Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Vlaamse Regering van 17 november 2006
gepubliceerd op 06 maart 2007

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de goedkeuring van de algemene voorwaarden en het tarief van de schuldsaldoverzekering, aangeboden door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen als agent voor de erkende verzekeringsmaatschappij Dexia Insurance Belgium NV

bron
vlaamse overheid
numac
2007035330
pub.
06/03/2007
prom.
17/11/2006
ELI
eli/besluit/2006/11/17/2007035330/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

17 NOVEMBER 2006. - Besluit van de Vlaamse Regering houdende de goedkeuring van de algemene voorwaarden en het tarief van de schuldsaldoverzekering, aangeboden door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen als agent voor de erkende verzekeringsmaatschappij Dexia Insurance Belgium NV


De Vlaamse Regering, Gelet op van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, inzonderheid op artikel 79, § 2, tweede lid;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 13 juni 2006;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering;

Na beraadslaging, Besluit :

Artikel 1.De algemene voorwaarden en het tarief van de schuldsaldoverzekering, aangeboden door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen als agent voor de erkende verzekeringsmaatschappij Dexia Insurance Belgium NV., rechtsopvolger van DVV Verzekeringen NV ingevolge fusie door overname, bekendgemaakt in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 13 juli 2005 onder nummer 05100621, worden goedgekeurd. Die algemene voorwaarden en het tarief zijn als bijlage bij dit besluit gevoegd.

Art. 2.De Vlaamse minister, bevoegd voor de Huisvesting, is belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 17 november 2006.

De minister-president van de Vlaamse Regering, Y. LETERME De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering, M. KEULEN

Bijlage Voorwaarden en tarief van de schuldsaldoverzekering I. VOORWAARDEN VAN DE SCHULDSALDOVERZEKERING DVV is een merk- en handelsnaam van DIB NV - verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0037 Algemene Voorwaarden Schuldsaldoverzekering Artikel 1 BEGRIPSOMSCHRIJVING 1. Wij : DIB NV, verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0037, koninklijk besluit 4 en 13 juli 1979 (Belgisch Staatsblad 14 juli 1979), koninklijk besluit 24 januari 1991 (Belgisch Staatsblad 22 maart 1991), koninklijk besluit 30 maart 1993 (Belgisch Staatsblad 7 mei 1993) en koninklijk besluit 21 november 1995 (Belgisch Staatsblad 8 december 1995).DVV hierna ook Maatschappij genoemd. 2. U : De verzekeringnemer, dit is de persoon die de polis met ons sluit en de premie betaalt.3. Verzekerde : De persoon op wiens hoofd de verzekering gesloten is.4. Begunstigde : Alle personen in het voordeel van wie de verzekeringsprestatie bedongen is. Artikel 2 WAT WAARBORGEN WIJ DOOR DEZE POLIS ? De verzekeringspolis bepaalt dat, mits u de premies betaalt, wij de in de bijzondere voorwaarden bepaalde sommen aan de begunstigden uitkeren, hetzij in geval van overlijden, hetzij in geval van leven van de verzekerde, hetzij op het overeengekomen tijdstip.

Artikel 3 WAT VERSTAAN WIJ ONDER DE « VOORAFGAANDE VERKLARINGEN » ? Deze verzekering is gebaseerd op de voorafgaande verklaringen aan ons; dit wil zeggen alles wat u en in voorkomend geval de verzekerde hebt verklaard aan ons en eventueel aan de dokter die met het geneeskundig onderzoek is belast, evenals alle daarbij voorgelegde stukken. Deze verklaringen vormen één geheel met de polis en worden geacht erin te zijn opgenomen.

Zodra de polis is ingegaan, zullen wij deze niet meer nietig verklaren wegens te goeder trouw gebeurde verzwijgingen of onjuiste verklaringen. Alleen het opzettelijk verzwijgen of het opzettelijk onjuist meedelen van gegevens over het risico heeft de nietigheid van deze verzekering tot gevolg. De premies die vervallen zijn tot op het ogenblik waarop wij kennis hebben gekregen van het opzettelijk verzwijgen of het opzettelijk onjuist meedelen van gegevens, komen ons toe.

