Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Vlaamse Regering van 09 december 1997
gepubliceerd op 25 december 1997

Besluit van de Vlaamse regering betreffende de omzetting van de BRTN in de naamloze vennootschap van publiek recht VRT en betreffende de goedkeuring van de statuten

bron
ministerie van de vlaamse gemeenschap
numac
1997036511
pub.
25/12/1997
prom.
09/12/1997
ELI
eli/besluit/1997/12/09/1997036511/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

9 DECEMBER 1997. Besluit van de Vlaamse regering betreffende de omzetting van de BRTN in de naamloze vennootschap van publiek recht VRT en betreffende de goedkeuring van de statuten


De Vlaamse regering, Gelet op het decreet van 29 april 1997 betreffende de omzetting van de BRTN in een naamloze vennootschap van publiek recht, inzonderheid op artikel 2;

Gelet op de beheersovereenkomst gesloten tussen de BRTN en de Vlaamse Gemeenschap op 3 juni 1997;

Gelet op de beslissingen van de raad van bestuur van de BRTN van 1 december 1997 inzake omzetting van de BRTN in de naamloze vennootschap van publiek recht VRT;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Economie, KMO, Landbouw en Media;

Na beraadslaging, Besluit :

Artikel 1.De omzetting van "De Nederlandse Radio- en Televisie-uitzendingen in België, Omroep van de Vlaamse Gemeenschap", afgekort BRTN, in de naamloze vennootschap van publiek recht "De Vlaamse Radio- en Televisieomroep", afgekort VRT, krachtens en met toepassing van artikel 2 van het decreet van 29 april 1997 betreffende de omzetting van de BRTN in een naamloze vennootschap van publiek recht, samen met de daarbijbehorende staat van activa en passiva, wordt goedgekeurd.

Art. 2.De omzetting bedoeld in artikel 1 treedt in werking op 1 januari 1998.

Art. 3.De statuten van de VRT, gevoegd als bijlage bij dit besluit, worden goedgekeurd.

Art. 4.Het besluit van de Vlaamse regering van 13 januari 1993 houdende aanstelling van de leden van het college van commissarissen bij de BRTN en houdende vaststelling van hun vergoeding, wordt opgeheven met ingang van de dag waarop de Vlaamse regering kennis neemt van de certificatie van de getrouwheid en de volledigheid van de jaarrekening van 1997.

Art. 5.Conform artikel 2, § 1, 1°, van het besluit van de Vlaamse regering van 20 oktober 1992 tot delegatie van de beslissingsbevoegdheden aan de leden van de Vlaamse regering, vertegenwoordigt de Vlaamse minister bevoegd voor het mediabeleid de Vlaamse Gemeenschap om alle formaliteiten te vervullen en alle documenten te ondertekenen betreffende of ten gevolge van de omzetting.

Art. 6.De Vlaamse minister, bevoegd voor het mediabeleid, is belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 9 december 1997.

De minister-president van de Vlaamse regering, L. VAN DEN BRANDE De Vlaamse minister van Economie, KMO, Landbouw en Media, E. VAN ROMPUY Bijlage bij het besluit van de Vlaamse regering betreffende de omzetting van de BRTN in de naamloze vennootschap van publiek recht VRT en betreffende de goedkeuring van de statuten DE VLAAMSE RADIO- EN TELEVISIEOMROEP Statuten Voorafgaande bepaling Behoudens afwijkingen door onderhavige statuten en door de gecoördineerde decreten van de Vlaamse Raad van 25 januari 1995 betreffende de radio-omroep en televisie (hierna : gecoördineerde decreten betreffende de radio-omroep en televisie), zijn de gecoördineerde wetten op de handelsvennootschappen die van toepassing zijn op de NV, van toepassing op de vennootschap.

