Etaamb.openjustice.be
Bericht
gepubliceerd op 03 oktober 2011

Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, cel « Contractueel Onderzoek », deelt mede dat zij een openbare oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen inzake voedselveiligheid, sanitair be Bij de RT projecten wordt een « top-down » benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2011024283
pub.
03/10/2011
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, cel « Contractueel Onderzoek », deelt mede dat zij een openbare oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen inzake voedselveiligheid, sanitair beleid en dierenwelzijn (oproep 2012).

Deze openbare oproep heeft betrekking op twee soorten onderzoeksprojecten : RT (« Targeted Research ») en RF (« Free Research ») projecten.

Bij de RT projecten wordt een « top-down » benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema's opgesteld door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu - DG Dier, Plant en Voeding, door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en door het Kabinet van de Minister van Volksgezondheid.

Op deze openbare oproep kan de wetenschappelijke wereld inschrijven door het indienen van projectvoorstellen.

De beoordeling en de selectie van RT projectvoorstellen gebeurt in één fase op basis van volledig uitgewerkte en gedetailleerde projectvoorstellen (maximum 30 bladzijden).

Bij de RF projecten wordt een « bottom-up » benadering gevolgd waarbij onderzoeksvoorstellen worden aangemeld onder de vorm van intentieverklaringen ter ondersteuning van het beleid inzake voedselveiligheid, dierengezondheid en plantenbescherming en dierenwelzijn (maximum 6 bladzijden, exclusief situering van het project en identificatie van de promotoren).

De beoordeling van RF projecten gebeurt in twee fasen : na een eerste selectie die zal gebeuren op basis van het belang en de relevantie voor het beleid en het wetenschappelijke niveau, volgt, voor de weerhouden intentieverklaringen, een verdere wetenschappelijke beoordeling op basis van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel (maximum 30 bladzijden).

De RT en RF formulieren zijn beschikbaar op de website van de dienst Contractueel Onderzoek (www.health.belgium.be/CO_RC) of kunnen opgevraagd worden bij de dienst (Tel : 02-525 09 85 - Fax : 02-525 09 77 - e-mail : Rechconond@gezondheid.belgie.be).

Lijst van de gerichte onderzoeksthema's (RT projecten) voor 2012 : Thema 1 : Onderzoek naar het welzijn bij transport van pluimvee of konijnen (Acron. WELLTRANS).

Maximum toelage : 250.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 2 : Onderzoek naar aanpassingen van het management of van verrijkingselementen ter voorkoming van staartbijten en kannibalisme bij varkens (Acron. SUCANNIB).

Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

Thema 3 : Antimicrobiële resistentie - Impact van kruisbesmetting van diervoeders met antimicrobiële middelen op de resistentieontwikkeling (Acron. CROSSCONTAM).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 4 : Onderzoek naar prevalentie en epidemiologie van Mycoplasma gallisepticum en Mycoplasma meleagridis stammen, en opsporen van wildreservoirs (Acron. MYCOPLASMA).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 5 : Mandibulaire lymfadenitis als indicator voor de gezondheidstoestand van slachtvarkens : prevalentie, etiologie en risico-indicator voor de volksgezondheid (Acron. LYMPHINDIC).

Maximum toelage : 350.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 6 : Detectie van het gebruik van antimicrobiële middelen bij pluimvee (Acron. AMPOULDETECT).

Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

Thema 7 : Onderzoek naar verspreiding en epidemiologie van de quarantaine organismen Pear decline (Candidatus Phytoplasma pyri, PD) en Apple proliferation (Candidatus Phytoplasma mali, AP) (Acron.

REPEDAP).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

Thema 8 : Onderzoek van de Monochamus spp. populaties aanwezig in België met het oog op de evaluatie van hun vermogen tot verspreiding van de dennenhoutnematode en de ontwikkeling van een preventieve bestrijdingsstrategie (Acron. MONOCHAMUS).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 9 : Uitwerken van analysemethoden voor bepaalde emulgatoren in voedingsmiddelen (Acron. QUANTEMUL).

Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

Thema 10 : Studie van de eventuele migratierisico's van materialen die in contact komen met levensmiddelen voor kinderen jonger dan 3 jaar (Acron. ALTPOLYCARB).

Maximum toelage : 400.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 11 : Studie van de metabolisatie van fyto-oestrogenen uit de groepen isoflavonen, prenylflavonoïden, coumestanen en lignanen bij de mens met het oog op de ontwikkeling van een TDI en een risicobeoordeling (Acron. FYTOESEFFECT).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 12 : Doorgedreven identificatie van voor de mens pathogene Shiga-toxine producerende Escherichia coli (STEC) in België (Acron.

IDESTEC).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

De aanvragen (zowel de RT projecten als de RF intentieverklaringen) moeten gericht worden aan de Voorzitter van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, op het volgende adres : Cel « Contractueel Onderzoek » Zelfbestuursstraat 4 1070 BRUSSEL De uiterste datum voor het indienen van RT projectvoorstellen en RF intentieverklaringen is 25 november 2011.

Bijkomende inlichtingen kunnen bekomen worden op de website van Contractueel Onderzoek (www.health.belgium.be/CO_RC), bij Mevr. D. Vandekerchove (Tel : 02-525 09 41; e-mail : dominique.vandekerckhove@sante.belgique.be) of bij Mevr. R. Nouwen (Tel : 02-525 09 58; e-mail : ria.nouwen@sante.belgique.be).

^