Artikel 4 IN WELKE MATE HEBBEN LEEFTIJD EN GESLACHT EEN INVLOED ? Indien de leeftijd en/of het geslacht van de verzekerde in aanmerking worden genomen voor de berekening van de premie, houden wij daarvoor rekening met de geboortedatum en/of het geslacht, vermeld op het voorstel of in de Bijzondere Voorwaarden.

Wat als naderhand blijkt dat de premieberekening steunt op een verkeerde geboortedatum en/of een verkeerd geslacht ? In dit geval verhogen of verlagen wij het verzekerde kapitaal, in verhouding tot het verschil tussen : - de in de polis vastgelegde premie of koopsom en - de premie of de koopsom die overeenstemt met de werkelijke leeftijd en/of het werkelijke geslacht.

We baseren ons daarbij op het tarief dat van kracht was bij het sluiten van deze verzekering en de eventuele aanpassingen die sinds dan zijn gebeurd.

Artikel 5 WANNEER TREEDT DEZE VERZEKERING IN WERKING ? De verzekering treedt in werking op de dag die in de Bijzondere Voorwaarden van de polis vermeld wordt, maar op zijn vroegst op de dag dat de eerste premie betaald is.

De polis komt slechts tot stand indien deze door u en ons getekend is in de gevallen waar de dekking in de polis niet overeenstemt met het voorstel.

Artikel 6 HOE KUNT U DE PREMIES BETALEN ? De premies worden betaald op de in de bijzondere voorwaarden overeengekomen data. De aard van de betaling is facultatief. U betaalt de premie ofwel rechtstreeks aan ons, ofwel aan de personen die met de inning ervan belast zijn en dit op basis van een door onze directie ondertekend vervaldagbericht. Wat er met de polis gebeurt bij niet-betaling verneemt u in artikel 13.

Artikel 7 KUNT U DE BEGUNSTIGING WIJZIGEN EN WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN DE AANVAARDING VAN BEGUNSTIGING ? Zolang de begunstiging niet aanvaard is, mag uitsluitend u de begunstigingsclausule wijzigen of tenietdoen. Met uw uitdrukkelijke toestemming kan de begunstigde de begunstiging aanvaarden.

Werd de begunstiging aanvaard, dan hebt u de voorafgaande toestemming van de begunstigde nodig om de polis af te kopen, te wijzigen of er een voorschot op te nemen.

Indien u de premie niet betaalt, wordt de begunstigde die de polis aanvaard heeft, hiervan op de hoogte gebracht volgens dezelfde modaliteiten als deze van artikel 13.

Elke wijziging en elke aanvaarding van begunstiging is maar tegenstelbaar tegenover ons als u ze schriftelijk meedeelt. Wij zullen deze wijziging of aanvaarding in de polis of in een bijvoegsel opnemen.

Artikel 8 HOE BETALEN WIJ DE PRESTATIES ? a. De bij leven uit te keren sommen betalen wij op het einde van de termijn.Hiervoor dient u de volgende documenten voor te leggen : 1. de polis, voor voldaan getekend;2. een getuigschrift waarbij wordt vastgesteld dat de verzekerde nog in leven is en waarin zijn geboortedatum en zijn geslacht vermeld worden.b. De bij overlijden uit te keren sommen betalen wij tegen kwitantie en na voorlegging van de hierna vermelde bewijsstukken : 1.de polis; 2. een uittreksel uit de overlijdensakte van de verzekerde met vermelding van zijn geboortedatum en zijn geslacht;3. een medische verklaring op een door ons verstrekt formulier met vermelding van de doodsoorzaak;4. een akte van bekendheid waaruit het recht van de begunstigden blijkt, als deze niet met naam werden vermeld in de polis. Wij kunnen eisen dat de getuigschriften en verslagen gelegaliseerd worden. De uit te keren bedragen worden verminderd met alles wat u of de rechthebbenden aan ons verschuldigd zijn, uit hoofde van deze polis.