TITEL I. - Naam, zetel en doel Artikel 1 : Naam 1. De vennootschap heeft de rechtsvorm van een naamloze vennootschap van publiek recht. 2. De naam van de vennootschap luidt "De Vlaamse Radio- en Televisieomroep", afgekort "VRT" Deze naam zal in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken uitgaande van de vennootschap worden voorafgegaan of gevolgd door de vermelding "naamloze vennootschap van publiek recht" of de afkorting "N.V. van publiek recht".

Artikel 2 : Zetel 1. De zetel van de vennootschap is gevestigd te 1043 Brussel, Auguste Reyerslaan 52.2. De gedelegeerd bestuurder kan tevens bijkantoren of agentschappen vestigen op andere adressen in België of in het buitenland. Artikel 3 : Doel 1. De vennootschap heeft tot doel : a) het verzorgen van programma's, al dan niet in gecodeerde vorm. Onder het verzorgen van programma's wordt verstaan het produceren, laten produceren of verwerven van programma's, het samenstellen van een programma-aanbod en het omroepen of laten omroepen ervan; b) het verrichten van merchandising-activiteiten, zijnde alle activiteiten die gericht zijn op het behalen van voordeel uit de bekendheid van programma's voor zover deze activiteiten samenhangen of verband houden met de omroepactiviteiten;c) het verrichten van nevenactiviteiten, zijnde alle andere commerciële activiteiten dan deze vermeld onder artikel 3.1 a) en b) hierboven voor zover deze activiteiten samenhangen of verband houden met de omroepactiviteiten. 2. De vennootschap voert voor de Vlaamse Gemeenschap de openbare omroepopdracht uit, zoals gedefinieerd in de gecoördineerde decreten betreffende de radio-omroep en de televisie : - Als openbare omroep heeft de vennootschap de opdracht een zo groot mogelijk aantal kijkers en luisteraars te bereiken met een diversiteit aan programma's die de belangstelling van kijkers en luisteraars wekken en eraan voldoen. - De vennootschap verzorgt een kwalitatief hoogstaand aanbod in de sectoren informatie, cultuur, educatie en ontspanning. Prioritair moet de vennootschap op de kijker gerichte informatie- en cultuurprogramma's brengen. Daarnaast worden ook sport, eigentijdse educatie, eigen drama en ontspanning verzorgd. Het ganse aanbod van de vennootschap moet worden gekenmerkt door de kwaliteit van de programma's zowel naar inhoud, naar vorm als naar taalgebruik. In al zijn programma's streeft de vennootschap naar een zo groot mogelijke kwaliteit, professionaliteit, creativiteit en originaliteit waarbij ook nieuwe talenten en vernieuwende expressievormen dienen aangeboord.

Het programma-aanbod moet op een aangepaste manier worden gericht op bepaalden bevolkings- en leeftijdsgroepen, meer in het bijzonder op de kinderen en de jeugd. - De programma's moeten bijdragen tot de verdere ontwikkeling van de identiteit en de diversiteit van de Vlaamse cultuur en van een democratische en verdraagzame samenleving. De vennootschap moet via de programma's bijdragen tot een onafhankelijke, objectieve en pluralistische opinievorming in Vlaanderen. Daarom moet zij streven naar een leidinggevende rol op gebied van informatie en cultuur. - Om de betrokkenheid van een zo groot mogelijk aantal Vlamingen bij de omroep te realiseren en om de geloofwaardigheid van de openbare omroep veilig te stellen, moet een voldoende aantal programma's erop gericht zijn een breed en algemeen publiek te boeien. Naast deze algemene programma's zullen andere programma's aan specifieke belangstellingssferen van kijkers en luisteraars tegemoet komen. De beoogde doelgroepen moeten voldoende ruim zijn en ze moeten door de betrokken programma's worden bereikt. - De vennootschap volgt de technologische ontwikkelingen op de voet, zodat zij haar programma's, wanneer nodig en wenselijk, ook via nieuwe mediatoepassingen aan haar kijkers en luisteraars kan aanbieden. 3. Teneinde het doel bepaald in punt 2 van dit artikel te verwezenlijken, verschaft de Vlaamse Gemeenschap aan de vennootschap de nodige financiële middelen die vijfjaarlijks worden vastgelegd in een beheersovereenkomst.4. De vennootschap kan, voor zover ze samenhangen of verband houden met de omroepactiviteiten, alle activiteiten verrichten die rechtstreeks of onrechtstreeks kunnen bijdragen tot de verwezenlijking van het maatschappelijk doel. Zij kan daartoe onder meer : a) met de machtiging van de Vlaamse regering en ter uitvoering van haar openbare omroepopdracht bepaald in punt 2 van dit artikel onroerende goederen onteigenen tot algemeen nut;b) deelnemen aan vennootschappen, verenigingen en samenwerkingsverbanden, voorzover deze deelname bijdraagt tot de verwezenlijking van de omroepactiviteiten;op grond van artikel 6, § 5, van de gecoördineerde decreten betreffende de radio-omroep en de televisie kan zij een naamloze vennootschap alleen oprichten en inschrijven op alle aandelen van die vennootschap, alsook in afwijking van artikel 104bis van de gecoördineerde wetten op de handelsvennootschappen, alle aandelen bezitten in een naamloze vennootschap, zonder beperking van duur en zonder geacht te worden hoofdelijk borg te staan voor de verbintenissen van deze vennootschap; c) leningen aangaan of schuldeffecten uitgeven binnen het kader van het financieel plan dat werd vastgelegd in de beheersovereenkomst;d) schenkingen en legaten ontvangen. TITEL II. - Duur en boekjaar Artikel 4 : Duur De duur van de vennootschap is onbepaald.

