gepubliceerd op 30 september 1997
Besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie tot goedkeuring van het educatief en pedagogisch project van instellingen met normaal en bijzonder, lager en secundair voltijds onderwijs, georganiseerd door de Franse Gemeenschapscommissie
17 JULI 1997. Besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie tot goedkeuring van het educatief en pedagogisch project van instellingen met normaal en bijzonder, lager en secundair voltijds onderwijs, georganiseerd door de Franse Gemeenschapscommissie
Het College van de Franse Gemeenschapscommissie, Gelet op artikelen 136, 163 en 166 van de Grondwet gecoördineerd door de wet van 17 februari 1994;
Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, gewijzigd door de bijzondere wetten van 8 augustus 1988, van 16 januari 1989 betreffende de financiering van de Gemeenschappen en Gewesten en van 16 juli 1993 tot vervollediging van de federale staatsstructuur;
Gelet op de bijzondere wet van 12 januari 1989 betreffende de Brusselse instellingen, gewijzigd door de bijzondere wet van 16 juli 1993 tot vervollediging van de federale staatsstructuur;
Gelet op het samenwerkingsakkoord van 30 mei 1994 tussen de federale Overheid, de Franse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor de verplichte, kosteloze overdracht van personeel en goederen, rechten en verplichtingen van de provincie Brabant naar de provincies Waals-Brabant en Vlaams-Brabant, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Gemeenschapscommissies bedoeld in arti- kel 60 van de bijzondere wet van 12 januari 1989 betreffende de Brusselse instellingen en naar de federale Overheid;
Gelet op het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 4 juli 1995 tot verdeling van de bevoegdheden onder zijn leden;
Gelet op het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 4 juli 1995 tot regeling van zijn werking en tot regeling van de ondertekening van zijn akten, gewijzigd bij besluit van het College van het Franse Gemeenschapscommissie van 14 september 1995;
Overwegende dat er reden is om het educatief en pedagogisch project uit te werken van de instellingen met lager en secundair onderwijs van de Franse Gemeenschapscommissie;
Overwegende dat iedere onderwijsinstelling van de Franse Gemeenschapscommissie haar project uitwerkt naar gelang van het educatief en pedagogisch project van de Franse Gemeenschapscommissie;
Op voorstel van het Lid van het College belast met Onderwijs, Besluit :
Artikel 1.Het educatief en pedagogisch project van de Franse Gemeenschapscommissie, dat bij dit besluit is gevoegd, wordt goedgekeurd.
Art. 2.Het Lid van het College bevoegd voor Onderwijs is belast met de uitvoering van dit besluit.
Brussel, 17 juli 1997.
Namens het College : E. TOMAS, Lid van het College belast met Onderwijs H. HASQUIN, Voorzitter van het College Bijlage Educatief en pedagogisch project van de Franse Gemeenschapscommissie Educatief luik "De burgerzin" Waarden en vaardigheden A. De kennis en de know-how verwerven en ontwikkelen Vaardigheden De school moet de jongere, rekening houdend met zijn capaciteiten en verwachtingen, brengen op een zo hoog mogelijk niveau inzake grondige kennis of uitgebreide know-how.
Creativiteit en kritische geest De school moedigt initiatief aan, ontwikkelt de kritische geest en de zelfstandigheid, stimuleert de creativiteit waardoor het individu in staat is originele oplossingen te vinden en zich een nieuwe houding aan te meten.
B. De burgerzin bevorderen Gelijke kansen De school garandeert de naleving van het recht op anders zijn in een open klimaat van verdraagzaamheid en dialoog die verrijking vormt voor de leefkwaliteit. Hier worden de gelijke kansen van eenieder gestimuleerd vanuit humaan oogpunt.
Voorbereiding op het volwassen leven De school, een mini-maatschappij waar men een verscheidenheid aan filosofische en ideologische opvattingen vindt, is de bevoorrechte plaats waar ideeën uitgewisseld en getoetst worden en die de jongere zal vormen tot een actief verantwoordelijk burger.