Artikel 9 WAT VERSTAAN WIJ ONDER DE TERMEN DIE BETREKKING HEBBEN OP DE AFKOOP OF DE REDUCTIE VAN DE POLIS ? Definitie van : a. Theoretische afkoopwaarde : dit is de reserve bij ons gevormd door de kapitalisatie van de betaalde premies en rekening houdend met de reeds verbruikte sommen.b. Afkoopwaarde : dit is de theoretische afkoopwaarde verminderd met de afkoopvergoeding.c. Reductiewaarde : dit is de prestatie die verzekerd kan worden volgens de voorwaarden van de polis en dit door de theoretische afkoopwaarde te beschouwen als inventariskoopsom.d. Afkoop van de polis : dit is de verbreking van de polis door de betaling van de afkoopwaarde.e. Reductie van de polis : dit is de bewerking waarbij de polis van kracht blijft voor de reductiewaarde.f. Afkoopvergoeding : deze bedraagt 5 % van de theoretische afkoopwaarde. Voor de verzekering waarbij een eindvervaldag in de bijzondere voorwaarden is vastgesteld, vermindert deze vergoeding met 1 % per jaar gedurende de laatste vijf verzekeringsjaren. Dit heeft als gevolg dat de afkoopwaarde op de einddatum van de polis gelijk is aan de theoretische afkoopwaarde.

Voor de « levenslange » verzekeringen vermindert deze vergoeding met 1 % per jaar gedurende de laatste vijf jaren die de 65e verjaardag van de verzekerde voorafgaan, zodat de afkoopwaarde op deze verjaardag gelijk is aan de theoretische afkoopwaarde.

Wanneer de verzekering op twee hoofden wordt gesloten, wordt de 65e verjaardag bepaald op basis van de gemiddelde leeftijd.

Artikel 10 VANAF WANNEER BESTAAT VOOR U HET RECHT OP REDUCTIE OF AFKOOP ? Wanneer u de premiebetaling stopzet, ontstaat het recht op reductie of afkoop zodra de theoretische afkoopwaarde positief is.

De afkoopwaarde wordt slechts vereffend tot het bedrag van het verzekerd kapitaal bij overlijden. Het eventueel overschot van de theoretische afkoopwaarde wenden wij aan om een uitgesteld kapitaal zonder tegenverzekering te onderschrijven tegen inventariskoopsom.

Het kapitaal is betaalbaar op de oorspronkelijke eindvervaldag van de polis. Nochtans ontstaat geen recht op afkoop voor de « Overlevingsverzekeringen » (-kapitalen of -renten), voor de « Uitgestelde Kapitalen » (zonder tegenverzekering) en voor de « Lijfrenten ».

Artikel 11 VANAF WANNEER EN HOE HEBBEN REDUCTIE, AFKOOP OF OPZEGGING UITWERKING ? U mag de reductie, de afkoop of de opzegging van de polis aanvragen.

De aanvraag gebeurt steeds met een gedateerde en ondertekende brief. a. Voor de berekening van de reductiewaarde wordt de datum van de vervaldag die volgt op de aanvraag in aanmerking genomen.Maar indien een premie onbetaald is gebleven en u ons schriftelijk op de hoogte hebt gebracht van uw voornemen om de premies niet meer te betalen of om de polis af te kopen, wordt de polis gereduceerd met ingang op de datum van deze schriftelijke beslissing. b. Voor de berekening van de afkoopwaarde wordt de datum van de aanvraag in aanmerking genomen en vermeld op de kwitantie.De afkoop heeft uitwerking op de datum waarop u de kwitantie van afkoop voor akkoord ondertekent. Om de afkoopwaarde te verkrijgen dient u bij ons de polis en haar bijvoegsels in te leveren en de schriftelijke toestemming van de eventuele begunstigden-acceptanten voor te leggen. c. Tot 30 dagen na de inwerkingtreding van de polis hebt u het recht deze op te zeggen. Voor polissen waarvan in het verzekeringsvoorstel werd meegedeeld dat zij worden onderschreven ter dekking of tot wedersamenstelling van een krediet, blijft dit recht bestaan tijdens een periode van 30 dagen te rekenen vanaf het ogenblik waarop u verneemt dat het aangevraagde krediet niet wordt toegekend. In geval van opzegging storten wij u de betaalde premies terug, verminderd met de bedragen die werden verbruikt om het risico te dekken.