Artikel 5 : Boekjaar Het boekjaar begint op één januari en eindigt op éénendertig december daarop volgend.

TITEL III. - Maatschappelijk kapitaal, aandelen Artikel 6 : Maatschappelijk kapitaal Het kapitaal van de vennootschap is vastgesteld op 500 miljoen BF, verdeeld in 100 000 aandelen, zonder nominale waarde. 2. De te verrichten stortingen op de aandelen die niet volstort werden bij de inschrijving of op een later tijdstip worden zo nodig door de Raad van Bestuur opgevraagd.Indien deze het nuttig of noodzakelijk oordeelt later stortingen op te vragen, bepaalt hij het tijdstip en het bedrag en bericht dit aan de aandeelhouders bij een ter post aangetekend schrijven, dat hen één maand voor het tijdstip waarop de stortingen uiterlijk moeten gebeuren wordt toegezonden. Dit bericht geldt als ingebrekestelling en, bij niet-storting op de vast te stellen tijdstippen, is de wettelijke interest van rechtswege verschuldigd vanaf de dag van openbaarheid.

Artikel 7 : Kapitaalverhoging Het maatschappelijk kapitaal kan verhoogd of verminderd worden bij beslissing van de buitengewone algemene vergadering, beslissend als inzake wijziging van de statuten.

Artikel 8 : Aandelen Een register van aandelen op naam wordt op de zetel van de vennootschap bijgehouden.

Artikel 9 : Obligaties De gedelegeerd bestuurder is gemachtigd gewone obligaties uit te geven binnen het financieel kader van de beheersovereenkomst. Tot uitgifte van converteerbare obligaties of warrants kan slechts besloten worden door een buitengewone algemene vergadering die beraadslaagt als inzake statutenwijziging.

