Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Waalse Regering van 03 juni 1999
gepubliceerd op 27 augustus 1999

Besluit van de Waalse Regering tot bepaling van de tegemoetkomingsvoorwaarden en -modaliteiten inzake de materiële bijstand verleend voor de integratie van gehandicapte personen

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
1999027651
pub.
27/08/1999
prom.
03/06/1999
ELI
eli/besluit/1999/06/03/1999027651/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

3 JUNI 1999. - Besluit van de Waalse Regering tot bepaling van de tegemoetkomingsvoorwaarden en -modaliteiten inzake de materiële bijstand verleend voor de integratie van gehandicapte personen


De Waalse Regering, Gelet op het decreet II van 22 juli 1993 betreffende de overheveling van sommige bevoegdheden van de Franse Gemeenschap naar het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie, inzonderheid op artikel 3, 7°;

Gelet op het decreet van 6 april 1995 betreffende de integratie van gehandicapte personen, inzonderheid op de artikelen 4, 6, 14, 15, 17, 18, 19 en 74;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 4 juli 1996 tot uitvoering van het decreet van 6 april 1995 betreffende de integratie van gehandicapte personen;

Gelet op het advies van de « Conseil consultatif wallon des personnes handicapées » (Waalse raad van advies voor gehandicapte personen), gegeven op 29 maart 1999;

Gelet op het advies van het beheerscomité van het « Agence wallonne pour l'Intégration des Personnes handicapées » (Waals agentschap voor de integratie van gehandicapte personen), gegeven op 29 oktober 1998;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën;

Gelet op het akkoord van de Minister van Begroting;

Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1, gewijzigd bij de wetten van 9 augustus 1980, 16 juni 1989 en 4 juli 1989;

Gelet op de dringende noodzakelijkheid;

Overwegende dat zo spoedig mogelijk algemene regels moeten worden vastgelegd voor de verlening van materiële bijstand met het oog op de sociale integratie van gehandicapte personen of op hun inschakeling in het arbeidsproces, en dat die regels eveneens vastgelegd moeten worden ten gunste van de gehandicapte personen die voor hun sociale integratie kunnen zorgen;

Op de voordracht van de Minister van Sociale Actie, Huisvesting en Gezondheid, Besluit : HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1.Dit besluit regelt, overeenkomstig artikel 138 van de Grondwet, een materie bedoeld in artikel 128, § 1, van de Grondwet.

Art. 2.Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : 1° decreet : het decreet van 6 april 1995 betreffende de integratie van gehandicapte personen;2° Agentschap : het « Agence wallonne pour l'Intégration des Personnes handicapées »;3° gehandicapte persoon : persoon zoals bedoeld in het decreet van 6 april 1995 betreffende de integratie van gehandicapte personen;4° materiële bijstand : de technische hulpmiddelen en de inrichtingen bestemd om de handicap te voorkomen of te compenseren. HOOFDSTUK II. - Tegemoetkomingsvoorwaarden

Art. 3.Binnen de perken van de beschikbare begrotingskredieten kan overeenkomstig de bepalingen van dit besluit en van zijn bijlage een individuele materiële bijstand verleend worden aan gehandicapte personen.

Art. 4.De aan de gehandicapte persoon verleende materiële bijstand dekt de kosten die wegens zijn handicap noodzakelijk zijn voor zijn sociale integratie.

De in het vorige lid bedoelde kosten zijn bijkomende kosten bovenop die welke een valide persoon betaalt in identieke omstandigheden.

Art. 5.De tegemoetkoming wordt slechts verleend aan een gehandicapte persoon die bij de indiening van de aanvraag de leeftijd van 65 jaar bereikt heeft, als de kosten rechtstreeks gebonden zijn aan de handicap die het Agentschap vastgesteld heeft vóór de leeftijd van 65 jaar.

Art. 6.In afwijking van artikel 40 van het besluit van de Waalse Regering van 4 juli 1996 tot uitvoering van het decreet, bepaalt de bijlage bij dit besluit het vereiste type medische gegevens voor elke verstrekking van materiële bijstand.

Art. 7.De kosten die de gehandicapte persoon voor materiële bijstand betaalt, worden niet door het Agentschap vergoed als : 1° de gehandicapte persoon weigert zijn rechten te doen gelden of een dading aangaat tijdens de procedure betreffende een tegemoetkoming verleend krachtens een wetgeving i.v.m. vergoedingen of een burgerlijk recht, met name de bepalingen inzake de civielrechtelijke aansprakelijkheid; 2° de kosten krachtens wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen vergoed worden door andere openbare diensten dan het Agentschap, afgezien van de uitzonderingen bedoeld in de bijlage bij dit besluit; 3° de kosten vergoed worden d.m.v. een tegemoetkoming verleend krachtens andere bepalingen van het decreet of de uitvoeringsbesluiten ervan.

Art. 8.De tegemoetkoming mag in geen geval verleend worden voor : 1° apparatuur voor medische of paramedische behandeling of voor het onderhoud van de fysieke conditie, behalve die bedoeld in de bijlage bij dit besluit;2° diensten die door natuurlijke of rechtspersonen verstrekt worden, behalve die bedoeld in de bijlage bij dit besluit;3° het door de gehandicapte personen geleende, gehuurde of geleasde materiaal.

Art. 9.De gemaakte kosten zijn kosten voor dienstverstrekkingen, alsmede de studiekosten, erkenningskosten en architectenhonoraria die er eventueel aan gebonden zijn, verhoogd met de BTW.

Art. 10.§ 1. De gemaakte kosten worden slechts aangerekend ten belope van : - het normale tarief van de bijkomende dienstverstrekkingen dat het Agentschap heeft kunnen vastleggen op grond van een vergelijkende marktstudie met inachtneming van de kenmerken, kwaliteit en garantie- of onderhoudsvoorwaarden betreffende de verschillende dienstverstrekkingen; - het in deze bijlage vastgelegde bedrag, voor de dienstverstrekkingen die erin opgenomen zijn. § 2. Het bedrag van de tegemoetkoming die de gehandicapte persoon geniet krachtens een wetgeving betreffende vergoedingen of een burgerlijk recht, wordt afgetrokken van het bedrag van de in § 1 bedoelde kosten.

Art. 11.§ 1. De tegemoetkoming van het Agentschap is gelijk aan een percentage van het kostenbedrag na toepassing van de bepalingen van artikel 10. § 2. Als de gehandicapte persoon kan aantonen dat hij onder één van de onderstaande categorieën valt, is de tegemoetkoming gelijk aan 97,5 %.

Het bedrag dat voor zijn rekening blijft, mag niet hoger zijn dan 10.000 BEF per kalenderjaar voor het geheel van de krachtens dit besluit verleende tegemoetkomingen.

De tegemoetkoming bedraagt 100 % als de som van de bijkomende kosten waarvoor een tegemoetkoming wordt verleend, niet beperkt wordt krachtens artikel 10, § 1, b).

Onder categorieën wordt verstaan : - de voor de sociale vrijstelling in aanmerking komende personen bedoeld in artikel 2 van het koninklijk besluit van 3 november 1993 tot uitvoering van artikel 37 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, zoals gewijzigd; - de personen die als volwassenen toegelaten worden in een door het Agentschap erkende residentiële dienst of dienst voor plaatsing in gezinnen en die tijdens het lopende kalenderjaar een maandelijkse bijdrage moeten betalen die kleiner is dan het maximumbedrag vastgesteld op grond van het besluit van de Waalse Regering van 9 oktober 1997 betreffende de voorwaarden van erkenning en subsidiëring van de voor gehandicapte personen bestemde residentiële diensten, dagonthaaldiensten en diensten voor plaatsing in gezinnen. § 3. Als de gehandicapte persoon niet bewijst dat hij onder één van de in § 2 van dit artikel bedoelde categorieën valt, wordt de tegemoetkoming van het Agentschap verleend : 1° tegen 95 % als het kostenbedrag kleiner is dan of gelijk is aan 50.000 BEF per kalenderjaar; 2° tegen 50 % als het kostenbedrag hoger is dan 50.000 BEF per kalenderjaar; dat percentage kan verhoogd worden naar gelang van de jaarinkomens van de gehandicapte persoon, voor zover hij of zijn wettelijke vertegenwoordiger die om de aanpassing vraagt, de vereiste bewijsstukken verstrekt.

Onder inkomens wordt verstaan het geheel van de belastbare inkomens die in aanmerking komen voor de personenbelasting, zoals ze vermeld staan in een verklaring op erewoord opgemaakt naar een door het Agentschap bepaald model.

De verklaring moet vergezeld gaan van het aanslagbiljet van de personenbelasting voor het belastingjaar voorafgaand aan het jaar van de verklaring op erewoord, als het laatste aanslagbiljet nog niet verzonden is of als daarvan geen bewijs geleverd kan worden.

Als de gehandicapte persoon meerderjarig is, wordt rekening gehouden met zijn inkomens en met die van zijn eventuele echtgenote. Als de gehandicapte persoon minderjarig is, wordt rekening gehouden met zijn inkomens en met die van zijn wettelijke vertegenwoordigers.

Van de inkomens worden 60.000 BEF per persoon ten laste afgetrokken.

Wat de beroepsinkomens betreft, wordt slechts rekening gehouden met het gedeelte dat voortvloeit uit een door de gehandicapte persoon en zijn eventuele echtgenote daadwerkelijk verrichte arbeid en dat meer bedraagt dan het met 12 vermenigvuldigde gewaarborgd minimum maandinkomen bedoeld in de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 43 van 2 mei 1988, verbindend gemaakt bij het koninklijk besluit van 29/07/1988.

Het percentage van de tegemoetkoming van het Agentschap wordt vastgesteld als volgt : 1° 70 % voor inkomens tussen 1.800.001 BEF en 2.350.000 BEF; 2° 80 % voor inkomens tussen 1.250.001 BEF en 1.800.000 BEF; 3° 90 % voor inkomens tussen 700.001 BEF en 1.250.000 BEF; 4° 95 % voor inkomens tot 700.000 BEF of minder.

Art. 12.De diensten komen slechts in aanmerking voor een tegemoetkoming als ze verstrekt worden op z'n vroegst de dag van de aanvraag om tegemoetkoming.

De desbetreffende facturen moeten bij het Agentschap ingediend worden binnen een termijn van één jaar, te rekenen van de kennisgeving van de beslissing tot tegemoetkoming.

Art. 13.Als het Agentschap vaststelt dat een aanvraag om tegemoetkoming inzake materiële bijstand voldoet aan de voorwaarden van dit besluit maar dat hetzij er geen sprake is van die bijstand in de bijlage, hetzij er wel sprake van is maar dat bepaalde voorwaarden niet vervuld zijn om de tegemoetkoming te verlenen, dan wordt de aanvraag voor advies voorgelegd aan de Raad voor individuele bijstand bij de integratie en vervolgens aan het beheerscomité dat moet beslissen.

Art. 14.§ 1. Onverminderd artikel 11 van het besluit van de Waalse Regering van 4 juli 1996 tot uitvoering van het decreet, kan het Agentschap een door hem bevoegd verklaarde gespecialiseerde dienst of zelfstandige deskundige om zijn gemotiveerd advies vragen in het kader van een aanvraag om materiële bijstand : - hetzij bedoeld in artikel 13 van dit besluit; - hetzij i.v.m. communicatie, een wagenaanpassing of een huisinrichting en -verbouwing. § 2. Onder gespecialiseerde dienst wordt een door de overheid georganiseerde, erkende of gesubsidieerde dienst verstaan. § 3. Het Agentschap verklaart de in § 1 bedoelde gespecialiseerde diensten en zelfstandige deskundigen bevoegd, na een selectie uitgevoerd op grond van criteria m.b.t. kwalificatie en ervaring, die al naar gelang de categorie dienstverstrekkingen worden vastgelegd.

Ze worden bevoegd verklaard op voorwaarde dat ze zich ertoe verbinden de in dit besluit bedoelde dienstverstrekkingen niet te commercialiseren. § 4. Het Agentschap komt tegemoet in de studiekosten ten belope van het forfaitair bedrag bedoeld in de bijlage bij dit besluit, voor zover de kosten van de door de dienst of de deskundige verleende bijstand niet gedekt worden door overheidskredieten of -subsidies. Van de gehandicapte persoon mag geen bijdrage in de kosten van de dienstverstrekking geëist worden.

