gepubliceerd op 25 maart 1999
Federale diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden Deelname aan een Plan voor wetenschappelijke ondersteuning om de begrippen kwaliteit en veiligheid van productieomgevingen, -processen en -goederen in te passen I. Inleiding De Ministerraad heeft op 27 november en 10 december 1998 de uitvoering goedgekeurd (...)
DIENSTEN VAN DE EERSTE MINISTER
Federale diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden Deelname aan een Plan voor wetenschappelijke ondersteuning om de begrippen kwaliteit en veiligheid van productieomgevingen, -processen en -goederen in te passen in een context van duurzame ontwikkeling I. Inleiding De Ministerraad heeft op 27 november en 10 december 1998 de uitvoering goedgekeurd van het « Plan voor wetenschappelijke ondersteuning om de begrippen kwaliteit en veiligheid van productieomgevingen, -processen en -goederen in te passen in een context van duurzame ontwikkeling ».
Beschrijving van het Plan Het Plan groepeert 2 programma's : - Programma voor wetenschappelijke ondersteuning van de gezondheidsbescherming van de werknemer : - Fase I (1998-2000) : valorisatie; - Fase II (1999-2003) : nieuwe initiatieven; - Programma voor wetenschappelijke ondersteuning van een federaal beleid inzake het gebeuren rond normalisatie en technische regelgeving.
Uitvoering De operationele directie en het beheer worden toevertrouwd aan de DWTC die bijgestaan worden door specifieke begeleidingscomités, eigen aan elk van de acties binnen het plan. Deze comités zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van de betrokken federale besturen.
II. Oproep en uitvoering van het plan De oproep van de DWTC tot het indienen van voorstellen heeft betrekking op : het Programma voor wetenschappelijke ondersteuning van een federaal beleid inzake het gebeuren rond normalisatie en technische regelgeving.
Deze oproep staat open voor universitaire instellingen, openbare wetenschappelijke instellingen en niet-commerciële onderzoekscentra.
Het voorstel moet beantwoorden aan de in het informatiedossier voor de respondenten toegelichte specifieke richtlijnen.
De in het kader van de oproep ingediende voorstellen worden extern geëvalueerd door buitenlandse wetenschappelijke experts met ervaring op het betrokken onderzoeksgebied.
III. Wijze van beantwoording op deze oproep voor voorstellen Geïnteresseerden kunnen de nodige informatie krijgen : - via internet, waar een elektronische kopie van het dossier kan worden verkregen door het intikken van de URL : http : //www.belspo.be/belspo/ostc/announ/index-nl.htm; - door een aanvraag per fax te richten aan de : Federale diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden : « Wetenschappelijke ondersteuning van een federaal beleid inzake het gebeuren rond normalisatie en technische regelgeving », Wetenschapsstraat 8, 1000 Brussel. Fax : 02/230 59 12.
Zij zullen een dossier ontvangen met alle nuttige informatie over het programma en de vormvereisten waaraan het voorstel dient te voldoen.
De indieners van voorstellen moeten gebruik maken van het daartoe beschikbare indieningsdossier.
IV. Sluitingsdatum De onderzoeksvoorstellen moeten uiterlijk op 17 mei 1999, om 17 u. worden ingediend.
De indieners dienen erover te waken dat hun voorstel binnen de vastgelegde termijn wordt ingediend.
Na de sluitingsdatum kunnen de DWTC geen rekening meer houden met de reacties op de oproep tot voorstellen.
V. Beschrijving van de acties waarop een oproep betrekking heeft a. Algemene inleiding Dit programma is een verderzetting en actualisering van het huidige programma ter wetenschappelijke ondersteuning van de normalisatie. Het programma beoogt de Belgische participatie in het Europees gebeuren rond normalisatie en technische regelgeving te stimuleren zodanig dat België op termijn hierin een meer actieve rol kan spelen.
Het heeft als doel het Belgisch wetenschappelijk potentieel terzake verder uit te bouwen en de betrokkenheid van de relevante actoren die op dit ogenblik minder betrokken zijn in deze problematiek (wetenschappelijke wereld, overheidsinstanties, gebruikers/consumenten,...) te vergroten.
Bovendien wordt een complementariteit beoogd met de programma's binnen het « Plan ter wetenschappelijke ondersteuning van een beleid gericht op duurzame ontwikkeling » die rechtstreeks geconfronteerd worden met deze problematiek, zoals bijvoorbeeld de programma's « Hefbomen voor een beleid gericht op duurzame ontwikkeling » en « Productnormen in de voedingssector ». b. Beknopte beschrijving van het voorwerp waarop de oproep betrekking heeft Het geheel van de beoogde activiteiten situeert zich in een visie van duurzame ontwikkeling, waar normalisatie niet alleen een instrument is van industrieel beheer, maar ook de individuele en maatschappelijke belangen dient. Teneinde de vooropgestelde objectieven te realiseren wordt een drieledige aanpak gevolgd : A. De realisatie van pilootstudies Dit programma-onderdeel beoogt het wetenschappelijk potentieel in België aangaande de normalisatie en technische regelgeving te verstevigen en een brede interesse van de wetenschappelijke wereld voor deze specifieke problematiek te genereren.
Er zal prioritair aandacht worden besteed aan studies die de verschillende Federale departementen kunnen ondersteunen bij de uitvoering van hun rol in het kader van de « nieuwe aanpak », ondermeer bij de conformering van ontwerpnormen aan de gestelde eisen inzake gezondheids- en milieubescherming, bescherming van de werknemer, veiligheid van producten en andere aspecten van algemeen belang.
Met uitzondering van de voedingssector staan, in principe, alle onderzoeksdomeinen open voor het indienen van pilootstudies. Het dient evenwel opgemerkt dat enkel projectvoortstellen zullen in aanmerking worden genomen die op een concrete wijze een bijdrage leveren aan het gebeuren rond normalisatie en technische regelgeving De uitvoeringstermijn van de studies zal maximaal 3 jaar bedragen. De gemiddelde financiering zal ongeveer 2.5 MBF/jaar en per participerende ploeg bedragen B. De studie en evaluatie van de maatschappelijke impact van het gebeuren rond normalisatie en technische regelgeving Binnen dit kader kunnen studies worden gerealiseerd die aandacht besteden aan : - de economische, juridische en/of ethische impact van het gebeuren rond normalisatie en technische regelgeving op de maatschappij; - de impact van het Europese (internationale) gebeuren rond normalisatie en technische regelgeving op de taken en verantwoordelijkheden van de Belgische overheden bevoegd voor regelgeving.
De uitvoeringstermijn van de studies zal maximaal 2 jaar bedragen. De gemiddelde financiering zal ongeveer 2.5 MBF/jaar en per participerende ploeg bedragen.
C. De ontwikkeling van acties gericht op de promotie/sensibilisatie van het gebeuren rond normalisatie en technische regelgeving Naast het informeren van de, op dit ogenblik, minder betrokken doelgroepen (wetenschappelijke wereld, overheidsinstanties, gebruikers/consumenten,....) over bepaalde aspecten van het gebeuren rond normalisatie en technische regelgeving en het stimuleren van hun participatie aan dit gebeuren, beoogt deze actielijn eveneens om een grotere kenbaarheid te geven aan het beschikbare wetenschappelijke potentieel terzake, in eerste instantie bij de betrokken Federale Departementen De ondernomen acties dienen complementair zijn met andere Federale initiatieven terzake.
De uitvoeringstermijn van de studies zal maximaal 2 jaar bedragen. De gemiddelde financiering zal ongeveer 2.5 MBF/jaar en per participerende ploeg bedragen.