TITEL IV. - Bestuur en controle Raad van bestuur Artikel 10 : Bevoegdheden 1. De vennootschap wordt bestuurd door een collegiaal orgaan, de Raad van Bestuur.2. In afwijking van artikel 54 van de gecoördineerde wetten op de handelsvennootschappen worden de bevoegdheden van de Raad van Bestuur met toepassing van artikel 12 van de gecoördineerde decreten betreffende de radio-omroep en de televisie, hierna beperkt tot : 1° het vastleggen van de algemene strategie van de vennootschap;2° het goedkeuren van de beheersovereenkomst evenals van elke wijziging daarvan;3° het goedkeuren van het jaarlijkse ondernemingsplan dat de doelstellingen en de strategie op halflange termijn vastlegt;dit ondernemingsplan bevat onder meer het algemene programmabeleid, de raming van de inkomsten en uitgaven en van het personeelscontingent; 4° het opmaken van de inventaris en de jaarrekening met de balans, de resultatenrekening en de toelichting alsook het opstellen van het jaarverslag;5° het goedkeuren van de regels betreffende de aanwerving en de rechtspositie van het personeel;6° het aanwerven en ontslaan van de door de gedelegeerd bestuurder voorgedragen leden van het directiecomité;7° het uitoefenen van het toezicht op de gedelegeerd bestuurder wat de uitvoering van de beheersovereenkomst, het ondernemingsplan en de beslissingen van de Raad van Bestuur betreft;8° het bemiddelen in personele conflicten binnen het directiecomité;9° het goedkeuren van de deelneming aan vennootschappen, verenigingen en samenwerkingsverbanden of van de oprichting van vennootschappen en van de strategische aspecten die daaraan verbonden zijn, alsmede het houden van het toezicht op de behaalde resultaten daarvan, alsook het voordragen van de vertegenwoordigers van de vennootschap in de bestuursorganen van die vennootschappen, verenigingen en samenwerkingsverbanden waartoe in elk geval de gedelegeerd bestuurder behoort;10° het bijeenroepen van de Algemene Vergadering en de vaststelling van de agenda; 11° het uitoefenen van toezicht op de overeenstemming van de activiteiten en handelingen bedoeld in artikel 3.1 b) en c) en in artikel 3.4, eerste lid en tweede lid, b) en c) van deze statuten, met de opdracht bepaald in artikel 3.2 van deze statuten. 3. De bevoegdheden opgesomd in punt 2 van huidig artikel kunnen niet worden gedelegeerd aan de gedelegeerd bestuurder of aan andere personeelsleden van de vennootschap.4. Ter uitvoering van zijn bevoegdheden kunnen de leden van de Raad van Bestuur via hun voorzitter te allen tijde alle documenten en geschriften van de vennootschap inzien.De voorzitter kan via de gedelegeerd bestuurder van de leden van het directiecomité en van alle andere personeelsleden alle verduidelijkingen en alle verificaties vorderen die de Raad of een lid nodig achten voor de uitvoering van de bevoegdheden van de Raad van Bestuur. 5. Behoudens wat de toezichtsbevoegdheden betreft worden de beslissingen van de Raad van Bestuur genomen op voorstel van de gedelegeerd bestuurder. Artikel 11 : Samenstelling 1. De Raad van Bestuur bestaat uit 12 titelvoerende leden.2. De bestuurders worden verkozen onder de kandidaten die door de aandeelhouders zijn voorgedragen.Voor elk mandaat in de Raad van Bestuur worden minimaal twee (2) kandidaten voorgedragen. 3. Wanneer een plaats van bestuurder openvalt tengevolge van overlijden of ontslag, voorziet een meerderheid van bestuurders voorlopig in deze vacature.Op de eerstvolgende algemene vergadering moet de voorlopige aanstelling bekrachtigd worden. De bestuurder die op deze wijze definitief wordt aangesteld ter vervanging van een weggevallen bestuurder, doet het mandaat van zijn voorganger uit. 4. De bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering voor een termijn van vijf jaar.Uittredende bestuurders zijn herbenoembaar. 5. De Raad van Bestuur kiest een voorzitter en een ondervoorzitter uit zijn leden. Artikel 12 : Oproeping 1. De Raad van Bestuur vergadert op uitnodiging van zijn voorzitter. De uitnodiging moet minstens vijf werkdagen vóór de datum van de vergadering aan iedere bestuurder schriftelijk per brief of per telefax worden toegezonden. Een uitnodiging per telefax is rechtsgeldig, indien de geadresseerde de ontvangst bevestigt per telefax. Drie leden van de Raad van Bestuur kunnen de voorzitter van de Raad schriftelijk vragen de Raad bijeen te roepen. 2. Elke uitnodiging tot een vergadering van de Raad van Bestuur zal de agenda vermelden.Wijzigingen aan de agenda moeten tenminste vijf werkdagen vóór de datum van de vergadering worden meegedeeld.