Artikel 12 HOE KUNT U EEN VOORSCHOT OP POLIS VERKRIJGEN ? Op de polissen waarvoor overeenkomstig artikel 10 een recht op afkoop bestaat en zonder afbreuk te doen aan de wettelijke bepalingen, kunnen wij u een voorschot geven ten belope van de afkoopwaarde, verminderd met de eventuele wettelijke afhoudingen en met een minimum van 1.000,00 EUR. Dit gebeurt volgens de voorwaarden vastgelegd in een afzonderlijke overeenkomst en met het akkoord van de begunstigden indien de begunstiging aanvaard werd. Op « Tijdelijke Overlijdensverzekeringen » wordt geen voorschot gegeven.

Artikel 13 WAT GEBEURT ER BIJ NIET-BETALING VAN EEN PREMIE ? Als u een premie of een premiegedeelte niet betaalt, dan wordt de polis van rechtswege vernietigd of ambtshalve gereduceerd, tenzij u de afkoop ervan vroeg of er een ander akkoord bestaat tussen u en ons. De vernietiging of ambtshalve reductie gaat op zijn vroegst in dertig dagen nadat wij een aangetekende brief verstuurd hebben, waarin wij u aan de vervaldag herinneren en de gevolgen van niet-betaling omschrijven. De polis wordt vernietigd indien het recht op reductie nog niet bestond op de vervaldag van de eerste onbetaalde premie. In het tegenovergestelde geval wordt de polis gereduceerd waarbij de waarborgen naar verhouding behouden blijven. De reductiewaarde wordt berekend door zich te plaatsen op het einde van de verzekeringsperiode waarvoor de laatste premie betaald werd. Tenzij u verzet aantekent of de begunstiging aanvaard werd, wordt tot afkoop in plaats van reductie overgegaan indien de afkoopwaarde op dit tijdstip minder dan 125,00 EUR bedraagt. Er wordt uitdrukkelijk overeengekomen dat de hierboven bedoelde aangetekende brief als ingebrekestelling geldt en dat de verzending ervan voldoende bewezen wordt door het voorleggen van de kopie en het ontvangstbewijs van de post. De portokosten van deze aangetekende brief zijn te uwen laste. Een uitdrukkelijke schriftelijke verklaring dat u de betaling van de premies staakt, ontslaat ons van het verzenden van deze aangetekende brief.

Artikel 14 HOE KUNT U DE POLIS OPNIEUW IN WERKING STELLEN ? U kunt een vernietigde, gereduceerde of een bij toepassing van artikel 13 afgekochte polis opnieuw in werking stellen. Dit kan gebeuren binnen 3 maanden voor de vernietigde of afgekochte polis en 3 jaren voor de gereduceerde polis en dit ten belope van de op de datum van reductie, verbreking of afkoop verzekerde bedragen. Het opnieuw in werking stellen gebeurt door aanpassing van de premie, rekening houdend met de verworven theoretische afkoopwaarde op het ogenblik dat de polis opnieuw in werking wordt gesteld.

Wij hebben het recht dit opnieuw in werking stellen van de polis afhankelijk te maken van de gunstige uitslag van een geneeskundig onderzoek van de verzekerde.

Artikel 15 WAAR IS DE VERZEKERING GELDIG ? Het overlijdensrisico is verzekerd over de hele wereld, ongeacht de doodsoorzaak, onder voorbehoud van de bepalingen in artikel 16.

