Etaamb.openjustice.be
Bericht
gepubliceerd op 02 maart 2020

Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, cel "Contractueel Onderzoek", deelt mede dat zij een oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen voor wetenschappelijke projecten inzak Bij de RT- en RI-projecten wordt een "top-down" benadering gevolgd op basis van gerichte (...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2020020340
pub.
02/03/2020
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, cel "Contractueel Onderzoek", deelt mede dat zij een oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen voor wetenschappelijke projecten inzake voedselveiligheid en sanitair beleid van dieren en planten (oproep 2021). Deze oproep heeft betrekking op drie soorten onderzoeksprojecten: RT-projecten ("Targeted Research"), RI-projecten ("International Research") en RF-projecten ("Free Research").

Bij de RT- en RI-projecten wordt een "top-down" benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema's, opgesteld door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu - DG Dier, Plant en Voeding, door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, en door het Kabinet van de Minister van Landbouw.

Bij de RF-projecten wordt een "bottom-up" benadering gevolgd, met andere woorden het onderwerp van het projectvoorstel wordt bepaald door de inschrijvers, rekening houdend met de vereiste dat het onderwerp gericht is op de ondersteuning van het beleid inzake voedselveiligheid en sanitair beleid van dieren en planten.

De beoordeling en de selectie van RT-projectvoorstellen gebeurt in twee fasen. In een eerste fase worden de voorstellen ingediend onder de vorm van intentieverklaringen die beantwoorden aan één van de thema's (maximum 6 bladzijden, exclusief titelpagina en identificatie van de promotoren).

Na een eerste selectie op basis van de mate waarin de intentieverklaring beantwoordt aan één van de thema's, de relevantie voor het beleid en de wetenschappelijke kwaliteit, volgt in een tweede fase, voor de weerhouden voorstellen, een wetenschappelijke beoordeling op basis van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel (maximum 30 bladzijden).

De beoordeling en de selectie van de RI-projectvoorstellen gebeurt in twee fasen. In een eerste fase worden de voorstellen ingediend onder de vorm van intentieverklaringen (maximum 4 bladzijden, exclusief titelpagina en identificatie van de promotoren) beoordeeld op hun ontvankelijkheid.

In de tweede fase zullen de onderzoekers wiens voorstel ontvankelijk is verklaard, worden uitgenodigd voor het indienen van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel (maximum 30 bladzijden, exclusief titelpagina en identificatie van de promotoren), dat beoordeeld wordt op zijn wetenschappelijke kwaliteit.

De beoordeling en selectie van RF-projectvoorstellen gebeurt in twee fasen. In een eerste fase worden de voorstellen ingediend onder de vorm van intentieverklaringen (maximum 6 bladzijden, exclusief titelpagina en identificatie van de promotoren).

Na een eerste selectie op basis van de ontvankelijkheid, het belang en de relevantie voor het beleid en de wetenschappelijke kwaliteit, volgt in een tweede fase, voor de weerhouden intentieverklaringen, een wetenschappelijke beoordeling op basis van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel (maximum 30 bladzijden).

De informatiebrochure en de RT-, RI- en RF-formulieren zijn beschikbaar op de website van de cel Contractueel Onderzoek (www.health.belgium.be/nl/contractueelonderzoek: "Openstaande oproepen") of kunnen opgevraagd worden bij de dienst (Tel: 02 524 90 93 - e-mail: contractueel.onderzoek@health.fgov.be).

Lijst van de gerichte onderzoeksthema's (RT-projecten) voor de cyclus 2021: Thema 1: "One Health" implicaties van het gebruik van antibacteriële middelen bij gezelschapsdieren (PET-AMR) Maximum toelage: 300.000 euro Maximum duur: 36 maanden Thema 2: Onderzoek naar de decontaminatie van zoönotische en dierlijke pathogenen in dierlijke bijproducten via biomethanisatie (DIGEPATH) Maximum toelage: 300.000 euro Maximum duur: 36 maanden Thema 3: Uitwerken van doeltreffende methodes voor het toezicht op niet-Europese boorvliegen op Belgisch grondgebied (TEPHRISURV) Maximum toelage: 200.000 euro Maximum duur: 24 maanden Thema 4: Risico's van nieuwe tendensen betreffende materialen en voorwerpen in contact met voeding (TREFCOM) Maximum toelage: 250.000 euro Maximum duur: 30 maanden Thema 5: Voedselveiligheidsrisico's bij gebruik van oppervlaktewater gecontamineerd met cyanotoxines voor de irrigatie van gewassen (CYANTIR) Maximum toelage: 200.000 euro Maximum duur: 24 maanden Thema 6: Onderzoek naar de blootstelling aan chinolizidine-alkaloïden en phomopsines door de consumptie van producten op basis van lupine (LUPINEX) Maximum toelage: 200.000 euro Maximum duur: 24 maanden Thema 7: Ontwikkeling, op basis van glyfosaat en neonicotinoïden als case-control-studies, van een beslissingsondersteunend rooster om de problematiek van de alternatieven te kunnen integreren wanneer een beslissing om pesticideproducten uit de handel te nemen wordt onderzocht of overwogen (DECALPE) Maximale toelage: 150.000 euro Maximum duur: 24 maanden Lijst van de gerichte internationale onderzoeksthema's (RI-projecten) voor de cyclus 2020: Thema 1: 2020-A-334 - Fytosanitaire status van Fagus spp. (FAGUSTAT) Maximale toelage: 100.000 euro Maximum duur: 24-36 maanden Thema 2: 2020-A-337 - Het ontwikkelen en beoordelen van bewakingsmethoden voor Agrilus kevers Maximale toelage: 100.000 euro Maximum duur: 12-24 maanden Thema 3: 2020-A-340 - Verbeterde kennis over de epidemiologie en verspreiding van prioritaire invasieve en opkomende arthropoden-plagen in de fruitteelt en in wijnstokken (bvb. Aromia bungii, Popillia japonica, Halyomorpha halys) Maximale toelage: 100.000 euro Maximum duur: 12-24 maanden Thema 4: 2020-A-360 - Ontsmettingsmiddelen tegen quarantaine virussen en viroïden Maximale toelage: 100.000 euro Maximum duur: 12-24 maanden Er wordt voor deze RI-oproep een totale enveloppe van 200.000 euro ter beschikking gesteld.

De aanvragen (zowel de RT- en RF-intentieverklaringen als de RI-intentieverklaringen) worden via elektronische weg gericht aan de cel Contractueel Onderzoek: contractueel.onderzoek@health.fgov.be.

Uiterste datum voor het indienen van de RT-, RI- en RF-intentieverklaringen: 24 april 2020.

Uiterste datum voor het indienen van de gedetailleerde RT-, RI- en RF-projectvoorstellen: 25 september 2020.

Bijkomende inlichtingen kunnen bekomen worden op de website van Contractueel Onderzoek (www.health.belgium.be/nl/contractueelonderzoek), bij mevrouw R. Nouwen (Tel: 02 524 90 92 - e-mail: ria.nouwen@health.fgov.be) of bij mevrouw V. Van Merris (Tel: 02 524 90 94 - e-mail: valerie.vanmerris@health.fgov.be).

^