Onderwerpen die niet op de agenda vermeld werden, kunnen slechts behandeld worden mits inachtname van de voorwaarden bepaald in punt 3 van huidig artikel. 3. Als alle leden van de Raad van Bestuur of vertegenwoordigd zijn, hoeft het bewijs van een regelmatige of voldoende uitnodiging, zoals vereist door de wet of door de statuten, niet geleverd te worden en kan er geldig beraadslaagd worden over alle punten waarover alle bestuurders het eens zijn om deze op de agenda te plaatsen, op voorwaarde dat voor de vertegenwoordigde bestuurders de lasthebber gemachtigd werd om over de voorgestelde agendapunten te stemmen. Onverminderd de stilzwijgende afstand die ondubbelzinnig blijkt, kan een bestuurder bovendien steeds expliciet verzaken aan elke onregelmatigheid in verband met de uitnodiging, voor of na de vergadering waarop de uitnodiging betrekking heeft door middel van een schriftelijke verklaring die aan de notulen van de betrokken vergadering wordt gehecht.

Artikel 13 : Beraadslaging 1. De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter en bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter.De Raad kan slechts beraadslagen indien de meerderheid van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

Indien deze aanwezigheidsvereiste niet is vervuld op de vergadering van de Raad van Bestuur, wordt binnen 7 werkdagen een nieuwe vergadering met dezelfde agenda bijeengeroepen. Beslissingen kunnen dan worden genomen, ongeacht het aantal aanwezigen. 2. Ieder bestuurder die verhinderd is kan, per brief of telefaxbericht een ander lid van de Raad machtigen om hem te vertegenwoordigen en in zijn plaats te stemmen.Deze volmacht geldt slechts voor één vergadering. 3. Wanneer een opdracht van bestuurder wordt toevertrouwd aan een rechtspersoon, moet deze onder haar vennoten, zaakvoerders of bestuurders een vertegenwoordiger benoemen die belast wordt met de uitvoering van de opdracht in naam en voor rekening van de rechtspersoon.Deze vertegenwoordiger moet aan dezelfde voorwaarden voldoen en is burgerrechtelijk en strafrechtelijk aansprakelijk alsof hij de betrokken opdracht in eigen naam en voor eigen rekening zou volbrengen, onverminderd de hoofdelijke aansprakelijkheid van de rechtspersoon die hij vertegenwoordigt. Deze laatste mag haar vertegenwoordiger niet ontslaan zonder tegelijk een opvolger te benoemen, die vooraf de instemming van de vennootschap (VRT) verkregen heeft.

Voor de benoeming en de beëindiging van de opdracht van de vaste vertegenwoordiger gelden dezelfde regels van openbaarmaking alsof hij die opdracht in eigen naam en voor eigen rekening zou vervullen. 4. De Raad van Bestuur bepaalt zelf de plaats, de kalender en agenda van zijn zittingen.De Raad kan bovendien in overeenstemming met de bepalingen van deze statuten in een reglement de wijze bepalen waarop hij zijn bevoegdheden, opgesomd in artikel 10.2 van deze statuten, uitoefent. 5. De besluiten van de Raad van Bestuur worden genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen.Ingeval van staking van stemmen is de stem van degene die de vergadering voorzit doorslaggevend. 6. In uitzonderlijke gevallen die niet de vaststelling van de jaarrekening betreffen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de vennootschap zulks vereisen, kunnen de verrichtingen en besluiten van de Raad van Bestuur ook schriftelijk worden genomen, mits alle leden van de Raad van Bestuur daarmee vooraf instemmen, en hun met de hand geschreven en ondertekende instemmingen aan de notulen worden toegevoegd.7. De beraadslagingen van de Raad van Bestuur worden vastgelegd in notulen, die na goedkeuring door de Raad van Bestuur door de voorzitter van de vergadering worden ondertekend.8. De afschriften of uittreksels die in rechte of anderszins moeten worden overgelegd, worden getekend door de voorzitter van de Raad van Bestuur of door twee (2) bestuurders. Artikel 14 : Bezoldiging De algemene vergadering stelt het bedrag van de vergoeding van de bestuurders vast.