Art. 15.Op voorstel van het beheerscomité van het Agentschap kan de voor het gehandicaptenbeleid bevoegde Minister de Regering jaarlijks een ontwerp van aanpassing van de bijlage bij dit besluit overleggen. HOOFDSTUK III. - Overgangsbepaling

Art. 16.Dit besluit is van toepassing op de aanvragen om tegemoetkoming inzake materiële bijstand die binnen zes maanden vóór zijn inwerkingtreding ingediend worden en die op die datum nog steeds onderzocht worden, met uitzondering van de minder gunstige bepalingen. HOOFDSTUK IV. - Slot- en opheffingsbepalingen

Art. 17.Wat het Franse taalgebied betreft, worden opgeheven : - artikel 93, 4°, van het koninklijk besluit van 5 juli 1963 betreffende de sociale reclassering van de minder-validen; - het ministerieel besluit van 17 maart 1965 tot vaststelling van de voorwaarden voor toekenning, door het Rijksfonds voor sociale reclassering van de minder-validen, van een tegemoetkoming in de kosten van arbeidsgereedschap en werkkleding, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 15 januari 1969; - artikel 15, § 2, en de artikelen 17 à 20 van het ministerieel besluit van 27 december 1967 houdende vaststelling van de criteria van toekenning der tegemoetkomingen inzake sociale hulp op het gebied van de sociale reclassering van de minder-validen; - de woorden « en materieel » in de titel van Hoofdstuk II en in de artikelen 12, 13 en 14 van het ministerieel besluit van 27 december 1967 houdende vaststelling van de criteria van toekenning der tegemoetkomingen inzake sociale hulp op het gebied van de sociale reclassering van de minder-validen; - het besluit van de Waalse Regering van 23 maart 1995 tot vaststelling van de criteria voor het verlenen van tegemoetkomingen inzake sociale bijstand aan niet-schoolgaande kinderen ten laste van het « Fonds communautaire pour l'Intégration sociale et professionnelle des personnes handicapées » (Gemeenschapsfonds voor de sociale integratie van de gehandicapten en hun inschakeling in het arbeidsproces); - artikel 34, § 1 en § 2, van het besluit van de Waalse Regering van 9 oktober 1997 betreffende de voorwaarden van erkenning en subsidiëring van de voor gehandicapte personen bestemde residentiële diensten, dagonthaaldiensten en diensten voor plaatsing in gezinnen.

Art. 18.Dit besluit treedt in werking op 1 juli 1999.

Art. 19.De Minister van Sociale Actie, Huisvesting en Gezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Namen, 3 juni 1999.

De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, Buitenlandse Handel, KMO's, Toerisme en Patrimonium, R. COLLIGNON De Minister van Sociale Actie, Huisvesting en Gezondheid, W. TAMINIAUX

Bijlage I. Algemene bepalingen. 1.1. De voorwaarden en modaliteiten voor het verlenen van een tegemoetkoming inzake de materiële bijstand bedoeld in deze bijlage zijn van toepassing onverminderd het besluit van de Waalse Regering tot bepaling van de tegemoetkomingsvoorwaarden en -modaliteiten inzake de materiële bijstand verleend voor de integratie van gehandicapte personen. 1.2. Om een vlottere toegang te verlenen tot de informatie over de technische hulpmiddelen voor gehandicapte personen zijn al de in de bijlage opgenomen dienstverstrekkingen ingedeeld op grond van de ISO classificatie (INTERNATIONAL STANDARD ORGANISATION), die het statuut van een Belgische norm heeft (NBN EN 29999). 1.3. De in de bijlage vermelde tegemoetkomingsbedragen zijn maximumbedragen die gekoppeld zijn aan de basisgezondheidsindex.

Vanaf 1 januari 2000 worden ze jaarlijks op 1 januari (jaar n) aan de hand van onderstaande formule aangepast aan het indexcijfer van de consumptieprijzen bedoeld in hoofdstuk II van het koninklijk besluit van 24 december 1993 tot uitvoering van de wet van 6 januari 1989 tot vrijwaring van de concurrentie van het land, hierna gezondheidsindex genoemd : Bedrag op 31 december v.h. jaar n - 1 x gezondheidsindex v.d. maand december v.h. jaar n - 1 ____________________________________________________________________________________________ gezondheidsindex v.d. maand december v.h. jaar n - 2 Deze gezondheidsindex is niet van toepassing op de tegemoetkomingsbedragen voor de bouw of de verbouwing van de woningen bedoeld in de rubrieken 14 en 15 van dit besluit (ISO 18).

Die bedragen worden geïndexeerd overeenkomstig de bepalingen van het besluit van de Waalse Regering van 15 februari 1996 tot wijziging van het besluit van de Waalse Regering van 9 december 1993 tot vaststelling van de voorwaarden waaronder de gewestwaarborg wordt verleend voor bepaalde hypotheekleningen. 1.4. Behoudens met deze bijlage strijdige bepalingen, kan het Agentschap de hernieuwing van een dienstverstrekking verlenen of afwijken van de in deze bijlage bepaalde hernieuwingsvoorwaarden als de handicap verergert of als de dienstverstrekking onmogelijk hernieuwd kan worden.

II. Soorten tegemoetkomingen.

HULPMIDDELEN BIJ DE BEHANDELING (ISO 03) 2. HULPMIDDELEN VOOR DE PREVENTIE VAN PIJNLIJKE DRUKKEN (ANTI-DOORLIGWONDEN MATERIEEL) (ISO 03.33) 1.1. Kussens voor de preventie van pijnlijke drukken (ISO 03.33.03) Algemene tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert de noodzaak van een continu gebruik van het hulpmiddel bij personen van wie de deficiëntie doorligwonden kan veroorzaken.

Dat advies wettigt eveneens de keuze van het geschikt type kussen (zie hierna) al naar gelang het gevaar voor doorligwonden. 1.1.1. Fiber-, schuim-, gelkussens of met gel + andere stof Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde De hernieuwingstermijn wordt op 2 jaar vastgesteld.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 4.339 BEF, exclusief BTW. 1.1.2. Regelbare luchtkussens, of in composietgel Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde De hernieuwingstermijn wordt op 4 jaar vastgesteld.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 13.816 BEF, exclusief BTW. 1.2. Matrassen voor de preventie van pijnlijke drukken (ISO 03.33.06) 1.2.1. Watermatras (of met fibers, schuim of alternatief met compressor) Tegemoetkomingsvoorwaarden a) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert de noodzaak van het hulpmiddel in het kader van de preventie van doorligwonden bij personen die zich wegens hun deficiëntie niet op eigen krachten kunnen bewegen.De duur van deze onbekwaamheid wordt geëvalueerd over meer dan één jaar, te rekenen van de aanvraagdatum. b) De hernieuwingstermijn wordt op 2 jaar vastgesteld. Tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 4.525 BEF, exclusief BTW. PROTHESES (ISO 06) 2. PRUIKEN (ISO 06.30.03) Tegemoetkomingsvoorwaarden a) Een met redenen omkleed advies van een geneesheer toont aan dat de totale of de quasi-kaalheid een gevolg is van een ziekte of een deficiëntie die recht geeft op de dienstverstrekkingen van het Agentschap, en dat die kaalheid niet aan een chemo- en/of radiotherapeutische behandeling te wijten is die recht geeft op een terugbetaling van het RIZIV.b) De hernieuwingstermijn is die bedoeld in de nomenclatuur van het RIZIV voor dezelfde dienstverstrekking. Tegemoetkomingsmodaliteit Het bedrag van de tegemoetkoming van het Agentschap is dat bedoeld in de nomenclatuur van het RIZIV voor dezelfde dienstverstrekking.

HULPMIDDELEN VOOR LICHAAMSVERZORGING EN BESCHERMING (ISO 09) 3. HULPMIDDELEN VOOR DE HYGIENE (ISO 09.12) 3.1. Kamerstoelen (met of zonder wieltjes) (ISO 09.12.03) Tegemoetkomingsvoorwaarden c) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager een deficiëntie vertoont waardoor hij zich moeilijk kan verplaatsen en dat de duur van de onbekwaamheid geëvalueerd wordt over meer dan één jaar, te rekenen van de aanvraagdatum.d) De hulp wordt door de ligging van de plaats gewettigd. Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 3.1.1. Kamerstoel zonder wieltjes : 4.095 BEF, exclusief BTW. 3.1.2. Kamerstoel met wieltjes : 8.865 BEF, exclusief BTW. 4. ABSORBERENDE PRODUCTEN VOOR INCONTINENTE PERSONEN (ISO 09.30) Tegemoetkomingsvoorwaarden b) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de urine- of faecale incontinentie te wijten is aan : - neurologische mergletsels of aan (aangeboren of opgelopen) letsels aan het onderste urine- en darmstelsel; - een achterstand van de psychomotorische of geestelijke ontwikkeling; - een psychische aandoening.

Het advies specificeert eveneens : - de graad van incontinentie (alleen de graden 3 en 4 van de schaal van KATZ komen in aanmerking); - of het om een dag- en/of nachtelijke urine- en/of faecale incontinentie gaat; - of de persoon sondes gebruikt. b) De beslissing van het Agentschap slaat op twee kalenderjaren : ze kan verlengd worden na overlegging van een nieuw advies dat met redenen omkleed is.c) Er wordt geen tegemoetkoming verleend voor zalven en poeders. Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt gemoduleerd als volgt : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld * tegemoetkoming beperkt tot het kwart van het jaarlijkse plafond voor de aanvragers die een internaat of een residentiële dienst bezoeken dat gesubsidieerd wordt door een andere overheid dan het Agentschap, en die tijdens de schoolvakantie weer naar huis gaan. 5. HULPMIDDELEN OM ZICH TE WASSEN EN EEN BAD OF EEN DOUCHE TE NEMEN (ISO 09.33) 5.1. Douchezetels (ISO 09.33.03) Tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager een ernstige deficiëntie vertoont waardoor hij niet zonder steun overeind kan blijven en dat het hulpmiddel noodzakelijk is voor een periode van meer dan één jaar, te rekenen van de aanvraagdatum.

Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 5.1.1. Opklapbare muurdouchezetel, met verwijderbare rug- en armleuningen : 8.715 BEF, exclusief BTW. 5.1.2. Steunvoet voor muurdouchezetel : 1.990 BEF, exclusief BTW. 5.1.3. Douchestoel voorzien van 4 kleine draaiende wielen, van opklapbare armleuningen, al dan niet met een gat in de zitting (w.c.-bril open voorin) : 16.935 BEF, exclusief BTW. 6. DIVERSE TECHNISCHE HULPMIDDELEN Tegemoetkomingsvoorwaarden d) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de betrokkene wegens de aan zijn deficiëntie te wijten functionele beperkingen bepaalde activiteiten niet kan uitvoeren zonder de gevraagde technische hulp en dat hij door die hulp weer zelfstandig wordt.e) Het mag niet gaan om een in deze bijlage bedoelde dienstverstrekking waarvoor een tegemoetkomingsbedrag vastgesteld is. f) De eenheidsprijs, of de extrakosten bovenop het basisproduct, is niet hoger dan 4.500 BEF, exclusief BTW. Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 4.500 BEF per technisch hulpmiddel, exclusief BTW. HULPMIDDELEN VOOR DE PERSOONLIJKE MOBILITEIT (ISO 12) 7. WANDELHULPMIDDELEN GEHANTEERD DOOR EEN ARM (ISO 12.03) 7.1. Wandelstokken - krukken Tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert de oorsprong van de deficiëntie en de gevolgen ervan voor de voortbeweging. Het moet ook het vereiste type wandelhulpmiddel bepalen, het aantal wandelstokken alsook de noodzaak van het hulpmiddel voor een periode van meer dan één jaar, te rekenen van de aanvraagdatum.

Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 7.1.1. Wandelstok (ISO 12.03.03) : 570 BEF, exclusief BTW. 7.1.2. Wandelstok met steun voor voorarm (ISO 12.03.06) : 849 BEF het paar, exclusief BTW. 7.1.3. Wandelstok met steun voor voorarm voor artritispatiënten (ISO 12.03.09) : 2.705 BEF, exclusief BTW. 7.1.4. Kruk met okselsteun (ISO 12.03.12) : 1.041 BEF, exclusief BTW. 7.1.5. Driepotige wandelstok (ISO 12.03.15) : 1.270 BEF, exclusief BTW. 7.1.6. Vierpotige wandelstok (ISO 12.03.18) : 1.495 BEF, exclusief BTW. 8. WAGENAANPASSINGEN (ISO 12.12) Algemene tegemoetkomingsvoorwaarden c) De hierna vermelde aanpassingen moeten nuttig zijn voor de gehandicapte persoon die het voertuig bestuurt.De betrokkene moet een afschrift van zijn aangepaste rijbewijs overleggen en/of een bewijs van rijbekwaamheid.

Als de gehandicapte persoon vervoerd moet worden door een derde, wordt de tegemoetkoming slechts verleend voor de aanpassingen bedoeld in de rubrieken 8.2., 8.3.2., 8.3.3., 8.4., 8.5., 8.6., 8.7. en 8.8. d) De aanvragen van de aanpassingen bedoeld in de rubrieken 8.2., 8.3., 8.4., 8.5., 8.6. en 8.8. moeten vergezeld gaan van een verslag van het « Centre d'Adaptation à la Route pour Automobilistes Handicapés (C.A.R.A.) » (Centrum voor de aanpassing van gehandicapte automobilisten aan de weg). c) Voor de aanpassing moet gebruik worden gemaakt van : - een nieuw voertuig; - een voertuig dat nieuw gekocht is en dat minder dan 5 jaar is op het ogenblik van de aanvraag om tegemoetkoming; - een voertuig dat tweedehands gekocht is en dat minder dan 5 jaar is op het ogenblik van de aanvraag om tegemoetkoming.