Artikel 16 IN WELKE GEVALLEN KUNNEN WIJ DE PRESTATIES BEPERKEN ? 1. ZELFMOORD VAN DE VERZEKERDE Zelfmoord is gedekt wanneer deze zich voordoet meer dan één jaar na : - de inwerkingtreding van de polis; - de inwerkingtreding van de bijakten waarin de verzekeringsprestaties bij overlijden verhoogd worden; - het opnieuw in werking stellen van de polis. 2. OPZETTELIJKE DAAD Het overlijden van de verzekerde, door u of de begunstigden met misdadig inzicht mee veroorzaakt of aangestookt, is niet verzekerd.3. LUCHTVAART Wij dekken zonder bijpremie noch voorafgaande berichtgeving het gevaar van overlijden ten gevolge van een ongeval, dat de verzekerde overkomen is aan boord van om het even welke vliegtuigen en helikopters, zowel burgerlijke, handels-, regerings- als militaire toestellen.Met betrekking tot deze laatste mogen het enkel toestellen voor luchtvervoer zijn of toestellen die bij gelegenheid voor vervoer aangewend worden en die, op het ogenblik van het ongeval, geen ander doel hebben dan de inzittenden van een plaats naar een andere over te brengen of een luchtexcursie te maken met het oog op vulgarisatie.

Niet gedekt : de ongevallen overkomen aan boord van een prototype, of wanneer het toestel gebruikt wordt ter gelegenheid van competities, exhibities, snelheidsproefvluchten, raids, oefenvluchten, records of recordproeven, alsook gedurende iedere proef met het oog op deelneming aan één van deze werkzaamheden. 4. OPROERRISICO Niet gedekt : het overlijden ten gevolge van oproer, onlusten, collectieve gewelddaden met politieke, ideologische of sociale inslag, die al dan niet gepaard gaan met opstand tegen de overheid, indien de verzekerde er actief en vrijwillig aan deelneemt.5. OORLOGSRISICO a.Er wordt geen dekking verleend voor het overlijden als gevolg van een oorlogsgebeurtenis, dit wil zeggen, een gebeurtenis die het rechtstreekse of onrechtstreekse gevolg is van een offensieve of defensieve actie van een oorlogvoerende mogendheid of van welke andere gebeurtenis van militaire aard ook. Dit risico kan evenwel gedekt worden door een bijzondere overeenkomst, mits de omstandigheden het verantwoorden en de Commissie voor Bank- Financie- en Assurantiewezen ermee instemt. b. Wanneer de verzekerde overlijdt in een vreemd land in staat van oorlog, maken we een onderscheid tussen twee gevallen : 1.indien het conflict zich voordoet tijdens het verblijf van de verzekerde, bent u tegen het oorlogsrisico verzekerd voorzover de verzekerde niet op actieve wijze aan de vijandelijkheden deelneemt; 2. indien de verzekerde zich naar een land begeeft waar er een gewapend conflict bestaat, kunt u zich slechts tegen het oorlogsrisico verzekeren mits u een premietoeslag betaalt, het uitdrukkelijke vermeld wordt in de bijzondere voorwaarden en voor zover de verzekerde niet op actieve wijze aan de vijandelijkheden deelneemt.In deze gevallen betalen wij de theoretische afkoopwaarde berekend op de dag van het overlijden en beperkt tot de verzekerde prestaties in geval van overlijden. Indien het overlijden van de verzekerde het gevolg is van een opzettelijke daad van één van de begunstigden, wordt uitbetaald aan de andere begunstigden behoudens toepassing van Artikel 17 WOONPLAATS Indien uw woonplaats of werkelijke verblijfplaats verandert, dient u ons onmiddellijk daarvan op de hoogte te brengen. Zolang dit niet gebeurd is, zijn wij gerechtigd de laatste, door ons gekende woonplaats of verblijfplaats als gekozen woonplaats te beschouwen, bijvoorbeeld voor het toezenden van de berichten waarvan sprake in artikel 13. U dient ons ook op ons verzoek in te lichten over de woonplaats en, in voorkomend geval, de werkelijke verblijfplaats van de verzekerde.