Commissarissen Artikel 15 : Commissarissen 1. De verrichtingen van de vennootschap staan onder het toezicht van één of meer commissarissen.De commissarissen worden benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de gedelegeerd bestuurder onder de leden van het instituut der Bedrijfsrevisoren. Zij worden benoemd voor een henieuwbare termijn van drie jaar. Zij voeren de titel "commissaris-revisor". 2. De bezoldiging van de commissaris bestaat uit een vast bedrag, dat bij de aanvang van zijn opdracht door de algemene vergadering wordt vastgesteld met naleving van de controlenormen uitgevaardigd door het Instituut der Bedrijfsrevisoren.Zij kan niet worden gewijzigd dan met instemming van de partijen.

De vervulling door de commissarissen van uitzonderlijke werkzaamheden of van bijzondere opdrachten kan slechts op bijzondere wijze worden bezoldigd voor zover het jaarverslag verantwoording verstrekt over hun voorwerp en de eraan verbonden bezoldiging. Buiten deze bezoldigingen mogen de commissarissen geen enkel voordeel, in welke vorm ook, van de vennootschap ontvangen. De vennootschap mag hun geen leningen of voorschotten toestaan, noch te hunnen behoeve waarborgen geven of stellen.

TITEL V. - Dagelijks bestuur Artikel 16 : Gedelegeerd bestuurder 1. De effectieve leiding van de vennootschap, met inbegrip van het dagelijks bestuur over de vennootschap, wordt waargenomen door de gedelegeerd bestuurder.Hij is, in afwijking van artikel 54 van de gecoördineerde wetten op de handelsvennootschappen tevens bevoegd voor alle aangelegenheden die niet ressorteren onder de bevoegdheid van de Algemene Vergadering of van de Raad van Bestuur, zulks met toepassing van artikel 13, § 2 van de gecoördineerde decreten betreffende radio-omroep en televisie. 2. De gedelegeerd bestuurder wordt benoemd en ontslagen door de Algemene Vergadering.3. De gedelegeerd bestuurder is belast met de voorbereiding en de uitvoering van de beslissingen van de Algemene Vergadering en van de Raad van Bestuur.Hij neemt met raadgevende stem deel aan de vergaderingen van de Algemene Vergadering en van de Raad van Bestuur.

Artikel 17 : Directiecomité De gedelegeerd bestuurder wordt bijgestaan door een directiecomité, bestaande uit minimaal twee (2) en maximaal vijf (5) leden plus de gedelegeerd bestuurder. De gedelegeerd bestuurder zit het directiecomité voor.

TITEL VI. - Vertegenwoordiging en volmachten Artikel 18 : Vertegenwoordiging Alleen de gedelegeerd bestuurder vertegenwoordigt de vennootschap in gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen.

Artikel 19 : Volmachten De gedelegeerd bestuurder kan, onder zijn uitsluitende verantwoordelijkheid een deel van zijn bevoegdheden delegeren aan één of meer leden van het directiecomité en aan de personeelsleden van de vennootschap. De gedelegeerd bestuurder bepaalt in een reglement de grenzen waarbinnen en de vormen waarin deze delegaties en verdere subdelegaties worden uitgeoefend.

