteiten van de gemeenschappen en gewesten : - de realisatie van het project binnen een prioritaire actiezone; - de kwaliteit van het project, meer bepaald in het licht van de noden waaraan tegemoetgekomen wordt; - de complementariteit met het lokale beleid voor maatschappelijke integratie, - en binnen de grenzen van de beschikbare kredieten.

In de mate van het mogelijke zullen tenminste 30 % van de weerhouden projecten nieuwe projecten zijn. 6. Opvolging van de projecten De opvolging en begeleiding van de projecten wordt waargenomen door het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding of in voorkomend geval van cofinanciering door organen daartoe vanwege hun bevoegdheid belast door gewest- of gemeenschapsoverheden. Het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding gaat de conformiteit na van de projecten aan de criteria van de projectoproep en is belast met het nazicht van de verantwoordingsstukken. De regels inzake cofinanciering door gewest- of gemeenschapsregeringen worden door deze overheden uitgevaardigd. 7. Aanvaardbare uitgaven Inzake het gedeelte van het Impulsfonds, dat door de Nationale Loterij wordt gefinancierd, zijn de volgende uitgaven aanvaardbaar : uitgaven voor infrastructuur; uitgaven voor loonkosten in zoverre ze niet structureel zijn en ze voor een gedeelte door de projectindiener of door een andere subsidiërende overheid worden gedragen; uitgaven voor werkingskosten die uitsluitend betrekking hebben op de uitwerking van het project, met uitzondering van de hierna vermelde kosten.

Uitgaven die het Impulsfonds niet aanvaardt : structurele en gebruikelijke werkingskosten van de projectindiener; vertegenwoordigingskosten (horecakosten, reizen naar het buitenland,..) Dit bericht geldt als projectoproep voor een via het FIM-budget 2006 gefinancierde subsidie.

Secretariaat van het Federaal Impulsfonds voor het Migrantenbeleid Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Koningsstraat 138- 1000 Brussel Tel. : 02 212 30 00 Fax : 02 212 30 30.

E-Mail : impulsfonds.2006@cntr.be - www.diversiteit.be

Zones d'actions prioritaires du Fonds d'Impulsion à la politique des immigrés 1. Zones dans les grands centres urbains Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

^