Artikel 18 BELASTINGEN EN KOSTEN Alle momenteel bestaande of later in te voeren rechten of belastingen die wij moeten betalen naar aanleiding van deze polis of de uitvoering ervan, zullen wij aftrekken van wat wij moeten uitbetalen of bij de premies tellen. De fiscale wetgeving van de woonstaat van de verzekeringnemer is toepasselijk op de fiscale en/of sociale lasten die eventueel op de premies worden gelegd. In voorkomend geval is de wetgeving van toepassing van de woonstaat van de vestiging van de rechtspersoon voor wiens rekening de polis gesloten is.

De fiscale wetgeving van de woonplaats van de verzekeringnemer bepaalt de eventuele toekenning van fiscale voordelen vanwege de premies. In bepaalde gevallen kan de wetgeving worden toegepast van het land waar belastbare inkomsten verkregen worden.

De op de inkomsten toepasselijke belastingen en eventuele andere lasten worden vastgelegd door de wet van de woonstaat van de begunstigde en/of door de wet van het land waar de belastbare inkomsten worden verkregen.

Wat de successierechten betreft, is de fiscale wetgeving van de woonstaat van de overledene en/of de wet van de woonstaat van de begunstigde van toepassing.

Wij hebben het recht om kosten of vergoedingen te vragen voor bijzondere uitgaven die door u, de verzekerde of de begunstigden werden veroorzaakt.

Het jaarlijks indexeerbaar bedrag van 6,20 EUR wordt u aangerekend : * in geval van reductie zoals voorzien in artikel 13, * bij persoonlijke aanvraag van volgende verrichtingen : - wijziging verzekeringnemer, behalve bij zijn/haar overlijden; - wijziging verzekerde, - wijziging kapitalen, behalve automatische indexatie; - verpanding of afstand van rechten, annulatie hiervan.

Artikel 19 WAAR KUNT U TERECHT MET EEN PROBLEEM OF EEN KLACHT ? Als uw verzekeringsconsulent of de dossierbeheerder bij DIB NV uw probleem of klacht niet kan oplossen, kunt u zich rechtstreeks wenden tot de Ombudsman van onze Maatschappij, Livingstonelaan 6, 1000 Brussel (www.dvvlap.be - via de rubriek 'Contacteer ons') Vindt u niet meteen een oplossing bij ons, dan kunt u het geschil eveneens voorleggen aan de Ombudsman van de Verzekeringen, de Meeûsplantsoen 35, 1000 Brussel (www.ombudsman.as) of aan de Commissie voor Bank- Financie- en Assurantiewezen, Congresstraat 10-16, 1000 Brussel.

U kunt alle geschillen tussen u en ons over deze polis ook voorleggen aan de bevoegde Belgische rechtbanken.

Artikel 20 WINSTDELING Behalve indien de polis volgens de Bijzondere Voorwaarden uitgesloten is van elke winstdeling, deelt ze in de winsten volgens het door ons vastgelegde reglement en volgens de modaliteiten bepaald door de Commissie voor Bank-, Financie- en Assurantiewezen.

Artikel 21 BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER De aan DIB NV en haar bemiddelaar meegedeelde persoonsgegevens mogen door hen verwerkt worden met het oog op de cliëntservice, de risicobehandeling en het polis- en schadebeheer.

DIB NV heeft het recht deze gegevens in voorkomend geval te verwerken en op te nemen in de door DATASUR beheerde bestanden, met het oog op de risicobehandeling.

De houder van deze bestanden is het ESV DATASUR, de Meeûsplantsoen 29, 1000 Brussel. De wet verschaft de betrokken personen een recht van toegang en verbetering.

Bijkomende inlichtingen kunt u verkrijgen bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (wet van 8 december 1992).

Artikel 22 MEDISCHE VERKLARING Door ondertekening van deze polis geeft de verzekerde zijn onherroepelijk akkoord aan zijn/haar arts om een verklaring van de doodsoorzaak af te geven ten behoeve van de adviserende geneesheer van de Maatschappij (artikel 95 van de wet op de landverzekeringsovereenkomst - Belgisch Staatsblad 20/08/1992). 2. TARIEF VAN DE SCHULDSALDOVERZEKERING Het tarief wordt berekend als volgt : 1.Opbouw sterftetafel Sterftetafel MK voor mannen, FK' voor vrouwen :

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

x = leeftijd van de verzekerde in jaren Voor de leeftijden x van 0 tot 110 de sterftetafels MK en FK' opbouwen, elk met de volgende symbolen : lx; dx; Dx; Cx; Nx; Mx. (Mx wordt niet gebruikt bij schuldsaldoverzekeringen).