TITEL VII. - Algemene vergadering Artikel 20 : Bevoegdheden 1. De algemene vergadering heeft de bevoegdheden die haar in de gecoördineerde wetten op de handelsvennootschappen zijn voorbehouden.2. De algemene vergadering verleent benevens aan de bestuurders en de commissaris-revisor(en), kwijting aan de gedelegeerd bestuurder overeenkomstig de bepalingen van artikel 79 van de gecoördineerde wetten op de handelsvennootschappen. Artikel 21 : Samenstelling 1. De algemene vergadering, voorzover zij rechtsgeldig is gehouden, vertegenwoordigt alle aandeelhouders.2. Het recht om deel te nemen aan de algemene vergadering wordt slechts verleend op grond van inschrijving van de aandeelhouder in het register van de aandelen op naam.3. De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of, bij zijn afwezigheid, door de ondervoorzitter of door de oudste der aanwezige bestuurders of nog, indien er geen bestuurders aanwezig zijn, door de commissaris-revisor, tenzij de algemene vergadering ervoor opteert een andere persoon als haar voorzitter te verkiezen.4. De voorzitter stelt de secretaris aan, die geen aandeelhouder hoeft te zijn.De algemene vergadering duidt één (1) of twee (2) stemopnemers aan.

Artikel 22 : Bijeenroeping 1. De jaarvergadering wordt telkens gehouden op de laatste dinsdag van de maand maart, te elf uur op de zetel van de vennootschap.Indien de genoemde dag een wettelijke feestdag is, dan vindt de vergadering op de volgende werkdag plaats.

Buitengewone en bijzondere algemene vergaderingen worden gehouden op de zetel van de vennootschap, op het tijdstip vermeld in de uitnodigingen. 2. (a) Algemene vergaderingen worden rechtsgeldig bijeengeroepen door de voltallige Raad van Bestuur of de voorzitter of door de commissaris(sen).(b) De Raad van Bestuur en de commissaris(sen) zijn verplicht een algemene vergadering bijeen te roepen binnen drie weken na het daartoe strekkende verzoek, wanneer aandeelhouders die twintig (20) % van het maatschappelijk kapitaal vertegenwoordigen daarom verzoeken, bij aangetekende brief die met opgave van de te behandelen onderwerpen gericht wordt aan de Raad van Bestuur. Artikel 23 : Beraadslaging 1. Wanneer de agenda voor een bepaalde algemene vergadering het gebruik van een dergelijke procedure rechtvaardigt, kan de Raad van Bestuur de aandeelhouders toelaten om te stemmen per brief.Van deze toelating dient uitdrukkelijk melding gemaakt te worden in de oproeping tot de vergadering.

In dat geval kan iedere aandeelhouder stemmen per brief door middel van een gedagtekend en ondertekend formulier dat op straffe van nietigheid de volgende vermeldingen moet bevatten : - naam, voornaam, beroep, woonplaats van de natuurlijke persoonaandeelhouder; - rechtsvormbenaming, zetel van de rechtspersoonaandeelhouder met vermelding van de volledige identiteit van het orgaan dat de stem uitbrengt; - de volledige agenda van de vergadering waarover de stem wordt uitgebracht met aanduiding per agendapunt afzonderlijk van de stemwijze door vermelding van de woorden "voor", "tegen" of "onthouding".

