gepubliceerd op 24 maart 2011
Plenaire vergadering Agenda : Vrijdag 25 maart 2011 1. - Mondelinge vragen : - (*) Mondelinge vraag (nr. 9) van de heer Serge de PATOUL aan de heer Benoît CEREXHE, lid van het Ve(...) - (*) MONDELINGE VRAAG (nr. 31) van de heer Serge de PATOUL aan Mevr. Brigitte GROUWELS, lid van he(...)
VERENIGDE VERGADERING VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST
Plenaire vergadering Agenda : Vrijdag 25 maart 2011 (Zaal van de plenaire vergaderingen, Lombardstraat 69) 1. - Mondelinge vragen : - (*) Mondelinge vraag (nr.9) van de heer Serge de PATOUL aan de heer Benoît CEREXHE, lid van het Verenigd College, bevoegd voor het Gezondheidsbeleid en het Openbaar Ambt, en Mevr. Brigitte GROUWELS, lid van het Verenigd College, bevoegd voor het Beleid inzake Bijstand aan Personen en Openbaar Ambt, betreffende « de samenstelling van de personeelsformatie van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie ». - (*) MONDELINGE VRAAG (nr. 31) van de heer Serge de PATOUL aan Mevr.
Brigitte GROUWELS, lid van het Verenigd College, bevoegd voor het Beleid inzake Bijstand aan Personen en Openbaar Ambt, en Mevr. Evelyne HUYTEBROECK, lid van het Verenigd College, bevoegd voor het Beleid inzake Bijstand aan Personen, Financiën, Begroting en Externe Betrekkingen, betreffende « de samenstelling van de personeelsformatie van de Brusselse O.C.M.W.'s ». 2. - Dringende vragen (**) 3.- Naamstemmingen (***) : - over de moties ingediend tot besluit van de interpellatie van de heer Dominiek LOOTENS-STAEL tot Mevr. Brigitte GROUWELS en Mevr.
Evelyne HUYTEBROECK, leden van het Verenigd College bevoegd voor Bijstand aan Personen, betreffende « het huiselijk geweld tegen moslima's ». _______________ (*) Schriftelijke vragen waarop nog niet werd geantwoord. (**) Om 14 u. 30 m. (***) Vanaf 16 uur.
Gemotiveerde motie ingediend naar aanleiding van de interpellatie van de heer Dominiek LOOTENS-STAEL tot Mevr. Brigitte GROUWELS en Mevr.
Evelyne HUYTEBROECK, leden van het Verenigd College bevoegd voor Bijstand aan Personen, betreffende « het huiselijk geweld tegen moslima's » (gehouden in de Commissie voor de Sociale Zaken van 2 maart 2011) « De Verenigde Vergadering van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, - Gehoord hebbende de interpellatie van de heer Dominiek LOOTENS-STAEL tot Mevr. Brigitte GROUWELS en Mevr. Evelyne HUYTEBROECK, leden van het Verenigd College bevoegd voor Bijstand aan Personen, betreffende « het huiselijk geweld tegen moslima's » en het antwoord van de collegeleden bevoegd voor Bijstand aan Personen. - Overwegende dat de stad Antwerpen gestart is met een project om moslimvrouwen bij te staan die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. - Overwegende dat uit onafhankelijk algemeen onderzoek en feitenrelaas, blijkt dat specifiek in de moslimgemeenschap het taboe rond huiselijk geweld bijzonder groot is. - Overwegende dat huiselijk geweld, waar het zich ook voordoet, laakbaar is en dat het tot de taak van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie behoort om, in het kader van bijstand aan personen, de maatregelen te treffen die van aard zijn om aan dit geweld te verhelpen. - Overwegende dat, wanneer blijkt dat een specifieke bevolkingsgroep effectief nood heeft aan specifieke maatregelen, deze maatregelen niet van aard zijn om te stigmatiseren noch te discrimineren. - Overwegende dat recht op veiligheid en behoud van de fysieke integriteit een fundamenteel mensenrecht is. - Overwegende dat het probleem, indien het zich elders voordoet, ook in Brussel bestaat maar dat blijkt uit de debatten dat het, in tegenstelling tot wat zich voordoet in Antwerpen, tot op heden, geen specifieke aandacht genoot en nog steeds niet in kaart werd gebracht.
Vraagt het Verenigd College : - om, naar analogie met wat het Antwerps stadsbestuur besliste, te bevelen dat een onderzoek zou gevoerd worden naar huiselijk geweld bij moslima's en om over te gaan, na kennisname van de resultaten van dit onderzoek, tot het uitstippelen en uitvoeren van een beleid dat van aard is om deze specifieke bevolkingsgroep bij te staan opdat deze onaanvaardbare vorm van geweld zou ingedijkt blijven; - er bij de federale overheid op aan te dringen de nodige initiatieven te nemen teneinde aan de praktijk van het uithuwelijken een einde te stellen; - het systeem van de gezinshereniging op ons grondgebied af te schaffen teneinde aan deze maatschappelijk aanvaardbare vorm van mensenhandel een einde te stellen. »