Vrijheid Het burgerschap maakt het mogelijk onderscheid te maken tussen situaties waar de vrijheid wordt beknot en deze die de ontplooiing van het individu in de weg staan.
De school helpt de jongere zoeken naar het evenwicht tussen zijn persoonlijke motivatie en de beperkingen van het leven, zodat hij beter met zijn vrijheid kan omgaan.
Maatschappelijke en burgerzin De school helpt de jongere zijn plaats te vinden in de democratie en zich als dusdanig bewust te zijn van zijn rechten en plichten. Daarom is onze school openbaar, pluralistisch en democratisch ingesteld, een plaats voor overleg en construcieve samenwerking.
Zelfstandigheid en democratie De school zet aan tot bezinning over de dualiteit tussen onafhankelijkheid en solidariteit.
De school zet de jongere ertoe aan om bij te dragen tot de opbouw van een democratische maatschappij, op zoek te gaan naar hun eigen ik en voor nieuwe gedachten open te staan.
C. De levenskunst ontwikkelen Belang van de persoonlijkheid De school schept de voorwaarden die bijdragen tot de ontplooiing van het individu, en dit los van de belemmeringen die zijn sociale en culturele achtergrond met zich brengen.
Motivatie Het dynamisch beheer van de school stimuleert een leefkader die de persoonlijke ontplooiing en de motivatie bevordert via de dialoog, de consensus en de collegialiteit.
Pedagogisch luik "De Pedagogie van het Welslagen" Methoden en middelen A. Actieve middelen ontwikkelen De school stippelt een actief pedagogisch programma uit dat, op basis van een leefsituatie, de leerling ertoe aanzet zich steeds in te zetten en kritisch te denken.
De actieve pedagogie maakt in de praktijk gebruik van de nieuwe technologieën die de zelfstudie bevorderen en die een wil tot permanente vorming ontwikkelen.
Iedere leerproces begint bij de controle van de voorgaande vorming. De basiskennis wordt regelmatig opnieuw doorgenomen.
Een waardevolle pedagogie Deze legt meer nadruk op het slagen dan op het falen en stelt de positieve houdingen voorop.
Dankzij de opleidingsevaluatie denkt de jongere na over de moeilijkheden en wijzigt hij zijn studie- en werkmethode, zijn manier om een probleem te vatten en een oplossing uit te werken.
B. Zich de middelen van een socialistisch gerichte pedagogie toeëigenen Inspraak in de democratische werking van de school De school leert de jongere de zin voor verantwoordelijkheid door hem inspraak te geven in de keuzes en de beslissingen van de schoolgemeenschap.
Verwerven van de maatschappelijke zin De school stimuleert de dynamiek die leidt tot samenwerking en solidariteit en dit dankzij de positieve band tussen leraar-leerlingen en teamwork. Zij bevordert aldus een gunstig klimaat voor de openheid tegenover anderen.
Een proces voor de uitwisseling van ideeën en ervaringen komt hieruit voort en breidt zich uit naar andere klassen van de instelling, andere plaatselijke, regionale, Europese en internationale instellingen.
C. De persoonlijke ontplooiing bevorderen Voorwaarden scheppen ter bevordering van de zelfstandigheid De school eerbiedigt de fundamentele behoefte van het individu om erkend, aanvaard, geïntegreerd, gewaardeerd te worden en onafhankelijk te zijn.
Daarom staat zij in voor de opvang van de leerlingen in het begin van het schooljaar, laat zij hen toe hun plaats te zoeken in de klas, maakt zij in haar pedagogie gebruik van expressietechnieken en ontwikkelt aldus de levenskunst.
Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 17 juli 1997 tot goedkeuring van het educatief en pedagogisch project van de instellingen met normaal en bijzonder, lager en secundair voltijds onderwijs, georganiseerd door de Franse Gemeenschapscommissie.
Namens het College : E. TOMAS, Lid van het College bevoegd voor Onderwijs