De voorwaarde i.v.m. de leeftijd van de wagen geldt niet voor overdraagbare aanpassingen. d) De hernieuwingstermijn voor niet-overdraagbare aanpassingen wordt op 5 jaar vastgesteld.e) In geval van verandering van voertuig vóór afloop van de in punt d) bedoelde termijn, wordt slechts een tegemoetkoming voor een nieuwe aanpassing verleend als de verandering te wijten is aan een intensief gebruik beroepshalve, een wijziging in de beroepstoestand of in de gezinssamenstelling of aan een verergering van de deficiëntie.f) De aanpassing wordt niet hernieuwd binnen 5 jaar als het voertuig hersteld of vervangen moet worden ten gevolge van een ongeval.g) De kosten voor de overdraagbare aanpassingen worden slechts in aanmerking genomen voor een tegemoetkoming bij een verandering van voertuig.h) De tegemoetkoming van het Agentschap wordt slechts verleend na overlegging van een afschrift van het erkenningsattest, opgemaakt overeenkomstig de reglementaire richtlijnen terzake.i) Er wordt geen tegemoetkoming verleend voor centrale vergrendeling, airconditioning in het voertuig, elektrische ruiten, elektrische achteruitkijkspiegels en stuurbekrachtiging. Algemene tegemoetkomingsmodaliteiten a) Het Agentschap komt tegemoet in het BTW-bedrag betreffende de aanpassingen, mits overlegging van een attest van de BTW-Controledienst van het ambtsgebied van de woonplaats van de aanvrager, waarin het tarief vermeld staat dat voor zijn rekening blijft. b) De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten van de verschillende aanpassingen voor een vlottere toegang tot het voertuig wordt beperkt tot 320.000 BEF, exclusief BTW; deze aanpassingen worden vermeld in de rubrieken 8.3.2/8.3.3/8.4/8.5/8.6 en 8.8. 8.1. Aanpassing betreffende het besturen (ISO 12.12.03) 8.1.1. Plaatsing van de gasklep en de remmen onder of op het stuur Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager een belangrijk functioneel verlies van de onderste ledematen vertoont of dat ze afgezet zijn.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 8.1.1.1. De plaatsing onder het stuur : 40.055 BEF, exclusief BTW. 8.1.1.2. De plaatsing op het stuur/mechanisch systeem : 58.500 BEF, exclusief BTW. 8.1.1.3. De plaatsing op het stuur/elektronisch systeem : 90.000 BEF, exclusief BTW. 8.1.2.Automatische of half-automatische transmissie Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager een belangrijk functioneel verlies van de onderste en/of bovenste ledematen vertoont of dat een onderste en/of bovenste ledemaat afgezet is.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 31.500 BEF, exclusief BTW. 8.1.3. Verplaatsing van het gaspedaal Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager een functioneel verlies van de onderste rechterledemaat vertoont of dat hij afgezet is.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 10.000 BEF, exclusief BTW. 8.1.4. Verplaatsing van de elektrische bediening Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager een belangrijk functioneel verlies van de bovenste ledematen vertoont of dat een bovenste ledemaat afgezet is.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 59.000 BEF, exclusief BTW. 8.2. Harnassen (ISO 12.12.09) Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager een rolstoel gebruikt of ernstig motorisch gehandicapt is (romp en/of onderste ledematen), hetgeen de zithouding zeer moeilijk maakt.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming in de kosten wordt beperkt tot 8.500 BEF, exclusief BTW. 8.3. Speciaal ontworpen wagenzetels (ISO 12.12.12) Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager een rolstoel gebruikt of ernstig motorisch gehandicapt is (romp en/of onderste ledematen), hetgeen de zithouding en/of de hantering van de zetel zeer moeilijk maakt. De duur van deze onbekwaamheid wordt geschat op meer dan één jaar, te rekenen van de aanvraagdatum.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 8.3.1. Ergonomische zetel voor de bestuurder : 52.000 BEF, exclusief BTW. 8.3.2. Draaizetel : 31.000 BEF, exclusief BTW. 8.3.5. Uitschuifbare draaizetel : 42.000 BEF, exclusief BTW. 8.3.6. Elektrische bijstelling van de bestuurderszetel : 39.000 BEF, exclusief BTW. 8.4. Personenheftoestel voor wagen (niet voorzien voor rolstoelen) Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager onbekwaam is om zich van de rolstoel naar de zetel van de wagen te verplaatsen. De duur van deze onbekwaamheid wordt geschat op meer dan één jaar, te rekenen van de aanvraagdatum.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 107.000 BEF, exclusief BTW. 8.5. Achter- of zijliftplatform om de in de rolstoel zittende persoon in het voertuig te heffen (ISO 12.12.18) Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde b) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager die een rolstoel gebruikt, onbekwaam is om zich alleen over te plaatsen.De duur van deze onbekwaamheid wordt geschat op meer dan één jaar, te rekenen van de aanvraagdatum.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 200.000 BEF, exclusief BTW. 8.6. Hulpmiddelen om de rolstoel in de wagen te laden (ISO 12.12.21) Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager onbekwaam is om zijn rolstoel in het voertuig te laden.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 8.6.1. Laden in de cabine via een elektrisch manoeuvreerbare arm : 84.000 BEF*, exclusief BTW * Met ombouw van het achterportier : 189.000 BEF, exclusief BTW. 8.6.4. Laden in de kofferbak via een manoeuvreerbare arm : 8.6.2.1. Laden van een manuele vouwbare rolstoel : 60.000 BEF, exclusief BTW 8.6.2.3. Laden van een elektrische rolstoel : 98.000 BEF, exclusief BTW 8.6.5. Laden van de rolstoel op het dak : 145.000 BEF, exclusief BTW 8.7. Uitrustingen om een rolstoel in een wagen vast te zetten (ISO 12.12.24) Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager een rolstoel gebruikt.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten van de sluitingen en sluitingsrails wordt beperkt tot 32.000 BEF, exclusief BTW. 8.8. Aanpassingen van de structuur van de wagen voor een vlottere toegankelijkheid (ISO 12.12.27) Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager die een rolstoel gebruikt, onbekwaam is om zich over te plaatsen.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 8.8.1. Verlaging van de achtervloer : 270.000 BEF, exclusief BTW 8.8.2. Verhoging van het dak : 25.000 BEF, exclusief BTW 8.8.3. Vlak maken van de vloer : 20.000 BEF, exclusief BTW. 9. ROLSTOELEN (ISO 12.21) Algemene tegemoetkomingsvoorwaarden g) De rolstoel moet opgenomen worden op de lijst van de toestellen die in aanmerking komen voor de terugbetaling van de verplichte ziekteverzekering.h) Naast de medische criteria die recht geven op de terugbetaling van de verplichte ziekteverzekering kan het Agentschap, op grond van een met redenen omkleed medisch advies, een tegemoetkoming verlenen voor personen die motorisch gestoord zijn ten gevolge van een cardiovasculaire ziekte of van ademhalingsproblemen.Een medisch rapport bevestigt dat het maximale zuurstofverbruik kleiner is dan of gelijk is aan een gemiddelde drempel van 16 ml/kg/minuut, gewogen op grond van de leeftijd, het geslacht en het gewicht, overeenkomstig de zogenaamde WEBER-classificatie voor personen met hart- en longproblemen. i) Het Agentschap past dezelfde hernieuwingstermijnen toe als de verplichte ziekteverzekering. Het Agentschap kan evenwel binnen een kortere termijn een tegemoetkoming verlenen voor een nieuwe rolstoel op voorwaarde dat een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat die noodzaak te wijten is aan een belangrijke anatomische verandering die te maken heeft met de evolutie van de deficiëntie. j) Het Agentschap kan tegemoetkomen in de kosten van een bijkomende rolstoel op voorwaarde dat de aanvrager er de noodzaak van rechtvaardigt, met name wegens het gebruik thuis van een traplift met zetel of, als de auto niet aangepast is, wegens moeilijkheden i.v.m. het vervoer en/of de hantering van de stoel. k) Voor de aan de gewone slijtage van de rolstoel gebonden onderhoudskosten kan een tegemoetkoming worden verleend ten belope van een jaarlijks plafond gelijk aan 10 % van de waarde van de stoel en zijn geïnventariseerde toebehoren, zoals vastgesteld door de verplichte ziekteverzekering op het ogenblik van de aankoop.Deze tegemoetkoming kan opgesplitst worden. l) Voor de herstelkosten i.v.m. een kapotte of beschadigde rolstoel kan een tegemoetkoming worden verleend ten belope van een plafond gelijk aan 40 % van de waarde van de stoel en zijn geïnventariseerde toebehoren, zoals vastgesteld door de verplichte ziekteverzekering op het ogenblik van de aankoop. Dit plafond is van toepassing op de duur van de door de verplichte ziekteverzekering vastgestelde minimale hernieuwingstermijn.

Algemene tegemoetkomingsvoorwaarden Behalve de hiernavolgende specifieke voorwaarden, wordt de tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten beperkt tot de waarde van de rolstoel en zijn toebehoren, zoals vastgelegd in de nomenclatuur van de gezondheidsuitkeringen inzake de verplichte ziekteverzekering en met inachtneming van de desbetreffende terugbetalingsbedragen. 9.1. Manuele rolstoelen gehanteerd door een begeleider (ISO 12.21.03) 9.2. Manuele rolstoelen aangedreven door de gebruiker (ISO 12.21.06, 12.21.09, 12.21.12) 9.2.1. Rolstoelen die meer dan 17 kg wegen 9.2.2. Rolstoelen die minder dan 17 kg wegen Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde De aanvrager voert activiteiten uit waarvoor hij zijn woonplaats moet verlaten.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap vult die van de verplichte ziekteverzekering aan. Ze wordt ten belope van de gemaakte kosten beperkt tot de helft van tegemoetkoming van de ziekteverzekering. 9.3. Rolstoelen met elektrische aandrijving (ISO 12.21.24, 12.21.27) Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde Het Agentschap kan op grond van een met redenen omkleed medisch advies een tegemoetkoming verlenen aan personen van wie de bovenste ledematen stoornissen vertonen waardoor ze niet meer in staat zijn om hun rolstoel zelf aan te drijven, of aan personen die de noodzaak van het hulpmiddel rechtvaardigen door het feit dat ze hun woonplaats moeten verlaten om hun activiteit uit te oefenen.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap vult die van de verplichte ziekteverzekering aan. Ze wordt ten belope van de gemaakte kosten beperkt tot de helft van de tegemoetkoming van de ziekteverzekering, afgezien van de specifieke tegemoetkomingsmodaliteiten bedoeld in het volgende lid.