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

waarbij v = 1/l + ien i = 3,25 % De keuze van de te gebruiken sterftetafel wordt bepaald door het geslacht van de verzekerde : * de verzekerde is een man : bij de premieberekening worden de symbolen Dx; Cx en Nx uit sterftetafel MK genomen. * de verzekerde is een vrouw : bij de premieberekening worden de symbolen Dx; Cx en Nx uit sterftetafel FK' genomen. 2. Bepalen tariefleeftijd Begindatum en duurtijd van het contract en geboortedatum van de verzekerde zijn gekend. begindatum + duurtijd = einddatum einddatum - geboortedatum = eindleeftijd de eindleeftijd wordt afgerond naar een geheel aantal jaren (met het aantal dagen wordt hier geen rekening gehouden) : * aantal maanden van de eindleeftijd => 6 eindleeftijd = jaren eindleeftijd + 1 * aantal maanden van de eindleeftijd < 6 eindleeftijd = jaren eindleeftijd nieuwe eindleeftijd - duurtijd = tariefleeftijd.

Voorbeeld : begindatum : 1/8/1999 duurtijd : 10 jaar en 4 maanden geboortedatum : 14/4/1969 einddatum = begindatum + duurtijd = 1/12/2007 eindleeftijd = einddatum - geboortedatum = 17 dagen 7 maanden en 40 jaren; 40 jaar en 7 maanden wordt afgerond naar 41 jaar tariefleeftijd = 41 - 10 j en 4 m = 30 jaar en 8 maanden. 3. Premieberekening 3.1. Variabelen * duurtijd polis : NJ jaren en NM maanden * duurtijd premiebetaling : MJ jaren en MM maanden waarbij : MJ = geheel deel van 2/3 * NJ MM = NM * tariefleeftijd verzekerde = XJ jaren en XM maanden * b = 0,0006 : inventaristoeslag op risicokapitaal * c = 8 % : commerciële toeslag * f = XM + NM/12 = 0als niet gefractioneerde duurtijd (gehele duurtijd) 3.2. Koopsom

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

Indien het steeds om een gehele duurtijd (XM=NM=0) gaat;dan volstaat de volgende formule :

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

De totale koopsom bedraagt :

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

De kapitalen K j = gemiddelde van 2 opeenvolgende jaarkapitalen uit de aflossingstabel (zie punt 3.3.) 3.2. Vaste jaarlijkse premie De vaste jaarlijkse premie = koopsom gedeeld door een annuïteit :

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

Indien het steeds om een gehele duurtijd (XM=NM=0) gaat, dan volstaat de volgende formule :

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

De totale vaste jaarlijkse premie, te betalen gedurende MJ jaren is dan :

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

3.3. Kapitalen Kj De kapitalen K j = gemiddelde van 2 opeenvolgende jaarkapitalen uit de aflossingstabel Stel K0; K1; K2; K3;... de maandelijkse kapitalen uit de aflossingstabel, vermenigvuldigd met het verzekerd percentage; dan zijn de kapitalen K j :

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

Indien het steeds gaat om een gehele duurtijd, dan is NM=0 en f=0; en dan worden de kapitalen :-

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

4. Premieristorno Er wordt een winstdeling van 20% toegekend onder de vorm van een rechtstreekse premieristorno. Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Vlaamse Regering van 17 november 2006 houdende de goedkeuring van de algemene voorwaarden en het tarief van de schuldsaldoverzekering, aangeboden door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen als agent voor de erkende verzekeringsmaatschappij Dexia Insurance Belgium NV. Brussel, 17 november 2006.

De minister-president van de Vlaamse Regering, Y. LETERME De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering, M. KEULEN

^