De aandeelhouder die per brief wil stemmen moet uiterlijk de laatste werkdag vóór de vergadering het stemformulier waarvan hierboven sprake, neerleggen op de maatschappelijke zetel van de vennootschap of bij de instellingen die in de oproeping worden vermeld. 2. Iedere aandeelhouder mag zich op de algemene vergadering laten vertegenwoordigen door een volmachtdrager, die al of niet aandeelhouder is.De Raad van Bestuur mag de vorm van de volmachten vaststellen. Alle verzoeken tot verlening van volmachten moeten, op straffe van nietigheid, voldoen aan alle toepasselijke wettelijke bepalingen. 3. De algemene vergadering kan slechts geldig beraadslagen of besluiten wanneer de aanwezige of vertegenwoordigde aandeelhouders de meerderheid van het kapitaal vertegenwoordigen, behoudens andersluidende wettelijke bepalingen.Is deze voorwaarde niet vervuld, dan is een nieuwe bijeenroeping nodig, en de nieuwe vergadering beraadslaagt en besluit op geldige wijze ongeacht het door de aanwezige of vertegenwoordigde aandeelhouders vertegenwoordigde deel van het kapitaal. 4. Indien aan de aanwezigheidsvereisten voor de algemene vergadering werden voldaan, kan de meerderheid van de aanwezige houders van stemgerechtigde aandelen, in persoon of bij volmacht, beraadslagen en besluiten over de vooropgestelde agendapunten, behoudens andersluidende wettelijke of statutaire bepalingen.5. Indien alle aandeelhouders aanwezig of vertegenwoordigd zijn, moet, zo de vennootschap geen obligaties heeft uitgegeven of alle obligatiehouders aanwezig zijn, het bewijs van de oproeping niet geleverd worden en kan er geldig beraadslaagd worden over alle punten waarover zij het eens zijn om deze op de agenda te plaatsen, op voorwaarde dat voor de vertegenwoordigde aandeelhouders de lasthebber uitdrukkelijk gemachtigd werd over de voorgestelde agendapunten te stemmen.6. De notulen van de algemene vergadering worden ondertekend door de voorzitter der vergadering, door de secretaris en door de aandeelhouders die het wensen.7. De afschriften of uittreksels der notulen, aan derden af te leveren, worden ondertekend door de gedelegeerd bestuurder. TITEL VIII. - Balans, winstverdeling en reserves Artikel 24 : Balans Op éénendertig (31) december van ieder jaar maken de bestuurders een inventaris op, alsmede de jaarrekening. Bovendien stellen de bestuurders op voorstel van de gedelegeerd bestuurder een jaarverslag op waarin zij rekenschap geven van hun beleid.

Artikel 25 : Goedkeuring van de balans en aanverwante zaken De gewone algemene vergadering beslist over de goedkeuring van de balans en de resultatenrekening, de winstverdeling, het benoemen, ontslaan en vergoeden van bestuurders en commissaris(sen), waarna zij, bij afzonderlijke stemming, beslist over de kwijting te geven aan de bestuurders, de commissaris(sen) en de gedelegeerd bestuurder.

Artikel 26 : Verdeling van de winst Het batig saldo van de resultatenrekening, vormt de nettowinst van de vennootschap.

Dit saldo wordt verdeeld als volgt : 1. Vijf ten honderd wordt afgenomen voor de wettelijke reserve, welke afhouding slechts verplichtend blijft tot wanneer deze reserve het tiende van het maatschappelijk kapitaal bereikt.2. Wat overblijft na afhouding als onder 1 bepaald zal bestemd worden overeenkomstig de besluiten van de algemene vergadering. TITEL IX. - Geschillenregeling Artikel 27 : Exclusieve bevoegdheid Alle betwistingen met aandeelhouders, bestuurders en of commissarissen zullen uitsluitend door de Rechtbanken van Brussel beslecht worden.

TITEL X. - Overgangsbepalingen Artikel 28 : Boekjaar In afwijking van artikel 5 van deze statuten, loopt het eerste boekjaar van de vennootschap vanaf de datum van de uitwerking van de omzetting tot 31 december 1998.

Artikel 29 : Bestuurders In afwijking van artikel 11 van deze statuten en zoals bepaald in artikel 15 en 18 van het decreet van 29 april 1997, blijven de leden van de Raad van Bestuur van de BRTN na de omzetting in een vennootschap van publiek recht (VRT) onverminderd hun lopende mandaat uitoefenen als lid van de Raad van Bestuur van de VRT tot op 1 januari 2000 of tot beëindiging van het mandaat wegens ontslag, ziekte of enige andere reden. In dat laatste geval wordt in de vervanging van het mandaat voorzien zoals is bepaald in artikel 11 van deze statuten.

Alle regels vastgelegd in huidige statuten zijn echter van toepassing op de werking van de Raad van Bestuur vanaf het ogenblik van de omzettingsbeslissing.

In overeenstemming met artikel 11.4 van deze statuten zijn de leden wiens mandaat afloopt voor of ten laatste op 1 januari 2000 ingevolge het hierboven bepaalde, herbenoembaar.

^