Als de verplichte ziekteverzekering in de rolstoelkosten tegemoetkomt ten belope van de terug te betalen prijs van een manuele rolstoel en zijn toebehoren, of voor een waarde gelijk aan het verschil tussen een elektrische rolstoel en een manuele rolstoel, is de tegemoetkoming van het Agentschap ten belope van de gemaakte kosten gelijk aan maximum 150 % van de terug te betalen prijs van een rolstoel met elektrische aandrijving, na aftrek van de tegemoetkoming van de verplichte ziekteverzekering. 10. HEFHULPMIDDELEN (ISO 12.36) Algemene tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager wegens een ernstige deficiëntie onbekwaam is om zich alleen te verplaatsen en dat de duur van deze onbekwaamheid geschat wordt op meer dan één jaar, te rekenen van de aanvraagdatum. Bovendien moet de aanvraag i.v.m. de bekwaam- en onbekwaamheden van de aanvrager en zijn fysieke en sociale omgeving gegevens bevatten die de verlening van het type gevraagd toestel rechtvaardigen. 10.1. Heftoestel op wieltjes met riemzetel (ISO 12.36.03) Specifieke tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 10.1.1. Hydraulisch model (riemen niet inbegrepen) : 42.263 BEF, exclusief BTW. 10.1.2. Elektrisch model (riemen niet inbegrepen) : 71.600 BEF, exclusief BTW. 10.2. Heftoestel vastgemaakt aan de muur, tussen de muren, aan de grond en/of het plafond (ISO 12.36.12) 10.2.2. Elektrisch heftoestel op rails Specifieke tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 10.2.1.3. Model met enkele motor : 135.000 BEF, exclusief BTW. 10.2.1.4. Model met dubbele motor : 155.000 BEF, exclusief BTW. Er kan een supplement van 70.000 BEF, exclusief BTW, verleend worden als : - hetzij de toegang tot een tweede kamer noodzakelijk is; - hetzij een soort wissel geïnstalleerd moet worden om de overplaatsingen naar de verschillende bestanddelen van dezelfde kamer te vergemakkelijken. 10.3. Heftoestellen vastgemaakt aan, gemonteerd in en/of op een ander product (ISO 12.36.15) 10.3.1. Mechanisch, elektrisch of door waterdruk aangedreven heftoestellen voor badkuipen Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde Het medisch advies specificeert eveneens dat de aanvrager met behulp van het aangepaste materieel bekwaam is om de badkuip alleen in te stappen en te verlaten.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 38.710 BEF, exclusief BTW. 10.4. Steunelementen voor heftoestellen (ISO 12.36.21) Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde De hernieuwingstermijn wordt op 5 jaar vastgesteld.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 10.4.4. Riemen voor hydraulisch/elektrisch heftoestel : 6.500 BEF, exclusief BTW 10.4.5. Handen-raam : 21.100 BEF, exclusief BTW 10.4.6. Dijsteun : 3.100 BEF, exclusief BTW. 11. HULPMIDDELEN OM ZICH TE ORI|$$|ADENTEREN (ISO 12.39) 11.1. Tactiele blindenstokken (ISO 12.39.03) Tegemoetkomingsvoorwaarden d) Het medisch rapport van een oogarts specificeert dat de aanvrager, na optische correctie, aan ieder oog hetzij een scherpte van één tiende of minder vertoont, hetzij een gezichtsveld kleiner dan 20° of dat hij aan hemeralopie lijdt.e) De aanvrager volgt lessen om de verplaatsingstechnieken te beheersen.f) De hernieuwingstermijn wordt op één jaar vastgesteld. Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 968 BEF per stok, exclusief BTW, en tot 545 BEF voor een speciaal opzetstuk, exclusief BTW. 11.2. Geleidehond Tegemoetkomingsvoorwaarden e) Het medisch rapport van een oogarts specificeert dat de aanvrager, na optische correctie, aan ieder oog hetzij een scherpte van één tiende of minder vertoont, hetzij een gezichtsveld kleiner dan 20°.f) De hond wordt bezorgd door bemiddeling van een instelling die door het beheerscomité van het Agentschap erkend is voor de aflevering van geleidehonden en de opleiding van gehandicapte personen met het oog op het gebruik van een geleidehond, met name : de Braille-Liga, « Les Amis des Aveugles », Licht en Liefde, de Koninklijke Maatschappij voor Blinden.g) De tegemoetkoming door het Agentschap wordt slechts verleend na overlegging van een positief opvolgingsattest, opgemaakt door de erkende instelling, drie maanden na de datum waarop de hond ter beschikking is gesteld van de gehandicapte persoon.h) De tegemoetkoming in de aankoopkosten van een geleidehond kan hernieuwd worden op grond van een attest van een dierenarts die niet afhangt van het dressuurcentrum en de erkende instantie die de hond bezorgd heeft. Tegemoetkomingsmodaliteit Het Agentschap verleent een forfaitaire tegemoetkoming in de aankoop- en dressuurkosten van de hond, alsook in de kosten voor de opleiding van de aanvrager. Deze tegemoetkoming wordt beperkt tot 162.000 BEF. 12. DIVERSE TECHNISCHE HULPMIDDELEN Tegemoetkomingsvoorwaarden a) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de betrokkene, wegens functionele beperkingen te wijten aan zijn deficiëntie, bepaalde activiteiten niet kan uitvoeren zonder de gevraagde technische hulp en dat deze hem een grotere zelfstandigheid bezorgt.b) Het mag niet gaan om een in deze bijlage bedoelde dienstverstrekking waarvoor een tegemoetkomingsbedrag vastgesteld is. c) De eenheidsprijs, of de extrakosten bovenop het basisproduct, mag niet hoger zijn dan 4.500 BEF, exclusief BTW. Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 4.500 BEF per technisch hulpmiddel, exclusief BTW. HULPMIDDELEN VOOR HUISELIJKE ACTIVITEITEN (ISO 15) 13. DIVERSE TECHNISCHE HULPMIDDELEN Tegemoetkomingsvoorwaarden d) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de betrokkene, wegens functionele beperkingen te wijten aan zijn deficiëntie, bepaalde activiteiten niet kan uitvoeren zonder de gevraagde technische hulp en dat deze hem een grotere zelfstandigheid bezorgt.e) Het mag niet gaan om een in deze bijlage bedoelde dienstverstrekking waarvoor een tegemoetkomingsbedrag vastgesteld is. f) De eenheidsprijs, of de extrakosten bovenop het basisproduct, mag niet hoger zijn dan 4.500 BEF, exclusief BTW. Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 4.500 BEF per technisch hulpmiddel, exclusief BTW. 1. HUISINRICHTINGEN EN -AANPASSINGEN (ISO 18) 14.BOUW VAN EEN AANGEPASTE WONING Tegemoetkomingsvoorwaarden c) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager een rolstoel gebruikt of zou kunnen gebruiken gezien de evolutie van de pathologie die hij vertoont.d) Een attest van de architect bevestigt dat verplaatsingen in een rolstoel een grotere oppervlakte eisen zodat de woning aangepast moet worden.Bij het attest wordt een afschrift van de plannen gevoegd. c) De gehandicapte persoon of zijn wettelijke vertegenwoordiger legt de eigendomsakte van het terrein, de eventuele stedenbouwkundige en esthetische voorschriften en de bouwvergunning over.d) Het Agentschap kan een tweede tegemoetkoming verlenen in geval van verhuizing gerechtvaardigd : - door de wil om de ouderlijke woning te verlaten en een autonoom leven te gaan leiden; - om beroepsredenen, wanneer de afstand tussen de nieuwe werkplaats en de vroegere woning tot gevolg heeft dat de betrokken persoon meer dan 12 uren weg is van zijn woning. e) De tegemoetkoming voor de bouw van een aangepaste woning en die voor de aanpassing van een bestaande woning mogen niet gecumuleerd worden, behalve in geval van gewettigde verhuizing, zoals hierboven bedoeld (punt d).f) De tegemoetkoming van het Agentschap kan gecumuleerd worden met die van andere overheden. Tegemoetkomingsmodaliteiten a) De gezamenlijke tegemoetkoming van het Agentschap wordt beperkt tot : - 8 % van de kosten van de te bouwen woning, exclusief BTW; - 360.766 BEF, exclusief BTW, als de werkelijke bouwkosten hoger zijn dan 4.509.575 BEF, exclusief BTW, referentiekosten geïndexeerd overeenkomstig het besluit van de Waalse Regering van 15 februari 1996. Deze tegemoetkoming kan verhoogd worden, zoals aangegeven in punt b) hieronder.b) De tegemoetkomingsbedragen worden verhoogd : 1) met 5 % naar gelang van het aantal kinderen ten laste vanaf het tweede. Om het aantal kinderen ten laste te bepalen : - telt het voor meer dan 66 % gehandicapte kind voor twee kinderen ten laste; - wordt de voor meer dan 66 % gehandicapte aanvrager of zijn gehandicapte samenwonende echtgenote of concubine beschouwd als een kind ten laste; - wordt de voor meer dan 66 % gehandicapte persoon die onder hetzelfde dak als de aanvrager woont en met hem tot de tweede graad aanverwant is, beschouwd als een kind ten laste; - wordt de verhoging beperkt tot 15 %. 2) met 20 % als de woning gelegen is in een gemeente die onderhevig is aan een belangrijke onroerende druk.De lijst van die gemeenten wordt door de Waalse Regering vastgesteld. c) Er wordt geen tegemoetkoming verleend voor terrassen en veranda's.15. AANPASSING VAN EEN BESTAANDE WONING Tegemoetkomingsvoorwaarden a) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat : - de aanvrager een rolstoel gebruikt of zou kunnen gebruiken gezien de evolutie van de pathologie die hij vertoont; - de aanvrager aan stoornissen lijdt ten gevolge van een hartziekte, een vaatziekte of ademhalingsproblemen, dat hij motorisch gestoord is wegens een deficiëntie aan de wervelkolom of aan de onderste en/of bovenste ledematen en daardoor moeilijkheden ondervindt om zich te verplaatsen en hindernissen te nemen. Wat de cardiovasculaire en ademhalingsproblemen betreft, moet het maximaal zuurstofverbruik kleiner zijn dan of gelijk zijn aan een gemiddelde drempel van 16 ml/kg/minuut, gewogen op grond van de leeftijd, het geslacht en het gewicht, overeenkomstig de zogenaamde WEBER-classificatie voor personen met hart- en longproblemen. b) De aanvrager moet de volgende stukken overleggen : 1) de eigendomsakte van de aan te passen woning; 2) als hij huurder is, een geregistreerd authentiek huurcontract waarbij de huurperiode, die niet meer dan 9 jaar mag lopen, vastgesteld wordt op 1 jaar per tegemoetkomingsschijf van 21.222 BEF, alsook een schriftelijke verklaring van de eigenaar waarin hij instemt met de geplande inrichtingen. Als de woning een maatschappij voor sociale woningen toebehoort, moet het bewijs geleverd worden dat de huurder en de maatschappij van te voren overleg hebben gepleegd en dat ze een aanpassingsproject uitgewerkt hebben op grond van de specifieke behoeften van de huurder; 3) als hij gehuisvest wordt bij een naaste bloed- of aanverwant in de eerste of tweede graad, die eigenaar is van het in te richten gebouw, het schriftelijk akkoord van deze laatste waarbij hij bereid is de aanvrager te huisvesten voor de duur bedoeld in 2);4) als hij gehuisvest wordt zoals bedoeld in punt 3) maar dat de naaste aanverwant de eigenaar niet is, dezelfde stukken als in 2) en 3);5) het plan van de woning vóór en na de aanpassing.c) De tegemoetkoming van het Agentschap kan gecumuleerd worden met de door andere overheden verleende tegemoetkomingen op voorwaarde dat de verschillende tegemoetkomingen samen niet meer bedragen dan de gemaakte kosten.d) Het Agentschap kan een tweede tegemoetkoming verlenen in geval van verhuizing gerechtvaardigd : - door de wil om de ouderlijke woning te verlaten en een autonoom leven te gaan leiden; - om beroepsredenen, wanneer de afstand tussen de nieuwe werkplaats en de vroegere woning tot gevolg heeft dat de betrokken persoon meer dan 12 uren weg is van zijn woning. e) De tegemoetkoming voor de aanpassing van een bestaande woning mag niet gecumuleerd worden met die voor de bouw van een aangepaste woning, behalve in geval van gewettigde verhuizing, zoals bedoeld in punt d) hierboven. Tegemoetkomingsmodaliteiten a) De tegemoetkoming van het Agentschap betreft de kosten die gemaakt worden in het kader van : - de verbouwing van bestaande kamers (afbraak, wederopbouw, afwerking) behalve het keuken- en badkamermeubilair en de sanitaire installaties; - de bouw van bijkamers gerechtvaardigd door de noodzakelijke herinrichting van de woning. b) De totale tegemoetkoming van het Agentschap wordt beperkt tot 541.149 BEF, exclusief BTW. Deze tegemoetkoming kan verhoogd worden zoals aangegeven in punt c) hieronder.

De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten voor de aanpassing van de toegangswegen tot de woning, met inbegrip van de toegang tot de bestaande terrassen en veranda's, wordt beperkt tot 138.755 BEF, exclusief BTW. c) De tegemoetkomingsbedragen worden verhoogd : 1) met 5 % naar gelang van het aantal kinderen ten laste vanaf het tweede. Om het aantal kinderen ten laste te bepalen : - telt het voor meer dan 66 % gehandicapte kind voor twee kinderen ten laste; - wordt de voor meer dan 66 % gehandicapte aanvrager of zijn gehandicapte samenwonende echtgenote of concubine beschouwd als een kind ten laste; - wordt de voor meer dan 66 % gehandicapte persoon die onder hetzelfde dak als de aanvrager woont en met hem aanverwant is tot de tweede graad, beschouwd als een kind ten laste; - wordt de verhoging beperkt tot 15 %. 2) met 20 % als de woning gelegen is in een gemeente die onderhevig is aan een belangrijke onroerende druk.De lijst van die gemeenten wordt door de Waalse Regering vastgesteld. 16. KEUKENMEUBILAIR/BADKAMERMEUBILAIR/SANITAIRE INSTALLATIES Tegemoetkomingsvoorwaarden a) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager een rolstoel gebruikt of een deficiëntie vertoont, met als gevolg motorische stoornissen en/of moeilijkheden om een standaard-uitrusting te gebruiken, en dat de duur van de onbekwaamheid geschat wordt op meer dan één jaar, te rekenen van de aanvraagdatum.b) De tegemoetkoming betreft : - de vervanging en/of de aanpassing van keuken- en/of badkamermeubelen; - de aankoop en de plaatsing van sanitaire voorzieningen waardoor de betrokken persoon weer autonoom kan leven. c) Als het om een niet-overplaatsbare uitrusting gaat, moet de aanvrager de volgende stukken overleggen : 1) de eigendomsakte van de uit te rusten woning; 2) als hij huurder is, een geregistreerd authentiek huurcontract waarbij de huurperiode vastgesteld wordt op 1 jaar per tegemoetkomingsschijf van 21.222 BEF, alsook een schriftelijke verklaring van de eigenaar waarin hij instemt met de geplande inrichtingen. Als de woning een maatschappij voor sociale woningen toebehoort, moet het bewijs geleverd worden dat de huurder en de maatschappij van te voren overleg hebben gepleegd en dat ze een aanpassingsproject uitgewerkt hebben op grond van de specifieke behoeften van de huurder; 3) als hij gehuisvest wordt bij een naaste bloed- of aanverwant in de eerste of tweede graad, die eigenaar is van het in te richten gebouw, het schriftelijk akkoord van deze laatste waarbij hij bereid is de aanvrager te huisvesten voor de duur bedoeld in 2);4) als hij gehuisvest wordt zoals bedoeld in punt 3) maar dat de naaste aanverwant de eigenaar niet is, dezelfde stukken als in 2) en 3);d) Als het om een niet-overplaatsbare uitrusting gaat, kan het Agentschap een tweede tegemoetkoming verlenen in geval van verhuizing gerechtvaardigd : - door de wil om de ouderlijke woning te verlaten en om een autonoom leven te gaan leiden; - om beroepsredenen, wanneer de afstand tussen de nieuwe werkplaats en de vroegere woning tot gevolg heeft dat de betrokken persoon meer dan 12 uren weg is van zijn woning.

Tegemoetkomingsmodaliteiten c) De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 71.686 BEF, exclusief BTW. d) De tegemoetkoming kan opgesplitst worden.17. OMBOUW VAN DE VERWARMINGSAPPARATUUR Tegemoetkomingsvoorwaarden a) De aanvrager legt een medisch rapport over : - hetzij van een oogarts die vastgesteld heeft dat de aanvrager, na optische correctie, aan het beste oog een gezichtsscherpte van twee tienden of minder vertoont; - hetzij van een huisarts die heeft vastgesteld dat de aanvrager een pathologie van de wervelkolom of de onderste en/of bovenste ledematen vertoont of onderhevig is aan stoornissen als gevolg van een cardiopulmonale ziekte. In dit laatste geval moet het medisch rapport bovendien aantonen dat het maximale zuurstofverbruik kleiner is dan of gelijk is aan een gemiddelde drempel van 16 ml/kg/minuut, gewogen op grond van de leeftijd, het geslacht en het gewicht, overeenkomstig de zogenaamde WEBER-classificatie voor personen met hart- en longproblemen. - hetzij van een huisarts die vastgesteld heeft dat de aanvrager, die een rolstoel gebruikt, niet in staat is om de verwarmingsapparatuur van zijn woning dagelijks van brandstof te voorzien. b) Het medisch rapport specificeert eveneens dat de duur van de onbekwaamheid wordt geschat op meer dan één jaar, te rekenen van de aanvraagdatum. Tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 71.686 BEF, exclusief BTW. 18. ZITMEUBILAIR (ISO 18.09) 18.1. Speciale zetels (ISO 18.09.21) 18.1.1. Liftzetel Tegemoetkomingsvoorwaarden c) Het met redenen omkleed medisch advies van een specialist in de neurologie, reumatologie of orthopedische chirurgie specificeert dat de betrokkene aan een spierzwakte lijdt met, als gevolg, ernstige bewegings- en grijpmoeilijkheden en/of evenwichtsstoornissen. Bovendien bepaalt het medisch advies de kenmerken van de te verwerven zetel. d) De zetel wordt gebruikt voor de regelmatige uitoefening van een activiteit. Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten van een liftzetel wordt beperkt tot 90.636 BEF, exclusief BTW. 19. BEDDEN (ISO 18.12) 19.1. Hydraulische of elektrische bedden Algemene tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager, die een rolstoel gebruikt, wegens zijn deficiëntie niet in staat is om zijn bed zonder hulp in te stappen en te verlaten en om er al naar gelang zijn behoeften van positie te veranderen. De duur van deze onbekwaamheid wordt geschat op meer dan één jaar, te rekenen van de aanvraagdatum. 19.1.1. Verwijderbare bedden en bedveringen, regelbaar met een hydraulische pomp (ISO 18.12.07) Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 37.562 BEF, exclusief BTW. 19.1.2. Verwijderbare bedden en bedveringen, regelbaar met een elektrische pomp (ISO 18.12.10) Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde Het medisch advies specificeert bovendien dat de aanvrager met behulp van het aangepaste materieel bekwaam is om zijn bed alleen in te stappen en te verlaten en om alleen van positie te veranderen.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 53.274 BEF, exclusief BTW. 19.2. Bedhekken en aan het bed te bevestigen bedgalgen (ISO 18.12.27) 19.2.1. Bedhekken Tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager aan een ernstige deficiëntie lijdt waardoor gevaar voor vallen ontstaat en dat de duur van deze onbekwaamheid geschat wordt op meer dan één jaar, te rekenen van de aanvraagdatum.

Tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 5.065 BEF, exclusief BTW. 19.2.2. Aan het bed te bevestigen bedgalgen Tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager wegens een ernstige deficiëntie onbekwaam is om rechtop te gaan zitten zonder hulp en dat de duur van de onbekwaamheid geschat wordt op meer dan één jaar, te rekenen van de aanvraagdatum.

Tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 3.875 BEF, exclusief BTW. 20. STEUNMATERIEEL (ISO 18.18) 20.1. Steunstang en -handvatten Tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager wegens een ernstige deficiëntie onbekwaam is om zich risicoloos te bewegen zonder deze steunmiddelen en dat de duur van deze onbekwaamheid geschat wordt op meer dan één jaar, te rekenen van de aanvraagdatum.

Tegemoetkomingsmodaliteiten a) De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 20.1.1. : opklapbare steun voor de WC : 3.140 BEF, exclusief BTW 20.1.2. : draagset voor opklapbare steun : 1.375 BEF, exclusief BTW 20.1.3. : vaste steun (maximum 70 cm) : 2.155 BEF, exclusief BTW 20.1.4. : gebogen muursteun : 1.640 BEF, exclusief BTW 20.1.5. : rechte muursteun : 1.335 BEF, exclusief BTW b) De tegemoetkoming van het Agentschap voor het geheel van de vereiste dienstverstrekkingen wordt beperkt tot 15.000 BEF, exclusief BTW. 21. VOORZIENINGEN VOOR DE OPENING EN DE SLUITING VAN DEUREN, VENSTERS EN GORDIJNEN (ISO 18.21) 21.1. Voorzieningen voor de opening en de sluiting van deuren (ISO 18.21.03) 21.1.1. Afstandsbediening voor de opening en de sluiting van de garagedeur Tegemoetkomingsvoorwaarden a) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager : - een rolstoel gebruikt; - een pathologie aan de wervelkolom of de onderste en/of bovenste ledematen vertoont; - of aan stoornissen lijdt als gevolg van een cardiopulmonale ziekte.

In dit geval bevestigt het medisch rapport bovendien dat het maximale zuurstofverbruik kleiner is dan of gelijk is aan een gemiddelde drempel van 16 ml/kg/minuut, gewogen op grond van de leeftijd, het geslacht en het gewicht, overeenkomstig de zogenaamde WEBER-classificatie voor personen met hart- en longproblemen, waardoor hij onbekwaam is om een standaard-garagedeur te hanteren.

Het medisch advies specificeert eveneens dat de duur van de onbekwaamheid geschat wordt op meer dan één jaar, te rekenen van de aanvraagdatum. b) De aanvrager is de bestuurder van het voertuig;als dat niet het geval is, is de garage voor hem de enige mogelijke toegang tot de woning.

Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 21.1.1.1. Bedieningssysteem voor een uitstekende deur : 25.000 BEF, exclusief BTW 21.1.1.2. Bedieningssysteem voor een niet-uitstekende deur : 37.450 BEF, exclusief BTW 21.1.2. Afstandsbediening voor de opening en de sluiting van de voordeur (ISO 18.21.03) Tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager een rolstoel gebruikt.

Tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten van het systeem wordt beperkt tot 68.500 BEF, exclusief BTW. 22. VOORZIENINGEN OM ZICH VAN DE ENE VERDIEPING NAAR DE ANDERE TE BEGEVEN (ISO 18.30) Algemene tegemoetkomingsvoorwaarden d) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager : - een rolstoel gebruikt; - motorisch gestoord is waardoor hij nooit meer gebruik kan maken van de trap. Indien de persoon aan stoornissen lijdt die te wijten zijn aan een cardiopulmonale ziekte, bevestigt het medisch rapport bovendien dat het maximale zuurstofverbruik kleiner is dan of gelijk is aan een gemiddelde drempel van 16 ml/kg/minuut, gewogen op grond van de leeftijd, het geslacht en het gewicht, overeenkomstig de zogenaamde WEBER-classificatie voor personen met hart- en longproblemen. e) De inrichting van de woning rechtvaardigt de installatie van zo'n voorziening. Het apparaat mag alleen in een ééngezinshuis geplaatst worden. f) De aanvrager legt de volgende stukken over : 1) de eigendomsakte van de aan te passen woning; 2) als hij huurder is, garanties voor de duurzaamheid van de huur op grond van een geregistreerd authentiek huurcontract waarbij de huurperiode, die niet meer dan 9 jaar mag lopen, vastgesteld wordt op 1 jaar per tegemoetkomingsschijf van 21.222 BEF, alsook een schriftelijke verklaring van de eigenaar waarin hij instemt met de geplande inrichtingen. Als de woning een maatschappij voor sociale woningen toebehoort, moet het bewijs geleverd worden dat de huurder en de maatschappij van te voren overleg hebben gepleegd en dat ze een aanpassingsproject uitgewerkt hebben op grond van de specifieke behoeften van de huurder; 3) als hij gehuisvest wordt bij een naaste bloed- of aanverwant in de eerste of tweede graad, die eigenaar is van het in te richten gebouw, het schriftelijk akkoord van deze laatste waarbij hij bereid is de aanvrager te huisvesten voor de duur bedoeld in 2);4) als hij gehuisvest wordt zoals bedoeld in punt 3) maar dat de naaste aanverwant de eigenaar niet is, dezelfde stukken als in 2) en 3);d) Het Agentschap kan een tweede tegemoetkoming verlenen in geval van verhuizing gerechtvaardigd : - door de wil om de ouderlijke woning te verlaten en een autonoom leven te gaan leiden; - om beroepsredenen, wanneer de afstand tussen de nieuwe werkplaats en de vroegere woning tot gevolg heeft dat de betrokken persoon meer dan 12 uren weg is van zijn woning. e) De dienstverstrekkingen mogen niet gecumuleerd worden.f) Voor de onderhoudskosten gebonden aan de gewone slijtage van de apparatuur kan een tegemoetkoming worden verleend ten belope van een jaarlijks plafond gelijk aan 3 % van het bedrag van de gemaakte kosten bedoeld in de artikelen 9 en 10 van dit besluit.Deze tegemoetkoming kan opgesplitst worden. g) Voor de herstelkosten gebonden aan een beschadigde apparatuur kan een tegemoetkoming worden verleend ten belope van een plafond gelijk aan 30 % van het bedrag van de gemaakte kosten bedoeld in de artikelen 9 en 10. h) Voor de in rubriek 22.4. bedoelde dienstverstrekking moet slechts aan één voorwaarde voldaan worden : een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager een rolstoel gebruikt. 22.1. Vertikale heftoestellen voor personen (ISO 18.30.03) 22.1.1. Liften Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarden a) Het medisch advies specificeert eveneens dat de persoon onbekwaam is om zich van de rolstoel op een traplift met zetel over te plaatsen of het zou kunnen worden gezien de pathologie die hij vertoont. b) De lift moet voldoen aan de Economische Richtlijn 95/16.EEG betreffende de liften; daartoe moet hij : - het teken « EG » dragen; - door een erkend orgaan onderworpen worden aan een controle van het type « EG »; - voorzien zijn van het door de fabrikant opgemaakte EG-conformiteitsattest. c) Een bevoegd verklaard en erkend controleorgaan moet aan de hand van een attest bewijzen dat het geplaatste toestel aan de vigerende normen voldoet.d) De tegemoetkoming voor het plaatsen van een lift en die voor de bouw van een aangepaste woning mogen niet gecumuleerd worden, behalve als de deficiëntie op onvoorzienbare wijze verergert tussen beide aanvragen. Specifieke tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 900.000 BEF, exclusief BTW. 22.1.2. Inrichtingswerken De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten van de inrichtingswerken voor de plaatsing van de lift, wordt beperkt tot 55.503 BEF, exclusief BTW. 22.2. Goederenlift en heftafels (ISO 18.30.06) Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarden a) Het medisch advies specificeert eveneens dat de persoon onbekwaam is om zich van de rolstoel op een traplift met zetel over te plaatsen of het zou kunnen worden gezien de pathologie die hij vertoont.b) Het toestel moet voldoen aan de Economische Richtlijn 89/392/EEG, gewijzigd bij de richtlijnen 91/368/EEG, 93/44/EEG en 93/68/EEG betreffende machines;daartoe moet het : - het teken « EG » dragen; - voorzien zijn van het door de fabrikant opgemaakte EG-conformiteitsattest. c) Toestellen waarvan de verticale valhoogte meer dan drie meter bedraagt (alleen voor de toestellen bedoeld in punt 22.2.3.), worden onderworpen aan een controle van het type « EG » die door een erkend orgaan wordt uitgevoerd. d) Een bevoegd verklaard en erkend controleorgaan moet aan de hand van een attest bewijzen dat het geplaatste toestel aan de vigerende normen voldoet. Specifieke tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 22.2.1. X-vormige systemen voor kleine opheffingen : 137.500 BEF, exclusief BTW 22.2.2. Systemen voor opheffingen onder 1,80 m : 250.000 BEF, exclusief BTW 22.2.3. Systemen voor opheffingen tussen 1,80 m en 4 m voor twee niveaus : 680.000 BEF, exclusief BTW 22.3. Trapliften (ISO 18.30.09) Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarden a) Het toestel voldoet aan de Economische Richtlijn 89/392/EEG, gewijzigd bij de richtlijnen 91/368/EEG, 93/44/EEG en 93/68/EEG betreffende machines;daartoe moet het : - het teken « EG » dragen; - voorzien zijn van het door de fabrikant opgemaakte EG-conformiteitsattest. b) Een bevoegd verklaard en erkend controleorgaan moet aan de hand van een attest bewijzen dat het geplaatste toestel aan de vigerende normen voldoet. 22.3.1. Traplift met zetel Specifieke tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 22.3.1.1. Traplift met zetel voor steektrap : 175.000 BEF, exclusief BTW 22.3.1.2. Traplift met zetel voor trap met één kromming : 215.000 BEF, exclusief BTW 22.3.1.3. Traplift met zetel voor trap met twee krommingen : 250.000 BEF, exclusief BTW 22.3.2. Traplift met platform 22.3.2.1. Traplift voor steektrap Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de persoon onbekwaam is om zich in een zetel voor traplift over te plaatsen of het zou kunnen worden.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 195.500 BEF, exclusief BTW. 22.4. Draagbare bruggen (ISO 18.30.15) Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 22.4.1. Schuifbare toegangsbruggen van 2 m : 20.000 BEF, exclusief BTW 22.4.2. Schuifbare toegangsbruggen van 3 m : 30.000 BEF, exclusief BTW 22.4.3. Schuifbare toegangsvloer van 2 m : 38.500 BEF, exclusief BTW 23. DIVERSE TECHNISCHE HULPMIDDELEN Tegemoetkomingsvoorwaarden a) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de betrokkene wegens de aan zijn deficiëntie te wijten functionele beperkingen bepaalde activiteiten niet kan uitvoeren zonder de gevraagde technische hulp en dat hij door die hulp weer zelfstandig wordt.b) Het mag niet gaan om een in deze bijlage bedoelde dienstverstrekking waarvoor een tegemoetkomingsbedrag vastgesteld is. c) De eenheidsprijs, of de extrakosten bovenop het basisproduct, is niet hoger dan 4.500 BEF, exclusief BTW. Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 4.500 BEF per technisch hulpmiddel, exclusief BTW. COMMUNICATIE-, INFORMATIE- EN SIGNALERINGSMIDDELEN (ISO 21) (ISO 21) 24.1. Loepen Tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de betrokkene een visuele deficiëntie vertoont waardoor hij niet zonder loep kan lezen. Het medisch advies bepaalt eveneens het aanbevolen type loep (al dan niet op voet) (al dan niet met verlichting) op grond van de onbekwaamheden van de aanvrager.

Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap wordt beperkt tot : 24.1.1. Loepen met geïntegreerde verlichting (ISO 21.03.12) : 3.476 BEF, exclusief BTW. 24.1.2. Loep zonder verlichting (ISO 21.03.15) : 1.580 BEF, exclusief BTW. 25. ELEKTRO-OPTISCHE HULPMIDDELEN (ISO 21.06) 25.1. Videosystemen met beeldvergroting (ISO 21.06.03) Algemene tegemoetkomingsvoorwaarden a) De aanvrager legt het medisch rapport van een oogarts over waarin bevestigd wordt dat de betrokkene, na optische correctie, aan het beste oog een gezichtsscherpte vertoont van twee tienden of minder, wat het lezen zonder specifiek materieel onmogelijk maakt.b) Het rapport van een door het Agentschap erkend centrum voor de evaluatie van de technische hulpmiddelen specificeert het aanbevolen type systeem op grond van de al dan niet evolutieve aard van de pathologie, het soort activiteiten, de gebruiksfrequentie en het resultaat van de met het aanbevolen materieel uitgevoerde proeven. 25.1.1. T.V.-loep met plaat en aangepast scherm (systeem dat het lezen en het schrijven mogelijk maakt) Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarden c) De aanvraag om tegemoetkoming in de kosten van dit materieel wordt gerechtvaardigd door het gebruik ervan op de plaats van de beroepsactiviteit wanneer de arbeidspost geen computer vereist, thuis voor de uitvoering van verschillende werken, of in het kader van het kleuteronderwijs.d) Het gebruik van kleuren wordt gerechtvaardigd door de aard van de activiteiten. Specifieke tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 25.1.1.1. Monochroom model : 99.587 BEF, exclusief BTW 25.1.1.2. Kleurenmodel : 133.058 BEF, exclusief BTW 25.1.2. Draagbare T.V.-loep (systeem dat het lezen mogelijk maakt) Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarden d) De aanvraag om tegemoetkoming in de kosten van dit materieel wordt ten minste gerechtvaardigd op de werkplaats wanneer de arbeidspost geen computer vereist of thuis voor de uitvoering van werken.e) Het gebruik van het hele draagbare systeem wordt gerechtvaardigd door de noodzaak om van de geschreven informatie kennis te nemen op een andere plaats dan die waar de hoofdactiviteit uitgeoefend wordt.f) Het gebruik van kleuren wordt gerechtvaardigd door de aard van de activiteiten. Specifieke tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 25.1.2.1. Draagbaar systeem zonder scherm monochroom model : 26.446 BEF, exclusief BTW 25.1.2.2. Draagbaar systeem zonder scherm kleurenmodel : 61.900 BEF, exclusief BTW 25.1.2.3. Volledig draagbaar systeem : 147.900 BEF, exclusief BTW 25.1.3. T.V.-loep met een bordcamera (om het lezen en het schrijven mogelijk te maken) Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde De aanvraag om tegemoetkoming in de kosten van dit materieel wordt gerechtvaardigd door het gebruik op school : hetzij in het lager of secundair onderwijs, hetzij in een buitengewoon onderwijs dat niet aangepast is aan gehandicapten met gezichtsstoornissen.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 334.000 BEF, exclusief BTW. 25.1.4. T.V.-loep voor computers Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde De aanvraag om tegemoetkoming in de kosten van dit materieel wordt gerechtvaardigd door een gebruik in het kader van het hoger onderwijs of op de plaats waar de beroepsactiviteit wordt uitgeoefend.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 175.868 BEF, exclusief BTW. 25.1.5. Gemotoriseerde draaitafel voor T.V.-loep Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert eveneens dat de aanvrager motorisch gestoord is (bovenste ledematen, of hyperkinesie, of stoornissen ruimtecoördinatie of oog- en handcoördinatie) waardoor hij de draaitafel onmogelijk kan hanteren of verplaatsen, of bevestigt dat het materieel onontbeerlijk is voor de volledige autonomie.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 51.240 BEF, exclusief BTW. 25.2. Leesmachine (ISO 21.06.06) 25.2.1. Brailledecoder Tegemoetkomingsvoorwaarden a) De aanvrager legt een medisch rapport van een oogarts over waarin bevestigd wordt dat hij, na optische correctie, aan zijn beste oog een gezichtsscherpte vertoont van één tiende of minder, waardoor met de hand schrijven onmogelijk wordt zonder specifiek materieel.b) Het rapport van een door het Agentschap erkend centrum voor de evaluatie van de technische hulpmiddelen specificeert het aanbevolen type decoder op grond van het soort activiteiten, de gebruiksfrequentie en het resultaat van de uitgevoerde proeven.c) Ingeval de betrokkene binnen vijf jaar vraagt om de tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten van efficiënter materieel, zal het Agentschap het bedrag aftrekken van de voor de Brailledecoder verleende tegemoetkoming. Tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 45.041 BEF, exclusief BTW. 25.3. Vergrotingssoftware (ISO 21.06.09) Tegemoetkomingsvoorwaarden d) De aanvrager legt het medisch rapport van een oogarts over waarin bevestigd wordt dat hij, na optische correctie, aan het beste oog een gezichtsscherpte van twee tienden of minder vertoont, waardoor hij zonder behulp van een vergrotingssoftware geen kennis kan nemen van informatie op een computerscherm.e) Het rapport van een door het Agentschap erkend centrum voor de evaluatie van de technische hulpmiddelen bepaalt de aanbevolen software op grond van de al dan niet evolutieve aard van de pathologie, het soort uitgeoefende activiteiten, de gebruiksfrequentie en het resultaat van de uitgevoerde proeven.f) De aanvraag om tegemoetkoming in de kosten van een vergrotingssoftware met gesproken antwoord wordt gerechtvaardigd door een intensief gebruik van de computer op school of beroepshalve. Tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 25.3.1. Vergrotingssoftware : 23.636 BEF, exclusief BTW 25.3.2. Vergrotingssoftware met gesproken antwoord : 31.405 BEF, exclusief BTW. 26. INPUT- EN OUTPUTINTERFACES EN TOEBEHOREN VOOR COMPUTERS, SCHRIJFMACHINES EN REKENMACHINES (ISO 21.09) 26.1. Inputinterfaces (ISO 21.09.03) 26.1.1. Braille-leeslijn Algemene tegemoetkomingsvoorwaarden a) De aanvrager legt het medisch rapport van een oogarts over waarin bevestigd wordt dat hij, na optische correctie, aan het beste oog een gezichtsscherpte van één tiende of minder vertoont, waardoor hij zonder specifiek materieel geen gebruik van de computer kan maken.b) Het rapport van een door het Agentschap erkend centrum voor de evaluatie van de technische hulpmiddelen specificeert het aanbevolen type leeslijn op grond van het soort uitgeoefende activiteiten, de gebruiksfrequentie en het resultaat van de uitgevoerde proeven. 26.1.1.1. Leeslijn 40 letters Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde De aanvraag om tegemoetkoming wordt gerechtvaardigd door de noodzaak langdurige werken te verrichten, met tekstverwerkingen en -verbeteringen.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 292.562 BEF, exclusief BTW. 26.1.1.2. Leeslijn 80 letters Specifieke tegemoetkomingsvoorwaarde De aanvraag om tegemoetkoming wordt gerechtvaardigd door het feit dat zeer vaak lange werken moeten worden uitgevoerd, met verwerkingen en verbeteringen van complexe teksten.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 474.380 BEF, exclusief BTW. 26.1.1.3. Software voor de toegang tot de Braille-leeslijn Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 55.785 BEF, exclusief BTW. 26.1.2. Scanner met programma voor de herkenning van tekens Tegemoetkomingsvoorwaarden d) De aanvrager legt het medisch rapport van een oogarts over waarin bevestigd wordt dat hij, na optische correctie, aan het beste oog een gezichtsscherpte van één tiende of minder vertoont, waardoor hij zonder specifiek materieel moeilijk of onmogelijk toegang tot geschreven informatie krijgt.e) Het rapport van een door het Agentschap erkend centrum voor de evaluatie van de technische hulpmiddelen specificeert het aanbevolen type scanner op grond van het soort activiteiten, de gebruiksfrequentie en het resultaat van de uitgevoerde proeven.f) De betrokkene bewijst dat hij geïntegreerd is in het gewoon onderwijs. Tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 70.000 BEF, exclusief BTW. 26.2. Andere inputsystemen (ISO 21.09.07) Tegemoetkomingsvoorwaarden a) De aanvrager legt het medisch rapport van een huisarts over waarin bevestigd wordt dat hij een ernstige deficiëntie van de bovenste ledematen of van de proprioceptieve sensibiliteit vertoont of motorisch gestoord is (coördinatiestoornissen, tremor, abnormale bewegingen, spasticiteit), waardoor met de hand schrijven en/of het gebruik van een toetsenbord heel moeilijk en zelfs onmogelijk wordt.b) Het rapport van een door het Agentschap erkend centrum voor de evaluatie van de technische hulpmiddelen specificeert het aanbevolen type bediening op grond van het soort uitgeoefende activiteiten, de gebruiksfrequentie en het resultaat van de uitgevoerde proeven. Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 26.2.3. Bediening met lichtbundel : 157.000 BEF, exclusief BTW 26.2.4. Stemherkenner : 10.000 BEF, exclusief BTW. 26.3. Draagbare elektronische systemen waarmee Braille-gebruikers aantekeningen kunnen maken (ISO 21.09.08) Tegemoetkomingsvoorwaarden d) De aanvrager legt het medisch rapport van een oogarts over waarin bevestigd wordt dat hij, na optische correctie, aan het beste oog een gezichtsscherpte van één tiende of minder vertoont, waardoor hij zonder specifiek materieel onbekwaam is om aantekeningen te maken.e) Het rapport van een door het Agentschap erkend centrum voor de evaluatie van de technische hulpmiddelen specificeert het aanbevolen type elektronisch systeem op grond van het soort uitgeoefende activiteiten, de gebruiksfrequentie en het resultaat van de uitgevoerde proeven.f) De tegemoetkoming wordt slechts verleend in het kader van een gebruik in het gewoon onderwijs of in het kader van een specifieke beroepsfunctie waarvoor regelmatig aantekeningen moeten worden gemaakt op een andere plaats dan die waar de hoofdactiviteit uitgeoefend wordt. Tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 362.500 BEF, exclusief BTW. 26.4. Printers en schrijvers (ISO 21.09.09) 26.4.1. Gewone printer Tegemoetkomingsvoorwaarden a) De aanvrager legt een medisch verslag over : - hetzij van een oogarts waarin bevestigd wordt dat hij, na optische correctie, aan het beste oog een gezichtsscherpte van twee tienden of minder vertoont, waardoor met de hand schrijven heel moeilijk en zelfs onmogelijk wordt; - hetzij van een huisarts waarin bevestigd wordt dat hij aan de bovenste ledematen een ernstige deficiëntie van het bewegingsapparaat of van de proprioceptieve sensibiliteit vertoont of motorisch gestoord is (coördinatiestoornissen, tremor, abnormale bewegingen, spasticiteit), waardoor met de hand schrijven heel moeilijk en zelfs onmogelijk wordt. b) De documenten worden gedrukt in het kader van de activiteiten. Tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten van een gewone printer wordt beperkt tot 7.000 BEF, exclusief BTW. 26.4.2. Brailleprinter Tegemoetkomingsvoorwaarden d) De aanvrager legt het medisch rapport van een oogarts over waarin bevestigd wordt dat hij, na optische correctie, aan het beste oog een gezichtsscherpte van één tiende of minder vertoont, waardoor hij niet bekwaam is om zonder specifieke technische hulp met de hand te schrijven en te lezen.e) Het rapport van een door het Agentschap erkend centrum voor de evaluatie van de technische hulpmiddelen specificeert het aanbevolen type printer op grond van het soort uitgeoefende activiteiten, de gebruiksfrequentie en het resultaat van de uitgevoerde proeven.f) De documenten in Braille worden gedrukt in het kader van de activiteiten. Tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 147.934 BEF, exclusief BTW. 26.5. Schermen (ISO 21.09.12) Grote computersschermen Tegemoetkomingsvoorwaarden a) De aanvrager legt het medisch rapport van een oogarts over waarin bevestigd wordt dat hij, na optische correctie, aan het beste oog een gezichtsscherpte van twee tienden of minder vertoont, waardoor hij geen kennis kan nemen van de informatie die op een computerscherm van 14 duimen (standaardmaat) verschijnt.b) De maat van het scherm wordt aanbevolen door een door het Agentschap erkend revalidatiecentrum voor gehandicapten met gezichtsstoornissen of door een door het Agentschap erkend centrum voor de evaluatie van de technische hulpmiddelen, rekening houdende met de al dan niet evolutieve aard van de pathologie, het soort uitgeoefende activiteiten, de gebruiksfrequentie en het resultaat van de uitgevoerde proeven. Tegemoetkomingsmodaliteiten a) De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten van een groot computersscherm wordt beperkt tot : 26.5.1. Scherm 17 duimen : 22.500 BEF, exclusief BTW 26.5.2. Scherm 20 duimen : 45.000 BEF, exclusief BTW 26.5.3. Scherm 21 duimen : 80.000 BEF, exclusief BTW. b) Van dat maximumbedrag moeten de kosten van een standaardscherm (14 duimen) afgetrokken worden, namelijk 7.500 BEF, exclusief BTW. 26.6. Uitrustingen voor spraaksynthese (ISO 21.09.15) Tegemoetkomingsvoorwaarden a) De aanvrager legt het medisch rapport over : - hetzij van een oogarts waarin bevestigd wordt dat hij, na optische correctie, aan het beste oog een gezichtsscherpte van twee tienden of minder vertoont, waardoor hij niet bekwaam is om de computer zonder specifiek materieel te gebruiken, of dat zijn overblijvende gezichtsvermogen zeer snel vermoeid geraakt, wat het lezen op het scherm moeilijk maakt; - hetzij van een huisarts waarin bevestigd wordt dat hij aan een zware dysartrie of aan een ernstige afasie lijdt. c) Een verslag van een door het Agentschap erkend centrum voor de evaluatie van de technische hulpmiddelen specificeert het aanbevolen type uitrusting voor stemsynthese op grond van de evolutieve aard van de pathologie, het soort uitgeoefende activiteiten, de gebruiksfrequentie en het resultaat van de uitgevoerde proeven.d) In geval van cumulatie met een Braille-leeslijn, moet het rapport de noodzaak van beide hulpmiddelen rechtvaardigen. Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot : 26.6.1. Stemsynthese : 51.200 BEF, exclusief BTW 26.6.2. Software van stemsynthese : 28.800 BEF, exclusief BTW. 27. COMPUTERS (ISO 21.12) Tegemoetkomingsvoorwaarden a) De aanvrager legt het medisch rapport over : - hetzij van een oogarts waarin bevestigd wordt dat hij, na optische correctie, aan het beste oog een gezichtsscherpte van twee tienden of minder vertoont, wat het lezen en het schrijven onmogelijk maakt zonder behulp van een computer met aangepaste input- en outputinterfaces; - hetzij van een huisarts waarin bevestigd wordt dat hij aan de bovenste ledematen een ernstige deficiëntie van het bewegingsapparaat of van de proprioceptieve sensibiliteit vertoont of dat hij motorisch gestoord is (coördinatiestoornissen, tremor, abnormale bewegingen, spasticiteit), waardoor met de hand schrijven heel moeilijk en zelfs onmogelijk wordt. b) Het gebruik van een computer wordt aanbevolen door een door het Agentschap erkend revalidatiecentrum of door een door het Agentschap erkend centrum voor de evaluatie van de technische hulpmiddelen.c) Er wordt geen tegemoetkoming verleend voor de aankoop van een computer die gebruikt wordt in het kader van beroepsactiviteiten bezoldigd of uitgevoerd binnen de VZW en gesubsidieerd door de overheid.Het Agentschap komt evenmin tegemoet in de aankoopkosten van computers die in een school voor buitengewoon onderwijs gebruikt worden, behalve wanneer de aanvrager, wegens verschillende deficiënties, het type onderwijs niet volgt waarin voorzien wordt voor lichamelijk gehandicapte personen of personen met gezichtsstoornissen. d) De tegemoetkoming in de kosten van een draagbare computer wordt onderworpen aan de bovenbedoelde voorwaarden.De aanvrager moet eveneens aantonen dat een draagbare computer noodzakelijk is om persoonlijke gebruiksredenen.

Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten van een computer, of de aanpassing ervan, wordt beperkt tot : 27.1. Computer en monitor (zonder toebehoren) : 40.000 BEF, exclusief BTW 27.2. Draagbare computer : 65.000 BEF, exclusief BTW. 28. SCHRIJFMACHINES EN TEKSTVERWERKERS (ISO 21.15) 28.1. Brailleschrijfmachines (ISO 21.15.12) Tegemoetkomingsvoorwaarden a) De aanvrager legt het medisch rapport van een oogarts over waarin bevestigd wordt dat hij, na optische correctie, aan het beste oog een gezichtsscherpte van één tiende of minder vertoont, waardoor met de hand schrijven onmogelijk wordt. b) De aanvrager bewijst d.m.v. een attest van een erkende blindenvereniging of een inrichting van het buitengewoon onderwijs dat hij voldoende Braille-vaardig is.

Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 33.600 BEF, exclusief BTW en koffer inbegrepen. 29. TELEFOON EN TELEFOONHULPMIDDELEN (ISO 21.36) Tegemoetkomingsvoorwaarden a) De hulp is bestemd voor personen : - van wie het beste oor zonder apparatuur een gemiddeld gehoorverlies van 60 dB vertoont, berekend volgens de « I.P.A. » (Maat van Gehoorverlies) van FOURNIER en bevestigd door een K.N.O.-arts; - die een laryngectomie ondergaan hebben, op grond van het medisch rapport van een K.N.O.-arts waarin wordt bevestigd dat de persoon het spraakvermogen teruggevonden heeft; - die aan een door een huisarts vastgestelde ernstige afasie lijden. b) Het Agentschap verleent een tegemoetkoming voor de volgende dienstverstrekkingen : 29.1. Telefonen met tekstdisplay voor een interactieve communicatie (doventelefoon type Minitel) (ISO 21.36.09) 29.2. Telefonen met geluidsversterkers (standaardtoestellen met hogere versterking) (ISO 21.36.12) 29.3. Telexen en telefaxapparaten (type fax) (ISO 21.36.13) 29.4. Geluidsversterkers voor telefoonhoorns (ISO 21.36.21) 29.5. Software voor de communicatie tussen computers via het telefoonnet (ISO 21.36.36) c) Personen met gehoorstoornissen komen slechts in aanmerking voor één van de dienstverstrekkingen bedoeld onder 29.1., 29.3. of 29.5. als ze niet bekwaam zijn om de telefoon te gebruiken, zelfs niet met een versterkte ontvangst en/of een aangepaste gehoorprothese. d) De tegemoetkomingen hebben in geen geval betrekking op de prijs voor de aansluiting op het net, noch op eventuele toebehoren.e) De hernieuwingstermijn wordt op 5 jaar vastgesteld. Tegemoetkomingsmodaliteiten b) De tegemoetkoming van het Agentschap voor het geheel van de nodige dienstverstrekkingen wordt beperkt tot 15.000 BEF, exclusief BTW. b) De in punt 29.2. bedoelde tegemoetkoming moet verminderd worden met de kosten van een standaard-telefoontoestel, namelijk 1.789 BEF, inclusief BTW. 29.6. Systemen om telefoonoproepen te signaleren, bellen (Zenders) (ISO 21.36.15) Tegemoetkomingsvoorwaarde Een door een K.N.O.-arts opgemaakt medisch rapport specificeert dat het beste oor van de aanvrager zonder apparatuur een gemiddeld gehoorverlies van 60 dB vertoont, berekend volgens de « I.P.A. » van FOURNIER. Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 4.330 BEF, exclusief BTW. 31. SYSTEMEN VOOR GELUIDSTRANSMISSIE (ISO 21.39) 31.1. Ingangsintercoms en geluidsversterkers voor ingangsintercoms (ISO 21.39.18) Tegemoetkomingsvoorwaarde Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager : - een rolstoel gebruikt; - een pathologie van de wervelkolom of van de onderste ledematen vertoont; - of aan stoornissen lijdt als gevolg van een cardiopulmonale ziekte.

In dit geval moet het medisch rapport bovendien bevestigen dat het maximale zuurstofverbruik kleiner is dan of gelijk is aan een gemiddelde drempel van 16 ml/kg/minuut, gewogen op grond van de leeftijd, het geslacht en het gewicht, overeenkomstig de zogenaamde WEBER-classificatie voor personen met hart- en longproblemen, waardoor zijn bewegingsperimeter beperkt blijft tot de woning.

Het medisch advies specificeert eveneens dat de bewegingssnelheid binnen de woning beperkt is.

Tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten van het systeem (installatie en eventueel aanvullend toestel inbegrepen) wordt beperkt tot 28.000 BEF, exclusief BTW. 31. HULPMIDDELEN VOOR DE COMMUNICATIE VAN AANGEZICHT TOT AANGEZICHT (ISO 21.42) 31.1. Draadloze geluidszenders (ISO 21.42.15) Tegemoetkomingsvoorwaarde Het medisch rapport van een K.N.O.-arts die onder een door het Agentschap erkend centrum ressorteert, bevestigt dat het beste oor van de aanvrager een gemiddeld gehoorverlies van minimum 55 dB vertoont, berekend volgens de « I.P.A. » van FOURNIER. Voor een kind tot 6 jaar moet de K.N.O.-arts die onder een door het Agentschap erkend centrum ressorteert en voor de permanente opvolging van het kind zorgt, het Agentschap om de zes maanden een rapport overleggen waarin hij aangeeft of het kind zich al dan niet aan de apparatuur aanpast.

Tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 84.434 BEF, exclusief BTW. 32. GEHOORHULPMIDDELEN (ISO - 21.45). 32.1. Tactiele gehoorhulpmiddelen (ISO - 21.45.15) Tegemoetkomingsvoorwaarden : f) Het medisch rapport van een specialist in de revalidatie voor gehandicapten met spraak- en gehoorstoornissen, specificeert dat het beste oor van de aanvrager een gemiddeld gehoorverlies van minstens 110 dB of meer vertoont (FLETCHER-gemiddelde) of een diepe gehoordeficiëntie van de IIIe groep volgens de indeling van het « Bureau International d'Audiophonologie » (90 dB voor de kinderen jonger dan 6 jaar).g) Een aanvullend medisch rapport wordt aan het Agentschap overgelegd na een proefperiode van één maand.h) Het rapport van een specialist voor oorprothesen toont aan dat het conventionele prothetische apparaat de gehoordrempels niet op het niveau van de spraakwaarneming brengt. i) De voorwaarden a) tot c) zijn niet van toepassing op kinderen die nog een andere zware deficiëntie vertonen (blindheid, mentale retardatie,...) die bevestigd is op grond van een met redenen omkleed medisch advies. j) Het apparaat wordt gebruikt buiten het revalidatiecentrum. Tegemoetkomingsmodaliteit : De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 40.400 BEF, exclusief BTW. 33. SIGNALISERINGSHULPMIDDELEN EN SIGNALEN (ISO 21.48) Algemene tegemoetkomingsvoorwaarde Het medisch rapport van een K.N.O.-arts specificeert dat het beste oor van de aanvrager zonder apparatuur een gemiddeld gehoorverlies van 60 dB vertoont, berekend volgens de « I.P.A. » van FOURNIER. 33.1. Deursignalen en waarschuwingssystemen voor deursignalen (Zender) (ISO 21.48.03) Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 3.726 BEF, exclusief BTW. 33.2. Geluidssignalen (Zenders voor de elektronische bewaking van baby's) (ISO 21.48.15) Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 3.726 BEF, exclusief BTW. 33.3. Signalen (flitslamp) (ISO 21.48.18) Als aanvulling van de dienstverstrekkingen bedoeld in de punten ISO 21.36.15, ISO 21.48.03, ISO 21.48.15.

Specifieke tegemoetkomingsmodaliteit a) De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 3.632 BEF, exclusief BTW. b) Het totaalaantal flitslampen wordt beperkt tot vier.34. DIVERSE TECHNISCHE HULPMIDDELEN Tegemoetkomingsvoorwaarden a) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de betrokkene, wegens functionele beperkingen te wijten aan zijn deficiëntie, sommige activiteiten niet kan uitvoeren zonder de gevraagde technische hulp en dat hij door deze hulp weer zelfstandig wordt.b) Het mag niet gaan om een in deze bijlage bedoelde dienstverstrekking waarvoor een tegemoetkomingsbedrag vastgesteld is. c) De eenheidsprijs, of de extrakosten bovenop het basisproduct, mag niet hoger zijn dan 4.500 BEF, exclusief BTW. Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 4.500 BEF per technisch hulpmiddel, exclusief BTW. HULPMIDDELEN VOOR DE HANTERING VAN PRODUCTEN EN GOEDEREN (ISO 24) 35. DIVERSE TECHNISCHE HULPMIDDELEN Tegemoetkomingsvoorwaarden a) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de betrokkene, wegens functionele beperkingen te wijten aan zijn deficiëntie, sommige activiteiten niet kan uitvoeren zonder de gevraagde technische hulp en dat hij door deze hulp weer zelfstandig wordt.b) Het mag niet gaan om een in deze bijlage bedoelde dienstverstrekking waarvoor een tegemoetkomingsbedrag vastgesteld is. c) De eenheidsprijs, of de extrakosten bovenop het basisproduct, mag niet hoger zijn dan 4.500 BEF, exclusief BTW. Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 4.500 BEF per technisch hulpmiddel, exclusief BTW.HULPMIDDELEN EN UITRUSTING VOOR DE VERBETERING VAN DE OMGEVING, DE WERKTUIGEN EN DE MACHINES (ISO 27) 36. DIVERSE TECHNISCHE HULPMIDDELEN Tegemoetkomingsvoorwaarden a) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de betrokkene, wegens functionele beperkingen te wijten aan zijn deficiëntie, sommige activiteiten niet kan uitvoeren zonder de gevraagde technische hulp en dat hij door deze hulp weer zelfstandig wordt.b) Het mag niet gaan om een in deze bijlage bedoelde dienstverstrekking waarvoor een tegemoetkomingsbedrag vastgesteld is. c) De eenheidsprijs, of de extrakosten bovenop het basisproduct, mag niet hoger zijn dan 4.500 BEF, exclusief BTW. Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming van het Agentschap in de kosten wordt beperkt tot 4.500 BEF per technisch hulpmiddel, exclusief BTW.DIENSTVERSTREKKINGEN 37. AANVULLENDE RIJLESSEN 37.1. Aanvullende rijlessen om een aangepast voertuig te besturen Onder aangepast voertuig wordt verstaan een voertuig waarvan de aanpassingen erkend worden overeenkomstig de reglementaire beschikkingen terzake.

Tegemoetkomingsvoorwaarden a) Een met redenen omkleed medisch advies en een door een erkende rijschool opgemaakt attest specificeren dat de aanvrager, wegens de aanpassing van zijn voertuig en zijn handicap, aanvullende rijlessen moet kunnen volgen waarvan het aantal uren nader bepaald zal worden.b) Het aantal lesuren wordt beperkt tot : - hetzij 10 uren; - hetzij 15 uren in geval van meervoudige psychomotorische retardatie.

Tegemoetkomingsmodaliteiten c) Het bedrag wordt beperkt tot 1.400 BEF per lesuur, exclusief BTW. d) De tegemoetkoming mag niet opgesplitst worden. 37.2. Aanvullende rijlessen om een niet-aangepast voertuig te besturen Tegemoetkomingsvoorwaarden a) Een met redenen omkleed medisch advies specificeert dat de aanvrager, alhoewel hij voldoet aan de eisen die de wetgeving oplegt voor het verkrijgen van het rijbewijs, de volgende deficiënties vertoont : - één of meer deficiënties van het bewegingsapparaat, wat het aanleren van het besturen vertraagt; - of een geestelijke deficiëntie als gevolg van een lichte mentale retardatie of een ernstige verslechtering van sommige functies (geheugen, oplettendheid, gezond verstand, tijdruimtelijke oriëntatie), wat het aanleren van het besturen vertraagt. b) Het aantal lesuren wordt beperkt tot : - hetzij 10 uren voor personen die een deficiëntie van het bewegingsapparaat vertonen; - hetzij 15 uren voor personen die een geestelijke deficiëntie vertonen.

Tegemoetkomingsmodaliteiten a) Het bedrag wordt beperkt tot 1.400 BEF per lesuur, exclusief BTW. b) De tegemoetkoming mag niet opgesplitst worden.38. AANLEREN VAN TECHNIEKEN BETREFFENDE VERPLAATSINGEN MET EEN LANGE BLINDENSTOK Tegemoetkomingsvoorwaarden a) Het medisch rapport van een oogarts specificeert dat de aanvrager, na optische correctie, aan ieder oog hetzij een scherpte van één tiende of minder vertoont, hetzij een gezichtsveld kleiner dan 20°, of dat hij aan hemeralopie lijdt. b) De opleiding wordt gegeven door een orgaan dat erkend is door het beheercomité van het Agentschap, met name : de Braille-Liga, de « Association francophone pour la promotion de l'emploi et des aides techniques du handicapé visuel-HVFE », « Les Amis des Aveugles » en de « I.R.S.A. ». c) Vóór elke beslissing wordt een uitvoerig programma aan het Agentschap overgelegd waarin de inhoud en de duur van de basisopleiding vermeld staan.Er wordt een eindevaluatie overgemaakt. d) In geval van aanzienlijke en duurzame verandering (minimum 6 maanden) in de verplaatsingsgewoonten buiten de periode van de basisopleiding kan een aanvullende tegemoetkoming verleend worden voor de readaptatie van de aanvrager. Een programma ter rechtvaardiging van de nieuwe opleiding en een eindverslag moeten overgemaakt worden. Deze tegemoetkoming is hernieuwbaar onder dezelfde voorwaarden als nieuwe omstandigheden het eisen. e) Het aantal uren voor de basisopleiding wordt beperkt tot : - 100 uren over maximum 9 maanden voor volwassenen; - 200 uren voor jongeren tot 18 jaar. f) In geval van aanvullende opleiding wordt het aantal lesuren beperkt tot 20. Tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap wordt beperkt tot 794 BEF per lesuur, reiskosten inbegrepen. 39. AANVULLENDE OPLEIDING OM DE TECHNIEKEN BETREFFENDE VERPLAATSINGEN MET EEN GELEIDEHOND AAN TE LEREN Tegemoetkomingsvoorwaarden a) Personen die een tegemoetkoming van het Agentschap in de aankoopkosten van een geleidehond genoten hebben, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten van een aanvullende opleiding in geval van belangrijke en duurzame verandering van de verplaatsingsgewoonten (minimum 6 maanden). b) Deze aanvullende opleiding wordt gegeven door één van de in punt 11.2.b. bedoelde organen, die de noodzaak ervan zal rechtvaardigen en na afloop van de opleiding een rapport zal overleggen. c) Deze tegemoetkoming is hernieuwbaar onder dezelfde voorwaarden als nieuwe omstandigheden het eisen. Tegemoetkomingsmodaliteiten De tegemoetkoming voor een aanvullende opleiding wordt beperkt tot 794 BEF per lesuur (reiskosten inbegrepen) en voor maximum 20 uren. 40. PEDAGOGISCHE BEGELEIDING Tegemoetkomingsvoorwaarden a) De pedagogische begeleiding is bestemd voor gehandicapte personen die niet meer leerplichtig zijn, die universitaire studies of niet-universitaire hogere studies volgen of wensen te volgen die erkend zijn door de Franse Gemeenschap, of een opleiding voor volwassenen die past in het kader van een nauwkeurig en coherent beroepsproject en die erkend of gesubsidieerd wordt door een openbare overheid en georganiseerd op het grondgebied ofwel van het Waalse Gewest ofwel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.b) De pedagogische begeleiding beoogt de begeleiding van de student buiten de lesuren om de aan de handicap te wijten begripsproblemen te ondervangen.Het moet gaan om mondelinge uitleg, herhaling van de informatie, pedagogisch toezicht (in geen geval om hulp bij het memoriseren of om het maken van aantekeningen door de begeleider of om gebarentaal tijdens de cursussen). c) De aanvrager legt een medisch rapport over : - hetzij van een oogarts waarin bevestigd wordt dat de gezichtsscherpte, na correctie, aan het beste oog gelijk is aan of kleiner is dan drie tienden of dat het gezichtsveld tot minstens 10 % excentriciteit beperkt is (diameter beperkt tot 20 % of minder), of dat het contrast 60 % of minder bedraagt; - hetzij van een K.N.O.-arts waarin bevestigd wordt dat het gemiddelde gehoorverlies minimum 60 dB bereikt zonder apparatuur, op grond hetzij van de « I.P.A. » van FOURNIER, hetzij van de « B.O.B.I. » (frequentie van 500, 1.000 en 2.000 Hertz). d) Het Agentschap beschikt ook over voldoende gegevens om zich te kunnen vergewissen van de bekwaamheden van de betrokkene, van de verenigbaarheid van de geplande studies met de handicap en van de beroepsmogelijkheden;zo nodig wordt een pedagogisch en psychologisch overzicht verlangd. e) De begeleiding wordt gegeven binnen één van de door het beheerscomité van het Agentschap erkende structuren naar gelang van hun specificiteiten, met name op 1.1.98 : « Les Cèdres », te BERGEN, « A.S.A.L. » te LOUVAIN-LA-NEUVE, « S.A.D.V. » te CHARLEROI en te BRUSSEL, « COMPRENDRE ET PARLER » te BRUSSEL, « POUPLIN », te LUIK, de Psychologische Faculteit te LUIK. f) De begeleider bewijst dat hij bevoegd is voor het vak (de vakken) die de aanvrager opnieuw moet volgen.Anderzijds verklaart hij op erewoord dat hij geen andere bezoldiging geniet voor de begeleidingsuren. g) De erkende structuur dient een begeleidingsproject ten gunste van de aanvrager in;aan het einde van elk academisch jaar of van de cyclus voor korte opleidingen wordt ook een evaluatieverslag overgemaakt. h) De beslissing van het Agentschap wordt genomen voor de duur van de opleidingscyclus.Als de aanvrager niet slaagt, in geval van heroriëntering of evolutie van de handicap, stelt de aanvrager het Agentschap daarvan in kennis zodat het opnieuw kan beslissen op grond van de ingewonnen inlichtingen.

Tegemoetkomingsmodaliteit De tegemoetkoming van het Agentschap wordt beperkt tot 758 BEF/begeleidingsuur en tot maximum 450 uren per academisch jaar voor gehandicapten met gezichtsstoornissen en tot 600 uren voor gehandicapten met gehoorsstoornissen. Voor een opleidingscyclus van kortere duur wordt het maximum aantal uren beperkt tot 15 per week voor gehandicapten met gezichtsstoornissen en tot 20 per week voor gehandicapten met gehoorsstoornissen. De dienstverstrekkingen voor de coördinatie tussen de verschillende interveniënten en de opleiding van de begeleiders van gehandicapte studenten worden ingerekend in het vastgestelde aantal uren.

Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 3 juni 1999 tot bepaling van de tegemoetkomingsvoorwaarden en -modaliteiten inzake de materiële bijstand verleend voor de integratie van gehandicapte personen Namen, 3 juni 1999.

De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, Buitenlandse Handel, KMO's, Toerisme en Patrimonium, R. COLLIGNON De Minister van Sociale Actie, Huisvesting en Gezondheid, W. TAMINIAUX

^